VARIVO OD KELJA I KRUMPIRA



https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a326570/Recept-dana-Varivo-od-kelja-i-krumpira.html



Varivo od kelja i krumpira


Sastojci:

• 1 glavica kelja srednje veličine 
• 2 velika krumpira 
• 2 veća češnja češnjaka 
• 2 žlice maslinova ulja 
• 1 ravna žlica mljevene paprike 
• 1 žličica soli
• 1/2 žličice papra
• 200 - 250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir 




Priprema:

Skinite listove kelja sve do čvrste sredine glavice.

Operite listove tekućom vodom i odstranite srednju žilu korijena. 

Listove i jezgru glavice kelja narežite na tanke rezance. 

U veću posudu ulijte vodu i posolite pa nakon što prokuha dodajte nasjeckani kelj. 

Kuhajte 10 minuta. 

Prebacite kelj u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi.

Kelj se u kuhanju drastično smanji poput špinata i kupusa zato mu treba dodati krumpir koji će povećati volumen jela i upotpuniti okus.

Ogulite, operite i nasjeckajte dva krumpira pa ih skuhajte u slanoj vodi. 

Krumpir ocijedite, ali vodu u kojoj se kuhao sačuvajte. 

Krumpir zgnječite žlicom za pire dok je vruć.

Na laganoj vatri zagrijte ulje i dinstajte češnjak dok ne zamiriše.

Dodajte kelj i pire krumpir pa začinite paprom i mljevenom paprikom. 

Ulijte oko 250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir pa kuhajte još 10 minuta uz stalno miješanje da jelo ne zagori jer će se krumpir zalijepiti za dno posude.

Provjerite je li gulaš dovoljno slan pa posolite ako je potrebno.

Poslužite kao samostalno jelo. 


Primjedbe