UMAK OD BRUSNICE - KISELKAST I TAKO LJEKOVIT




Umak od brusnice - kiselkast i tako ljekovit 



Iako nismo toliko ludi za brusnicama kao nordijci ili kanađani, ova iznimno zdrava bobica može se konzumirati na razne načine.




Umak od brusnice 


Sastojci:

• 100 g suhih brusnica 
• pola naranče
• 1 žlica šećera 
• sol i papar
• 2 dl vode
• 0,5 dl crnog vina 
• malo svježeg đumbira 



Priprema:

Suhe brusnice treba namakati barem pola sata.

U posudu ulijte vodu, dodajte šećer, sok od pola naranče te sve ostale sastojke. 

Đumbir očistite i stavite ga u komadu, a on će dati notu ljutine i blagoga limunskog okusa zato nemojte pretjerivati s paprom.

Sve zajedno kuhajte 10 minuta dok se umak ne počne gusnuti i brusnice polako raspadati do željene gustoće. 

Ako mislite da je umak previše rijedak dodajte malo gustina. 

No imajte na umu da će se umak zgusnuti dok se hladi.

Kako biste dobili željeni okus možete i naribati malo narančine korice.

Na kraju izvadite komadić đumbira i pustite da se umak malo ohladi. 


Savjet:

Ovaj umak odlično se slaže uz pečenu patku, mlince, karamelizirani celer i krumpir, a neizostavan je uz mesne okruglice. 

Primjedbe