Postovi

Prikazuju se postovi od ožujka 23, 2025

KRPICE SA ZELJEM

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a325700/recept-za-domace-krpice-sa-zeljem.html Krpice sa zeljem Sastojci: • 400 g glatkog brašna  • 4 jaja • 1 kg svježeg kupusa  • 1 luk • 1 - 2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja • 1 žlica šećera  • sol i papar  • crvena mljevena paprika  Priprema: Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto.  Ako je potrebno dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da stoji 15 minuta.  Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu.  U pravilu ne smije biti previše tanko, ali ni predebelo.  Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.  Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju.  Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša.  Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom.  Krpi...

PILEĆA JUHA

Slika
https://story.hr/Gastro/a325814/Recept-za-domacu-pilecu-juhu.html Pileća juha Sastojci: • 400 g piletine • 3 mrkve • 1 mali luk  • 1 veliki celer  • 1 krumpir • 1 vezica peršina  • 1 žlica suhe mješavine začina  • rezanci  • sol i papar  • nasjeckano lišće peršina  Priprema: U veći lonac stavite meso koje ste dobro oprali te nasjeckanu mrkvu, nasjeckani celer, nasjeckani korijen peršina, cijeli oguljeni i oprani krumpir te prepolovljenu glavicu luka. Dodajte papar u zrnu. Sastojke u loncu prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok se povrće i meso ne skuhaju. Iz juhe izvadite krumpir, luk i piletinu pa dodajte rezance.  Dodajte nasjeckano lišće peršina pa začinite solju po ukusu.  Pustite da kuha kuha 2 - 3 minute i zatim maknite s vatre. 

ZAPEČENI PIRE KRUMPIR SA SIROM

Slika
https://story.hr/Gastro/a325704/Zapeceni-pire-krumpir-sa-sirom.html Zapečeni pire krumpir sa sirom  Sastojci: • 1 kg krumpira, oguljen i narezan na velike komade • 25 g maslaca, narezan na kockice + za mazanje • 250 ml mlijeka  • 1 žličica senfa  • 225 g ribanog sira  • vlasac, sitno nasjeckan • 1 jaje • sol i papar  Priprema: Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte ga vodom i dodajte žličicu soli. Kuhajte 12 do 15 minuta dok krumpir ne omekša. Dobro ocijedite pa vratite u posudu i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.  Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.  Dublju posudu za pečenje namažite maslacem.  Krumpir zgnječite gnječilicom pa umiješajte maslac, mlijeko i senf. Dodajte dvije trećine sira, sitno nasjeckani vlasac i jaje pa kratko miksajte. Posolite i popaprite.  Žlicom stavljajte u posudu za pečenje.  Pospite preostalim sirom.  Pecite 35 do 45 minuta dok vrh ne postane hrskav i dobro porumeni. 

AROMATIČNI PIRE - KRUMPIR

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a325673/Aromaticni-pire-krumpir-od-cesnjaka-je-odlican-prilog-mesnim-jelima.html Aromatični pire - krumpir  Sastojci: • 1 kg krumpira  • 6 češnja češnjaka  • 2 žličice soli • 160 ml mlijeka  • 55 g maslaca  • 60 g vrhnja • papar Priprema: Narežite krumpire na veće komade. Stavite ih u lonac s češnjakom i soli.  Ulijte vodu u lonac tako da prekrijete krumpire.  Stavite lonac na jaku vatru i kuhajte 20 minuta.  U međuvremenu u malom loncu zagrijte mlijeko i maslac na srednjoj vatri uz povremeno miješanje oko 5 minuta dok se mlijeko ne zagrije, a maslac rastopi. Maknite s vatre i smjesu držite na toplom.  Ocijedite krumpir i češnjak i vratite ih u veliki lonac.  Mliječnom smjesom prelijte krumpire.  Gnječilicom za krumpir izradite smjesu dok ne postane glatka. Umiješajte kiselo vrhnje i papar. Ovisno o želji začinite krumpir s još soli i papar.

BARON TORTA OD ČOKOLADE I MALINA

Slika
https://story.hr/Gastro/a328390/Baron-torta-savrsena-je-kombinacija-cokolade-i-malina.html Baron torta od čokolade i malina  Sastojci: Za 4 kore: • 12 bjelanjaka  • 4 prstohvata soli  • 300 g šećera  • 60 g kakaa u prahu  • 100 g mljevenih oraha  Nadjev od čokolade: • 12 žumanjaka  • 250 g šećera • 50 g kakaa u prahu  • 40 g pudinga od čokolade • 400 ml mlijeka  • 250 g čokolade za kuhanje  • 180 g maslaca  Nadjev od malina: • 400 g malina  • 110 g šećera • 2 vrećice vanilin šećera  • 40 g pudinga od malina ili jagoda  • 5 g želatine  • 300 ml vode Glazura: • 150 g čokolade za kuhanje  • 150 ml mliječnog slatkog vrhnja  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.  Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjaka s prstohvatom soli.  Postupno dodajte 75 g šećera i tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.  Dodajte 15 g prosijano...

BAKLAVA CHEESECAKE

Slika
https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/recepti/da-su-baklava-i-cheesecake-imali-tajnu-ljubavnu-aferu-ovo-bi-bio-njihov-najsladi-potomak-15558117 Baklava cheesecake  Sastojci: • 4 pakiranja krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi  • pola šalice šećera • pola šalice meda • 2 žličice ekstrakta vanilije  • 1 šalica kiselog vrhnja  • 4 jaja • 1 šalica slanih, pečenih, oljuštenih pistacija + još malo za ukras  • 1 pakiranje kora za baklavu  • 1/3 šalice maslaca, rastopljenog  • 1/4 šalice meda za posluživanje  Priprema: Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.  Kalup za tortu izvana omotajte aluminijskom folijom jer ćete tako spriječiti ulazak vode u kalup tijekom kuhanja na pari. Stavite omekšali krem sir u veliku zdjelu.  Miksajte ga srednjom brzinom 8 do 10 minuta s pomoću ravnog nastavka dok ne postane vrlo kremast i bez grudica . Često stružite stijenke zdjele kako biste bili sigurni da je sir dobro promiješan. Zatim dodajte šećer, m...

SENDVIČ SA SLADOLEDOM

Slika
https://gastro.24sata.hr/recepti/sendvic-sladoled-s-kokos-keksicima-koji-se-tope-u-ustima-26127 Sendvič sa sladoledom  Sastojci: • 200 g maslaca od kikirikija  • 175 g šećera • 75 g čokolade  • 1 jaje  Za sladoled: • 3 smrznute banane  • 2 žlice slatkog vrhnja  • 1 žličica ekstrakta vanilije  Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.  Obložite dva lima papirom za pečenje.  Stavite maslac od kikirikija, šećer, prstohvat soli i komadiće čokolade u zdjelu i dobro promiješajte kuhačom. Razbijte jaje i ponovno miješajte dok se smjesa ne sjedini i ne dobijete tijesto. Odlomite komade tijesta veličine oraha i rasporedite ih s razmakom na lim za pečenje.  Pritisnite kolačiće stražnjom stranom vilice.  Pecite 12 minuta dok ne porumene, pa ostavite u limu da se ohlade.  U međuvremenu stavite banane, vrhnje i vaniliju u blender i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.  Žlicom za sladoled zgrabite kuglice smjese i slaži...

SENDVIČ MONTE CRISTO

Slika
https://gastro.24sata.hr/recepti/za-poseban-uzitak-monte-cristo-sendvic-19875 Sendvič Monte Cristo  Sastojci: • 2 kriške kruha  • 1 žličica majoneze  • 1 žličica senfa  • 3 kriške kuhane šunke • 2 kriške kuhane pureće šunke  • 1 kriška sira  • 1 jaje  • mlijeko Priprema: Namažite majonezom jednu krišku, a drugu senfom.  Stavite šunku, puretinu, pa sir. Poklopite sendvič drugom kriškom kruha. Istucite jaje i dodajte mu malo mlijeka. Namastite tavu maslacem i zagrijte na srednje jakoj vatri.  Umočite sendvič u smjesu od jaja pa stavite na tavu.  Nakon što porumeni s obje strane i sir se rastopi, maknite na tanjur.

STAKLO U MODERNIM KUHINJAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/life-and-style/interijer/amp/a324587/Savjeti-Mirjane-Mikulec-za-uredjenje-kuhinje.html Staklo u modernim kuhinjama  Staklene fronte bilo da je riječ o prozirnom ili matiranom staklu dobro su rješenje za kuhinje jer proširuju prostor. Uređenje kuhinje veliki je zadatak koji zahtjeva dobro promišljanje. Kristaljera  - poseban dodatak Kristaljere ili uski ormari od poda do stropa ili u kombinaciji s ormarićima imaju praktičnu ulogu jer služe za odlaganje najljepših komada posuđa .  Uokvireno zlatom - visoka elegancija  Metalni okviri odnosno profili jedan su od trendova u interijerima. Uglavom dolaze u crnoj ili zlatnoj boji i mogu se staviti u kuhinje rađene po mjeri. Vinski hladnjak  Kako bi omiljeno piće bilo na optimalnoj temperaturi mnogi se odlučuju za ovaj uređaj koji ima i estetsku dimenziju jer je vrlo atraktivan u prostoru zahvaljući staklenoj fronti.  Tamno staklo Tamna stakla na frontama praktična s...

MUFFINI S MAKOM I LIMUNOM

Slika
https://gastro.24sata.hr/recepti/brzinski-desert-socni-muffini-s-limunom-i-makom-24719 Muffini s makom i limunom  Sastojci: • 250 g brašna • 150 g šećera • 4 žlice maka  • 2 žličice praška za pecivo  • 1 žličica sode bikarbone  • 1/2 žličice soli • 2 jaja • 250 g jogurta • 4 žlice ulja • 1 žlica naribane limunove korice  • 80 ml limunova soka  • 3 žlice šećera  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a kalupe za muffine namastite i pobrašnite.  Pomiješajte brašno, 150 g šećera, mak, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U posebnoj posudi izmiksajte jaja, jogurt, ulje i limunovu koricu pa lagano umiješajte suhe sastojke.  Ulijte tijesto u pripremljene kalupe za muffine.  Pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.  Preostali šećer pomiješajte s limunovim sokom dok se ne rastopi.  Pečene muffine na nekoliko mjesta probodite čačkalicom i prelijte svaki žlicom zašećerenog limunova soka.  Ostavite ih u kalupu 10 minut...

TJESTENINA U PESTU OD BROKULE I PARMEZANA

Slika
https://story.hr/Gastro/amp/a326472/Vikend-rucak-Lagana-tjestenina-u-pestu-od-brokule-i-parmezana.html Tjestenina u pestu od brokule i parmezana  Sastojci: • 1 brokula  • češanj češnjaka  • maslinovo ulje  • 250 g tjestenine • peršin  • bosiljak • 30 g prženih pinjola  • pola limuna  • 30 g parmezana  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Stavite brokulu i češnjak u lim za pečenje, posolite i prelijte maslinovim uljem.  Pecite 10 minuta dok povrće ne omekša. Stavite tjesteninu u kipuću slanu vodu i kuhajte prema uputama na pakiranju. U blender stavite peršin, bosiljak, pinjole, limunov sok i parmezan.  Nakon što je brokula gotova odvojite nekoliko komada. Istinite češnjak iz ljuske pa s ostatkom brokule dodajte ostalim sastojcima u blenderu.  Dobiveni pesto dobro začinite. Prelijte tjesteninu pestom.  Dodajte brokulu koju ste prije stavili sa strane i sve pospite parmezanom, koricom limuna i paprom....

CANNELLONI OD ŠPINATA I PATLIDŽANA

Slika
https://gastro.24sata.hr/recepti/cannelloni-sa-spinatom-i-ricottom-za-prste-polizati-24609 Cannelloni od špinata i patlidžana  Sastojci: • 1 patlidžan  • 2 poriluka • 1 češanj češnjaka  • 200 g mladog špinata  • 200 g ricotte  • 150 ml punomasnog mlijeka  • 700 g pasate od rajčice  • 100 g bosiljka  • 375 g svježih kora za lazanje  • 70 g parmezana Priprema: Zagrijte tavu s malo ulja. Ploške patlidžana poredajte na tavu i pecite sa svake strane 4 do 5 minuta.  Ostavite ih sa strane da se ohlade i prepolovite.  Stavite poriluk, češnjak i 2 žlice vode u veliki lonac na srednje jaku vatru.  Kuhajte često miješajući 3 do 4 minute ili dok poriluk ne omekša.  Umiješajte špinat. Poklopite i kuhajte 2 minute ili dok ne uvene.  Ostavite sa strane da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.  Umutite ricottu i mlijeko u velikoj zdjeli tako da se dobro sjedine. Stavite pola umaka za tjesteninu u vatrostalnu ...

TURSKA PASTA

Slika
https://www.google.com/amp/s/www.24sata.hr/amp/lifestyle/turska-tjestenina-postala-pravi-je-hit-donosimo-vam-recept-1021071 Turska pasta  Sastojci: • 500 g mljevenog mesa  • 1 žličica luka u prahu po želji  • 1 žličica paprike • sol i papar • 1 glavica luka sitno nasjeckanog  Umak od jogurta: • 1,5 šalica običnog jogurta  • 1/2 žličice soli po želji  • 3 češnja češnjaka, mljevena Umak od maslaca: • 4 žlice maslaca  • 1/2 žličice slatke paprike  Dodatno: • 350 g tjestenine  • šaka prepolovljenih cherry rajčica  • nasjeckani peršin  Priprema: Pržite mljeveno meso bez ulja u tavi na jakoj vatri.  Izlomite ga žlicom, pa dodajte sol, papar, papriku i luk u prahu.  Pržite nekoliko minuta, dodajte sitno sjeckani luk i pržite dok meso ne porumeni.  Ostavite sa strane pa napravite umak od jogurta. Pomiješajte jogurt s češnjakom i soli. Probajte i prilagodite sol vašim željama.  Ostavite sa strane. Zatim naprav...

SLANE ČOKOLADNE KOCKE S MASLACEM OD KIKIRIKIJA

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/4-osvjezavajuca-recepta-u-kojima-mozete-uzivati-bez-griznje-savjesti-15482217 Slane čokoladne kocke s maslacem od kikirikija  Sastojci: • 100 g neoljuštenih badema  • 3 žlice maslaca od kikirikija  • 3 žlice kakaa u prahu  • 80 g suhih datulja bez koštica  • 1/4 žličica soli  Priprema: Obložite lim papirom za pečenje.  Sve sastojke ubacite u multipraktik i miksajte dok ne dobijete grubo tijesto. Ako se stisne među prstima pa vam se zalijepi za njih znači da je spremno.  Ako se ne lijepi treba još miješati. Ulijte smjesu u lim i utisnite prstima.  Prije posluživanja narežite na kvadrate od 5 cm.

WOODFORD STRAWBERRY SOUR

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/4-osvjezavajuca-recepta-u-kojima-mozete-uzivati-bez-griznje-savjesti-15482217 Woodford strawberry sour  Sastojci: • bourbon  • svježe jagode • amaretto  • disaronno  • svježi sok od limuna  • krema od jagoda i jaja  Priprema: Sastojke promiješajte u shakeru i dodajte sok od limuna kako bi se razbila slatkoća. 

SORBET OD MANGA I SORBET OD JAGODE

Slika
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/4-osvjezavajuca-recepta-u-kojima-mozete-uzivati-bez-griznje-savjesti-15482217 Sorbet od manga  Sastojci: • 1 mango  Priprema: Razrežite mango, pa čašom odvojite mesnati dio kože.  Stavite u zamrzivač na 2 - 3 sata ili dok se ne zamrzne.  Zaleđeni mango ubacite u multipraktik na 2 - 3 minute ili dok ne poprimi teksturu sladoleda.  Sorbet od jagode  Sastojci: • 250 g smrznutih jagoda  • 1 žlica meda ili javorova sirupa  Priprema: Oba sastojka izmiješajte u multipraktiku 1 - 2 minute ili dok ne poprimi kremastu teksturu nalik sorbetu.  U početku će smjesa biti brašnasta pa je treba nastaviti miješati dok ne postane glatka i kremasta. 

VRUĆINE NAM NISU SAVEZNIK

Slika
https://amazonke.com/vrucine-nam-nisu-saveznik/ Vrućine nam nisu saveznik  Najgore je kada se noćna temperatura ljeti ne spusti ispod 20 stupnjeva jer se tijelo u takvim uvjetima ne može odmoriti od dnevnih zadataka. Donosim način kako to promijeniti.  Ljetno (ne)spavanje  Na spomen ljeta prvo pomislimo na uživanje u moru, suncu, plaži, koktelima, druženju, izletima u prirodu... Sve su to njegove dobre strane, a loše su vrućine, pritisak u zraku i nespavanje. Rješenje za to pronalazimo u klima - uređajima i čini se da je bez njih nemoguće preživjeti temperature koje već ujutro prelaze 30 stupnjeva.  Upravo su visoke temperature jedan od razloga zašto većina ljudi ima problema sa spavanjem. Prevruće je da bismo zaspali, a kada i uspijemo vrtimo se cijelu noć i probudimo se još umorniji.  Ljetna posteljina  Vodite računa da bude izrađena od prozračnih materijala poput satena, lana ili pamuka. Navedeni materijali omogućavaju cirkulaciju zraka što p...

PILATES REFORMER - NAJBOLJI ODABIR ZA BLAGOSTANJE TIJELA I UMA

Slika
https://amazonke.com/pilates-reformer-najbolji-odabir-za-blagostanje-tijela-i-uma/ Pilates reformer - najbolji odabir za blagostanje tijela i uma  Pilates je odavno poznat kao moćna metoda jačanja tijela i  poboljšanja fleksibilnosti. Novu dimenziju u ovu dobro poznatu praksu donosi pilates reformer koji postaje sve popularniji.  Što je pilates reformer? Sofisticirana je to sprava s oprugama i kliznim platformama na kojoj se kombinacijom kontroliranih pokreta, otpornosti i preciznosti postiže veći angažman mišića i stabilnost. Jedinstvenim pristupom vježbanju nudi rješenje koje obuhvaća sve aspekte zdravlja od snage i fleksibilnosti do mentalne jasnoće i smanjenja stresa. Mnogi će zato reći da ih upravo pokreti i fokus na disanje dovode do fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja, a svi znamo da u današnjem užurbanom svijetu održavanje ove ravnoteže postaje sve izazovnije.  Kontrola pokreta i svjesno disanje  Već je desetljećima pilates sinonim...

KOLAČ S TREŠNJAMA IZ TAVE

Slika
https://www.vecernji.ba/vijesti/super-jednostavan-i-socan-kolac-s-tresnjama-iz-tave-1768703 Kolač s trešnjama iz tave Sastojci: • 250 g trešanja • 40 g smeđeg šećera  • 1 limun • 3 jaja • 150 g šećera • 50 ml ulja • 50 ml mlijeka • 180 g brašna • 8 g praška za pecivo  Priprema: Trešnje operite i izvadite koštice pa pospite šećerom i dodajte limunov sok.  Pržite ih na umjerenoj vatri dok se ne karameliziraju, ali pazite da šećer ne zagori.  Cijela jaja miksajte sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.  Dodajte ulje, mlijeko, naribanu limunovu koricu pa sve kratko miksajte. Brašno prosijte s praškom za pecivo i sve sjedinite da dobijete glatko, malo rjeđe tijesto. Izlijte u tavu, dodajte trešnjama pa poklopljeno pecite na srednjoj temperaturi 30 minuta.  Kolač okrenite i pecite još 5 minuta.  Prije posluživanja po želji ukrasite šećerom u prahu.

TATARSKI BIFTEK

Slika
https://wall.hr/wine-and-dine/tatarski-biftek/ Tatarski biftek  Sastojci za četiri osobe: • 50 dag junećeg bifteka ručno kosanog  • 2 - 3 žlice majoneze  • 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana  • 1 luk sitno nasjeckani  • 2 - 3 žlice senfa  • 1 žlica koncentrata rajčice  • 2 prstohvata crvene paprike  • 10 listića peršina sitno nasjeckanog  • 5 - 6 manjih kiselih krastavaca sitno nasjeckanih  • 10 kapara sitno nasjeckanih  • 7 - 8 crnih maslina bez koštica sitno narezanih  • 1 - 2 inćuna po želji  • tabasco  • čašica francuskog konjaka ili viskija  Priprema: Kupite svježi biftek.  Stavite ga u marinadu.  Meso mora odstajati barem jedan dan u marinadi od soli i ulja, a prema želji i senfa. Senf možete i izostaviti jer meso od njega potamni.  Biftek ocijedite, očistite od žilica pa iskosajte.  Ostale sastojke sitno nasjeckajte i umiješajte u meso. Na samom kraju dodajte konjak. Obavezn...

SOUFFLE ČOKOLADNA TORTA

Slika
https://wall.hr/wine-and-dine/najbolja-torta-od-cokolade-souffle/ Souffle čokoladna torta  Jede se još vruća sa žlicom i uz obveznu kuglicu sladoleda od vanilije ili hladna uz šlag, voćni preljev ili sladoled. Sastojci: • 30 dag čokolade za kuhanje  • 5 dag kakaa  • 10 jaja • 30 dag šećera  • prstohvat cimeta  • 1 vanilin šećer  • 50 dag maslaca • šećer u prahu ili čokoladni preljev  • tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije • jagode ili maline za ukras Priprema: U loncu na laganoj vatri rastopite maslac, a na njemu i čokoladu pa dodajte kakao i cimet. U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanjaka.  Od bjelanjaka istucite snijeg, a žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom tako da dobijete gustu smjesu. Rastopljenu čokoladu s kakaom umutite u smjesu sa žumanjcima, a nakon toga dodajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu ulijte u maslacem premazan i pobrašnjeni kalup. Pecite pola sata u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva...

OOLONG ČAJ - MALA POMOĆ ZA VELIKE PROMJENE

Slika
https://kucazdravlja.hr/oolong-caj-pouzdan-saveznik-u-borbi-protiv-viska-kilograma/ Oolong čaj - mala pomoć za velike promjene Čajevi nisu samo topli ili hladni ukusni napici jer mogu imati i velike benefite za organizam, a ponekad ih koristimo kao pomoć u mršavljenju. Oolong čaj  Osnovno je pravilo da samo ispijanjem čaja bez usvajanja zdravih navika nećete postati vitki. No čajevi mogu pomoći u skidanju kilograma i čišćenju organizma. Zeleni i žuti čaj najpoznatiji su po tim svojstvima, ali tu je i manje poznati oolong čaj koji je stekao laskavu titulu - ubojica masnoće. Oolong čaj ubraja se među najzdravije čajeve koji povoljno utječu na organizam jer sprečava stvaranje masnoća i potiče mršavljenje, a pomaže i pri snižavanju kolesterola. Nutritivne vrijednosti  Oolong čaj također utječe na mozak pa je njegova konzumacija povezana s poboljšanim funkcijama mozga i boljim pamćenjem.  Osim toga redovito ispijanje ovog čaja povezano je s većom mineralnom gustoćo...

ŠPINATOM PROTIV DEBLJINE

Slika
https://www.podravka.hr/namirnica/40920120-610e-11eb-8fe8-0242ac120037/spinat/ Špinatom protiv debljine  Špinat je zeleno lisnato povrće koje se ubraja među najzdravije namirnice koje možete konzumirati.  Nutritivne vrijednosti  Odličan je izvor hranjivih tvari poput vitamina C i E, beta karotena, mangana, cinka i selena koji štite organizam od bolesti povezanih s antioksidativnim stresom što je posebno važno za zdravlje krvnih žila.  Špinat je prepun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokoj razini željeza koje je neophodno za pravilan rad imunosnog sustava.  Nutricionisti često tvrde da je špinat najbolje povrće za osobe koje žele smršavjeti, osobito ako se žele riješiti sala na trbuhu.  Gubitak visceralne masti koja se nalazi oko trbušnih organa zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika, primjerice uvođenja više vlakana i proteina u prehranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera, a neće vam odmoći ni red...

PRIRODAN PUT PREMA ZDRAVLJU - BOGATSTVO CELERA

Slika
https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/super-hrana/sok-od-celera-svako-jutro-ljekovitost-prednosti-i-mane-kako-ga-pripremiti-69170/ PRIRODAN PUT PREMA ZDRAVLJU - BOGATSTVO CELERA Redovito konzumiranje sviježe cijeđenih sokova od voća i povrća može biti izvrstan način za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja.  Bogatstvo celera Celer se smatra prirodnim čistačem organizma jer ima snažno diuretsko djelovanje. Vjeruje se da pomaže pri iskašljavanju, a odličan je izbor i za osobe koje imaju probavne smetnje.  Ljekoviti sastojci celera najbolje su sačuvani u svježe cijeđenom soku iz sirovog korijena, listova i stabljike. S listovima ne treba pretjerivati jer će sok postati gorak, a u slučaju da vam je okus oštar možete dodati med ili neki drugi zaslađivač. Sok od celera sastoji se uglavnom od vode pa pridonosi hidrataciji organizma. Bogat je biljnim spojevima koji se nazivaju fitonutrijenti, a oni mogu smanjiti upale jer djeluju kao antioksidansi i pomažu u sma...