NEW YORK CHEESECAKE





New York cheesecake


Sastojci:

Kora:

  • 85 g maslaca + za kalup
  • 140 g digestive keksa
  • 1 žlica šećera u prahu


Nadjev:

  • 900 g krem sira
  • 250 g šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 I ½ žličica ekstrakta vanilije
  • Sitno naribana korica jednog limuna (oko 2 žličice)
  • 1 I ½ žličica soka od limuna
  • 3 jaja + 1 žumanjak
  • 200 ml kiselog vrhnja



Priprema:

Kekse sameljite u blender ili ih zdrobite valjkom za tijesto (stavite ih u vrećicu i prelazite valjkom preko nje dok se ne zdrobe) pa ih pomiješajte s rastopljenim maslacem, šećerom i soli.

Utisnite u kalup za tortu promjera 26 cm i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

Za kremu pomiješajte špatulom krem sir sa šećerom i 200 ml kiselog vrhnja.

Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije pa ponovno dobro izmiješajte.

Zatim dodajte brašno i pažljivo ga umiješajte da ne ostanu grudice.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Kremu izlijte na ohlađenu koru, poravnajte i pecite 45 do 60 minuta odnosno dok gornji dio i rubovi ne postanu zlatno žuti, a sredina se treba malo ljuljuškati.

Tortu izvadite iz pećnice i potpuno ohladite pa premažite s preostalih 100 ml kiselog vrhnja.

Ovisno o želji pospite kakaom ili naribanom limunovom koricom.

Dobar tek!

Primjedbe