Postovi

Prikazuju se postovi od ožujka 30, 2025

ČOKOLADNA TORTA OD KESTENA

Slika
Čokoladna torta od kestena  Kad krene sezona kestena , ulice miriše po pečenim, a u slastičarnicama je jedna od najpopularnijih slastica  kesten pire . Napravite raskošnu čokoladnu tortu s pireom od ovih ukusnih i slasnih, a zdravih jesenskih plodova. Čokoladna torta od kestena  Sastojci: 200 g mljevenih badema  100 g kesten pirea 80 g smeđeg šećera 300 ml sojinog mlijeka 100 g tamne čokolade Priprema: Pomiješajte mljevene bademe, šećer i prašak za pecivo. Sojino mlijeko zagrijte, pomiješajte s kesten pireom, a zatim pomiješajte dvije mješavine. Promiješajte pa ulijte u kalup za tortu, pecite na 180 stupnjeva 30-35 minuta. Prelijte rastopljenom čokoladom.

BUNDEVA PUNJENA RIŽOM I SIROM

Slika
Bundeva punjena rižom i sirom  Bundeva je iznimno zdrava i hranjiva namirnica i preporučuje se uvesti je što više u prehranu posebno u ovo vrijeme kad joj je sezona. Osim ukusnih gustih krem juha i variva, možete je ispeći u pećnici i poslužiti kao prilog, a možete je i napuniti i poslužiti kao predjelo ili čak glavno jelo. Bundeva punjena rižom i sirom  Sastojci: 2 muškatne tikve butternut  150 g riže 200 g sira 4 žlice mljevenih badema ili pinjola 1 luk 3 češnja češnjaka 1 crvena paprika 1 mrkva masline 1 limun suhi timijan maslinovo ulje sol, papar Priprema: Operite bundeve, narežite na polovice i izdubite meso. Začinite solju, paprom, timijanom i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Skuhajte rižu. Na tavi prepržite bademe ili pinjole. narežite luk i češnjak, popržite na ulju, dodajte papriku i mrkvu i kratko pirjajte. Sve pomiješajte s rižom, bademima i sirom. Začinite maslinovim ulje, limunovim sokom, soli i paprom. Pečene bundeve napunite smjesom, vrat...

SALATA OD KRUŠAKA I ŠPINATA

Slika
Salata od krušaka i špinata  Sastojci: 1 kg špinata 1 kriška mekog sira 1 kriška gaude 1 kruška malo oraha maslinovo ulje Priprema: Očistite špinat, operite ga i prelijte vrelom vodom. Ocijedite ga i stavite u posudu. Sir narežite na listiće, a oguljenu krušku na kockice i dodajte orahe. Sve umiješajte u topli špinat i začinite.

MAKOVNJAČA - KOLAČ KOJI OBOŽAVAJU GENERACIJE

Slika
Makovnjača  Priprema dizanog tijesta  je nauka, ali uz malo truda i pažnje možete usavršiti svoje vještine. Najbitnije je da tijesto ne požurujete i da ga pustite da se dobro digne. Ako ste se već upustili u pripremu makovnjače, budite strpljivi! Makovnjača Sastojci: Za tijesto: 500 g glatkog brašna 1 vrećica suhog kvasca 1 jaje + 2 žumanjka 150 ml mlakog mlijeka 80 g šećera 50 g maslaca Prstohvat soli Za nadjev: 300 g maka 150 g šećera  1 žličica ekstrakta vanilije  200 ml vrućeg mlijeka 2 žlice ruma Priprema: Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ih miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova. Potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu pa energično mijesite dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Kuglu tijesta stavite u nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i pričekajte da se udvostruči. Za to vrijeme pomiješajte mak sa šećerom i ekstraktom vanilije pa ga prelijte vrućim mlijekom i rumom.  Tijesto razvaljajte u četverokut, nadjenite ga makom...

POHANI KUPUS

Slika
Pohani kupus  Sastojci: • 1 glavica kupusa • 3 jaja • 50 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta  • 1 žlica kukuruznog škroba  • 3 žlice brašna  Pri prema: Kupus operite i prepolovite.  Svaku polovicu narežite na nekoliko debljih kriški.  Narezani kupus blanširajte nekoliko minuta u kipućoj slanoj vodi.  Jaja umutite, posolite i popaprite te dodajte kiselo vrhnje ili grčki jogurt, škrob i brašno. Smjesu dobro promiješajte pa u nju uvaljajte kupus. Pržite na malo vrelog ulja.

MUSAKA S KUPUSOM

Slika
Musaka s kupusom  Sastojci: • 1 glavica kupusa  • 500 g mljevenog mesa  • 1 luk • 1 - 2 šalice kukuruza šećerca  • riža • 1 kiselo vrhnje  • 2 jaja • malo mlijeka Priprema: Kupus narežite i popržite na ulju. Začinite po želji.  Luk nasjeckajte i popržite pa dodajte mljeveno meso.  Kada je meso gotovo dodajte kukuruz i rižu.  U posudu za pečenje složite kupus, zatim mljeveno meso, premažite kiselim vrhnjem, pa na vrh složite ostatak kupusa. Umutite jaja s malo mlijeka, prelijte složenac pa pecite 30 - ak minuta na 220 stupnjeva. 

UMAK OD BRUSNICE - KISELKAST I TAKO LJEKOVIT

Slika
Umak od brusnice - kiselkast i tako ljekovit  Iako nismo toliko ludi za brusnicama kao nordijci ili kanađani, ova iznimno zdrava bobica može se konzumirati na razne načine. Umak od brusnice  Sastojci: • 100 g suhih brusnica  • pola naranče • 1 žlica šećera  • sol i papar • 2 dl vode • 0,5 dl crnog vina  • malo svježeg đumbira  Priprema: Suhe brusnice treba namakati barem pola sata. U posudu ulijte vodu, dodajte šećer, sok od pola naranče te sve ostale sastojke.  Đumbir očistite i stavite ga u komadu, a on će dati notu ljutine i blagoga limunskog okusa zato nemojte pretjerivati s paprom. Sve zajedno kuhajte 10 minuta dok se umak ne počne gusnuti i brusnice polako raspadati do željene gustoće.  Ako mislite da je umak previše rijedak dodajte malo gustina.  No imajte na umu da će se umak zgusnuti dok se hladi. Kako biste dobili željeni okus možete i naribati malo narančine korice. Na kraju izvadite komadić đumbira i pustite da se umak...

KREM JUHA OD BROKULE I SIRA

Slika
Krem juha od brokule i sira  Ova je juha svojevrsni klasik američke comfort kuhinje, ona u kojoj se uživa ne samo u hladnijim danima već i kroz cijelu godinu jer  spaja najbolje od guste krem juhe, brokule i sira . Ukoliko se do sada niste susreli s dodatkom sira u pripremi juhe, važno je za istaknuti kako sir juhama pruža bogatstvo okusa pa nije rijetkost da se u juhu doda korica tvrđih sireva. Krem juha od brokule i sira  Sastojci: 4 žlice maslaca 1 luk srednje veličine, sitno nasjeckan 2 stabljike celera, sitni nasjeckane 30 g brašna 7 dl pilećeg temeljca sol, svježe mljeveni papar 1 veća glavica brokule, očišćena i narezana na manje komade 1 veća mrkva, očišćena i krupnije naribana 450 ml mlijeka 600 g naribanog cheddar sira tostirani kruh za posluživanje Priprema: U većoj posudi na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Dodajte luk i celer te pirjajte oko 5 minita, dok povrće ne omekša. Umiješajte brašno i miješajte oko minute kako bi brašno poprilimo zlat...

KEKSI S PISTACIJAMA I BRUSNICAMA

Slika
Keksi s pistacijama i brusnicama  Keksići s brusnicama i pistacijama odličan su izbor za sve koji vole slatko, ali ne uživaju u procesu pripreme ili jednostavno nemaju iskustva. Dobar tek! Keksi s pistacijama i brusnicama  Sastojci: •  175 g omekšalog maslaca • 70 g šećera • 1 vanilin šećer • 220 g glatkog brašna • 70 g pistacija • 70 g sušenih brusnica Priprema: Kratko izmiksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa drvenom žlicom umiješajte glatko brašno, nasjeckane pistacije i brusnice. Rukama oblikujte tijesto u valjak, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Ohlađeno tijesto razrežite na kolutove debljine 1 cm, rasporedite ih s malim razmakom na lim obložen papirom za pečenje pa ih stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite 12 do 15 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju. Pričekajte da se ohlade u potpunosti, a zatim ih prebacite u posudu s poklopcem.

FERRERO ROCHER TORTA

Slika
Ferrero Rocher torta Sastojci: Biskvit: • 5 jaja • 250 g šećera • 240 g glatkog brašna  • 4 žlice kakaa u prahu  • 1/2 praška za pecivo  • 100 ml ulja  • 100 ml vruće vode  Krema: • 500 g mascarponea  • 400 g Nutelle  • 250 g prženih lješnjaka  • 100 ml slatkog vrhnja  • 150 g čokolade za kuhanje  Glazura: • 100 ml slatkog vrhnja  • 150 g čokolade za kuhanje  Priprema: U vruću vodu dodajte kakao i miješajte dok se ne otopi.  Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.  Zatim dodajte otopljeni i malo ohlađeni kakao i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da nema grudica.  Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup 28 vm prekriven papirom za pečenje.  Biskvit pecite 40 do 45 minuta na temperaturi od 160 do 180 stupnjeva. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Ohlađeni biskvit pre...

ZAŠTO PARFEMI KRATKO TRAJU?

Slika
Zašto parfemi kratko traju? Postojanost parfema na koži najviše ovisi o kvaliteti sastojaka od kojih je proizveden. Doznajte kako produljiti postojanost mirisa na koži. Kako produljiti postojanost mirisa na koži  Nanošenje parfema na kosu  Definitivno da. Možda će neki misliti da će im parfem zbog alkohola koji sadrži oštetiti kosu, ali riječ je o jako maloj količini alkohola koja je neznatna za zdravlje vaše kose. Slobodno nanesite parfem na kosu. Dva puta poprskajte parfem po kosi s veće udaljenosti i uživajte u njegovom mirisu. Nanesite parfem odmah nakon tuširanja  Jeste li znali da ako nanesite parfem odmah nakon tuširanja kada vam je koža još vlažna da će molekule parfema nešto bolje 'sjesti' na kožu nego kada je potpuno suha? Pokušajte još danas prije spavanja, a nakon tuširanja nanijeti parfem na područje pupka.  Parfem je postojaniji na vanjskom dijelu zgloba šake  Parfem je postojaniji da ga nanesete na vanjski dio zgloba šake jer se na nje...

BRZI TIRAMISU U ČAŠI

Slika
Brzi tiramisu u čaši  Omiljeni talijanski desert koji se poslužuje uz kavu može se pripremiti na različite načine, a jedan od bržih je tiramisu u čaši. Brzo se priprema, a sastojci su gotovo isti kao u klasičnom obliku. Sastojci: • 120 g šećera u prahu • 300 g slatkog vrhnja  • malo ekstrakta vanilije  • 250 g mascarponea  • piškoti  • šalica jake crne kave  Priprema: U posudu stavite šećer u prahu, dodajte slatko vrhnje i sve zajedno dobro izmiksajte. U drugu posudu stavite mascarpone i ekstrakt vanilije pa dobro promiješajte. Dodajte u šlag i sve dobro izmiksajte. Piškote prepolovite, umočite ih u kavu i stavite u čašu za serviranje.  Prelijte ih smjesom sira i šlaga te ukrasite naribanom tamnom čokoladom.

LIMFNO MODELIRANJE TIJELA - REVOLUCIONARAN PRISTUP OBLIKOVANJU TIJELA

Slika
Limfno modeliranje tijela - revolucionaran pristup oblikovanju tijela Masne naslage sada možete premjestiti iz jednog dijela tijela u drugi i postići definiranu figuru iz snova. Čuda se događaju! Limfno modeliranje tijela  Težnja za savršenom siluetom često nas potiče na razmišljanje o alternativnim metodama oblikovanja tijela. O čini se da mašta postaje stvarnost zahvaljući limfnom modeliranju tijela, revolucionarnom tretmanu koji mijenja pravila igre u svijetu estetske i wellness tehnike. Riječ je o inovativnom pristupu oblikovanju tijela koji je kombinacija modelirajuće i drenažne masaže kako bi se postigli nevjerojatni rezultati u premještanju masnog tkiva i definiranju figure.  Tretman je osmislila Talijanka Manuela Shala, a prilagođen je individualnim potrebama klijenata. Modelirajuće masaža u kombinaciji s masažom za drenažu tijela koncipirana je tako da kontrolirano repozicionira masno tkivo modelirajući konture siluete.  Kako funkcionira tretman? Tret...

ZLEVANKA

Slika
Zlevanka  Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom, a danas je rado viđen prilog na svakom stolu. Zlevanka  Sastojci: • 500 g kukuruznog brašna  • 1 l mlijeka • 3 jaja • 100 g šećera  • 200 g kiselog vrhnja  • malo soli Priprema: Miksajte jaja sa šećerom i mlijekom.  U smjesu dodajte brašno pa nastavite miksati.  Izlijte smjesu u namaščen ili nauljen lim za pečenje.  Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi. Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.

ČOBANAC

Slika
Čobanac  Čobanac je poznato slavonsko jelo omiljeno i u ostalim dijelovima Hrvatske. Čobanac  Sastojci: • 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači  • 500 g luka • 350 g mrkve • 75 g korijena peršina • 2 žlice slatke crvene paprike u prahu  • 1 žlica ljute crvene paprike u prahu  • 5 žlica biljnog ulja  • 2 žlice soli  • 5 l vode Priprema: Očistite i nasjeckajte luk na vrlo male komade. Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata. Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno. Dodajte na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta.  Dodajte papriku u prahu, a dobro bi bilo da je umiješate u povrće. Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta govedinu, a pet minuta poslije svinjetinu. Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni.  Posolite i dobro promiješajte. Dodajte litru vode i nastavite pirjati oko sat vremena.  Nakon toga ...

PARADIŽOT

Slika
Paradižot  Paradižot ga zovu u Dalmaciji, a poznat je i kao šnenokle  - jedna od nekada najpopularnijih slastica u Hrvatskoj.  Paradižot  Sastojci: • 550 ml mlijeka  • 3 jaja • 4 žlice šećera • 1,5 žlice brašna • 1 vrećica vanilin šećera  Priprema: Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.  Zagrijte mlijeko, žlicom zagrabite snijeg od bjelanjaka pa kratko prokuhajte u mlijeku. Vadite šupljikavom žlicom u zdjelice u koje ćete poslije uliti kremu. U žumanjke dodajte šećer, brašno, malo mlijeka i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte da nema grudica.  Ovu smjesu ulijte u mlijeko u kojem ste kuhali bjelanjke i nastavite kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete malo gušću kremu.  Prelijte kremu preko šnenokli i ostavite da se desert ohladi.

MADEROTERAPIJA - TAJNA GLATKE KOŽE

Slika
Maderoterapija - tajna glatke kože Anticelulitni tretman maderoterapijom dobar je početak pripreme za toplije vrijeme. Isprobajte! Kako maderoterapija funkcionira? Drveni valjci djeluju na najdublje slojeve kože pružajući dubinsku masažu koja potiče cirkulaciju i limfe. Ova stimulacija potiče tijelo da eliminira nakupljene toksine što rezultira smanjenjem vidljivosti celulita i poboljšanjem izgleda kože.  Koriste se različite vrste drvenih valjaka, a svaki ima specifičnu vrstu. Najčešće se koristi valjak za masažu cijelog tijela čija glatka površina lagano klizi po koži, pružajući opuštajuću masažu i poboljšavajući cirkulaciju krvi. Valjak za oblikovanje obično ima neravnu površinu, različite izbočine i udubljenja, pa je idealan za oblikovanje i toniranje tijela. Koristi se za ciljano tretiranje područja sklonih celulitu kao što su bedra, stražnjica i trbuh. Valjak za limfnu drenažu poseban je dizajn sa šiljcima ili utorima koji pomažu u stimulaciji limfnog sustava i el...

TJESTENINA S BIJELOM TARTUFATOM

Slika
Tjestenina s bijelom tartufatom  Sastojci: • 500 g tjestenine po izboru  • 100 g maslaca  • 250 ml vrhnja za kuhanje  • 80 g tartufate  • sol i papar  • začini po želji  • maslinovo ulje  Priprema: U kipuću zasoljenu vodu dodajte tjesteninu i kuhajte po uputama.  Na tavi rastopite maslac pa dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite da malo proključa. U tavu umiješajte bijelu tartufatu i sve dobro začinite po ukusu  - posolite i popaprite te ako želite dodajte nekoliko kapi maslinova ulja s okusom tartufa.  Maknite s vatre i u umak umiješajte skuhanu, ocijeđenu tjesteninu.  Poslužite toplo uz malo naribanog grana padana ili parmezana.   

SVINJSKI FILE S ĐUMBIROM I MEDOM

Slika
Svinjski file s đumbirom i medom Korijen đumbira već se stoljećima smatra afrodizijakom zbog mirisa i stimulirajućeg djelovanja na krvotok i cirkulaciju. Sastojci: • 800 - 900 g svinjskog filea u komadu • 2 glavice luka  • 50 g pancete  • maslinovo ulje  • komadić svježeg đumbira  • 1 mrkva • 2 - 3 žlice meda • 100 ml temeljca  • malo pastrnjaka ili bundeve  • ružmarin  Priprema: Na maslinovu ulju popržite nasjeckanu pancetu pa je izvadite iz tave.  Meso nemojte rezati na odreske, nego ga ostavite u komadu i dobro posolite.  Ispecite meso pa dodajte češnjak, med i đumbir. Zatim stavite u tavu u kojoj se pržila panceta.  Pržite sa svih strana. Zatim vratite slaninu, dodajte nekoliko grančica ružmarina i zalijte juhom (1/2 jušne kocke razmutite u 100 ml vruće vode). Zatim dodajte krupno narezanu mrkvu, pastrnjak i luk. Kuhajte sve zajedno još sat vremena.

IMAJU LI PARFEMI ROK TRAJANJA?

Slika
Imaju li parfemi rok trajanja? Parfemski insajderi pišu o valjanosti parfema i tko sve odlučuje koliko se dugo mogu koristiti. Više doznajte u nastavku.  Kako provjeriti rok trajanja parfema? Rok trajanja svakog parfema možete vrlo jednostavno provjeriti. Na kutijici parfema kao sekundarnoj ambalaži postoji oznaka, a izgleda kao otvorena teglica i u njoj je napisan broj. Upravo taj broj označava rok trajanja parfema od trenutka otvaranja. Ako je na teglici naveden broj 36 znači da je rok trajanja parfema 36 mjeseci nakon otvaranja. Prema regulativi to je ujedno i najdulji dozvoljeni rok trajanja kozmetičkog proizvoda koji se smije nalaziti na ambalaži.  Stari bakin parfem  Parfemi koji nakon dugo nekorištenja imaju kiselkast miris definitivno su pokvareni. Talog na dnu bočice također može upućivati na raspadanje formulacije. Čudna boja i zamućenje tekućine također su pokazatelji da se nešto dogodilo s formulacijom. Takve parfeme nemojte stavljati na kožu. Kako...

ČOKOLADNI KOLAČ

Slika
Čokoladni kolač  Čokoladnoj torti samo rijetki mogu odoljeti. Mnogo je recepata za pripremu te omiljene slastice. Mi vam donosimo jedan vrlo jednostavan od samo tri sastojka.  Sastojci: • 140 g tamne čokolade  • 4 jaja • naribana narančina korica Priprema: Čokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi.  Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a zatim tucite bjelanjke dok ne dobijete čvrst snijeg.  Ako želite u otopljenu čokoladu naribajte malo narančine korice, a zatim dodajte žumanjke. Sve dobro izmiješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu.  Zatim polako umiješajte u snijeg od bjelanjaka i sve dobro sjedinite.  Smjesu izlijte u okrugli kalup promjera oko 14 cm i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 20 minuta. Kada se ohladi prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite po želji. 

PITA ZELJANICA IZ TAVE

Slika
Pita zeljanica iz tave  Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo tko može ostati ravnodušan. Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt – dobijemo omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo. U nastavku vam donosimo recept za pite zeljanice za koje ne morate paliti pećnicu, a tako su ukusne da u sekundi nestaju s tanjura. Sastojci: 500 g glatkog brašna 1 paket suhog kvasca 1 žlica šećera 3 žlice ulja 2 žlice jogurta 1 žličica soli 300 ml mlake vode Nadjev: 300 g svježeg špinata malo nasjeckanog poriluka 300 g kremastog sira (najbolje feta) 2 žlice maslinova ulja Priprema: Zamijesite tijesto.  Od ukupne količine odvojite 200 ml vode pa je zagrijte.  U toplu vodu dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira.  U dubljoj posudi promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje. Umijesite meko, elastično i neljepljivo tijesto.  Prebacite ga na pobrašnjen...

NEW YORK CHEESECAKE

Slika
New York cheesecake Sastojci: Kora: 85 g maslaca + za kalup 140 g digestive keksa 1 žlica šećera u prahu Nadjev: 900 g krem sira 250 g šećera 3 žlice glatkog brašna 1 I ½ žličica ekstrakta vanilije Sitno naribana korica jednog limuna (oko 2 žličice) 1 I ½ žličica soka od limuna 3 jaja + 1 žumanjak 200 ml kiselog vrhnja Priprema: Kekse sameljite u blender ili ih zdrobite valjkom za tijesto (stavite ih u vrećicu i prelazite valjkom preko nje dok se ne zdrobe) pa ih pomiješajte s rastopljenim maslacem, šećerom i soli. Utisnite u kalup za tortu promjera 26 cm i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Za kremu pomiješajte špatulom krem sir sa šećerom i 200 ml kiselog vrhnja. Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije pa ponovno dobro izmiješajte. Zatim dodajte brašno i pažljivo ga umiješajte da ne ostanu grudice. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kremu izlijte na ohlađenu koru, poravnajte i pecite 45 do 60 minuta odnosno dok gornji dio i rubovi ne postanu zlatn...

KARAMELIZIRANE ZAPEČENE PROKULICE

Slika
Karamelizirane zapečene prokulice  Donosimo odličan recept uz koji ćete, ukoliko još niste zavoljeli ovo povrće jer pripremamo karamelizirane prokulice. Isprobajte! Sastojci za 4 do 6 osoba: • maslinovo ulje  • 3 žlice balzamičnog octa  • 1 žlica meda • sol i papar  • 3 veća češnja češnjaka, sitno nasjeckana  • 1 kg prokulica, očišćenih i prerezanih  Priprema: Prokulice prije pripreme očistite tako da im odrežete stabljiku i glavice prepolovite.  Najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari pet minuta jer je to optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije  - izvana hrskave, a iznutra mekane te lako probavljive.  Ako se kuhaju dulje i u vodi previše omekšaju izgube mnogo klorofila pa njihova zelena boja izblijedi, a počinje se oslobađati sumporovdik stvarajući neugodan miris koji utječe i na okus.  U posudi pomiješajte 60 ml maslinova ulja, 3 žlice balzamičnog octa, žlicu meda, 2 žličice soli, usitnjeni češnjak te papar. Sve ...

KVALITETA, JEDNOSTAVNOST I KLASIKA

Slika
Kvaliteta, jednostavnost i klasika Otkrivamo detalje koji će vladati interijerima ove godine i donosimo savjete kako ih uklopiti u vlastiti prostor. Inspiracija prirodom  Priroda može biti idealna inspiracija, a dodavanjem jastuka i zanimljivih tkanina lako se može stvoriti dojam novog prostora te u njega unijeti život i slojevitost.  Birajte kožu  Bez obzira na stil uređenja koji prevladava u vašem domu, dodavanje kožnih detalja napravit će veliku razliku. Koža je klasik u uređenju, a njezina boja, tekstura i oblikovanje daju prostoru luksuznu notu. Kombinacija boja Kada kombinirate različite stilove u uređenju poštujte ključno pravilo - koristite dvije neutralne i dvije akcentne boje. Luksuzna posteljina  Pamučni saten izvrstan je materijal, lako se održava, a izgleda otmjeno i posebno. Popularan je i baršun materijal koji je vrlo elegantan i mekan na dodir, a često se koristi u izradi jastučića i prekrivača.

JESU LI PARFEMI SIGURNI ZA ZDRAVLJE?

Slika
Jesu li parfemi sigurni za zdravlje? Parfeme koristimo svakodnevno, uživamo u njihovim notama, ali jeste li se ikada zapitali mogu li parfemi biti štetni za zdravlje? Imam odgovor. Kako bi nam bilo jasnije mogu li parfemi potencijalno naštetiti zdravlju možda je najbolje da objasnimo od čega se zapravo proizvode suvremeni parfemi. Proizvode se od sastojaka koje nazivamo sirovinama odnosno kemikalijama.  Ako ste mislili da se sve sirovine koje se nalaze u parfemu dobivaju prirodnim putem  - ekstrakcijom ulja pojedinog sastojka niste u pravu. U suvremenoj parfemskoj industriji koriste se većinom sintetski sastojci dobiveni laboratorijskim putem. Zimi teži, ljeti laganiji mirisi  Svaki sastojak u formulaciji ima svoju osnovnu funkciju. Nijedan sastojak koji se nalazi u parfemu nije tu slučajno. Kako se zimi najčešće koriste teži, mošusni i drvenasti mirisi uzmimo za primjer jedan drvenasti miris i njegovu kompoziciju.  Sastojci koji se navode kada se opisuje...

LIMUN TORTA - LAGANA I TAKO UKUSNA

Slika
https://www.google.com/amp/s/radiosarajevo.ba/amp/magazin/zivot-i-stil/jeftina-i-brzo-se-pravi-probajte-osvjezavajucu-tortu-od-limuna-koja-ce-vas-oboriti-s-nogu/527578 Limun torta Sastojci: Za biskvit: • 3 jaja • 3 žlice šećera  • 3 žlice brašna Za kremu: • 3 grčka jogurta • 500 ml šlaga  • 100 g šećera • šlagfix  • vanilin šećer  • limun  Priprema: Na dno okruglog kalupa za torte promjera 24 cm stavite papir za pečenje, a rub namastite maslacem.  Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.  Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa ih miksajte u čvrst snijeg.  Žutanjke miksajte sa šećerom, a potom toj smjesi dodajte brašno i još kratko miksajte.  Snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte u smjesu od žutanjaka, šećera i brašna.  Smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite 15 minuta.  Dok se biskvit u kalupu hladi pripremite kremu tako da prvo posebno pomiješate grčki jogurt, šećere, sok jednog limuna i njegovu koricu.  Dodajte u izmiksa...

VARIVO OD KELJA I KRUMPIRA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a326570/Recept-dana-Varivo-od-kelja-i-krumpira.html Varivo od kelja i krumpira Sastojci: • 1 glavica kelja srednje veličine  • 2 velika krumpira  • 2 veća češnja češnjaka  • 2 žlice maslinova ulja  • 1 ravna žlica mljevene paprike  • 1 žličica soli • 1/2 žličice papra • 200 - 250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir  Priprema: Skinite listove kelja sve do čvrste sredine glavice. Operite listove tekućom vodom i odstranite srednju žilu korijena.  Listove i jezgru glavice kelja narežite na tanke rezance.  U veću posudu ulijte vodu i posolite pa nakon što prokuha dodajte nasjeckani kelj.  Kuhajte 10 minuta.  Prebacite kelj u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi. Kelj se u kuhanju drastično smanji poput špinata i kupusa zato mu treba dodati krumpir koji će povećati volumen jela i upotpuniti okus. Ogulite, operite i nasjeckajte dva krumpira pa ih skuhajte u slanoj vodi.  Krumpir o...