Postovi

Prikazuju se postovi od ožujka 16, 2025

ČOKOLADNA SIROVA TORTA S AVOKADOM

Slika
https://aboutmen.hr/cokoladna-sirova-torta-s-avokadom/ ČOKOLADNA SIROVA TORTA S AVOKADOM Sastojci: Za koru: • 1 šalica badema • 1 šalica suhih smokava  • 3 žlice kakaa  • 1 žlica javorova sirupa ili meda Za zelenu kremu: • 1 avokado  • 100 g indijskih oraščića  • 3 - 4 žlice javorova sirupa ili meda  • 1 žlica kokosova ulja  • metvica  Za čokoladnu glazuru: • 50 g indijskih oraščića  • 2 žlice kakaa  • 100 ml vode  • 50 g čokolade bez šećera  • 2 žlice kokosovog ulja Priprema: Blenderom usitnite bademe pa dodajte suhe smokve i nastavite blendati.  Dodajte kakao i med ili javorov sirup pa sve sastojke dobro sjedinite. Utisnite u kalup i stavite u hladnjak da se dobro stegne.  Zatim u blenderu pasirajte očišćeni avokado, dodajte indijske oraščiće, med ili javorov sirup, kokosovo ulje i metvicu.  Sve dobro izmiksajte i prelijte preko biskvita.  Stavite u hladnjak.  Blendajte indijski oraščić, pomije...

IDEJE ZA IZRADU PRIRODNIH SREDSTAVA ZA ČIŠĆENJE

Slika
Foto: https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/prirodna-kozmetika/vrijeme-jedno-ciscenje-stana-bez-kemikalija-68702/ IZVRSNO ZA KUHINJU • 100 g sode bikarbone  • jedna i pol žlica eteričnih ulja eukaliptusa, klinčića, cimeta i ružmarina  • 10 kapi eteričnog ulja limuna  SPREJ ZA DRVENI NAMJEŠTAJ  • 1/2 šalice alkoholnog octa • 2 žlice baznog ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo) • 10 kapi eteričnog ulja limuna  • 5 kapi eteričnog ulja cedra  • 1 šalica vode ANTIBAKTERIJSKO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE WC ŠKOLJKE Pola šalice bijelog octa pomiješajte s dvije žlice sode bikarbone ili pola šalice praška za pecivo, desetak kapi eteričnog ulja čajevca pa ulijte u bocu s raspršivačem. 

JUHA OD GRAŠKA I PISTACIJE

Slika
https://amazonke.com/juha-od-graska-i-pistacije/ JUHA OD GRAŠKA I PISTACIJE Sastojci: • 1 glavica luka  • 300 g smrznutog graška  • 2 krumpira srednje veličine  • 3 listića mente  • 400 ml povrtnog temeljca  • 1 žlica limunova soka  • sol i papar  • muškatni oraščić  • maslinovo ulje  • oguljena pistacija Priprema: Stavite ulje u lonac i zagrijte. Na vrelo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i kratko pirjajte.  Dodajte krumpira narezan na kockice i šaku oguljenih pistacija i nastavite pirjati tri minute.  Na kraju dodajte grašak i nasjeckanu mentu te prelijte temeljcem.  Kuhajte 15 minuta dok grašak i krumpir ne omekšaju.  Štapnim mikserom napravite krem juhu od svih sastojaka pa začinite soli, paprom, naribanim muškatnim oraščićem i limunovim sokom. 

TJESTENINA U UMAKU OD BLITVE

Slika
https://amazonke.com/tjestenina-u-umaku-od-blitve/ TJESTENINA U UMAKU OD BLITVE Sastojci: • 500 g blitve • 50 ml maslinova ulja  • 3 češnja češnjaka  • 1/4 žličice čili pahuljice • 1/2 žličice soli • 350 g tjestenine po izboru • 2 žlice limunova soka  • 50 g naribanog parmezana  Priprema: Zakuhajte vodu u velikom loncu.  Blitvu dobro operite pa na daski za rezanje odrežite stabljiku, a listove grubo narežite. Češnjak očistite i lagano pritisnite nožem.  U manju tavu na slabu vatru dodajte maslinovo ulje, pričekajte kratko da se ugrije pa ubacite češnjak. Pržite s jedne strane otprilike tri minute ili dok lagano ne porumeni i ne zamiriši.  Preokrenite i dodajte čili pahuljice.  Maslinovo ulje s češnjakom prebacite u blender. Kad voda zavrije dobro je posolite i dodajte blitvu.  Kuhajte dok ne uvene i ne postane tamno zelene boje otprilike dvije minute.  Izvadite blitvu da se ocijedi i ohladi, a vodu ostavite za kuhanje tjesten...

JANJETINA S PEČENIM KRUMPIROM NA FRANCUSKI NAČIN

Slika
https://aboutmen.hr/janjetina-s-pecenim-krumpirom-na-francuski-nacin/ JANJETINA S PEČENIM KRUMPIROM NA FRANCUSKI NAČIN  Sastojci: • 1 janjeći but • 4 žlice maslaca • 1/2 žličice suhe majčine dušice  • 1 žličica suhog ružmarina  • 8 do 10 češnja češnjaka  • 2 velika luka • 1 kg krumpira  • 200 g slanine • 1 l pilećeg temeljca  Priprema: U većoj zdjeli na malo maslinova ulja pržite luk narezan na rebarca i majčinu dušicu.  Kad omekša dodajte nasjeckanu slaninu i 4 očišćena cijela češnja češnjaka.  Nakon minutu dodajte krumpir narezan na kolute. Promiješajte pa zalijte juhom jednu kocku za juhu pomiješajte s litrom vrele vode. Začinite solju i paprom pa isključite štednjak. Meso zarežite na nekoliko mjesta pa u svaki prorez stavite češanj očišćenog češnjaka. Češnjevi moraju biti dobro uvučeni u meso da se ne vide. Meso dobro posolite i popaprite. Rastopite maslac pa dobro premažite meso sa svih strana, a zatim ga pospite ružmarinom. ...

AMERIČKI RIŽOTO BOLOGNESE

Slika
https://amazonke.com/americki-rizoto-bolognese/ AMERIČKI RIŽOTO BOLOGNESE  Sastojci: • 700 g mljevenog mesa  • 300 g cheddar sira  • 200 g riže • 4 češnja češnjaka  • 1 šalica šalše  • 450 ml pilećeg temeljca  • 200 ml pasirane rajčice  • 1 vezica peršina  • 1 crni luk  • začini po želji  Priprema: Na malo ulja u tavi popržite sitno nasjeckani luk. Nakon što luk omekša dodajte meso. Začinite po želji i pržite dok ne bude gotovo.  U tavu dodajte prethodno opranu pa ulijte juhu i rajčice. Sve dobro promiješajte. Kuhajte dok ne zavrije pa poklopite i kuhajte dok gotovo sva tekućina ne ispari.

GRČKI SOUVLAKI U MIRISNOJ MARINADI OD VINA I ZAČINA

Slika
https://amazonke.com/grcki-souvlaki-u-mirisnoj-marinadi-od-vina-i-zacina/ GRČKI SOUVLAKI U MIRISNOJ MARINADI OD VINA I ZAČINA Sastojci: • 1 kg mesa po izboru • 100 ml maslinova ulja  • pola šalice crnog vina  • 2 žlice limunova soka  • 5 listova suhe mente  • 1 žlica origana  • 2 lista lovora • 1 žličica češnjaka u prahu  Priprema: Pomiješajte sve sastojke u dubokoj zdjeli, a listove metvice i lovora sitno zdrobite.  Meso narežite na manje komade, poosolite i pomiješajte s pripremljenom marinadom. Ostavite ga u marinadi do četiri sata da se sastojci dobro prožmu pa nabodite na štapiće. Ražnjiće pecite na laganoj vatri na roštilju.  Možete ih peći i u pećnici, ali su bolji s roštilja.  Souvlaki bi trebao biti gotov za 15 minuta što je dovoljno vremena da meso bude sočno.