Postovi

Prikazuju se postovi od rujna 7, 2025

3 METODE KAKO IZRAVNATI VALOVITU I KOVRČAVU KOSU NA PRIRODAN NAČIN

Slika
3 metode kako izravnati valovitu i kovrčavu kosu na prirodan način  Ravnu kosu ne morate postići korištenjem pegle, može proizaći iz rituala koji omekšavaju vlas, zaglađuju kutikulu i uče kosu da se ponaša predvidljivije. Kako izravnati kosu na prirodan način Hranjiva maska koja ravna valove Proteini iz punomasnog mlijeka privremeno zaglađuju kutikulu, dok med veže vlagu i čini vlas poslušnijom. Rezultat je mekši pad i manje “odskakivanja” valova. Recept i primjena:  U posudi pomiješajte 250 ml punomasnog mlijeka s 1–2 žlice meda dok ne postane tekuće, kao lagani preljev. Nanesite na čistu, ručnikom prosušenu kosu od korijena prema vrhovima; širokim češljem nježno rasporedite. Ostavite 45–90 minuta te potom isperite blagim šamponom i pustite da se kosa prirodno osuši. Masku korisite jednom tjedno kroz 4–6 tjedana za kumulativan učinak. Ako ste skloni masnom vlasištu, nanosite mješavinu od sredine kose prema vrhovima. Noćna  wrap  tehnika Frizerski klasik,...

KOLAČ OD ŠLJIVA I GINOM

Slika
Kolač sa šljivama i ginom Šljive je najbolje jesti sirove no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota ili kolača, a mi smo pronašli jedan recept koji svojim okusom i jednostavnošću pripreme zove da ga napravite. Kolač sa šljivama i ginom  Sastojci: 400 g brašna 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer 100 ml ulja 250 ml tekućeg jogurta 125 g šećera 3 jaja 15 šljiva gin šećer u prahu Priprema : U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a u drugoj jaja, ulje, jogurt, vanilin šećer i malo gina. Nakon što ste sastojke iz obje zdjele dobro promiješali možete ih zajedno iskombinirati i još jednom dobro promiješati. Prekrijte vaš pleh papirom za pečenje i izlijte tijesto. Prepolovite unaprijed oprane šljive, izvadite koštice i lagano ih umetnete u tijesto. Tijesto bi trebalo biti dovoljno gusto da šljiva ne može propasti na dno pleha. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180°C oko 45 minuta dok kolač ne porumeni, ali ne previše. Najb...

TOASTY MAKE - UP - SAVRŠENI JESENSKI IZGLED

Slika
Toasty make - up - savršeni jesenski izgled  Toasty make-u p stil slavi toplinu, prirodnu svježinu i osunčanu nježnost. Zamišljen je kao prijelazan look između ljeta i jeseni, idealan za isticanje preplanulog tena. Ovaj trend karakteriziraju bogate brončane, terakota, breskvaste i crvenkaste nijanse koje se besprijekorno stapaju s kožom, stvarajući s un-kissed  efekt. Kako postići  toasty make-up 1. Svjež ten Počnite laganom podlogom poput BB kreme ili tonirane hidratantne kreme koja će ujednačiti ten i pružiti prirodan sjaj. Koristite korektor u svijetloj nijansi ispod očiju i na sredini čela da biste stvorili efekt svježine. 2. Topli bronzer i rumenilo Bronzer u nijansama terakote ili breskve nanesite na jagodice, sljepoočnice i duž linije čeljusti kako biste stvorili konture i sunčani izgled. Rumenilo u nijansama breskve nanesite na sredinu obraza i hrbat nosa za osunčani efekt. 3. Suptilan  highlighter Highlighter  u nijansama zlatne ili šam...

ČOKOLADNA TORTA S NARANČOM - PRAVI JESENSKI DESERT 🍰 🍫

Slika
Čokoladna torta s narančom  Jesensko doba je pravo vrijeme za isprobavanje novih ili rekreiranje starih recepata. Danas vam donosimo nešto jako fino, za što smo uvjereni da će se svidjeti vama i vašim ukućanima! Čokoladna torta s narančom  Sastojci: 280 g glatkog brašna 120 g šećera 3 jaja sok 1 naranče pola kocke svježeg kvasca 150 ml mlijeka 120 g maslaca sobne temperature korica naribane naranče prstohvat soli 2 vanilin šećera 50 g kakaa 200 g mliječne čokolade 1 dcl slatkog vrhnja Priprema : U manjoj posudi izradite žumanjke i šećer. U drugoj izradite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Izrađenim žumanjcima dodajte 100 ml mlijeka, a ostatak ugrijte i u njega stavite kvasac kako bi se digao. Pripremljen kvasac dodajte smjesi od žumanjaka. Dodajte rastopljeni maslac, sok od naranče, vaniliju te koricu naranče. Dobro promiješajte. Naposljetku dodajte brašno i dobro sve izmiješajte. Dodajte kakao u prahu. Postepeno dodavajte snijeg od bjelanjaka i lagano ...

ZAŠTO NASTAJU TRAGOVI JASTUKA NA LICU I ŠTO PORUČUJU?

Slika
Zašto nastaju tragovi jastuka na licu i što poručuju? Linije od jastuka možda izgledaju bezazleno, ali koža njima šalje jasne signale o svojoj elastičnosti i razini hidracije. Otkrijte što vam lice zapravo govori i kako spriječiti da ove linije prerastu u trajne bore. Zašto nastaju tragovi jastuka Najčešći razlog leži u položaju u kojem spavate. Ako ste osoba koja spava na boku ili na trbuhu, lice je satima pritisnuto o jastuk i koža doslovno pamti taj pritisak. Dok smo mlađi, elastičnost i kolagen omogućuju da trag nestane za nekoliko minuta, ali s godinama koža sporije reagira i nabori ostaju dulje. S vremenom, ono što je nekoć bio samo prolazan otisak, sad može postati trajna linija ili bora. Tkanina jastučnice također igra veliku ulogu. Grublje tkanine poput pamuka stvaraju trenje koje dodatno povlači i gužva kožu, dok svila ili saten omogućuju licu kliziti po površini bez nepotrebnog otpora. Dermatolozi već dugo ističu kako svila, zbog svojih prirodnih vlakana i gl...

SAVIJAČA OD SIRA I KOPRIVE

Slika
Savijača od sira i koprive  Donosimo vam zgodan   recept za savijaču od koprive i sira. Savijaču od sira sa špinatom rijetko tko ne voli, pa smo sigurni da će vam se svidjeti i ova verzija s koprivom. Odličan je izbor za ručak, večeru, a s obzirom da je dobra i ohlađena može biti užina. Koristite li kupovne kore priprema je zaista brza i jednostavna, pa iskoristite priliku i napunite vaš organizam zdravljem prije skore zime! Savijača od sira i koprive  Sastojci: 500 g koprive 500 g svježeg sira 2 jaja 1 vrhnje pakiranje kora za savijače (500 g) maslac ili ulje sol Priprema: Listove operite, očistite i nasjeckajte. Pomiješajte sir, vrhnje i jaja pa dodajte nasjeckane listove koprive. Probajte okus i dodajte soli po potrebi, a to ovisi o siru.  Svaku koru premažite uljem ili otopljenim maslacem. Na jednu stranu rasporedite nadjev pa zarolajte, a postpupak ponavljajte dok ne potrošite nadjev i kore. Ovisno o korama možete koristiti dvije odjednom. ...

BEČKA TORTA S MAKOM🍰

Slika
Bečka torta s makom Prekrasno sočna i prepuna okusa, bečka torta od maka oduševit će svakoga tko je proba. Možete je raditi  u kalupu za kuglof ili u klasičnom kalupu za tortu, a Bečani će vam oprostiti i napravite li je u pravokutnom plehu pa režete na kocke, provjerili smo. Bečka torta s makom  Sastojci: 6 jaja 180 g maslaca, omekšalog 180 g šećera 180 g badema, mljevenih 180 g maka, mljevenog Glazura 200 g tamne čokolade 125 g maslaca 200 g bijele čokolade, otopljene s 1 žlicom ulja Priprema: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Maslacom namastite kalup za pečenje. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa dodajte pola količine šećera. U drugoj zdjeli miksajte maslac, šećer i žumanjke dok ne postanu mekani i kremasti. Dodajte bademe i mak. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup za pečenje i pecite 50 minuta. Nakon što kolač izvadite, ostavite da se prvo malo ohladi u kalupu, a zatim ga stavite na posudu za posluživanje. Otopite crnu čokoladu...

TORTA OD BUNDEVE - PRAVI JESENSKI SPECIJALITET 🍰

Slika
Torta od bundeve - pravi jesenski specijalitet  Torta od bundeve – postoji li neki desert koji je prikladniji za jesenske dane? Sezona bundeve je kratka – i zato se trudimo da je što više koristimo u receptima. Ne volimo je samo zbog dekoracije, a ni zbog okusa. Bundevu volimo jer je i jedna od onih namirnica koje spadaju u superfood kategoriju zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti. Torta od bundeve  Sastojci: 40 g finog granuliranog šećera 70 g smeđeg šećera 2 jaja 90 g ulja 120 g pirea od bundeve 130 g brašna 40 g mljevenih badema 2 žličice mljevenog đumbira 1 žličica cimeta u prahu 1/4 žličice muškatnog oraščića 1 žličica praška za pecivo 1 žličica sode bikarbone prstohvat soli 1 žlica svježeg đumbira, sitno nasjeckanog Sastojci za preljev: 100 g omekšalog maslaca 100 g šećerne glazure 75 g hladnog krem sira prstohvat soli Sastojci za karamelu s kaduljom: 120 ml vrhnja za šlag 8-10 lista svježe kadulje 200 g finog granuliranog šećera 1/4 žličice soli Priprema: Zag...

VARIVO OD MLJEVENOG MESA, RIŽE I PAPRIKE

Slika
Varivo od mljevenog mesa, riže i paprike  Punjene paprike omiljeno su jelo mnogima tijekom ljeta. U zimskim mjesecima transformirajte sastojke punjene paprike u ukusno varivo. Varivo od mljevenog mesa, riže i paprike  Sastojci: 800 g sjeckanih rajčica iz konzerve 450 g mljevene junetine 200 g bijele riže 1,5 l mesnog temeljca 1 crvena paprika 1 žuta paprika 1 zelena paprika 1 luk 1-2 češnja češnjaka 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu biljno ulje po želji sol i papar po želji svježi peršin za posluživanje Priprema: Očistite luk i paprike. Narežite ih na veće kocke. U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjate povrće. Pirjajte luk i paprike oko pet do sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minute. Dodajte mljeveno meso – pirjajte ga dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Podlijte mljeveno meso s rajčicama i mesnim temeljcem. Začinite s dimljenom paprikom u prahu, sa soli i paprom. U lonac ubacite ispranu i ocij...

MINI TARTOVI S TIKVICAMA I FETA SIROM

Slika
Mini tartovi s tikvicama i feta sirom  Kada vam se jede nešto zdravo i hranjivo, tikvice su nepogrešiv odabir. Osim što su ukusne, mogu se pripremati na mali milijun načina i prilagoditi gotovo svakom tipu prehrane. Ovoga puta iskoristite ih za izradu brzinskih mini tartova od lisnatog tijesta s dodatkom feta sira. Mini tartovi s tikvicama i feta sirom  Sastojci: paket lisnatog tijesta 170 g usitnjenog feta sira 2 žlice maslinovog ulja sok i korica manjeg limuna jaje žličica mlijeka 2 manje zelene ili žute tikvice sol i papar Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim papirom za pečenje. U zdjelici pomiješajte usitnjeni feta sir, žlicu maslinovog ulja, sok i koricu limuna te malo papra da se sve ravnomjerno poveže. Razvaljajte lisnato tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi ili na papiru za pečenje. Prepolovite ga po dužini pa svaku polovicu prerežite na tri jednaka pravokutnika tako da dobijete šest komada. Prebacite ih na pripremljeni lim za pečenje. Nožem...

KOLAČ OD JABUKA S GLAZUROM OD LIMUNA 🍋

Slika
Kolač od jabuka s glazurom od limuna  Jeste li ikad isprobali kolač od jabuka u njemačkom stilu? Prko tijesto, karamelizirane jabuke i glazura od limuna – može li bolje od toga? Kolač od jabuka s glazurom od limuna  Sastojci: za tijesto: 450 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo 150 g šećera vanilin šećer prstohvat soli 300 g hladnog maslaca, narezanog na kockice naribana korica 1 limuna 1 jaje (veliko) za nadjev: 1,5 kg kiselkastih jabuka 70 g šećera 1 žličica cimeta 2 žlice gustina sok od 1 limuna 75 g prženih badema, nasjeckanih po želji: mljeveni orasi za posip po dnu za glazuru: 3 žlice limunovog soka 100 g šećera u prahu listići badema za posip Priprema: Prosijte brašno u veću zdjelu i pomiješajte s praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte maslac narezan na kockice, limunovu koricu, vaniliju i jaje. Umijesite tijesto. Podijelite na tri dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak oko 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Jedan dio...

FRANCUSKA JUHA OD LUKA

Slika
Francuska juha od luka  Francuska juha od luka klasik je koji pokazuje koliko jednostavni sastojci mogu biti raskošni kada se pripreme na pravi način. Slatkoća karameliziranog luka i bogat temeljac, zaokruženi slojem rastopljenog sira, čine ovu juhu neodoljivim jesenskim užitkom. Francuska juha od luka  Sastojci: 6 velikih glavica crvenog ili žutog luka 4 žlice maslinovog ulja 2 žlice maslaca sol 1 žličica šećera 2 režnja češnjaka (nasjeckana) 1,5 l pilećeg temeljca 1 dcl bijelog vina 8 šnita baguette kruha 180 g naribanog tvrdog sira parmezan za posip pola žličice papra svježi ili sušeni timijan Priprema : Očistite i narežite luk. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk. Lagano pirjajte luk, pa dodajte maslac. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok se luk ne karamelizira i omekša (20-30 min). Dodajte šećer i sol, kuhajte još 10-ak minuta pa dodajte češnjak. Kuhajte još 1-2 min. Dodajući vino lagano postružite luk koji se zalijepio za dno zdjele. ...

JUHA OD GLJIVA 🍄

Slika
Juha od gljiva  Jesen je pravo vrijeme za gljive; od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki, svaka od njih krem juhi daje poseban karakter. Baršunasta i mirisna, savršeno se slaže s komadićem prepečenog domaćeg kruha. Juha od gljiva  Sastojci: 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..) 1 luk 2 režnja češnjaka 1 srednji krumpir 2 dcl bijelog vina 2 žlice maslaca 1,5-2 dcl vrhnja za kuhanje 700 ml povrtnog temeljca sol, papar, timijan svježi peršin Priprema : Gljive dobro očistite i nasjeckajte. Luk nasjeckajte i dinstajte na maslacu, pa dodajte gljive i češnjak. Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari. Dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte temeljcem i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri. Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte. Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu. Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani perši...

KREM JUHA OD BUNDEVE

Slika
Krem juha od bundeve  Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača. Karakterizira ih lijepa narančasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka, ružmarina i papra pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada radite krem juhu, možete ih kuhati u vodi ili peći u pećnici, a potom blendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen. Krem juha od bundeve  Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 2 glavice luka sitno nasjeckane 1 mrkva 1 krumpir 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće 2 režnja češnjaka 700 ml temeljca od povrća ili piletine 150 ml vrhnja za kuhanje sol i papar začini po izboru: muškatni oraščić, cimet, kurkum...

KOLIKO JE ZDRAV GRČKI JOGURT?

Slika
Koliko je zdrav grčki jogurt? Grčki jogurt već je stoljećima oslonac mediteranske prehrane, a danas je i globalni hit zbog više proteina, probiotika i praktične upotrebe u slanim i slatkim jelima. Ipak, nije svaki isti: stručnjaci savjetuju na što paziti pri kupnji i kako ga kombinirati da bi korist bila najveća. Bogat proteinima Cijeđenje sirutke daje koncentriraniji proizvod, pa jedna porcija od oko 150 g nemasnog, prirodnog grčkog jogurta donosi oko 15 g proteina, više nego dvostruko u odnosu na mnoge standardne jogurte slične porcije. Osim toga grčki je jogurt ‘kompletan‘ izvor proteina, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam sintetizirati. No iako je bogat proteinom, grčki jogurt nije ‘nutritivno jači‘ u svemu – obični jogurt često sadrži više kalcija. Kako ističu stručnjaci, većina ljudi ionako unosi dovoljno proteina, pa je presudno odabrati kvalitetan izvor, hranu koja uz bjelančevine nudi još i d...

KREM JUHA OD TIKVICA I BATATA

Slika
Krem juha od tikvica i batata  Povrće je uvijek dobra ideja, a kad nam dosadi pohano, pirjano i ono na salatu, uvijek se možemo vratiti povrtnim jelima na žlicu pa tako i laganoj, a hranjivoj juhi od povrća. Krem juha od tikvica i batata  Sastojci: 300 g batata ​700 ml povrtnog temeljca 100 ml vrhnja 2 žlice maslinova ulja 2 tikvice 1 manji poriluk 1 režanj češnjaka sol, papar Priprema: Tikvice narežite na kolutove, a batat ogulite i narežite na kockice. Poriluk narežite na kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte. U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk i pirjajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Dodajte češnjak i kratko ga prepržite. Dodajte tikvice i batat pa sve zajedno pirjajte još 5 minuta, povremeno miješajući. Ulijte temeljac, posolite i popaprite po ukusu, dodajte malo muškatnog oraščića i pustite da sve zavrije. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 20-ak minuta, dok batat ne omekša. Maknite s vatre i usitnite juhu štapnim...

KAKO GODINE OBLIKUJU NAŠU KOŽU?

Slika
Kako godine oblikuju našu kožu? Koža je naš najveći organ i prvi znak naše biološke priče. Ona nas štiti od vanjskih utjecaja, ali istovremeno odražava sve što proživimo – sunce, stres, prehranu, životne navike. S godinama, koža prolazi kroz niz promjena, a razumijevanje tih procesa ključ je za očuvanje zdravog i mladolikog izgleda. Ispod površine Naša koža nije samo ono što vidimo u ogledalu. Sastoji se od tri sloja: površinskog epidermisa, srednjeg dermisa i potkožnog sloja masnog tkiva. Tijekom godina, epidermis polako gubi sposobnost brze obnove, što kožu čini tanjom i osjetljivijom. Dermis, koji je bogat kolagenom i elastinom, gubi svoju čvrstoću i elastičnost, što se odražava u opuštenim linijama i borama. Potkožni sloj smanjuje se, a lice gubi volumen – obrazi postaju plosniji, jagodice manje istaknute. No, starenje kože ne događa se samo zbog godina. Svaki dan na nju utječu vanjski faktori: sunčevo zračenje, promjene temperature, zagađenje, pa čak i naše navike. Sun...

CHEESECAKE MUFFINI S BOROVNICAMA I BANANOM 🍌

Slika
Cheesecake muffini s borovnicama i bananom  Kada se spoje sastojci za kruh od banane i krema za cheesecake dobiva se apsolutna čarolija. Ovi cheesecake muffini s borovnicama i bananom najbolji su dokaz. Da bi cheesecake muffini imali savršeni okus i podatnu teksturu važno je krem sir i mascarpone sir ostaviti da dosegnu sobnu temeperaturu prije nego što ih pomiješate s drugim sastojcima. Za muffine koristite zrele banane – one će slastici podariti prirodnu slatkoću i nevjerojatnu sočnost.  Cheesecake muffini s borovnicama i bananom  Sastojci: 300 g glatkog brašna 225 g mascarpone sira 200 g smeđeg šećera 150 g svježih borovnica 125 ml punomasnog mlijeka 115 g krem sira 3 zrelih banana 2 velika jaja 2 čajne žličice praška za pecivo 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1 čajna žličica mljevenog cimeta ¼ čajne žličice sode bikarbone prstohvat soli Priprema : Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za muffine dobro namastite i/ili obložite papirnatim koš...

TORTA OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE 🍫 🍰

Slika
Torta od lješnjaka i čokolade  Ova se torta radi od svakodnevnih sastojaka i za pripremu ne treba mnogo vremena, jedino ćete malo morati pričekati da se ohladi i stegne. Ali neće vam biti žao jednom kad je probate. Torta od lješnjaka i čokolade  Sastojci: Za tortu 225 g nasjeckane tamne čokolade 270 g prepečenih i oguljenih lješnjaka 115 g maslaca, omekšanog 200 g kristal šećera 6 velikih jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak 2 žlice likera od lješnjaka (Frangelico) 1 žlica ekstrakta vanilije ½ čajne žličice soli Za glazuru 170 g nasjeckane tamne čokolade 30 g maslaca Priprema : Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite dno kalupa za pečenje promjera 23 cm i obložite ga dno papirom za pečenje. U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu. Ostavite da se malo ohladi. Sameljite lješnjake u bledneru. Odvojite 2 žlice ukrašavanje kolača (možete i ranije odvojiti čitave lješnjake pa ih samo grubo zdrobiti). U zdjeli za miješanje pjenasto izmiksajte maslac i šećer. P...

KANTARIONOVO ULJE - ČUDESNI POMAGAČ

Slika
Kantarionovo ulje - čudesni pomagač Kantarionovo ulje ili u narodu znano kao ulje gospine trave, jedan je od nama najdražih darova prirode. Inače poznato kao prva pomoć za opekline i ožiljke, kantarionovo ulje pomaže bržem zarastanju rana i ožiljaka te smiruje upalne procese. Pa iako to znamo, ponekad nam uopće ne padne na pamet koristiti ga za neke svakodnevne boljke. Ubodi od komaraca i ostalih insekata Nanesete li kantarionovo ulje nekoliko puta dnevno na ubod od komarca, ne samo da će svrbež prestati, već će i oteklina splasnuti do ujutro, a flekica proći kroz par dana. Ista stvar vrijedi, primjerice, za ubode paukova ili mrava. Prištići Ovo ulje smiruje otekline i pomaže bržem zarastanju ožiljka od prištića, pogotovo istiskujete li prištiće. Nakon što ste istisnuli prištić, namažite mjesto tankim slojem ulja i ponavljajte to sljedećih par dana. Ranica će brže nestati. Gljivične infekcije Imate li problema s vaginalnim gljivičnim infekcijama, kantarionovo ulje ideal...

KUKURUZNE KIFLICE

Slika
Kukuruzne kiflice  Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježe pečenih kiflica koje se šire kućom. Ove mekane kukuruzne kiflice s jogurtom i maslacem prave su mala čarolija – jednostavne za pripremu, a savršeno zlatne i prozračne. Kukuruzne kiflice  Sastojci: 250 g kukuruznog brašna 250 g glatkog bijelog brašna sol šečer 20 g svježeg kvasca 150 ml mlake vode 100 ml rastopljenog maslaca ili ulja 180 ml jogurta 1 jaje Priprema : Pomiješajte 20 g svježeg kvasca, 100 ml vode, jednu čajnu žličicu šećera i jednu čajnu žlicu brašna. Dobro promiješajte i ostavite sa strane 15 minuta. Za to vrijeme sjedinite suhe sastojke. Glatko brašno, kukuruzno brašno i jednu žlicu soli. Dodajte aktivirani kvasac, jedan bjelanjak (žumanjak ostavite za premaz), 100 g otopljenog maslaca i 180 ml tekućeg jogurta. Miješajte kuhačom sve dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ga dobro zamijesite rukama. Trebali biste dobiti mekan tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte krpom i ostavite na toplom ...

SVE ŠTO MORATE ZNATI O GLJIVIČNIM INFEKCIJAMA

Slika
Sve što morate znati o gljivičnim infekcijama  Istraživanja pokazuju da će tri od četiri žene imati gljivične infekcije u nekom periodu njihovog života, a pola njih dobit će je dva ili više puta. Ona je toliko česta budući da gljivice prirodno žive na koži i oko vagine. Kada nešto poremeti prirodnu ravnotežu zdravih bakterija u vagini, gljivice mogu početi nekontrolirano rasti. Bez obzira na to jeste li ih imali već jednom ili više puta ili je uopće niste imali, donosimo vam šest činjenica koje morate znati. Simptomi mogu oponašati druge probleme Znakovi su slični drugim problemima koji se događaju “dolje”. Ako imate gljivičnu infekciju simptomi mogu biti peckanje, svrab, bol tijekom seksualnog odnosa i gusti iscjedak bez mirisa. Međutim, ako osjećate neugodan miris, može biti riječ o bakterijskoj vaginozi. Ako osjećate samo peckanje i bol tijekom mokrenja, to sugerira infekciju urinarnog trakta. Dakle, prilično teško ćete sami utvrditi radi li se o gljivičnoj...

KAKAV PARFEM ODABRATI OVE JESENI?

Slika
Kakav parfem odabrati ove jeseni? Na policama parfumerija zaista je raznovrsna ponuda, pa se u moru mirisa lako izgubiti pri izboru parfema koji osobi najbolje pristaje. Novo godišnje doba donosi promjene u svijetu parfema, pa je nakon laganijih ljetnih nota vrijeme za one malo jače. Kada je pravi trenutak za prebacivanje s ljetnih na jesenske mirise? Osnovno je pravilo da birate i nosite miris koji se vama najviše sviđa. Ne postoje trendovi koji bi vas prisilili da nosite određene mirise ako vam se oni ne sviđaju. Pokušajte ove jeseni razmišljati otvorenije i dajte priliku nekim novim mirisima bez obzira na to koliko su oni trenutačno popularni ili ne. Najbolji stil je onaj osobni  Smatrajte parfem odjevnim predmetom i bez obzira na savjete prodavača u parfumerijama dajte priliku možda vama dosad potpuno nepoznatim brendovima.  Imajte na umu da je svatko od nas individua koja ima vlastiti način odijevanja, svoje navike, misli... Upravo zato nije svaki parfem za sv...

KAKO MALU KUPAONICU PRETVORITI U STYLISH KUTAK DOMA?

Slika
Kako malu kupaonicu pretvoriti u stylish kutak doma? Mala kupaonica u stanu može izgledati kao veliki izazov, ali uz malo promišljenih trikova lako se pretvara u prostor koji odiše elegancijom i praktičnošću. Dizajneri interijera slažu se u jednom – ključno je pronaći ravnotežu između estetike i funkcionalnosti, jer upravo u skučenim prostorima svaki detalj nosi važnost. Donosimo vam par kratkih savjeta kako da svoju malu, tamnu kupaonicu u kojoj se ‘jedva okrenete’ pretvorite u  wellness  i  spa  kućnu oazu. Igra svjetla i boja Prvi korak prema vizualno većoj kupaonici jest pravilno korištenje boja. Svijetle nijanse, osobito bijela, bež ili pastelne tonove, stvaraju dojam prostranosti i čistoće. Ogledala imaju gotovo čarobnu moć u malim prostorima: reflektiraju svjetlo i stvaraju iluziju dodatnih kvadrata. Veliko ogledalo iznad umivaonika ili čak cijela ogledalna ploha može potpuno transformirati atmosferu. Pametna organizacija prostora Jedan od naj...

RIŽOTO OD RAJČICE 🍅

Slika
Rižoto od rajčice  Rižot od rajčice klasično je jelo, lagano, prikladno za radni tjedan kad nemate puno vremena, ali ipak se mora kuhati. Za pripremu vam ne treba mnogo sastojaka, mnogo je važnije da su sastojci kvalitetni jer o tome ovisi uspjeh jela. Omiljeno je ljetno jelo zbgo dostupnosi rajčica, no može se pripremati i tijekom godine s pelatama ili umakom od rajčice.  Rižoto od rajčice  Sastojci: 400 g svježih zrelih rajčica 300 g riže arborio ili carnaroli 50 g ribanog parmezana 50 g maslaca 1 l povrtnog temeljca 1 dl bijelog vina 1 luk  2 režnja češnjaka Maslinovo ulje Sol, svježe mljeveni papar Svježi bosiljak ili peršin za posluživanje Priprema: Najprije pripremite rajčice, ogulite ih i sitno nasjeckajte. U manjoj posudi zagrijte povrtni temeljac i držite ga toplim na laganoj vatri. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckan luk  dok postane staklast, dodajte čepnjak, kad zamiriše dodajte rižu i kratko je tostirajte ...

KAKO NJEGOVATI OSJETLJIVU KOŽU BEBA I DJECE?

Slika
Kako njegovati osjetljivu kožu beba i djece? Bebina i dječja koža znatno je tanja i mekša nego kod odraslih. To znači da dijete brže dehidrira i gubi vlagu. Površina kože, u odnosu na tjelesnu masu, također je veća. Novorođenče ima približno sedam puta veću relativnu površinu kože nego odrasla osoba.  Kupanje i čišćenje Bebina koža podnosi kupanje samo nekoliko puta tjedno. Prvu kupku kod novorođenčadi obavljajte samo u mlakoj čistoj vodi i bez sapuna. Kasnije se kupanje obavlja toplom vodom (~ 37 °C) na sobnoj temperaturi. Ograničite trajanje kupanja kako bi koža ostala vlažna, a ne isušena Pripravci za kupanje Za kupanje upotrebljavajte neutralne ili blago kisele pH pripravke (pH oko 5,5). Primjerice, dermatološki odobrene sintetske sapune (sindete). Sindeti čuvaju prirodni zaštitni sloj kože i bolji su u tvrdoj vodi. Izbjegavajte pjenušave kupke koje sadrže jake deterdžente jer lako nadražuju tanku dječju kožu. Nakon kupanja Nakon kupanja kožu nježno istapkajte ...

JASTUČIĆI OD LISNATOG TIJESTA S JABUKAMA

Slika
Jastučići od lisnatog tijesta s jabukama  Jastučići od lisnatog tijesta nadjeveni jabukama pripremaju se jednostavno zahvaljujući gotovom lisnatom tijestu, a posla s jabukama imate taman toliko da vam čitava kuća zamiriše na jabuke i cimet. Jastučići od lisnatog tijesta s jabukama  Sastojci: 6 jabuka, kiselijih, npr. Granny Smith 45 g maslaca 50 g smeđeg šećera 1½ čajna žličica cimeta 1½ čajna žličica kukuruznog škroba 450 g kupovnog lisnatog tijesta 1 jaje, umućeno šećer u prahu, za posluživanje malo vode Priprema : Za nadjev od jabuka Ogulite jabuke, izvadite koštice i nasjeckajte ih na manje komadiće. Prebacite jabuke u tavu, dodajte maslac, smeđi šećer i cimet te kuhajte na srednje jakoj vatri. Miješajte dok se maslac ne otopi i smjesa ne zavrije pa smanjite vatru i kuhajte još 10-15 minuta dok jabuke sasvim ne omekšaju. Pomiješajte kukuruzni škrob s 2 čajne žličice vode i ulijte u smjesu s jabukama da se nadjev zgusne. Prebacite na tanjur da se nadjev ohl...

KAKO UREDITI RADNI KUTAK KOD KUĆE?

Slika
Kako urediti radni kutak kod kuće? U nastavku donosimo ideje kako urediti radni kutak kod kuće i unijeti dašak jesenske atmosfere koja potiče kreativnost, koncentraciju i osjećaj ugode. Procijenite postojeći prostor Prvi korak u preuređenju radnog kutka je iskren pogled na ono što već imate. Zapitajte se: koristi li prostor u potpunosti svoj potencijal? Imate li dovoljno svjetla, prostora za pohranu, udobnu stolicu? Jesenska sezona, koja donosi kraće dane i hladnije vrijeme, zahtijeva dodatnu pažnju na osvjetljenje i udobnost . Ako je vaš radni kutak dosad bio improviziran, na kuhinjskom stolu ili u kutu dnevne sobe, razmislite o stvaranju trajnijeg i namjenski uređenog prostora. Čak i mali kutak može postati produktivno mjesto ako je dobro organiziran. Unesite toplinu kroz boje i teksture Jesen je sinonim za tople, zemljane tonove kao što su nijanse smeđe, bakrene, zlatne, bordo i maslinastozelene. Ne morate mijenjati sve, ali male promjene mog...

KOLAČ SA ŠLJIVAMA I SIROM

Slika
Kolač sa šljivama i sirom  Ako tražite desert koji spaja meko, mirisno dizano tijesto s kremastim punjenjem i sočnim sezonskim voćem, ovaj recept je pravi pogodak. Slatke kuglice punjene svježim sirom i šljivama, posute makom, ne samo da divno izgledaju na stolu nego i osvajaju savršenim spojem okusa. Kolač sa šljivama i sirom  Sastojci: za tijesto: 300 g glatkog brašna 60 g šećera u prahu prstohvat soli 5 g suhog kvasca 1 jaje 80 ml mlijeka 80 ml vrhnja za šlag 60 g maslaca + 20 g za premazivanje posude 1 žumanjak + 1 žlica mlijeka za premazivanje za nadjev: 100 g svježeg sira 1 žumanjak korica pola limuna 1 žlica limunova soka 20 g kristal-šećera 4 šljive cijeli mak za posipanje Priprema : U zdjelu prosijemo brašno i šećer u prahu. Dodamo prstohvat soli, kvasac i dobro promiješamo. Ulijemo jaje, mlako mlijeko i vrhnje za šlag. Ukratko izmijesimo i dodamo ohlađeni rastopljeni maslac. Umijesimo glatko i elastično tijesto koje ostavimo na toplome mjestu da se diže s...

TREBAJU LI RODITELJI POMAGATI DJECI S DOMAĆOM ZADAĆOM?

Slika
Trebaju li roditelji pomagati djeci s domaćom zadaćom? Domaća zadaća odavno je sastavni dio školskog sustava od osnovne škole pa sve do fakulteta. Nastavnici vjeruju da zadaci nakon nastave pomažu djeci da prodube razumijevanje gradiva, razviju praktične vještine i postignu bolje akademske rezultate. No, stvarnost je često drukčija: mnogi učenici suočeni su s previše obaveza, a nerijetko pomoć traže upravo od roditelja. Prednosti roditeljske pomoći Lakše razumijevanje gradiva  – roditelji često imaju više iskustva i mogu objasniti zadatke na jednostavniji i prilagođen način. Kvalitetno zajedničko vrijeme  – zajednički rad na zadaći može postati prilika za jačanje odnosa i bolju komunikaciju s djetetom. Bolja organizacija  – roditelji mogu naučiti djecu kako planirati vrijeme, izbjegavati odgađanje i učinkovito rasporediti obveze. Pozitivne navike učenja  – postupno smanjivanje pomoći pomaže djeci da razviju samostalnost i osjećaj odgovornosti. Motiva...

ROLADA S KREMOM OD VANILIJE

Slika
Rolada s kremom od vanilije  Princes krafne su nam jedan od omiljenih kolača, to nema dileme, ali njima se uglavnom častimo na feštama i povodom prigoda. Nezgodno je kad vas uhvati želja za njima tijekom tjedna, a niste bili na fešti ovog vikenda. Ali mi imamo instant rješenje jer smo pronašli recept za jednostavnu roladu koja vas može utješiti! Podsjeća na princeze jer kombinira kremu od vanilije i tijesto koje je po teksturi slično  choux- u, odnosno kuhanom tijestu od kojeg se princes krafne prave. Rolada s kremom od vanilije  Sastojci: Tijesto : 180 g brašna 30 g maslaca 400 ml mlijeka 4 jaja 2 žlice šećera + žličica vanil šećera prstohvat soli Krema : 100 g šećera 70 g maslaca 40 g gustina 10 g vanil šećera 500 ml mlijeka 2 jaja prstohvat soli Priprema: Započnite izradom kreme. Zagrijte mlijeko. Izmiješajte jaja, prstohvati soli, šećer i gustin pjenjačom u jednoličnu smjesu bez grudica. Polako da se jaja ne skuhaju i ne poprime neugodan okus dol...