Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 30, 2025

VRUĆA ČOKOLADA S LJEŠNJAKOM I TUČENIM VRHNJEM 🍫

Slika
Vruća čokolada s lješnjacima i tučenim vrhnjem  Kremasta, bogata i apsolutno okus luksuza kao desert u čaši. Vruća čokolada s lješnjacima i tučenim vrhnjem  Sastojci: 50 ml vrhnja za šlag 1 žličica čokoladno-lješnjakovog namaza (npr. Nutella) 150 ml punomasnog mlijeka 25 g mliječne čokolade, nasjeckane 25 ml likera od lješnjaka 1 žličica tostiranih sjeckanih lješnjaka Priprema: Istucite vrhnje i lagano umiješajte čokoladno-lješnjakov namaz. Zagrijte mlijeko do laganog vrenja, maknite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, vratite kratko na vatru i umiješajte liker od lješnjaka. Ulijte u šalicu, dodajte tučeno vrhnje i pospite tostiranim lješnjacima. U slast! Pripremila: Ivana Matas 

VRUĆA ČOKOLADA SA SLANOM KARAMELOM I RUMOM 🍫

Slika
Vruća čokolada sa slanom karamelom i rumom  Prava zimska poslastica kojoj je teško odoljeti s dozom alkohola, slane karamele i toplog mliječnog okusa. Vruća čokolada sa slanom karamelom i rumom  Sastojci: 25 ml tamnog ruma 2 žličice guste karamele) 150 ml punomasnog mlijeka 50 g mliječne čokolade, nasjeckane Priprema: U maloj zdjelici pomiješajte rum i karamelu dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte mlijeko do laganog vrenja. Maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Vratite kratko na vatru da se ugrije, zatim umiješajte karamelu s rumom i dodajte prstohvat krupne morske soli. Ulijte u šalicu i poslužite odmah. Pripremila: Ivana Matas 

VEGANSKA VRUĆA ČOKOLADA 🍫

Slika
Veganska vruća čokolada  Kremasta, aromatična i nježna, apsolutno savršena za one koji ne konzumiraju mliječne proizvode. Veganska vruća čokolada  Sastojci : 500 ml zobenog mlijeka 100 g veganske tamne čokolade, sitno nasjeckane 1 mala cimetova štapić (opcionalno) 2 zgnječene mahune kardamoma (opcionalno) 1⁄2 žlice javorovog sirupa (opcionalno) Priprema: Sve sastojke stavite u lončić i zagrijavajte na laganoj vatri, često miješajući, dok se čokolada ne otopi. Ako ste dodavali začine, izvadite ih žlicom prije posluživanja. Pripremila; Ivana Matas 

BLAGDANSKA MENTA VRUĆA ČOKOLADA 🍫

Slika
Blagdanska menta vruća čokolada  Čokolada i menta savršena su dva okusa koja, sigurno smo, možete baš kao i mi kombinirati cijelu godinu. Blagdanska menta vruća čokolada  Sastojci: 200 g tamne čokolade, razlomljene 600 ml mlijeka 150 ml vrhnja (slatko ili kiselo) šećer po želji ekstrakt mente ili After Eight čokoladice Priprema: Stavite čokoladu i mlijeko u lonac te lagano zagrijavajte uz miješanje dok se čokolada potpuno ne otopi. Nastavite grijati dok se lagano ne zapari, maknite s vatre i umiješajte vrhnje te par kapi ekstrakta mente. Ako radite s dodatnom After Eight čokoladica, i njih stavite odmah s mlijekom dok se ne otope. Savjet: ovo je recept za šest šalica vruće čokolade. Možete ih poslužiti i s candy cane štapićima kako bi posložili za miješanje i dodatan okus mente. Pripremila: Ivana Matas 

LUKSUZNA VRUĆA ČOKOLADA S MARSHMALLOWIMA 🍫

Slika
Luksuzna vruća čokolada s marshmallowima  Za istinske obožavatelje čokolade, donosimo jednostavni recept, bogatog okusa koji je gotov za svega nekoliko minuta. u ovom receptu možete koristiti tamnu ili mliječnu čokoladu, ovisno o tome želite li intenzivniji ili blaži okus. Luksuzna vila čokolada s marshmallowima  Sastojci: 600 ml mlijeka 142 ml vrhnja za šlag 100 g nasjeckane čokolade Priprema: Ulijte mlijeko i vrhnje u lonac te dodajte nasjeckanu čokoladu. Lagano zagrijavajte do vrenja, neprestano miješajući pjenjačom dok smjesa ne postane potpuno glatka. Poslužite u šalicama i ukrasite mini marshmallowima i malo naribane čokolade. Savjet: probajte i s dvije do tri male žličice brendija. Pripremila: Ivana Matas 

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

Slika
Zašto tijelo tijekom hladnijih dana traži više masnoća, ugljikohidrata i začina? S padom vanjske temperature naš se organizam počinje ponašati po vrlo predvidljivim, biološki utemeljenim obrascima. Metabolizam se prilagođava hladnijem okruženju, termoregulacija troši više energije, a hormoni koji reguliraju apetit i raspoloženje mijenjaju se pod utjecajem kraćeg dana i manjka sunčeve svjetlosti. Što se događa u našem tijelu? Kad temperatura padne, tijelo ulazi u režim pojačanog trošenja energije. Više energije trošimo na održavanje tjelesne temperature, a samim time raste i potreba za kaloričnijom hranom. Masnoće u tom procesu nisu neprijatelji, nego gorivo. Zato nam salate odjednom zvuče manje primamljivo, a gulaš ili toplo varivo imaju gotovo magnetsku privlačnost. Kad jedemo toplu hranu, aktivira se parasimpatički živčani sustav, onaj koji smiruje, usporava puls i stvara osjećaj ugode. Topla hrana i napitci doslovno šalju signal tijelu da smo sigurni. Zato čaj naveče...

KOJE NAMIRNICE SADRŽE KOLAGEN?

Slika
Koje namirnice sadrže kolagen? Kolagen je posljednjih godina postao pravi beauty hit i to s dobrim razlogom. Ovaj ključni protein održava kožu glatkom i elastičnom, zglobove pokretnima, a kosti čvrstima. No kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena opada. Dobra vijest? Proces možemo usporiti a odgovor se često krije upravo na tanjuru. Ako se pitate koje namirnice sadrže kolagen i kako potaknuti njegovo stvaranje prirodnim putem, donosimo detaljan vodič potkrijepljen znanošću. Što je kolagen? Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. Djeluje poput „ljepila“ koje povezuje kožu, kosti, mišiće, tetive i hrskavicu. Pomaže tkivima da ostanu snažna i elastična. Međutim, godine, izlaganje suncu, pušenje, alkohol i manjak sna ubrzavaju njegovu razgradnju  što dovodi do opuštene kože, bora i gubitka čvrstoće. Je li kolagen dobar za kožu? Da i to potvrđuju istraživanja. Meta-analiza iz 2023. godine, koja je obuhvatila 26 studija i više od 1700 ljudi, pokazala j...

ZAŠTO VAM NOVAC STALNO "CURI"?

Slika
Zašto vam novac stalno "curi"? Ponekad se čini kao da novac jednostavno nestaje. Plaća stigne, a već nakon nekoliko dana pitamo se gdje je otišla. Istina je da se financijski problemi najčešće ne kriju u visini primanja nego u navikama koje svakodnevno ponavljamo, često nesvjesno. Male odluke pretvaraju se u obrasce koji ili jačaju našu sigurnost ili polako odvajaju novac od nas. Impulzivna kupovina Impulzivna kupovina jedna je od najčešćih navika koja uzrokuje naglo pražnjenje računa. Reklame i popusti stalno nas mame, a trenutna želja često pobjeđuje zdrav razum. Prije nego što nešto kupite, dobro je zapitati se je li vam to doista potrebno, hoćete li to koristiti za nekoliko mjeseci i biste li to kupili kad bi vam to bio posljednji novac. Često je samo nekoliko sekundi promišljanja dovoljno da izbjegnete nepotreban trošak. Trošimo da bismo impresionirali druge Velik dio potrošnje ne odnosi se na stvarne potrebe, nego na želju da ostavimo dojam. Kupujemo kako bi...

7 OSOBINA MUŠKARCA SKLONOG PREVARI

Slika
7 osobina muškarca sklonog prevari  Zašto neki muškarci lakše posrnu, dok drugi ostaju vjerni bez obzira na okolnosti? Iako nijedna osobina sama po sebi ne znači da će partner sigurno prevariti, pojedina ponašanja, posebno ona u društvu drugih žena, mogu biti rani upozoravajući znakovi. Upravo ti trenuci, kada muškarac djeluje spontano i opušteno, najčešće otkrivaju ono što se inače pokušava prikriti. U nastavku donosimo sedam karakteristika koje se često povezuju sa sklonošću prevari. Pretjerana šarmantnost prema svima Muškarac koji je sklon flertu često koristi šarm kao alat. Komplimentira svakoj ženi, ponekad i u neprikladnim situacijama, uvijek želi ostaviti dojam i vrlo dobro zna kako privući pozornost. Takvo ponašanje može ukazivati na to da mu je tuđa pažnja važna i da je spreman koristiti bliskost, ne iz emocija, nego radi vlastitog ego-poticaja.  Opsjednutost izgledom u ženskom društvu Ako primijetite da iznenada češće provjerava svoj odraz, popravlja friz...

ŠVICARSKI ŠNICL

Slika
Švicarski šnicl  Swiss steak  mnogi prevode kao švicarski odrezak, no upitno je potječe li to jelo uistinu iz Švicarske. Neki tvrde da je  swiss steak  dobio ime prema engleskom pojmu  swissing  – što znači izravnati površinu udaranjem ili provlačenjem ispod valjka. Švicarski šnicl  Sastojci: 800 ml nasjeckane rajčice 700 g junećih odrezaka 500 ml mesnog temeljca 60 g brašna 2 veće mrkve 1 veliki luk 1 žlica umaka Worcestershire ½ čajne žličice slatke paprike u prahu ½ čajne žličice češnjaka u prahu sol i papar po želji biljno ulje za pirjanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Koristeći bat za meso, istucite juneće odreske na debljinu od oko jednog centimetara. U zdjeli pomiješajte brašno, mljevenu papriku, češnjak, sol i papar po želji. Uvaljajte odreske u brašno i kratko ih ispecite na zagrijanom ulju. Pecite ih sa svake strane po nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite ih sa strane. Na dno va...

HRSKAVI KOLAČIĆI OD LJEŠNJAKA S ČOKOLADOM 🍫

Slika
Hrskavi kolačići od lješnjaka s čokoladom  Kombinaciji lješnjaka i čokolade teško odolijevaju i veliki i mali – pogotovo kada dolazi u formi finih keksića. Tražite li nove recepte za nadolazeće blagdane, ovaj svakako vrijedi isprobati. Hrskavi kolačići od lješnjaka s čokoladom  Sastojci: 75 g omekšalog maslaca 70 g šećera 2 jaja žličica ekstrakta vanilije 150 g brašna 50 g mljevenih lješnjaka 100 g sjeckanih lješnjaka 100 g nasjeckane tamne čokolade Priprema: Zagrijte pećnicu na 170°C. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i lagano ih razmutite vilicom. Maslac, šećer, žumanjke, vaniliju, brašno i mljevene lješnjake umijesite u glatko tijesto pa ga stavite u hladnjak na jedan sat. Od ohlađenog tijesta oblikujte oko 30 kuglica i svaku uvaljajte u bjelanjak. Zatim ih uvaljajte u sjeckane lješnjake, posložite na lim obložen papirom za pečenje i drškom kuhače lagano utisnite udubinu u sredinu svake kuglice. Pecite 12 minuta, izvadite i ostavite da se malo ohlad...

BANKSYING - OPASNI TOKSIČNI TREND U VEZAMA

Slika
Banksying - opasni toksični trend u vezama  Iako rado pratimo djela koja stvara britanski umjetnik Banksy, trend koji je inspiriran njegovom misterioznošću, banksying, nešto je na čiju se spomen "pale alarmi". Naime, nakon što je  ghosting  i  breadcrumbing  lagano padao u zaborav, nadali smo se nekom mnogom pozitivnijem trendu u svijetu izlaženja i ljubavi. Nažalost, pojavio se novi koji je jednako štetan, ako ne i lošiji. Što je to  banksying ? Banksying  opisuje emocionalno manipulativno ponašanje i TikTok trend koji savjetuje " Date them 'till you hate them " odnosno " Budi u vezi s njima dok ih ne zamrziš ". To u praksi znači da se jedna osoba u vezi postepeno udaljava od druge s ciljem prekida nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Na taj se proračunati način jedna strana štiti od bola i povrede nakon prekida, skriva svoje osjećaje i planove, a partner ne zna što se promijenilo, kako bi se trebao ponašati i što očekivati. Dakle...

BRZI ROZEN KOLAČ S OKUSOM NUGATA

Slika
Brzi rozen kolač s okusom nugata  Ovaj kremasti, bogati i nevjerojatno jednostavan kolač spaja sve ono što volimo - miris lješnjaka, svilenkastu teksturu i pripremu koja ne zahtijeva sate u kuhinji. Savršen je za nenadane goste, obiteljska druženja ili trenutke kada se poželi nešto posebno bez puno komplikacija, a možete ga spremiti i za Božić.  Brzi rozen kolač s okusom nugata  Sastojci: 1 pakiranje rozen kora 700 ml mlijeka 500 ml vrhnja za šlag 250 g lješnjak namaza 7 žlica gustina 250 g maslaca orašastih plodova (ili margarina) 2 pudinga od nugata (može i čokolada ili vanilija) po želji: sjeckani lješnjaci za posip Priprema: U manjoj zdjeli pomiješaju se gustin, šećer i pudinzi te se razrade s nekoliko žlica mlijeka kako bi se dobila glatka, ujednačena smjesa. Preostalo mlijeko i vrhnje za šlag stave se grijati do vrenja. Kada tekućina zavri, umiješa se pripremljena puding smjesa te kuha dok ne postane gusta i sjajna. U vruću kremu umiješaju se maslac oraš...

PANETTONE TIRAMISU TORTA 🍰

Slika
Panettone tiramisu torta  Ako za pečenje kolača ove godine nemate vremena ili volje, a istovremeno gostima želite ponuditi nešto posebno, kreativno i impresivno, imamo odlično rješenje! Pronašli smo recept za genijalnu   panettone tortu – priprema se od već gotovog panettonea, a iako je priprema jednostavna i nema pečenja, nema koga neće zadiviti! Panettone tiramisu torta  Sastojci: 1 panettone (oko 800-1000 g) 4 žlice čokoladnog namaza Za kavu: 2 žlice instant kave (u prahu ili granulama) 300 ml vruće vode Za kremu: 250 g mascarponea 400 ml vrhnja za šlag 150 g šećera 1 žličice arome vanilije 2 žlice paste od pistacija Za meringu (opcionalno): 6 bjelanjaka 250 g svijetlog smeđeg šećera Priprema: Započnite pripremom kave. U vrču srednje veličine pomiješajte granule kave i kipuću vodu dok se granule kave ne otope. Ostavite sa strane da se potpuno ohladi. Za nadjev: pjenasto izmiksajte mascarpone, vrhnje, šećer, vaniliju i kremu od pistacija na srednjo...

SKRIVENI ZNAKOVI DEPRESIJE

Slika
Skriveni znakovi depresije  Depresija je kompliciran i često nevidljiv problem s kojim se mnogi ljudi suočavaju. Možda mislite da biste prepoznali nekoga tko pati, ali depresija često skriva svoje pravo lice iza maske pozitive i snage. Izuzetna ljubaznost i empatija Osobe koje su uvijek tu za druge, spremne pomoći u bilo kojem trenutku, često skrivaju vlastitu bol. Njihova empatija proizlazi iz razumijevanja patnje jer su je i same iskusile. Perfekcionizam Perfekcionisti su često izuzetno uspješni i organizirani, ali unutar njih može postojati osjećaj da nikada nisu dovoljno dobri. Depresija ih tjera da teže savršenstvu kao načinu skrivanja nesigurnosti. Neiscrpna vedrina Ljudi koji su stalno nasmijani i puni energije ponekad koriste humor kako bi odvratili pažnju od vlastitih problema. Osmijeh može biti njihov način skrivanja unutarnje boli. Potreba za brigom o drugima Osobe koje stalno stavljaju tuđe potrebe ispred vlastitih često zanemaruju vlastite prioritete. Depre...