Postovi

Prikazuju se postovi od prosinca 21, 2025

BLEDSKA KREMŠNITA

Slika
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/slovenska-kremsnita-recept-najbolji---542421.html Bledska kremšnita  Prhko, lisnato tijesto, fina žuta krema od jaja   i prozračni šlag. Upravo smo u nekoliko riječi opisali pravu bledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu, nezaobilaznu slasticu, ako ste šmugnuli na vikend na Bled. Ako niste, nema razloga da ju ne isprobate u toplini vlastitog doma. Imamo i recept!  Bledska kremšnita  Sastojci: paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta Za kremu: 7 jaja 350 g šećera 1 vanilin šećer 220 g brašna 1,5 l mlijeka 500 ml slatkog vrhnja sok 1 limuna 3 žlice ruma Za posipanje: šećer u prahu Priprema: Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u pećnici te ga pustite da se potpuno ohladi i prerežite popola. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g). U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostata...

JORKŠIRSKI PUDING

Slika
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/jorksirski-puding-recept-pogacice---949477.html Jorkširski puding  Jorkširski puding je zapravo vrsta slanih pogačica koji se peku na visokoj temperaturi u kalupu za muffine, a najčešće se poslužuju uz mesno pečenje i umak gravy. Jorkširski puding  Sastojci: 200 ml mlijeka 140 g glatkog brašna 4 jaja sol po želji biljno ulje za podmazivanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje muffina i dobro ih podmažite biljnim uljem. Stavite kalup u pećnicu da se dobro zagriju. Napravite tijesto: glatko brašno izmiksajte s jajima – miješajte dok smjesa ne postane glatka. Postupno ulijevajte mlijeko i nastavite miksati dok smjesa ne bude glatka bez grudica. Začinite smjesu sa solju. Prebacite pripremljenu smjesu za jorkširski puding u stakleni vrč. Izvadite vruće kalupe iz pećnice i u njih ulijte pripremljenu smjesu – otprilike 50 do 60 ml u svaku udubinu u kalupu. Pecite jorkširske pud...

NAJBOLJI PEČENI KRUMPIR 🥔

Slika
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/najbolji-peceni-krumpir-recept---949901.html Najbolji pečeni krumpir  Ovo je recept za savršene, zlatne pečene krumpire, nevjerojatno hrskave izvana i raskošno sočne iznutra. Tajna je u nekoliko jednostavnih koraka koje vrijedi slijediti i svinjskoj masti koja krumpirima daje izrazito bogat okus. Najbolji pečeni krumpir  Sastojci: 1 kg krumpira 100 g svinjske masti 2 čajne žličice brašna 1 čajna žličica soli krupna morska sol, za posluživanje Priprema: Stavite lim za pečenje (dovoljno velik da u njega sav krumpir stane u jednom sloju) u pećnicu i zagrijte je na 200 stupnjeva. Ogulite krumpir i narežite svaki na 4 jednaka komada ako su srednje veličine, ili na 2 do 3 komada ako su manji. Stavite krumpir u veliki lonac i ulijte vode toliko da ih jedva prekrije. Dodajte sol i stavite kuhati. Čim voda zavrije, smanjite vatru, kuhajte još točno 2 minute. U međuvremenu stavite svinjsku mast u lim i zagrijte je u pećnic...

KAPRI TORTA 🍰

Slika
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/recept-za-kapri-tortu---953058.html Kapri torta  Kapri torta već godinama kruži internetom u raznim varijacijama, no ova verzija osvaja na prvu. Savršena ravnoteža svježine jagoda, nježne kreme od vanilije i bogate čokoladne glazure čini je idealnim desertom za svaku priliku – od obiteljskih slavlja do nedjeljnog uživanja uz kavu. Kapri torta  Sastojci: podloga: 150 – 160 g petit keksa krema od jagode: 1 l soka od jagode 3 pudinga od jagode 100 g šećera krema od vanilije: 1 l mlijeka 3 pudinga od vanilije 150 g šećera 200 g margarina ili maslaca (sobne temperature) čokoladna glazura: 150 g čokolade za kuhanje 50 ml ulja dekoracija: 500 ml vrhnja za šlag Priprema: Na pladanj postavite obruč promjera 26 cm. Na dno složite petit kekse, bez prethodnog namakanja. U zdjeli pomiješajte puding od jagode, šećer i 200 ml soka od jagode. Ostatak soka ulijte u lonac i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu pa vr...