Postovi

Prikazuju se postovi od listopada 19, 2025

BUHTLE S PEKMEZOM

Slika
Buhtle s pekmezom  Miris   svježe pečenih buhtli koji ispuni cijelu kuću teško je nadmašiti. To je onaj poznati, utješni miris djetinjstva – kada su bake, s pregačom oko struka i brašnom po rukama, iz pećnice vadile zlatne, mekane buhtle punjene domaćim pekmezom. Ovaj klasični recept donosi upravo takve buhtle – meke kao oblak, slatke taman koliko treba i savršene uz čašu mlijeka ili šalicu toplog kakaa. Buhtle s pekmezom  Sastojci: 500 g glatkog brašna 1 suhi kvasac (ili 25 g svježeg) 250 ml mlakog mlijeka 80 g šećera 80 g maslaca (otopljenog) 2 jaja prstohvat soli naribana korica limuna (po želji) 1 vanilin šećer pekmez po izboru (šljiva, marelica, višnja...) šećer u prahu za posipanje Priprema: U mlakom mlijeku otopite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite da se zapjeni 10 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko, ...

PILEĆI TAQUITOSI IZ PEĆNICE

Slika
Pileći taquitosi iz pećnice  Ako volite jela koja spajaju jednostavnost pripreme i bogat, razigran okus, pečeni taquitosi s piletinom i sirom savršen su izbor. Inspirirani meksičkom kuhinjom, donose savršenu ravnotežu između hrskavog i sočnog, a za izradu vam trebaju samo četiri sastojka. Pileći taquitosi iz pećnice  Sastojci: 10 tortilja od pšeničnog brašna (promjera oko 15 cm) 250 g kuhane piletine, sitno narezane ili usitnjene 120 g naribanog sira 80 ml salse, barbecue umaka ili umaka za tacose po želji za posluživanje: guacamole, kiselo vrhnje, masline, narezani mladi luk, pico de gallo ili svježi korijandar.. Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim papirom za pečenje ili ga lagano poprskajte uljem. Skuhanu piletinu nasjeckajte ili natrgajte vilicama. Ubacite je u zdjelu sa sirom i umakom pa mijenšajte dok se sastojci ravnomjerno ne povežu. Smjesu rasporedite uz rub svake tortilje i zatim pažljivo zarolajte. Tortilje složite nalim tako da je spoj okr...

CHEESECAKE OD KESTENA

Slika
Cheesecake od kestena  Cheesecake se peče u vodenoj kupelji kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a krema ne bi imala grudice. Cheesecake od kestena  Sastojci za bazu za cheesecake od kestena: 250 g keksa Digestive  50 g omekšanog maslaca 1 žlica pirea od kestena Sastojci za kremu za cheesecake od kestena: 500 g krem sira 125 g šećera 3 velika jaja 3 žumanjka 175 ml kiselog vrhnja 1 žličica soka od limuna ili limete 1 žličica ekstrakta vanilije 2 žlice ruma 350 g zaslađenog pirea od kestena Sirup: 80 ml vode 60 ml ruma 1 žlica pirea od kestena 15 g maslaca Priprema: Zagrijte pećnicu  na 180 °C. Zagrijte vodu za parnu kupelj. Usitnite kekse,  izmrvite pire i pomiješajte s omekšanim maslacem dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa je usitnite u kalup od 23 cm s odvojivim rubovima te prebacite u hladnjak dok ne napravite kremu. Izmiješajte  kremasti sir pa dodajte šećer. Postupno dodajte jaja te ih žustro miješajte u smjesu dok se svi sastojci ne...

JESENSKI KOKTEL S JABUKOVAČOM

Slika
Jesenski koktel s jabukovačom  Jabukovača je jedan od najprepoznatljivijih jesenskih napitaka – mirisna i voćna, savršeno se slaže s toplim začinima. U ovom koktelu spaja se s tekilom ili  ginom , ovisno o tome što više volite. Oba pića daju posebnu aromu i savršeno se uklapaju s okusima jabuke i cimeta. Rezultat je mirisno i osvježavajuće piće koje izgleda posebno, a možete ga pripremiti kod kuće s nekoliko jednostavnih sastojaka. Jesenski koktel s jabukovačom  Sastojci za dvije čaše: 100 ml tekile ili  gina 30 ml Triple Sec likera 180 ml jabukovače 20 ml soka od limuna 10 ml šećernog sirupa (po ukusu) prstohvat cimeta prstohvat muškatnog oraščića kockice leda kriške jabuke i štapić cimeta za ukras po želji: malo gazirane vode za lagani završetak Priprema: U šejker ili veću posudu stavite led. Dodajte tekilu ili  gin , Triple Sec, sok od limuna, šećerni sirup, jabukovaču i začine. Dobro protresite oko 20 sekundi da se sastojci sjedine. Ulijte koktel...

BISKVITNI KOLAČ SA ŠLJIVAMA I BADEMIMA

Slika
Biskvitni kolač sa šljivama i bademima  Ovaj sočan, mekan i mirisan biskvitni kolač sa šljivama i bademima savršen je primjer deserta koji izgleda elegantno, a priprema se bez puno truda. Slatkoća zrelih šljiva u kombinaciji s blagom orašastom notom badema daje mu posebnu aromu, dok listići badema na vrhu stvaraju tanku, hrskavu koricu. Biskvitni kolač sa šljivama i bademima  Sastojci: 200 g glatkog brašna 50 g bademovog brašna 2 žličice praška za pecivo 1 prstohvat soli 120 g maslaca sobne temperature 150 g šećera 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 120 ml mlijeka 10 zrelih šljiva 30 g listića badema 2 žlice smeđeg šećera (za posipanje po vrhu) Priprema: Kalup za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite maslacem. Pećnicu zagrijte na 180 °C. U jednoj zdjeli pomiješajte glatko i bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta, zatim dodajte jaja – jedno po jedno – i ekstrakt vanilij...

KAKO ETERIČNA ULJA VRAĆAJU RAVNOTEŽU TIJELU I UMU?

Slika
Kako eterična ulja vraćaju ravnotežu tijelu i umu? Iako bi neki rekli da je upotreba eteričnih ulja nov trend, ove kapljice prirode, zdravlja i relaksacije koriste se već tisućama godina. Definirajmo, eterična ulja su visoko koncentrirani biljni spojevi, dobiveni destilacijom ili ekstrakcijom, a svako nosi jedinstvenu aromu i svojstva koja mogu potaknuti emocije, opustiti tijelo ili probuditi energiju. Snaga dodira i mirisa Postoji mnogo načina primjene eteričnih ulja – putem difuzora, svijeća, sprejeva ili kozmetike – no masaža s eteričnim uljima pruža najdublji osjećaj opuštanja. Spoj mirisa i dodira potiče opuštanje mišića, poboljšava cirkulaciju i smanjuje stres, dok aktivne tvari ulja prodiru kroz kožu i djeluju na živčani sustav. Rezultat je onaj poznati osjećaj topline, lakoće i unutarnjeg mira. Lavanda, ružmarin i citrus – prirodan recept protiv stresa Ako tražite način da usporite i vratite ravnotežu, birajte mirise lavan...