Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 3, 2025

SLADOLED OD KAVE - SPAS OD UMORA I VRUĆINA

Slika
Sladoled od kave Kako pobijediti umor i vrućinu? Idealno rješenje krije se u kuglici sladoleda i to onog s okusom kave. Sladoled od kave  Sastojci: 500 g mlaćenice 250 g šećera prstohvat morske soli 8 žumanjka 250 g slatkog vrhnja 3 žlice instant kave 2 žlice ekstrakta vanilije Priprema : Prvo zagrijte mlaćenicu, šećer i sol u srednjoj posudi na srednjoj vatri, miješajući da se šećer otopi. Žumanjke istucite u manjoj posudi, dodajte 62 ml tople smjese u žumanjke i promiješajte. Zatim dodajte tu smjesu u smjesu s mlaćenicom u loncu. Umiješajte granule kave dok se ne otope. Kuhajte na srednje laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne. Slatko vrhnje staviti u zdjelu s finom mrežicom na vrhu zdjele. U kremu u loncu procijedite slatko vrhnje. Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte da se sjedini. Prebacite u hermetički zatvorenu posudu i potpuno ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, povremeno miješajući sladoled da se razbiju kristali. Pripremila: Ivan...

MAROKANSKI NAMAZ OD MRKVE

Slika
Marokanski namaz od mrkve  Danas ćemo isprobati jedan marokanski recept u kojem je glavna zvijezda - mrkva. Ovoj inače slatkoj namirnici ćemo, zahvaljujući začinima, podariti jedan drukčiji, začinjeniji okus. Naime, pikantna, ljuta harisa i slane masline uravnotežit će slatkoću glazirane mrkve a rezultat je namaz koji možete poslužiti kao predjelo, uz naan ili domaću lepinju. Provjerite recept i uživajte u ovim zanimljivim okusima! Marokanski namaz od mrkve  Sastojci: 90 dkg mrkve, oguljene i narażane na komade 1 žlica šećera Sol 1 žličica mljevenog kima 1/2 žličice mljevenog korijandera 2 srednja češnja češnjaka, mljevena (oko 2 žličice) 1 manji komad đumbira, nariban 2 žlice kapara, ocijeđenih 1/4 šalice zelenih maslina bez koštica, grubo nasjeckanih 1/4 šalice svježeg lišća peršina ili korijandera 2 žlice harisse ili više po ukusu 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 naan ili kupovne lepinjice zagrijane na roštilju ili u suhoj tavi Priprema: Sta...

ZOBENI KOLAČ S JABUKAMA I MRKVOM 🥕

Slika
Zobeni kolač s jabukama i mrkvom  Kolač od zobenih pahuljica odličan je desert za one koji paze na kilograme. Sastojci: 100 g zobenih pahuljica 1 mrkva 2 jabuke 1 banana 2 jaja 40 g suhih marelica 100 g suhih brusnica 1 žličica praška za pecivo Preljev : 30 g bijele čokolade bez šećera 1,5 žlica grčkog jogurta 30 g badema Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati i peći u pećnici, u međuvremenu napraviti preljev tako što ćete pomiješati jogurt i otopljenu čokoladu, pa preliti preko kolača, posuti nasjeckanim bademima i rezati kad se malo prohladi. Pripremila: Ivana Matas 

COLESLAW SALATA 🥗 - VIŠE OD PRILOGA

Slika
Coleslaw salata - više od priloga  Salata, jedna riječi a toliko ideja od kojih se posebno rado vraćamo pripremi klasika među salatama - coleslaw salati. Zvijezda ove salate je svježi kupus koji u kombinaciji s   mrkvom i celerom (po želji i jabukom i lukom) začinjen s preljevom pruža na svježini, sočnosti i dobrodošloj hrskavosti. Ova je salata savršeni dodatak pečenom mesu – trganoj svinjetini i piletini, burgerima, sendvičima, ali i raznim malim zalogajima. Coleslaw salata  Sastojci: manja glavica kupusa 1 luk 1 mrkva 1 jabuka 100 g kiselog vrhnja ili jogurta 50 g majoneze 1 žličica senfa sok i korica ½ limuna soli i papra po ukusu Priprema: Tanko narežite ili naribajte kupus, mrkvu i jabuku, a luk nasitno nasjeckajte. Pomiješajte kupus, luk, mrkvu i jabuku u posudi. Pomiješajte svježe iscijeđeni sok od limuna, naribanu limunovu koricu, vrhnje, majonezu i senf te dodajte soli i papra po ukusu. Time prelijte nasjeckane sastojke za sa...

KREMASTI RIŽOTO S KOPRIVOM I SIROM

Slika
Kremasti rižoto s koprivom i sirom  Kopriva je hranjiva biljka koja sadrži puno benefite za naš organizam. Poznata po svojim žarnim dlačicama koje ostavljaju opekline na ljudskom tijelu. Drveni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa, a rimski vojnici su se trljali kako si se ugrijali. Kremasti rižoto s koprivom i sirom  Sastojci: 230 g brie sir 170 g listova koprive 1 žlica maslinovog ulja 70 g maslaca 1 srednja glavica luka 3 češnja češnjaka 300 g riže arborio 180 ml bijelog vina 1,2 l temeljca  crni papar Priprema : Kuhanje koprive Zakuhajte posoljenu vodu u loncu, pripremite drugu veliku zdjelu s ledenom vodom. Koristeći rukavice odvojite listove koprive od stabiljke. Isperite lišće, te ga stavite u kipuću vodu. Kuhajte dok ne uvene (1-2 min), te pomoću hvataljke prebacite listove u hladnu vodu. Ocijedite listove u cjedilu, te stisnite listove rukama da uklonite višak tekućine.  Miksajte Prebacite koprivu u blender zajedno s mas...

PLIVAJTE PAMETNO - 7 KORAKA DO BOLJEG OSJEĆAJA 🏊

Slika
Plivajte pametno - 7 koraka do boljeg osjećaja  U ovome brzom ritmu modernog života sve je više razloga da se okrenemo aktivnostima koje donose ravnotežu tijelu i umu. Jedna je od njih plivanje često zanemareno, ali izuzetno učinkovito. 7 koraka do boljeg osjećaja plivanja  Počnite polako  Ako dugo niste plivali krenite s kraćim sesijama, 15 do 20 minuta laganog tempa sasvim je dovoljno za početak. Pravilno disanje je ključ  Vježbajte udisanje na nos i izdisanje pod vodom to smanjuje umor i pomaže u koncentraciji. Različiti stilovi donose različite učinke  Leđno plivanje opušta kralježnicu, prsno gradi izdržljivost, a kraul jača mišiće cijelog tijela. Kombinirajte ih. Ne zaboravite zagrijavanje  Kratko istezanje prije ulaska u vodu priprema mišiće i smanjuje rizik od grčeva. Hidratacija i nakon plivanja  Iako ste u vodi tijelo i dalje gubi tekućinu zato popijte čašu vode nakon svakog plivanja. Odaberite pravu opremu  Dobre naočale, udo...

NJEGOVANA KOŽA U PRVOM PLANU

Slika
Njegovana koža u prvom planu  Iako je briga o koži cjelogodišnji proces postoje načini kojima ćete je oživjeti zbog lagane odjeće zbog koje je koža u prvom planu. Temelj je piling Uklanjanje odumrlih stanica s površine kože omogućuje njezin bolji izgled, ali i djelotvornije upijanje hidratantnih proizvoda. Tijelo je dovoljno pilingirati 1 - 2 puta tjedno. Ne zaboravite ni lice - birajte proizvode prilagođene svojem tipu kože i izbjegavajte agresivne sastojke. Dubinska hidratacija - obavezan korak Suhim dijelovima poput laktova, koljena i peta posvetite dodatnu pažnju bogatijim balzamima. Noćne maske za tijelo ili ulja nanesena na još vlažnu kožu nakon tuširanja dodatno će pojačati učinak. Tretmani koji čine razliku  Ako vas muče urasle dlačice ili želite dugotrajnije rješenje sada je pravo vrijeme za započeti s IPL ili laserskom epilacijom kako bi rezultati bili optimalni do početka sezone. Prehrana - ljepota dolazi iznutra  Hrana bogata antioksidansima, zdrav...

5 NAJČEŠĆIH LJETNIH FITNESS MITOVA

Slika
5 najčešćih ljetnih fitness mitova  Mitovi o mršavljenju ne samo da zbunjuju ljude koji žele promijeniti svoje navike već mogu dovesti i do štetnih odluka za zdravlje kako fizičko tako i mentalno. Detox čajevi i sokovi  Ovi preparati ne rješavaju problem masnog tkiva. Cilj je da se kilogrami spuste drastično jer smo drastično smanjili unos kalorija te izbacili višak vode. Čim detox protokol prestane, prestane i mršavljenje, a yo - yo efekt vraćanje kilograma bude šokantno velik. Nema obroka nakon 18:00 Vrijeme obroka bitna je stavka u piramidi zdrave prehrane, ali nije ključna za skidanje kilograma. Najbitnija je količina kalorija koju unesemo u danu ili tjednu, a to možemo prekoračiti već u 14:00 lošom procjenom naših obroka. Folije za mršavljenje  Znojenje tijela prilikom tjelesne aktivnosti samo je pokazatelj regulacije tjelesne temperature. Znojenje nema veze s mršavljenjem. Još uvijek je popularno omatanje trbuha i leđa folijom kako bi se istopilo salo s ...

METEOROPATIJA - JUČER, DANAS I SUTRA

Slika
Meteoropatija - jučer, danas i sutra  Premda se dugo mislilo da je riječ o narodnom praznovjerju znanost potvrđuje da promjene vremena doista mogu imati mjerljiv utjecaj na ljudski organizam. Kada se javlja meteoropatija? Koliko ste puta čuli ili izgovorili rečenicu: Boli me glava sigurno dolazi kiša? Temperatura, vlažnost, tlak zraka, vjetar, pa čak i magnetske promjene u atmosferi djeluju na naš živčani, hormonski i krvožilni sustav. Ona nije bolest u klasičnom smislu već sindrom ili skup simptoma koji izazivaju promjene u vanjskom okolišu. Za mnoge ljude osobito one s kroničnim bolestima meteoropatija je stvarna, iscrpljujuća i redovita. Može se manifestirati kroz različite simptome, a najčešći su glavobolje, migrene, osjećaj umora, iscrpljenosti, pospanosti, vrtoglavica, bolovi u zglobovima i kostima, ali i mnogi drugi. Savjeti protiv meteoropatije Pratite biometeorološke prognoze - mnogi portali i aplikacije nude posebne prognoze za meteoropate. Održavajte ritam sn...

KAKO NAM GRUDNJAK MOŽE SABOTIRATI ZDRAVLJE?

Slika
Kako nam grudnjak može sabotirati zdravlje? Oni koji imaju manje grudi mogu se i provući u nenošenju grudnjaka, ali ne mogu to svi. Ako je grudnjak dio vaše svakodnevice, trebate barem pripaziti na to kakav birate da si ne sabotirate vlastito zdravlje. Pogrbljenost Grudi su teške! Što su veće, to ih je teže nositi, a djevojke koje imaju veće grudi mogu imati i većih zdravstvenih problema zbog toga. Jedna od uloga grudnjaka je i da pomaže u nošenju grudi.   Ako on dobro ne radi svoj posao i ako ne rasporedi njihovu težinu podjednako, to može utjecati na naša ramena i vrat. Utječe u smislu da kako bi tijelo izdržalo teret, ono   postaje sve pogrbljenije .  Tako se naše držanje može deformirati zbog grudi! Bolovi u rukama Možda se čini nepovezano, ali itekako je! Kada je grudnjak loše dizajniran i kada ramenice   nisu dobre širine, čvrstoće i dobro namještene, tada će se one   urezivati u živce od našeg vrata preko ramena pa sve do ruku. ...

7 ZNAKOVA DA PROVODITE PREVIŠE VREMENA KOD KUĆE

Slika
7 znakova da provodite previše vremena kod kuće  Nekada je najugodnije provoditi dane doma i odmarati, ali treba paziti da se ne pretjera. Nije dobro kada se zatvorite doma i nigdje ne idete. Provodite li vi previše vremena kod kuće? Loše ste raspoloženi bez razloga Sunčeva svjetlost potiče lučenje serotonina – hormona zaslužnog za dobro raspoloženje.   Kada ne provodimo dovoljno vremena na dnevnom svjetlu, razina serotonina može pasti, što često dovodi do promjena raspoloženja, pa čak i depresije. Osim toga, boravak u zatvorenom prostoru cijeli dan često znači manje kretanja i manje socijalnih kontakata – a to sve negativno utječe na naše psihičko zdravlje. Sitnice vas počinju iritirati i to bez ikakvog razloga Kada smo predugo zatvoreni kod kuće počnemo se osjećati kao da ludimo. Stvari koje inače ni ne doživimo sada nas počnu iritirati. Lakše nas je izbaciti iz takta i živčani smo na sve i na svakoga. Kao da nam fitilj postane kraći nego inače. Puno se budi...

SNAGA RUKU - KLJUČ SVAKODNEVNIH POKRETA I SAVJETI ZA UČINKOVITE VJEŽBE

Slika
Snaga ruku - ključ svakodnevnih pokreta i savjeti za učinkovite vježbe  Mišići ruku jedan su od najvažnijih dijelova tijela u svakodnevnim aktivnostima jer omogućuju pokrete poput držanja, podizanja, vučenja i guranja. Bez snažnih ruku mnoge aktivnosti postale bi znatno teže ili čak nemoguće. Stoga je važno razviti snagu ruku te se to može postići različitim vježbama koje ciljaju mišiće nadlaktice, podlaktice te dlana. Funkcija mišića ruku Mišići ruku igraju ključnu ulogu u našoj sposobnosti da obavljamo svakodnevne zadatke. Glavne funkcije mišića ruku uključuju: Biceps  – smješten je na prednjoj strani nadlaktice. Odgovoran je za fleksiju lakta i okretanje podlaktice (supinacija). Aktivan je kada podižemo predmete prema sebi. Triceps  – smješten je na stražnjoj strani nadlaktice. Odgovoran je za ekstenziju lakta. Kada ispružimo ruku ili guramo nešto triceps je glavni mišić koji se aktivira. Mišići podlaktice : mišići podlaktice omogućuju finu motoriku poput s...

12 ZNAKOVA KOJIMA VAM MAČKA POKAZUJE SVOJU LJUBAV

Slika
12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav  Za razliku od pasa koji na vrlo očit način pokazuju ljubav prema nama, mačke su ipak nešto suptilnije. Zato se često pitamo jesu li nam uopće privržene, imaju li osjećaje prema nama i jesu li sretne u našem domu? Uvijek su vam blizu Mačke inače vole svoj osobni prostor, ali nikad neće propustiti priliku da se ugnijezde u vaše krilo. Ako se osjećate loše, mačka će vam priskočiti u pomoć i pružiti vam utjehu. Pokazuju trbuh Dobro nam je poznato da psi uživaju u češkanju trbuha. S druge strane, mace su predatori, pa im smeta kad mazite njihov trbuh. Ako vam to ipak dopuste, znači da vam vjeruju i da osjećaju ljubav prema vama. Trepću dok vas gledaju Mace inače bulje i imaju nevjerojatnu sposobnost da gotovo uopće ne moraju trepnuti. Njihova je pozornost uvijek usmjerena na nešto, iako često izgledaju kao da su zamišljene i pomalo izgubljene. Kad mačka bulji u vas, vjerojatno gleda kroz vas, ali ako u tom trenutku trep...

OMBRE TORTA - NIJANSE UŽIVANJA 🍰

Slika
Ombre torta - nijanse uživanja  Sastojci: Za biskvit se rade 3 kore. Pravi se jedan osnovni biskvit koji se dijeli na 3 dijela i u svaki ide različita količina kakaa. Biskvit: • 6 jaja  • 200 g šećera  • 150 ml mlijeka  • 150 ml ulja  • 250 g brašna  • 1 prašak za pecivo  • 1 žličica vanilin šećera  • 1 prstohvat soli  • kakao u prahu ( 5 g, 15 g, 30 g za tri različita sloja) Čokoladno punjenje ganache: • 600 ml slatkog vrhnja  • 200 g bijele čokolade  • 200 g mliječne čokolade  • 200 g tamne čokolade  • kakao prah • jagode ili voće po izboru  Priprema: Biskvit : Umutite jaja s običnim šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta i svjetla. Dodajte mlijeko i ulje pa lagano sjedinite. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Podijelite smjesu na tri jednaka dijela - u prvi dio dodajte 5 g kakaa za najsvjetliji sloj, u drugi 15 g kakaa za srednji sloj dok u treći 30 g kakaa z...

SLADOLED OD TREŠANJA I CIMETA

Slika
SLADOLED OD TREŠANJA I CIMETA  Sladoled za koji vam treba samo 5 sastojaka i 20 minuta vremena. Vrijeme smrzavanja bit će kraće ako punite male kalupe (2-3 sata). Ovaj je sladoled poprilično kremast i masan, a okus voća, što zbog vrste voća, što zbog začina i pirjanja, mnogo intenzivniji. SLADOLED OD TREŠANJA I CIMETA  SASTOJCI: 60 dkg trešanja 60 g meda 200 g čvrstog jogurta 200 g mascarponea 1 žlica cimeta PRIPREMA: Prvo očistite i otkoštite trešnje, dodajte im cimet i med i pirjajte ih u loncu na laganoj vatri 15-20 min dok ne omekšaju. U međuvremenu u posudi pomiješajte mascarpone i jogurt pazeći da dobijete kompaktnu smjesu. Skuhane trešnje usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera te kad se smjesa sasvim ohladi, umiješajte je u smjesu jogurta i mascarponea. Stavite u zamrzivač u posudi ili prebacite smjesu u kalupe te tako zaledite. Neka stoje u zamrzivaču nekoliko sati prije posluživanja. Pripremila: Ivana Matas 

PRUTIĆI OD TIKVICA

Slika
Prutići od tikvica     Tikvice su jedna od najpopularnijih ljetnih namirnica. Ništa čudno s obzirom na to koliko su fine i svestrane. Nije naodmet spomenuti da su brzo gotove bez obzira na to kako se pripremaju i to je sigurno još jedan od razloga zašto ih toliko volimo jesti tijekom ljeta. Ako ih se još niste zasitili, donosimo vam recept za još jednu slasnu varijantu tikvica koja može poslužiti i kao prilog i glavno jelo.         Prutići od tikvica     Sastojci:   3 velike tikvice 150 grama panko mrvica 100 grama ribanog parmezana 2 jaja maslinovo ulje sol i papar       Priprema:   Tikvice ogulite, operite i narežite na tanje prutiće. Ako imate domaće tikvice koje nisu špricane, onda ih ne morate guliti. U jednoj posudi pomiješajte mrvice i parmezan, a u drugoj jaja. Svaki prutić umočite u jaja i zatim uvaljajte u mješavinu mrvica i sira....

DOMAĆI LIKER OD KUPINA

Slika
Domaći liker od kupina     Kad ljeto polako prelazi u jesen, priroda nas daruje jednim od najukusnijih plodova – kupinama, koje ćemo uskoro brati i u njima uživati, a kako bismo to mogli tijekom cijele godine, predlažemo vam da napravite ovaj prefini liker.         Domaći liker od kupina     Sastojci:   1 kg svježih kupina 500 g šećera 1 litra kvalitetne rakije ili votke 1 štapić vanilije (po želji) Korica pola limuna         Priprema:     Kupine dobro operite i ostavite da se dobro ocijede. Nemojte ih zdrobiti – najbolje je da ostanu cijele kako bi liker imao lijepu teksturu i okus. U veliku staklenku složite red kupina, pospite s malo šećera, pa opet red kupina, pa šećera, dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh dodajte štapić vanilije i koricu limuna. Prelijte rakijom ili votkom, tako da su kupine potpuno potopljene...

PILETINA S ČEŠNJAKOM I BOSILJKOM

Slika
Piletina s češnjakom i bosiljkom       Ovaj recept za  piletinu s češnjakom i bosiljkom  brz je i sočan ogdovor na užurbanost tijekom radnog tjedna. Priprema traje pet minuta, kuhanje 15, pa će vam više od dvadeset minuta za obrok trebati jedino ako baš jako odlučite zakomplicitati s prilogom.       . Piletina s češnjakom i bosiljkom     Sastojci:   2 žlice maslinovog ulja 6 manjih do srednjih pilećih prsa ili 3 komada većih pa prepolovljenih, bez kostiju i kože sol, po ukusu crni papar, po ukusu 120 ml pilećeg temeljca 85 g maslaca 6 češnjeva češnjaka 3 žlice listića svježeg bosiljka, nasjeckanih         Priprema:   1.      Stanjite meso batom, posolite ga i popaprite s obje strane. 2.     U veliku tavu dodajte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. 3.  ...

KOCKE OD LIMUNA 🍋

Slika
Kocke od limuna     Ukusan kolač s okusom ljeta može se složiti od jednostavnih sastojaka iz smočnice i hladnjaka koje svi imamo u svojoj kuhinji. Ove kocke od limuna najbolji su dokaz toj tvrdnji.       Kocke od limuna     Sastojci:   125 g glatkog brašna 115 g maslaca sa sobne temperature 65 g bijelog šećera 30 g šećera u prahu + dodatno za posipanje 2 velika jaja sa sobne temperature 1 limun 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ½ čajne žličice praška za pecivo       Priprema:   1.      U većoj posudi pomiješajte maslac, jaja, sok jednog limuna, bijeli šećer, 30 grama šećera u prahu i ekstrakt vanilije. Postupno dodajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Ručno miješajte dok se sastojci ne povežu i ne riješite se svih eventualnih grudica. 2.     U smjesu dodajte i nešto l...

CUBA LIBRE KOKTEL

Slika
Cuba Libre koktel     Podigao je čašu visoko u zrak i glasno viknuo:  „Por Cuba Libre!“,  odnosno  „Za slobodnu Kubu!“  I tako je rođeno legendarno piće koje danas obožavamo. Cuba Libre je bio odličan izbor za umorne vojnike jer su ih šećer i kofein držali budnima, a rum raspoloženima.        Cuba Libre koktel     Sastojci:   100 ml svijetlog ruma 220 ml Cole Sok dvije limete     Priprema:   1.      Duboku čašu napunite s ledom. 2.     Led prelijte sokom od limete. 3.     Colu i rum pomiješajte pa prelijte preko leda i soka od limete. 4.     Ukrasite s limetom.     Savjet:  Po želji dodajte nekoliko listova svježe mente koja će osvježiti vaš Cuba Libre.      Pripremila: Ivana Matas  

ZOBENI KEKSI S ČOKOLADOM 🍫

Slika
Zobeni keksi s čokoladom     Zobeni keksi s komadićima čokolade američki je klasik. Ova vrsta slastice u Sjedinjenim Američkim Državama pekla se još u 19. stoljeću, a i danas je rado viđena na obiteljskim stolovima te popularna među svim generacijama.       Zobeni keksi s čokoladom     Sastojci:   300 g smeđeg šećera 250 g tamne čokolade 240 g krupnih zobenih pahuljica 225 g omekšalog maslaca 180 g glatkog brašna 2 velika jaja 2 čajne žličice ekstrakta vanilije 1 čajna žličica sode bikarbone 1 čajna žličica soli     Priprema:   1.      Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. 2.     U velikoj zdjeli pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i sol. Stavite je sa strane. 3.     Izmiksajte mikserom maslac sa sobne temperature i s...

ŠARENA LJETNA TJESTENINA S RAJČICAMA I RIKULOM 🍅

Slika
Šarena ljetna tjestenina s rajčicama i rikulom     Umjesto teških jela, ljeti se radije okrećemo brzim obrocima s puno okusa. Upravo to nudi aromatična tjestenina s cherry i sušenim rajčicama, rikulom i parmezanom. Ovo jelo je dovoljno konkretno da bude glavni obrok, ali i dovoljno lagano da u njemu uživate na vrućinama.       Šarena ljetna tjestenina s rajčicama i rikulom     Sastojci:   500 g tjestenine 4 žlice maslinova ulja 300 g cherry rajčica, prepolovljenih 70 g rikule 3 režnja češnjaka 50 g sušenih rajčica 125 ml povrtnog temeljca 50 g ribanog parmezana žličica suhog timijana sol i papar     Priprema:   Na ulju u velikoj tavi kratko popržite protisnuti češnjak i timijan dok ne zamirišu. Dodajte cherry rajčice i narezane sušene rajčice. Pirjajte uz miješanje 3-4 minute, dok rajčice ne počnu pucati. Ulijte povrtni temeljac i pustite da lagano kuha još 10 minuta. Po pot...

SORBET OD LIMETE I TEKILE SPAJA SLADOLED I KOKTEL U JEDNO

Slika
Sorbet od limete i tekile spaja sladoled i koktel u jedno     Ako ljeti volite ispijati koktele, pronašli smo desert koji morate isprobati. Riječ je o sorbetu – smrznutoj slastici nalik sladoledu, s tekilom i limetom u glavnim ulogama. Ovaj desert priprema se od četiri jednostavna sastojka, a oduševit će svakog ljubitelja citrusnih nota.       Sorbet od limete i tekile spaja sladoled i koktel u jedno     Sastojci:   1 i pol šalica vode 1 i pol šalica šećera 4 žlice tekile 1 i pol šalica soka od limete naribana korica manje limete       Priprema:   U manjem loncu zagrijte vodu i šećer na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi i pretvori u sirup. Maknite s vatre pa dodajte tekilu te sok i koricu limete. Ostavite da se smjesa potpuno ohladi pa je ulijte u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje. Po želji, između poklopca i posude stavite sloj prozirne...

PALAČINKE OD LIMUNA I JOGURTA

Slika
Palačinke od limuna i jogurta     Pravi ljubitelji palačinka složit će se kako varijacija na ovo popularno jelo – nikad dosta. Od slatkih do slanih palačinka, punjenih i zapečenih u pećnici, do onih zdravih, palačinke se jednostavno vole u svakom obliku. Ljeti volimo eksperimentirati s dodavanjem voća u smjesu, a sada smo naišli na njihovo osvježavajuće, ljetno izdanje.       Palačinke od limuna i jogurta   Sastojci za pet do šest palačinka:   · 20 g kukuruznog škroba · 85 g glatkog brašna · 4 g praška za pecivo · 1 g sode bikarbone · 20 g šećera · 1 jaje · 105 g običnog jogurta · 2 žličice soka od limuna · Naribana korica pola limuna · 15 g ulja       Priprema:   · Prosijte i pomiješajte suhe sastojke. · Spojite mokre sastojke i dodajte koricu limuna. · Ulijte mokre sastojke u suhe i promiješajte. · Pecite palačinke na srednje jakoj vatri s poklopcem, 2 minute ...

DOMAĆE ENERGETSKE PLOČICE S BANANOM

Slika
Domaće energetske pločice s bananom     Kada ne možete unutar sat vremena od treninga pripremiti kvalitetan snack, kod kuće pripremljene energetske pločice mogu poslužiti kao pravilan izbor za oporavak. Ako baš niste tip za treniranje, a između dva obroka nemate ništa kvalitetno za “prigristi” ove će pločice biti idealan međuobrok.       Domaće energetske pločice s bananom     Sastojci:   ·        2 banane ·        2 šalice zobenih pahuljica ·        1/2 šalice sjeckanih lješnjaka ili oraha ·        Malo soli ·        1/2 šalice nasjeckanih datulja ·        Malo cimeta       Priprema:   Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a banane zgnječite u pire te im dodajte os...

MOUSSE OD MARELICA

Slika
Mousse od marelica     Ljeto je idealno vrijeme za brze, jednostavne i osvježavajuće slastice – a upravo takav je i ovaj mousse od marelica s bijelom čokoladom. Gotov je u samo nekoliko koraka, ne sadrži želatinu, a još nam je bolji od sladoleda.       Mousse od marelica   Sastojci:   200 g svježih marelica (izblendiranih u pire) 200 g bijele čokolade, otopljene i blago ohlađene 100 ml vrhnja za šlag (mliječnog) Sok od pola limuna       Priprema:   Operite marelice, prepolovite ih i izvadite koštice. Usitnite ih štapnim mikserom ili blenderom u glatki pire (trebate dobiti oko 200 g). Umiješajte sok od pola limuna. Čokoladu otopite na pari. Pustite da se lagano ohladi, ali da ostane tekuća. Slatko vrhnje istucite mikserom u mekani šlag – ne mora biti sasvim čvrst kako bi mousse ostao lagan. U pire od marelica dodajte otopljenu bijelu čokoladu i ...

SMRZNUTI JOGURT SA ŠUMSKIM VOĆEM

Slika
Smrznuti jogurt sa šumskim voćem     Ne morate se odricati slatkih i ledenih deserata čak i ako želite povećati unos bjelančevina u organizam. Upotrijebite grčki jogurt kao bazu za svaka slatka kulinarska djela.       Smrznuti jogurt sa šumskim voćem     Sastojci:   250 g grčkog jogurta 250 g smrznutog šumskog voća med po želji       Priprema:   1.      U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte jogurt, šumsko voće i nešto meda. Blendajte dok se sastojci ne povežu i ne dobijete gustu, glatku kremu. Poslužite odmah s dodatnim voćem po želji. Dobar tek!     Pripremila: Ivana Matas 

FOCACCIA S KRUŠKOM

Slika
Focaccia s kruškom     Možda ste isprobali klasičnu focacciu s cherry rajčicama, ružmarinom i soli, ali s ovim receptom dovest ćete svoju focacciu na zavidnu razinu.       Focaccia s kruškom   Sastojci:   240 ml tople vode 7 g suhog kvasca 1/2 žličice meda 320 g glatkog brašna 100 ml maslinovog ulja 1 žličica soli 1 glavica luka 1 žličica smeđeg šećera 1  kruška 100 g razmrvljene gorgonzole     Priprema:   U velikoj posudi pomiješajte toplu vodu, kvasac i med, pa ostavite sa strane pet minuta. U smjesu s kvascem dodajte otprilike 120 g brašna i 30 ml maslinovog ulja, kratko promiješajte i ostavite pet minuta da odstoji pa dodajte ostatak brašna i sol. Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično. Prebacite u blago nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena. U međuvremenu očistite luk i narežite na polumjesece, krušku operite...

HRSKAVA GALETTA

Slika
Hrskava galetta     Galette s jabukama i ružmarinom   je slastica koja spaja klasične okuse s neočekivanim, aromatičnim dodatkom. Ovaj rustikalni hrskavi desert savršen je za one koji vole kombinirati slatke i začinske note. Bilo da je poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladno uz šalicu čaja, ova galetta će osvojiti srca svih koji je probaju.       Hrskava galetta     Sastojci:   ·        8 jabuka (875 g) ·        3 male grančice ružmarina ·        60 g šećera ·        30 g maslaca ·        1 žlica mlijeka ·        šlag       Tijesto:   ·        200 g glatkog brašna ·      ...