Postovi

Prikazuju se postovi od listopada 19, 2025

LIKER OD KESTENA

Slika
Liker od kestena  Zaboravite bundeve i jabuke – prava jesen počinje tek kad zamirišu kesteni. I dok se mnogi vesele pečenim kestenima na ulici, mi imamo još bolju ideju: pretvorite te male jesenske dragulje u božanstveni liker od kestena, koji će ugrijati i dušu i tijelo. Liker od kestena  Sastojci: 700 g kestena 400 g šećera 1 l kvalitetne rakije (ili votke, ako želite blaži okus) 500 ml vode 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta) Priprema: Kestene zarežite i kuhajte oko 30 minuta, dok ne omekšaju. Ogulite ih i pustite da se ohlade. Oguljene kestene stavite u veliku staklenu teglu, prelijte rakijom ili votkom i dodajte mahunu vanilije. Zatvorite i ostavite na tamnom, hladnom mjestu oko 20 dana. Povremeno protresite. Nakon 20 dana, od vode i šećera skuhajte sirup. Ohladite ga, a zatim ga umiješajte u liker. Liker dobro procijedite kroz gazu ili filter papir. Liker prelijte u boce i ostavite da odmori još tjedan dana – što duže stoji, to je bolji. Pripremila: I...

FERRERO ROCHER TIRAMISU

Slika
Ferrero rocher tiramisu  Ako volite tiramisu, ali biste radije preskočili kavu, ovaj desert je kao stvoren za vas. Ferrero Rocher tiramisu spaja sve što volimo – svilenkastu Nutella kremu, mekane piškote natopljene u čokoladnom mlijeku i hrskavi završni sloj od prženih lješnjaka. Rezultat je bogat, kremast i neodoljivo čokoladan desert koji izgleda kao iz vitrine talijanske slastičarnice, a priprema se bez pečenja! Ferrero rocher tiramisu  Sastojci: Za piškote: 28 piškota (Savoiardi) 3 žlice Nutelle 100 ml mlijeka Za kremu: 400 g mascarpone sira 300 g Nutelle 250 ml vrhnja za šlag (min. 35% masti) 20 g šećera Za slojeve: 90 g Nutelle Za dekoraciju: 150 g Nutelle 50 g prženih, nasjeckanih lješnjaka Priprema: Pripremite čokoladno mlijeko U lončiću lagano zagrijte mlijeko i umiješajte Nutellu dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Napravite kremu U većoj zdjeli sjedinite mascarpone i Nutellu sobne temperature te lagan...

ŠTO JE THE LAST MEETING THEORY?

Slika
Što je the last meeting theory? Završi vaš odnos s nekim i onda ga jednostavno više nikada ne sretnete, a živite u istom gradu, poznajete iste ljude i imate slične interese. Poznato? Mnogima se barem jednom u životu dogodila ovakva situacija. Na prvu nemoguća, ali čini se, poprilično česta. The last meeting theory je ideja koja se popularizirala na internetu, a koja opisuje susrete i rastanke, te se pobliže bavi upravo temama nostalgije i završetaka. The last meeting theory Kada s nekim s kim ste bili povezani, završite vaše zajedničko putovanje i naučite sve lekcije koje ste trebali, svemir se pobrine da se više ne sretnete.Teorija se oslanja na činjenicu da je svaka veza dio nekog većeg plana, da ljudi u naše živote dolaze s razlogom kako bismo od njih nešto naučili, pomogli nam da narastu i vode nas kroz tu fazu našeg putovanja. Bez obzira na to što živite u istom gradu ili imate zajedničke prijatelje, vaši putevi se neće više spojiti. Sve se događa s razlogom I...

KOMPOT OD DUNJE

Slika
Kompot od dunje Donosimo vam recept za jednostavan kompot od dunje, ukusnu i aromatičnu slatku zimnicu. Kompot od dunje Sastojci: 2 kg dunja, oguljenih, očišćenih od koštica i narezanih (četvrtine ili osmine) 2 litre vode 180 g šećera 100 g meda 1 mahuna vanilije (ili vanilin šećer) 3–5 klinčića polovica limuna (neprskanog, po mogućnosti) - prerezan Priprema: Ogulite dunje, odstranite koštice i narežite na komade (četvrtine / osmine). U većem loncu zakuhajte vodu sa šećerom, medom, klinčićima i mahunom vanilije. Dodajte i limun (prerezan). Kad voda provrije, dodajte komade dunja u tekućinu. Pokrijte lagano i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat (ili dulje ako je potrebno), dok dunje ne postanu mekane, ali da se ne raspadnu sasvim, a sirup se lagano zgusne. Po potrebi prilagodite količinu šećera ili meda prema ukusu. Kada je gotovo, ostavite da se prohladi, zatim čuvajte u steriliziranim staklenkama. Pripremila: Ivana Matas 

9 STVARI KOJE MORATE IZBJEGAVATI DA VAM BOJA KOSE DULJE TRAJE

Slika
9 stvari koje morate izbjegavati da vam boja kose dulje traje Kada napustite frizerski salon s novom bojom kose, osjećaj je zadovoljstva neprocjenjiv – kosa je sjajna, svilenkasta i izgleda savršeno. Taj izgled ne traje sam od sebe. Ako želite da boja ostane postojana, a kosa zdrava, važno je znati što ne biste trebali raditi nakon bojenja. Mnogi sitni koraci mogu imati velik utjecaj na to koliko će dugo vaša kosa izgledati kao prvog dana. 1. Izbjegavajte visoku temperaturu Uređaji poput pegle, uvijača i sušila mogu oštetiti površinski sloj vlasi, isušiti kosu i uzrokovati da boja brzo izblijedi. Zato je važno upotrebljavati zaštitu od topline i držati temperaturu umjerenom kako biste sačuvali sjaj i mekoću kose što dulje. 2. Ne perite kosu prečesto Čestim pranjem uklanjate boju i prirodna ulja koja štite kosu. Nakon bojenja najbolje je prati kosu najviše dva do tri puta tjedno i to mlakom vodom. Između pranja možete upotrebljavati suhi šampon koji će osvježiti kosu bez...

PUNJENI BATAT ZAČINJEN CURRYJEM I ZAPEČEN U PEĆNICI

Slika
Punjeni batat začinjen curryjem i zapečen u pećnici  Batat   je poput krumpira, čest prilog nekim mesnim jelima, a može se pripremati na puno načina. Pronašli smo recept za zapečeni punjeni batat sa slanutkom i keljem u kremastom umaku od   jogurta   i currya. Probajte ovaj brz i jednostavan recept koji možete servirati kao zasebno jelo ili kao prilog glavnom.  Punjeni batat začinjen curryjem i zapečen u pećnici  Sastojci: batat 250 g slanutka maslinovo ulje sol i papar žličica currya 4 lista kelja korijander Umak od jogurta i currya: grčki jogurt 1 žličica svježeg soka od limuna maslinovo ulje češanj češnjaka pola žličice currya sol Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, stavite batat na tepsiju sa papirom za pečenje. Vilicom izbušite batat, stavite na tepsiju i pecite 40-50 minuta. Netom prije nego što je batat gotov, stavite listove kelja u pećnicu na istu tepsiju na 3 minute, izvadite i nasjeckaj...

BEAUTY MINIMALIZAM - RUTINA OD 5 PROIZVODA

Slika
Beauty minimalizam - rutina od 5 proizvoda  Skincare rutina može sadržavati tri, pet pa sve do devet ili više koraka odnosno, možete koristiti jednako toliko različitih proizvoda. U stvarnosti, velika većina nas nema vremena svako jutro i večer za rutinu njege kože od devet proizvoda. Ipak želite da vam koža bude njegovana, blistava i zdrava. Ako ste se pronašli u prvim rečenicama, vrijeme je da upoznate beauty minimalizam. Beauty minimalizam donosi jednostavnu skincare rutinu od pet proizvoda koja njeguje, štiti i vraća prirodni sjaj tvojoj koži. Ona se temelji na najvažnijim koracima: čišćenju, njezi serumom, hidraciji, zaštiti od sunca i ciljanoj njezi (poput tretmana za prištiće, rosaceu ili kreme za područje oko očiju). Ovakav pristup stavlja naglasak na učinkovitost i održivost, jer koristi samo nekoliko pažljivo odabranih proizvoda koji zadovoljavaju osnovne potrebe kože – čišćenje, tretman, hidrataciju i zaštitu. 1. Čistač (cleanser) Čišćenje kože najvažniji je ...

BRZI KOLAČ OD BUNDEVE

Slika
Brzi kolač od bundeve  Ako tražite savršen jesenski desert koji se priprema u nekoliko minuta, a oduševljava svojim mirisom i mekoćom - ovaj sočni kolač od bundeve pravi je izbor. Bez puno komplikacija, s nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno već imate kod kuće, dobit ćete desert koji će zamirisati cijelu kuću, a ne morate ni paliti mikser. Brzi kolač od bundeve  Sastojci: 3 jaja 200 ml jogurta 3 čaše brašna (od jogurta) 2 čaše šećera 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 1/2 čaše ulja 500 g bundeve (svježe, naribane ili usitnjene) Priprema: Sirovu bundevu ogulite i naribajte ili usitnite u sjeckalici. U većoj posudi miksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svijetlu, prozračnu smjesu. Dodajte jogurt i ulje pa kratko promiješajte da se sve sjedini. Zatim dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano miješajte dok ne nestanu grudice. Na kraju umiješajte pripremljenu bundevu. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i peci...

BROWNIE TART

Slika
Brownie tart  Brownie tart spoj je to dva slatka svijeta koji se savršeno nadopunjuju: guste, intenzivne čokoladne smjese koja se topi pod žlicom i prhke, zlatne baze koja daje ravnotežu svakom zalogaju. Iako su na prvu neobičan spoj jer smo navikli tart jesti s kremastim završetkom, a često i dodatkom svježeg voća, morat ćete nam vjerovati da je ova kombinacija itekako dobra. Spoj bogate,  fudge  (guste i sočne) teksture brownieja s prhkim dnom tipičnim za tart (ili onim od keksa), kao stvoren je za trenutke kada baš želimo slatko i kada si baš dopustimo uživanje bez da pazimo na svaki zalogaj. Brownie tart  Sastojci: Za prhko tijesto: 230 g brašna 30 g bademovog brašna (ili mljevenih badema) 100 g kristal šećera 1 jaje 110 g maslaca prstohvat cvijeta soli 1 vrećica vanilin šećera Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, cvijet soli i bademovo brašno. Dodajte maslac sobne temperature narezan na kockice, ...

3 DOMAĆA ČAJA KOJA NAJBOLJE POMAŽU KOD KAŠLJA

Slika
3 domaća čaja koja najbolje pomažu kod kašlja  Svake vas godine zadesi teška grlobolja, praćena dugotrajnim suhim ili vlažnim kašljem? Čini vam se kao da se kašalj na vas „lijepi“? Osim što biste trebali osnažiti svoj imunitet kvalitetnom prehranom i boravkom na svježem zraku, najbolje što kod kašlja možete učiniti jest da posegnete za nekim domaćim čajem. Također, važno je razlikovati imate li suhi ili vlažni, odnosno produktivni kašalj. Čaj od trputca za iskašljavanje Na našim livadama u izobilju raste širokolisni (lat. Plantago major) i uskolisni trputac (lat. Plantago lanceolata), od kojih su oba jednako ljekovita. Trputac je odličan izbor za produktivni, vlažni kašalj, a zahvaljujući sluzi koju sadrži umiruje upalu sluznice grla. Pomaže i kod astme, bronhitisa, alergija, laringitisa i plućnih infekcija. Jednu žličicu lista trputca prelijte s oko 2 dl vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procijedite pa popijte. Možete dodati i malo meda. Ovaj ča...

MOGU LI ISPUCALE USNE POSTATI OVISNE O BALZAMU?

Slika
Mogu li ispucale usne postati ovisne o balzamu? Kad temperature padnu, a zrak postane suh, poznati scenarij: usne postaju ispucale, zategnute i neugodno suhe. I dok slojevi balzama za usne donose trenutačno olakšanje, već nakon pola sata posežemo za njim opet… i opet. Zašto tvoj balzam može pogoršati suhoću? Ako moraš nanositi balzam svakih sat vremena, vjerojatno koristiš proizvod koji iritira tvoje usne. Mnogi balzami sadrže sastojke koji na prvi dodir djeluju hidratantno, ali dugoročno isušuju kožu, poput mirisa, aroma, mentola, eukaliptusa ili kamfora. Oni izazivaju lagano peckanje i “osvježavajući” osjećaj, ali zapravo narušavaju prirodnu barijeru kože. Još jedna zamka: aromatizirani balzami (poput onih s vanilijom ili pepermintom) potiču nas da ližemo usne. A slina nije tvoj saveznik, enzimi iz sline dodatno iritiraju i isušuju kožu, uzrokujući pucanje i crvenilo. Što koristiti umjesto klasičnog balzama? Problem često nije u “pogrešnim” sastojc...

POPEČCI OD TIKVICA I BATATA S UMAKOM OD JOGURTA

Slika
Popečci od tikvica i batata s umakom od jogurta  Hrskavi izvana, mekani iznutra i puni svježih, aromatičnih okusa — ovi popečci od tikvica i batata prava su poslastica. Savršeno balansiraju slatkoću batata i blagu svježinu tikvica, dok začinsko bilje i luk dodaju dubinu svakom zalogaju. Popečci od tikvica i batata s umakom od jogurta  Sastojci: 1-2 srednje tikvice, naribane 1 batat, nariban (oguljen ili neoguljen) 1/2 sitno sjeckanog žutog luka 1 i 1/2 čajne žličice soli, podijeljeno 2 velika jaja 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina 2 žlice nasjeckane svježe metvice 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra 40 g kukuruznog brašna 1 žlica kukuruznog škroba 80 ml maslinovog ulja Za umak od jogurta 120 g grčkog jogurta 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina 1 žlica nasjeckane svježe metvice 1 žlica svježeg soka od limuna 1 žlica maslinovog ulja 1 čajna žličica meda 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu sol, po ukusu svježe mljeveni crni papar, po ukusu Pripre...

VJEŽBANJE KOD KUĆE

Slika
Vježbanje kod kuće  Vježbanje kod kuće zapravo je odlična stvar jer si sami planirate vrijeme, tempo i oblik vježbi, a potpuno je besplatno ili barem jeftinije od ostalih opcija. Možete vježbati samo sa svojim tijelom ili uz pomoć bućica/traka/vijača/lopti, što ne iziskuje velika ulaganja.  I nije samo motivacija problem, već je ponekad to i nedostatak novca, vremena, udaljenost fitness centra od mjesta stanovanja i slično.Pa evo nekoliko savjeta kako napraviti najvažniju stvar – motivirati se! Čvrsto odlučite Ovdje nema mjesta izjavama “budem od sutra”, “od idućeg mjeseca”, “kad prestane kiša”. Počnite danas! Raščistite si raspored, ostanite kod kuće, pronađite adekvatnu odjeću i krenite. Najvažnije je već u startu svaki dan si ostaviti tih sat vremena slobodno za vježbanje. Nemojte to zanemarivati zbog kave koja je, eto, “uletila”. Ionako ćete imati dana u tjednu kad ćete morati odmoriti od vježbanja, kako bi se tijelo oporavilo i rezultati bili bolji, tako da za...

BUHTLE S PEKMEZOM

Slika
Buhtle s pekmezom  Miris   svježe pečenih buhtli koji ispuni cijelu kuću teško je nadmašiti. To je onaj poznati, utješni miris djetinjstva – kada su bake, s pregačom oko struka i brašnom po rukama, iz pećnice vadile zlatne, mekane buhtle punjene domaćim pekmezom. Ovaj klasični recept donosi upravo takve buhtle – meke kao oblak, slatke taman koliko treba i savršene uz čašu mlijeka ili šalicu toplog kakaa. Buhtle s pekmezom  Sastojci: 500 g glatkog brašna 1 suhi kvasac (ili 25 g svježeg) 250 ml mlakog mlijeka 80 g šećera 80 g maslaca (otopljenog) 2 jaja prstohvat soli naribana korica limuna (po želji) 1 vanilin šećer pekmez po izboru (šljiva, marelica, višnja...) šećer u prahu za posipanje Priprema: U mlakom mlijeku otopite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite da se zapjeni 10 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko, ...

PILEĆI TAQUITOSI IZ PEĆNICE

Slika
Pileći taquitosi iz pećnice  Ako volite jela koja spajaju jednostavnost pripreme i bogat, razigran okus, pečeni taquitosi s piletinom i sirom savršen su izbor. Inspirirani meksičkom kuhinjom, donose savršenu ravnotežu između hrskavog i sočnog, a za izradu vam trebaju samo četiri sastojka. Pileći taquitosi iz pećnice  Sastojci: 10 tortilja od pšeničnog brašna (promjera oko 15 cm) 250 g kuhane piletine, sitno narezane ili usitnjene 120 g naribanog sira 80 ml salse, barbecue umaka ili umaka za tacose po želji za posluživanje: guacamole, kiselo vrhnje, masline, narezani mladi luk, pico de gallo ili svježi korijandar.. Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim papirom za pečenje ili ga lagano poprskajte uljem. Skuhanu piletinu nasjeckajte ili natrgajte vilicama. Ubacite je u zdjelu sa sirom i umakom pa mijenšajte dok se sastojci ravnomjerno ne povežu. Smjesu rasporedite uz rub svake tortilje i zatim pažljivo zarolajte. Tortilje složite nalim tako da je spoj okr...

CHEESECAKE OD KESTENA

Slika
Cheesecake od kestena  Cheesecake se peče u vodenoj kupelji kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a krema ne bi imala grudice. Cheesecake od kestena  Sastojci za bazu za cheesecake od kestena: 250 g keksa Digestive  50 g omekšanog maslaca 1 žlica pirea od kestena Sastojci za kremu za cheesecake od kestena: 500 g krem sira 125 g šećera 3 velika jaja 3 žumanjka 175 ml kiselog vrhnja 1 žličica soka od limuna ili limete 1 žličica ekstrakta vanilije 2 žlice ruma 350 g zaslađenog pirea od kestena Sirup: 80 ml vode 60 ml ruma 1 žlica pirea od kestena 15 g maslaca Priprema: Zagrijte pećnicu  na 180 °C. Zagrijte vodu za parnu kupelj. Usitnite kekse,  izmrvite pire i pomiješajte s omekšanim maslacem dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa je usitnite u kalup od 23 cm s odvojivim rubovima te prebacite u hladnjak dok ne napravite kremu. Izmiješajte  kremasti sir pa dodajte šećer. Postupno dodajte jaja te ih žustro miješajte u smjesu dok se svi sastojci ne...

JESENSKI KOKTEL S JABUKOVAČOM

Slika
Jesenski koktel s jabukovačom  Jabukovača je jedan od najprepoznatljivijih jesenskih napitaka – mirisna i voćna, savršeno se slaže s toplim začinima. U ovom koktelu spaja se s tekilom ili  ginom , ovisno o tome što više volite. Oba pića daju posebnu aromu i savršeno se uklapaju s okusima jabuke i cimeta. Rezultat je mirisno i osvježavajuće piće koje izgleda posebno, a možete ga pripremiti kod kuće s nekoliko jednostavnih sastojaka. Jesenski koktel s jabukovačom  Sastojci za dvije čaše: 100 ml tekile ili  gina 30 ml Triple Sec likera 180 ml jabukovače 20 ml soka od limuna 10 ml šećernog sirupa (po ukusu) prstohvat cimeta prstohvat muškatnog oraščića kockice leda kriške jabuke i štapić cimeta za ukras po želji: malo gazirane vode za lagani završetak Priprema: U šejker ili veću posudu stavite led. Dodajte tekilu ili  gin , Triple Sec, sok od limuna, šećerni sirup, jabukovaču i začine. Dobro protresite oko 20 sekundi da se sastojci sjedine. Ulijte koktel...

BISKVITNI KOLAČ SA ŠLJIVAMA I BADEMIMA

Slika
Biskvitni kolač sa šljivama i bademima  Ovaj sočan, mekan i mirisan biskvitni kolač sa šljivama i bademima savršen je primjer deserta koji izgleda elegantno, a priprema se bez puno truda. Slatkoća zrelih šljiva u kombinaciji s blagom orašastom notom badema daje mu posebnu aromu, dok listići badema na vrhu stvaraju tanku, hrskavu koricu. Biskvitni kolač sa šljivama i bademima  Sastojci: 200 g glatkog brašna 50 g bademovog brašna 2 žličice praška za pecivo 1 prstohvat soli 120 g maslaca sobne temperature 150 g šećera 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 120 ml mlijeka 10 zrelih šljiva 30 g listića badema 2 žlice smeđeg šećera (za posipanje po vrhu) Priprema: Kalup za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite maslacem. Pećnicu zagrijte na 180 °C. U jednoj zdjeli pomiješajte glatko i bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta, zatim dodajte jaja – jedno po jedno – i ekstrakt vanilij...

KAKO ETERIČNA ULJA VRAĆAJU RAVNOTEŽU TIJELU I UMU?

Slika
Kako eterična ulja vraćaju ravnotežu tijelu i umu? Iako bi neki rekli da je upotreba eteričnih ulja nov trend, ove kapljice prirode, zdravlja i relaksacije koriste se već tisućama godina. Definirajmo, eterična ulja su visoko koncentrirani biljni spojevi, dobiveni destilacijom ili ekstrakcijom, a svako nosi jedinstvenu aromu i svojstva koja mogu potaknuti emocije, opustiti tijelo ili probuditi energiju. Snaga dodira i mirisa Postoji mnogo načina primjene eteričnih ulja – putem difuzora, svijeća, sprejeva ili kozmetike – no masaža s eteričnim uljima pruža najdublji osjećaj opuštanja. Spoj mirisa i dodira potiče opuštanje mišića, poboljšava cirkulaciju i smanjuje stres, dok aktivne tvari ulja prodiru kroz kožu i djeluju na živčani sustav. Rezultat je onaj poznati osjećaj topline, lakoće i unutarnjeg mira. Lavanda, ružmarin i citrus – prirodan recept protiv stresa Ako tražite način da usporite i vratite ravnotežu, birajte mirise lavan...