Postovi

Prikazuju se postovi od rujna 21, 2025

KESTEN - ZDRAVA JESENSKA POSLASTICA

Slika
Kesten - zdrava jesenska poslastica  Stiže sezona kestena, mnogima omiljene jesenske šumske poslastice. Ulicama gradova širi se opojni miris pečenih kestena, a kesten pire nezaobilazan je desert u hladnim jesenskim danima i večerima. Kesten je hranjiv plod koji se jede u mnogim kulturama, a u Kini se uzgaja preko 6.000 godina i u Europi preko 3.000 godina. Vlakna Kesteni su hranjiva namirnica koja sadrži visok udio vlakana. Tako 100 grama kestena sadrži 3 g vlakna, što je više nego što sadrže drugi orašasti plodovi poput oraha, pistacija i lješnjaka. Znate da hrana bogata vlaknima pomaže u duljem zadržavanju osjećaja sitosti. Uz to kesteni imaju i nizak glikemijski indeks te pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi. Vitamini i minerali Kesteni su bogati nutrijentima, sadrže vitamin C, kalij, magnezij i bakar, aminokiseline i antioksidanse, a 100 g ovih plodova sadrži 195 kalorija. 100 g kestena sadrži 40 mg vitamina C koji pridono...

JOGURT PITA S KOKOSOM I LIMUNOM 🍋

Slika
Jogurt pita s kokosom i limunom  Ova lagana, prhka pita savršena je za sve ljubitelje starinskih kolača. Spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i nadjeva od jogurta, kokosa i svježeg limuna daje savršeno uravnotežen okus – istovremeno sočan, kremast i osvježavajuć. Jogurt pita s kokosom i limunom  Sastojci: Prhko tijesto: 200 g maslaca prstohvat soli 80 g šećera 1 vrećica vanilin šećera 4 žumanjka naribana korica ½ limuna 300 g oštrog brašna 1 prašak za pecivo Nadjev od kokosa i limuna: 4 bjelanjka prstohvat soli 150 g šećera 2 vrećice vanilin šećera 800 g čvrstog jogurta naribana korica i sok ½ limuna 30 g gustina 150 g kokosa Za posipanje: šećer u prahu Priprema: U zdjelu stavite omekšali maslac narezan na kockice, sol, šećer, vanilin šećer, žumanjke i koricu limuna. Sve dobro promiješajte vilicom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan m...

ORGANIZACIJA RADNOG KUTKA U MALOM PROSTORU

Slika
Organizacija radnog kutka u malom prostoru  Kada je u pitanju radni prostor, riječ je o jednom od osnovnih uvjeta za rad svakog stručnjaka, pa stoga postavljamo visoke standarde kada je u pitanju sama kvadratura. Radni prostor ipak treba biti prvenstveno funkcionalan, a sama funkcionalnost nije toliko vezana uz veličinu prostora, koliko je povezana s načinom na koji su elementi danog prostora prilagođeni procesu rada i integrirani. jedno s drugim. Ne želimo li pomoći svima koji pred sobom imaju zadatak prilagoditi mali prostor svom poslu, u narednim redovima bavit ćemo se ovom temom i predložiti korake uređenja ureda koji mogu pridonijeti poslovnom uspjehu. Radne površine i sredstva za rad Prilikom uređenja radnog prostora prvo treba voditi računa o potrebnim alatima za rad i načinima na koje ih koristimo tijekom radnog dana. Radne površine trebaju biti onoliko prostrane koliko je potrebno za smještaj računala, uređaja i općenito svih radnih alata koji se često koriste ...

TORTA OD KARAMELIZIRANE KAVE S NARANČOM I HRSKAVCIMA 🍰

Slika
Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima  Miris svježe mljevene kave i svježina naranče – ima li boljeg spoja za jesenske dane? U slast! Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima  Sastojci: za infuzirano mlijeko za kremu: • 600 ml mlijeka • 200 g kave u zrnu za hrskavce: • 200 g paste od badema • 100 g bijele čokolade • 50 g hrskavaca za biskvit: • 3 jaja • 150 g šećera • 100 ml ulja • 150 ml mlijeka • korica naranče • 180 g brašna • 1 prašak za pecivo • Espresso kava za kremu: • 500 g mlijeka infuzirano kavom (procijediti komadiće kave kroz sito, smjesa mora biti čista) • 500 g gold čokolade • 1 korica naranče • 500 g tučenog vrhnja • 400 g mascarponea • 108 g žele mase (1:5 omjer želatine i vode, odnosno 18 g želatine u prahu i 90 ml vode) • 150 g pasteriziranih žumanjaka (gotova smjesa ili se u posudi s ključalom vodom mikserom izrade pjenasto žumanjci na temperaturi do 80 Celzijevih stupnjeva) Priprema: Infuzirajte mlijeko kavom.  Za...

ZAŠTO ZAPOČETI JUTRO TOPLOM LIMUNADOM?

Slika
Zašto započeti jutro toplom limunadom? Boca vode i kriška limuna – jednostavno, a može napraviti veliku razliku. Navika ispijanja tople limunade ujutro nije samo wellness trend s Instagrama, već i ritual koji ima podršku znanstvenih istraživanja. Antioksidativna bomba Limun je bogat vitaminom C i polifenolima – spojevima koji neutraliziraju slobodne radikale i štite stanice od oksidativnog stresa. Prema istraživanju objavljenom u  Nutrients  (2019.), citrusi su pravi “treasure trove” bioaktivnih spojeva koji se povezuju s prevencijom kardiovaskularnih bolesti i usporavanjem procesa starenja. Pomoć kod krvnog tlaka Zanimljivo, japanska studija ( PMC, 2014. ) pokazala je da su žene koje su svakodnevno konzumirale limun i redovito hodale imale niži sistolički krvni tlak od onih koje to nisu činile. Dakle, čaša limunade i kratka jutarnja šetnja mogu biti moćan duo za zdravlje srca. Mentalno zdravlje i raspoloženje Osim na tijelo, limun može djelovati i na psihu. Nedavn...

BULOCHKI - PECIVO S NADJEVOM OD JABUKA

Slika
Bulochki - pecivo s nadjevom od jabuka  Kolači od jabuka jedna su od ljepših strana rane jeseni, no slastice s tim voćem, od kojih kuća tako neodoljivo zamiriše, u prosječnom se hrvatskom kućanstvu obično svode na pite i štrudele. Od dizanog tijesta, međutim, može se napraviti prekrasno mekano i mirisno pecivo punjeno jabukama, koje savršeno prija uz šalicu čaja ili kave. Riječ je o desertu koji je jako omiljen u Poljskoj, Češkoj i njima susjednim zemljama, a nosi simpatičan nadjev bulochki. Možda bismo to mogli prevesti kao bublice, možda kao buhtlice, ali klonit ćemo se nagađanja. Igramo na sigurno i to s odličnim receptom. Bulochki - pecivo s nadjevom od jabuka  Sastojci: 500 g glatkog brašna 120 ml mlijeka 110 g maslaca 70 g šećera 2 žličice suhog kvasca 3 jaja  Za nadjev: 650 g jabuka 60 g šećera ​30 g maslaca 1 žlica limunova soka 1 žličica cimeta Priprema: Pomiješajte toplo mlijeko s kvascem i jednom žličicom šećera, promiješajte i ostavite pe...

KAKO PREPOZNATI IMATE LI ZDRAVE NOKTE?

Slika
Kako prepoznati imate li zdrave nokte? Možemo svoje prirodne nokte skrivati lakovima i nadogradnjama, ali to će ih samo dodatno uništiti. Ako niste sigurni koliko su vaši nokti zdravi i jesu li uopće, provjerite pronalazite li se u ovih 8 znakova zdravih noktiju. Svijetlo ružičaste su boje Nokti bi trebali biti svijetlo ružičaste boje. To zapravo nije boja naših nokti već kože ispod noktiju pa zato kada vam nokti postanu duži, na vrhovima izgledaju bijelo, a ne više svijetlo ružičasto – i tako i treba biti. Nemaju po sebi vodoravne bijele linije Nokti po sebi ne bi trebali imati nikakve bijele linije, a posebno su vodoravne one zbog kojih se trebate javiti doktoru. Ranije spomenuta svijetlo ružičasta boja treba biti jednaka na svim noktima bez ikakvih drugih boja i detalja. Čvrsti su Kada vam se nokti jako lako lome, to je znak da baš i nisu najzdraviji. Jedan od najčešćih uzroka lomljenja noktiju može biti nedostatak željeza u organizmu. Isto tako, možda ste u zadnje vrije...

KREM JUHA OD KRUMPIRA 🥔

Slika
Krem juha od krumpira  Ova kremasta juha od krumpira odlično prija za svježijih dana, ali i svaki put kada se zaželite nečeg jednostavnog, ukusnog i na žlicu. Bijeli grah učinit će njezinu teksturu još kremastijom, a začini će joj dati punoću. Juhu možete obogatiti komadićima pržene slanine, kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog kruha. Krem juha od krumpira  Sastojci : 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno 1 veliki bijeli luk, nasjeckan ½ čajne žličice morske soli 4 češnja češnjaka, nasjeckana 1 žlica bijelog vinskog octa 1 l povrtnog temeljca 5-6 krumpira, narezanih 250 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog ½ čajne žličice dijon senfa 1 žlica svježeg soka od limuna ¼ čajne žličice mljevene dimljene paprike svježe mljeveni crni papar Dodaci, po želji Mladi luk ili vlasac, komadići pržene slanine, kiselo vrhnje Priprema: Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na sred...

5 NAMIRNICA KOJE POMAŽU KOD ZATVORA

Slika
5 namirnica koje pomažu kod zatvora Nedostatak vlakana i vode u prehrani može dovesti do pojave tvrde stolice problema koji se javlja kod velikog broja ljudi. Vlakna će prirodno omekšati stolicu, no ako takve namirnice do sada nisu bile zastupljene na vašem tanjuru, nastojte ih polako uvoditi u prehranu. Razlog tome je činjenica da previše vlakana odjednom izaziva pojavu plinova i nadutost. Preporuka je 20 g vlakana dnevno, a ove su namirnice najbolji izvor. MALINE Ovo bobičasto voće sadrži najviše vlakana, u jednoj šalici se nalazi čak osam grama. Ne moraju nužno biti svježe. I konzumacija smrznutih malina ima prednosti. KRUMPIR Jedan krumpir srednje veličine sadrži gotovo 4 grama vlakana. Naravno, preskočite pržene i radije izaberite pečene ili kuhane krumpire. ŠIPAK Pola šalice ovih slatkih malih sjemenki sadrži tri grama vlakana. Možete ih stavite na jogurt ili dodati u zobene pahuljice. GRAH Sve mahunarke su dobar izvor proteina, vlakana i željeza. Četvrtina šalice sad...

ŠTO JESTI ZA SJAJ, ELASTIČNOST I ZDRAV TEN?

Slika
Što jesti za sjaj, elastičnost i zdrav ten? Koža je složen organ koji neprestano prolazi kroz proces obnove i regeneracije. Za te procese potrebna joj je stalna opskrba esencijalnim nutrijentima. Vitamini, minerali, antioksidansi i zdrave masti djeluju sinergijski kako bi zaštitili kožu od oštećenja, potaknuli proizvodnju kolagena, održali hidrataciju i smanjili upale. Nedostatak samo jednog ključnog nutrijenta može se odraziti na koži u obliku suhoće, akni, preranog starenja ili gubitka sjaja. Stoga je važno svjesno birati namirnice koje će našoj koži pružiti sve što joj je potrebno za optimalno funkcioniranje i blistav izgled. Omega-3 masne kiseline: saveznici protiv upala i suhoće Masna riba poput lososa, skuše i tune, kao i orašasti plodovi i sjemenke (osobito orasi i sjemenke suncokreta) bogati su omega-3 masnim kiselinama. Ove su esencijalne masti ključne za održavanje integriteta kožne barijere, sprječavajući gubitak vlage i čineći kožu hidratiziranom i elastično...

KAKO PREPOZNATI LAŽNE KOMPLIMENTE?

Slika
Kako prepoznati lažne komplimente? Svi volimo komplimente, oni podižu raspoloženje, daju nam osjećaj vrijednosti i često uljepšaju dan.  No nisu svi komplimenti jednaki. Ponekad iza lijepih riječi ne stoji stvarna naklonost ili divljenje, već skriveni motiv ili površna kurtoazija. Prepoznati razliku između iskrenog komplimenta i onog izrečenog reda radi, vještina je koja nam može uštedjeti mnogo zbunjenosti i čak pomoći u boljim odnosima. Kompliment zvuči preopćenito Ako vam netko kaže  Super si!  ili  Uvijek si divna! , a da pri tome ne spomene ništa konkretno, moguće je da kompliment nema dublju podlogu. Iskrene pohvale obično se odnose na određenu osobinu, izgled ili postupak. Kad su rečenice suviše općenite, više nalikuju na naučenu frazu nego na stvarno mišljenje.  Prečesto dolaze u neprirodnim situacijama Ako netko komplimentira baš svaku sitnicu, to može zvučati pretjerano. Npr. hvaljenje običnog  e-maila  ili rutinskog zad...

5 MODNIH PRAVILA KOJA SVAKA ŽENA MORA ZNATI

Slika
5 modnih pravila koja svaka žena mora znati  Moda se stalno mijenja – trendovi dolaze i odlaze, ali dobar stil je nešto što uvijek ostaje. Da biste izgledali dotjerano, samopouzdano i ženstveno u svakoj prilici, ne trebate ormar prepun odjeće. Dovoljno je držati se nekoliko jednostavnih pravila koja funkcioniraju bez obzira na sezonu i godine. Evo pet modnih pravila koje svaka žena treba znati i usvojiti. Manje je više Najveća greška u odijevanju često je pretjerivanje. Kombinacija više boja, uzoraka i detalja može izgledati prenapadno i narušiti eleganciju. Tajna je u jednostavnosti – neutralni tonovi poput crne, bijele, bež ili sive uvijek su siguran izbor. Kada želite unijeti malo živosti, dodajte samo jedan upečatljiv detalj – jaku boju, modni dodatak ili uzorak. Time zadržavate ravnotežu i ostavljate dojam profinjenosti. Prava mjera čini razliku Bez obzira koliko je komad lijep ili u trendu, ako vam ne pristaje – gubi svu vrijednost. Odjeća koja je preuska može dje...

KOLAČ S BADEMIMA I KRUŠKAMA 🍐

Slika
Kolač s bademima i kruškama  Ovaj rustikalni kolač spaja slatke kruške s bogatim okusima badema i maslaca u savršen desert koji je jednako prikladan za posebne prigode kao i za opuštena druženja uz kavu. Tanke kriške zrelih krušaka slažu se na dno kalupa i tijekom pečenja se karameliziraju, pa tako stvaraju starinski „uzorak“ kad se kolač preokrene. Ali ne morate ga preokrenuti – jednako dobro funkcionira i ako je tijesto na gornjoj strani. Kolač s bademima i kruškama  Sastojci: 2 do 3 zrele kruške 120 g glatkog brašna, podijeljeno 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo 3/4 čajne žličice soli 160 g šećera u prahu, plus za posipanje 190 g paste od badema 230 g maslaca, sobne temperature i narezanog na kockice, plus za namastiti kalup 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1 čajna žličica ekstrakta badema 6 velikih jaja, sobne temperature Priprema : Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namažite kalup za torte promjera 23 cm ili kalup s odvojivim dnom maslacem,...

7 SITUACIJA KADA JE BOLJE ŠUTJETI

Slika
7 situacija kada je bolje šutjeti   U ovim situacijama nema toga što možete reći, a što će biti bolje za vas nego da ste samo šutjeli. Upravo onda kada želimo toliko toga reći, nije loše uzeti predah i pustiti da se situacija odvije kako treba .  Naučiti u kojoj je situaciji bolje šutjeti može biti na kraju samo dobro za vas jer su manje šanse da upadnete u probleme i lakše ćete riješiti neke situacije. Sve su vam se ove situacije sigurno već dogodile, a vjerojatno će se opet i ponoviti. Sada ćete znati kako bolje reagirati kada se nađete u njima. Kada se svađa zahukta Kada se svađa zahukta,   emocije su na vrhuncu i šanse su dobre da ćemo reći nešto što ćemo požaliti kasnije kada se malo ohladimo. U ovakvim se situacijama trebamo sjetiti da je bolje da zašutimo i ne kažemo ništa jer ćemo si samo zakomplicirati život i taj odnos. Bolje je raspravu nastaviti kada prespavate i malo se smirite. Kada želite dati savjet koji nitko nije tražio Ako vam...

LISNATO S BLITVOM, LUKOM I GORGONZOLOM

Slika
Lisnato s blitvom, lukom i gorgonzolom  Lisnato s blitvom i lukom na prvu vam može izgledati kao komplicirano jelo, zapravo će vam trebati samo nekoliko sastojaka i malo vremena. Jelo možete pripremiti da prije i staviti u hladnjak ili poslužiti odmah. Ovo jelo je idealno za druženja ili piknike. Lisnato s blitvom, lukom i gorgonzolom  Sastojci: maslinovo ulje 2 crvena luka balsamico ocat vezica blitve glatko brašno 300 g lisnatog tijesta 125 g gorgonzole 1 jaje sol i papar Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Zagrijte maslinovo ulje na tavi, dodajte luk i pržite oko 4 minute dok ne omekša. Smanjite vatru i začinite luk. Pržite polako uz povremeno miješanje oko 10 minuta dok luk ne porumeni. Dodajte balsamico ocat i pržite još oko 2 minute dok tekućina ne ispari. Premjestite luk u zdjelu. U tavu ponovno dodajte maslinovo ulje i stavite blitvu. Posolite, popaprite i pržite dok ne omekša. Pržite blitvu oko 3 minute dok ne počne venuti. Blitvu prebacite u zdjelu ...

UMAK OD PEČENE PAPRIKE I SIRA

Slika
Umak od pečene paprike i sira Umak od pečene paprike i sira odličan je izbor umaka za vaš idući roštilj ili kao namaz uz pogačice za doručak ili laganu večeru. Za pripremu će vam trebati vrlo malo vremena kao i namjernica. Ubacite sve sastojke u blender i uživajte u ovom kremastom umaku koji aromom podsjeća na miks ajvara i kajmaka. Umak od pečene paprike i sira  Sastojci: 4 paprike glavica češnjaka 200 g feta sira 200 g krem sira 3 žlice maslinovog ulja 2 žlice meda papar slatka paprika čili peršin Priprema : Operite papriku i stavite ju u tepsiju za pečenje skupa sa češnjakom u pečnicu, kad se povrće zapeče izvadite ih. Pomiješajte u blenderu fetu i krem sir ubacite začine, papriku očistite iznutra i skinite vanjsku opnu. Češnjak istisnite i sve dobro izblendajte. Servirajte u zdjelici sa maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom na vrhu.  Pripremila: Ivana Matas 

KOLAČ S DUNJAMA I ORASIMA

Slika
Kolač s dunjama i orasima  Mnogi na spomen dunje pomisle na predivan miris koji se širio iz soba kod baka i prabaka koje se nisu koristile tijekom dana jer se nije grijalo u njima, a u kućama se najviše okupljalo u kuhinji uz peć. Dunja je jesensko voće intenzivnog mirisa i tvrde kore, izgledom nešto između jabuke i kruške, a danas je pomalo zaboravljeno.  Kolač s dunjama i orasima  Sastojci: 3 jaja 150 g šećera 80 ml ulja 200 g kiselog mlijeka korica limuna 200 g brašna 1 prašak za pecivo 100 g mljevenih oraha 100 g grožđica Priprema: Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, limunovu koricu, ulje, kiselo mlijeko i sve dobro promiješajte. Dunje operite, ogulite, narežite na kockice, ocijedite i ohladite. Pleh obložite papirom za pečenje pa izlijte pola tijesta i ravnomjerno rasporedite. U orahe dodajte malo šećera i malo mlijeka. Preko tijesta poredajte dunje pa orahe i grožđice.  Izlijte ostatak tijesta i poravnajte. ...

PILETINA SA SLANINOM 🥓

Slika
Piletina sa slaninom  Jos jedan od nacina kako pripemiti ukusnu piletinu.Lijepu izgleda ,i super je da se posluzi za goste. Piletina sa slaninom  Sastojci: 6 komada pilećih bataka bez kostiju 200 g mrkve 100 g slanine 1 kg krumpira 2 žlice maslinovog ulja sol i papar Priprema : Marinirajte pileće batke sa začinima po vlastitom ukusu. Ostavite da se marinira u hladnjaku 2-3 sata. Nakon toga svaki komad mesa istucite i narežite na manje komade. Naribajte mrkvu. Svaki komad piletine omotajte slaninom. Krumpir ogulite i narežite na kolutiće i začinite. Krumpir prelijte maslinovim uljem ili obložite papirom za pečenje. Na lim za pečenje poslužite krumpir u jednom sloju, zatim mrkvu i na kraju pileće rolice. Tepsiju prekrijte folijom ili poklopcem i stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C, pa pecite 60 minuta. Otprilike 10-15 minuta prije nego što ih izvadite iz pećnice maknite foliju kako bi rolice porumenile.  Pripremila: Ivana Matas 

KUKURUZNI KRUH S PIKANTNIM OKUSOM 🌽

Slika
Kukuruzni kruh s pikantnim okusom  Kukuruzni kruh dio je tradicije krajeva Hrvatske u kojima se uzgaja kukuruz. Nekada je bio smatran  " sirotinjskom" hranom jer je njegova priprema bila puno jefitnija od pšeničnog bijelog kruha .  U današnje vrijeme mnogi će dati prednost kruhu od kukuruznog brašna, ali i koristiti kukuruz u raznim jelima, tijestu i kolačima. Pronašli smo zanimljiv recept u kojem se tijesto začinjava ljutom papričicom te se dodaju i kukuruz i parmezan. Kukuruzni kruh s pikantnim okusom  Sastojci: 300 g kukuruznog brašna 100 g pšeničnog brašna 2 jaja 4 dl jogurta 60 g maslaca 150 g luka 1 prašak za pecivo 2 žličice soli 2 ljute papričice 200 g kukuruza šećerca 100 g parmezana Priprema: Umutite jaja s ostalim sastojcima Razmutite jaja u većoj zdjeli pa umiješajte jogurt i otopljeni maslac. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Prodinstajte luk Ljutim papričicama očistite sjemenke i sitno nasjeckajte, a luk naribajte i propirjajte na...

TJESTENINA S CIKLOM I FETOM

Slika
Tjestenina s ciklom i fetom Sastojci: 2 velike cikle, oguljene i grubo nasjeckane na komade 1 žlica maslinovog ulja 2 luka, sitno nasjeckana 4 stabljike celera, sitno nasjeckane 4 mrkve, oguljene i sitno nasjeckane 1 mala vezica bosiljka 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 400 g tjestenine 75 g kiselog vrhnja 100 g feta sira sol papar Priprema : Ulijte vodu u veliki lonac, posolite i zakuhajte na jakoj vatri pa dodajte narezanu ciklu. Kuhajte 5 minuta, a zatim ciklu izvadite prebacite na tanjur. Lonac s vodom ostavite sa strane. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, celer i mrkvu i kuhajte 8 minuta dok ne omekšaju. Bosiljak sitno nasjeckajte, dodajte u tavu zajedno s češnjakom i pržite još 30 sekundi. U lonac s vodom od cikle dodajte tjesteninu i kuhajte minutu manje nego što piše u uputama. Ocijedite, sačuvajte 200 ml vode od tjestenine i vratite tjesteninu u tavu od povrća. U međuvremenu ciklu, polovicu prženog povrća, bosiljak i vrhn...

OBRNUTA TORTA S JABUKAMA I KARAMELOM 🍰

Slika
Obrnuta torta s jabukama i karamelom Ništa ne miriše na jesen poput kombinacije jabuka, cimeta i karamela – a ova obrnuta torta od jabuka u finom domaćem karamel-umaku donosi sve to u jednom zalogaju. Sočna je i raskošnog okusa, a jabuke koje ste složili na dno postaju glavni ukras kada tortu preokrenete. Obrnuta torta s jabukama i karamelom  Sastojci: Za nadjev 85 g maslaca 100 g smeđeg šećera 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije 2 srednje jabuke, oguljene i narezane na kriške cca 1,2 cm debljine Za biskvit 190 g glatkog brašna 1 i 1/2 čajne žličice praška za pecivo 1 i 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića 1/2 čajne žličice soli 115 g maslaca, omekšalog 100 g kristal šećera 100 g smeđeg šećera 2 velika jaja, sobne temperature 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 90 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature Priprema : Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U maloj tavi na srednje jakoj va...

CIMET - ROLICE U OBLIKU TORTE 🍰

Slika
Cimet - rolice u obliku torte Ako volite rolice s cimetom, o ovome ste vjerojatno maštali, ali se niste usudili to izreći naglas: ogromna cimet-rol(ic)a, velika poput torte! Kao i sve velike stvari, ni ova cimet rolica nije gotova baš začas, ali to ne znači ni da vi oko nje imate puno posla jer najveći dio vremena odlazi na čekanje. Cimet - rolice u obliku torte  Sastojci: ulje, za namastiti zdjelu i lim 345 g glatkog brašna , plus za posipanje 50 g kristal šećera 1 čajna žličica soli 2 1/4 čajne žličice instant kvasca 180 ml punomasnog mlijeka 60 g maslaca 1 veliko jaje, sobne temperature Za nadjev 60 g maslaca, omekšalog 50 g smeđeg šećera 1 žlica mljevenog cimeta Glazura 120 g šećera u prahu 30 ml vrhnja za kuhanje 1 čajna žličica ekstrakta vanilije Priprema : Pomiješajte brašno, šećer, sol i kvasac. Ostavite sa strane. Zagrijavajte mlijeko i maslac zajedno dok se maslac ne otopi. Ulijte toplo u suhe sastojke. Dodajte jaje. Pomoću ručnog miksera s nastavcima za ...

PERSONALIZIRANA KOZMETIKA - ŠTO ZNAČI I ZAŠTO BI VAS MOGLA ZANIMATI?

Slika
Personalizirana kozmetika - što znači i zašto bi vas mogla zanimati? Personalizirana kozmetika jednostavno znači da proizvod nije "jedan za sve", već je napravljen ili odabran baš prema vašim potrebama. Umjesto kupnje generičke kreme koja obećava čuda za sve tipove kože, dobivate kremu, serum ili podlogu čiji su sastojci, tekstura i nijansa prilagođeni vašoj koži, dobi, životnom stilu i željama. Kako se pronalazi kozmetika prilagođena svakome? Postoje različiti, lako razumljivi načini kako pronaći svoju personaliziranu kozmetiku. Kratki  online  upitnici  – odgovarate na nekoliko pitanja o svojoj koži (masna, suha, mješovita), problemima (akne, crvenilo, bore) i rutinama (koliko često njegujete kožu). Foto-dijagnostika  – fotografirajte lice mobitelom, a softver procijeni ton, stanje i potrebe kože. Miješanje u trgovini ili laboratoriju  – u specijaliziranim prodavaonicama sastojci se miješaju baš za vas. Zašto bi netko htio personalizirano? Prednost...

JUHA OD RAJČICE SA SIROM IZ PEĆNICE 🍅

Slika
Juha od rajčice sa sirom iz pećnice  Bogata, kremasta, puna okus juha od rajčice sa sirom savršen je izbor za jesenske i zimske dane, a osim što će zadovoljiti nepce i glad, ugrijat će vas fino poput dekice. Juha od rajčice sa sirom iz pećnice  Sastojci: 80 dg svježih rajčica, prepolovljenih jedan slatki luk, oguljen i razrezan na četvrtine jedna glavica češnjaka, odsječenog vrha kako bi se vidjeli češnji 0,5 dl maslinovog ulja Sol i crni papar 7 dl pileće ili povrtne juhe lovorov list 2 grančice timijana 3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka 45 grama izmrvljenog kozjeg sira Priprema : Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Stavite papir za pečenje s aluminijskom folijom. Posložite rajčice, luk i češnjak na papir za pečenje. Maslinovo ulje ravnomjerno prelijte preko svega (uključujući i nekoliko žličica preko češnjaka). Začinite sa soli i paprom. Pecite dok se na rajčicama ne pojave mjehurići, luk ne omekša i češnjak ne bude karameliziran, 35 do 40 minuta. Ra...

7 STVARI KOJE SE NE USUDIMO REĆI FRIZERKI

Slika
7 stvari koje se ne usudimo reći frizerki  Odlazak frizeru trebao bi biti naš mali ritual opuštanja, trenutak kada sjednemo, prepustimo se i iziđemo iz salona s osmijehom (i kosom dostojnom reklame za šampon). No, u stvarnosti često postoje sitnice koje nam smetaju, ali ih jednostavno prešutimo. 1. "To mi je preskupo" Kada frizerka predloži da dolazimo na pramenove češće, mi u glavi računamo stanarinu, režije i ostale troškove svakodnevnog života. Umjesto iskrenog "ne mogu si to priuštiti", samo se nasmiješimo i potvrdimo glavom – a onda rastežemo termin do krajnjih granica. 2. Pregrubo pranje kose Masaža tjemena trebala bi biti mali raj, ali ponekad više podsjeća na borbu preživljavanja. Prehladna ili prevruća voda, povlačenje i grebanje noktima... Ipak, radije stisnemo zube nego da kažemo:  Možete malo nježnije? 3. "Savršeno je!" – iako baš i nije Znate onaj trenutak kad se pogledate u ogledalo i pomislite:  Hmmm, nije to baš to?  Ali umjesto...

SLOŽENAC S BROKULOM I SIROM

Slika
Složenac s brokulom i sirom  Ako mislite da je brokula dosadna, ovaj će vas recept razuvjeriti. U ovom jelu cvjetići brokule peku se u bogatom umaku od sira, obogaćenom češnjakom i parmezanom , a sve je zaokruženo zlatno hrskavim preljevom od krušnih mrvica i maslaca. Složenac s brokulom i sirom  Sastojci: Za složenac 600 g cvjetića brokule (2 velike glavice) 60 g maslaca 4 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno 45 g glatkog brašna 500 ml mlijeka 375 ml pilećeg temeljca 150 g svježe naribanog polutvrdog sira, cheddra ili goude 50 g naribanog parmezana sol, po ukusu papar, po ukusu Za preljev 30 g panko mrvica 25 g naribanog parmezana 20 g maslaca, rastopljenog 1 prstohvat soli 1 prstohvat papra Priprema : Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev i ostavite sa strane. Otopite maslac u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite 1 minutu dok ne zamiriše. Dodajte brašno i pržite 1 minut...

AKTIVNOSTI U PRIRODI - ZDRAVLJE, SNAGA I BIJEG OD STRESA

Slika
Aktivnosti u prirodi - zdravlje, snaga i bijeg od stresa  Vježbanje na otvorenom sve je popularniji način vježbanja zahvaljujući sve većoj svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje i dobrobit kao i želji za bijegom od užurbanog života u gradovima. Hodanje, biciklizam, planinarenje i vježbe snage na otvorenom samo su neki od oblika treninga koji omogućuju ljudima da iskoriste prirodu za svoje fizičke i mentalne ciljeve. Ovaj članak istražit će kada i zašto koristiti aktivnosti u prirodi, njihove prednosti, a i moguće mane i vrste treninga. Zašto i kada koristiti aktivnosti u prirodi? Aktivnosti u prirodi koriste vanjski prostor čime ne samo da poboljšavaju fizičko zdravlje već i potiču mentalnu obnovu. Biti na svježem zraku, okružen zelenilom i prirodnim okruženjem, dokazano poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i anksioznost. Prema istraživanju objavljenom u Environmental Science and Technology Journal (2010.), boravak u prirodi može smanjiti stres, poboljša...

TJESTENINA U UMAKU OD SMEĐIH ŠAMPINJONA

Slika
Tjestenina u umaku od smeđih šampinjona  Sitna tjestenina u finom, kremastom umaku od gljiva hit je sezone. Malo posla, puno arome i odlična kombinacija gljiva, začina i Peccorina čine ovo jelo odličnom idejom baš svaki put. Tajna ovog umaka je u tome što su gljive svježe pasirane i prijane, ali i narezane na komade i prepržene, što rezultira punim i bogatim okusom. Tjestenina u umaku od smeđih šampinjona  Sastojci: 450 g smeđih šampinjona, očišćenih, podijeljeno 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno 30 g maslaca, podijeljeno sol 1 velika ljutika, sitno nasjeckana 8 češnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih 500 ml povrtnog temeljca 225 g sitne tjestenine 240 ml vrhnja za kuhanje 60 g sira Pecorino Romano, sitno naribanog Priprema: U blenderu usitnite 340 grama gljiva. (Smjesa ne mora biti glatka.) Tanko narežite preostalih 110 grama gljiva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ulja i pola maslaca. Pržite gljive oko 8 m...

KAKO IZRAVNATI ODJEĆU BEZ UPOTREBE GLAČALA?

Slika
Kako izravnati odjeću bez upotrebe glačala? Neke od ovih metoda možda će vas iznenaditi, ali zasigurno će vam biti iznimno korisne na putovanjima, u trenutcima kada ne stignete glačati odjeću ili ako vam se iznenadno pokvari glačalo. Iako ove tehnike ne mogu u potpunosti zamijeniti glačalo za odjeću, mogu vam pomoći u iznimnim situacijama kada ga nemate pri ruci. Sušilo za kosu Mnogi apartmani i hoteli u sobama imaju sušilo za kosu. Položite svoj izgužvani odjevni predmet na ravnu površinu i „sušite“ ga vrućim zrakom iz sušila za kosu. Držite ga nekoliko centimetara iznad tkanine te sušite prednji i stražnji dio odjeće. Nabori bi se ubrzo trebali smanjivati naočigled. Također, prije „sušenja“ možete poprskati ili nanijeti nekoliko kapi vode na odjeću kako biste omekšali tkaninu. Vruća voda u tušu Naborani predmet stavite na vješalicu i okačite blizu tuša u kupaonici. Zatim pustite vruću vodu u tušu i zatvorite vrata kako biste kreirali efekt saune. Provjerite svoju odjeću z...