NEW YORK CHEESECAKE
- 85 g maslaca + za kalup
- 140 g digestive keksa
- 1 žlica šećera u prahu
- 900 g krem sira
- 250 g šećera
- 3 žlice glatkog brašna
- 1 I ½ žličica ekstrakta vanilije
- Sitno naribana korica jednog limuna (oko 2 žličice)
- 1 I ½ žličica soka od limuna
- 3 jaja + 1 žumanjak
- 200 ml kiselog vrhnja
Kekse sameljite u blender ili ih zdrobite valjkom za tijesto (stavite ih u vrećicu i prelazite valjkom preko nje dok se ne zdrobe) pa ih pomiješajte s rastopljenim maslacem, šećerom i soli.
Utisnite u kalup za tortu promjera 26 cm i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
Za kremu pomiješajte špatulom krem sir sa šećerom i 200 ml kiselog vrhnja.
Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije pa ponovno dobro izmiješajte.
Zatim dodajte brašno i pažljivo ga umiješajte da ne ostanu grudice.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Kremu izlijte na ohlađenu koru, poravnajte i pecite 45 do 60 minuta odnosno dok gornji dio i rubovi ne postanu zlatno žuti, a sredina se treba malo ljuljuškati.
Tortu izvadite iz pećnice i potpuno ohladite pa premažite s preostalih 100 ml kiselog vrhnja.
Ovisno o želji pospite kakaom ili naribanom limunovom koricom.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar