Postovi

Prikazuju se postovi od listopada 5, 2025

JUNEĆI GULAŠ S KESTENIMA

Slika
Juneći gulaš s kestenima  Ovaj pravi jesenski gulaš nadahnut je onim "na burgundski način", odnosno francuskim vinskim gulašom… uz dodatak kestena koji mu izvrsno pristaju. Ova varijanta francuskog gulaša neodoljivo je bogata, aromatična i savršena za hladnije dane. Juneći gulaš s kestenima  Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 5 kriški slanine 1 kg junećeg buta 2 luka 3 češnja češnjaka 200 g šampinjona 3 mrkve 30 g glatkog brašna 200 ml crnog vina 50 ml umaka od soje 2 žlice koncentrata rajčice 600 ml vode 2 žlice timijana sol papar 300 g sirovih kestena 2 žlice nasjeckanog peršina, plus za posluživanje Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Sitno nasjeckajte slaninu i pržite je 2 minute sa svake strane. Izvadite slaninu iz lonca i ostavite je sa strane. Junetinu narežite na kockice od 2-3 cm. Stavite je u lonac u kojem ste pržili slaninu i pržite 1 minutu sa svake strane. Izvadite junetinu iz lonca i ostavite je sa strane. Luk, češnjak i ...

KOTLETI PARMIGIANA

Slika
Kotleti parmigiana  Mi vam danas predlažemo svinjetinu parmigiana – točnije pohane komade slasnih otkoštenih kotleta s umakom od rajčice i zapečenih s parmezanom. Kotleti parmigiana  Sastojci: 4 otkoštena svinjska kotleta 240 g začinjenog umaka od rajčice 85 g naribane mozzarelle 50 g glatkog brašna 50 g panko krušnih mrvica 50 g naribanog parmezana 2 velika jaja 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina sol i papar po želji biljno ulje po želji svježi peršin ili bosiljak za posluživanje Priprema: Batom za meso izravnajte svaki svinjski kotlet na debljinu od oko jednog centimetra. Začinite meso sa solju i paprom po želji. Panirajte svinjetinu: u tri posebne zdjelice stavite istučena jaja, glatko brašno, te krušne mrvice u koje ste dodali polovicu naribanog parmezana i mediteransku mješavinu začina. Meso prvo uvaljajte u glatko brašno i otresite višak. Potom ga umočite u smjesu od jaja, pa potom uvaljajte u mrvice. Ponavljajte postupak dok ne panirate na isti na...

GUSTO VARIVO OD KUPUSA I MLJEVENOG MESA - HRANI DUŠU I TIJELO

Slika
Gusto varivo od kupusa i mljevenog mesa - hrani dušu i tijelo  S dolaskom hladnijih dana polako se vraćamo jelima na žlicu koja hrane i dušu i tijelo. Ako ste se zasitili klasičnih i već isprobanih recepata, imamo jedan jednostavan, ali posve neodoljiv. Riječ je o varivu od kupusa i mljevenog mesa koje pomalo asocira na sarmu. Gusto varivo od kupusa i mljevenog mesa  Sastojci: 4 kriške pancete nasjeckane na komadiće 450 g mljevene junetine manji luk režanj češnjaka 2 žlice koncentrata rajčice 4 šalice krupno nasjeckanog zelenog kupusa (oko pola glavice) 4 šalice goveđeg temeljca ili vode 400 g pasate od rajčice konzerva nasjeckanih rajčica s tekućinom 2 žlice smeđeg šećera lovorov list 2 šalice kuhane bijele riže sol i papar 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina Priprema: U loncu na srednje jakoj vatri popržite pancetu dok ne postane hrskava, 5-8 minuta. Izvadite je šupljikavom žlicom na tanjur, a masnoću od pečenja ostavite u loncu. Dodajte mljevenu junetinu i pržit...

KREMASTI ČOKOLADNI KOLAČ S JABUKAMA

Slika
Kremasti čokoladni kolač s jabukama  Ako volite deserte koji mirišu na dom, ovaj čokoladni kolač s jabukama i rumom bit će pravo otkriće. Sočan, mirisan i bogat okusima, spaja najbolje od jeseni – jabuke, čokoladu i rum. Uz kremasti čokoladni preljev, ovaj kolač izgleda i okusom podsjeća na nešto što biste poslužili samo najdražima. Kremasti čokoladni kolač s jabukama  Sastojci: biskvit: 5 jaja 200 g šećera 200 ml ulja 250 g brašna 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 30 g kakaa sloj s jabukama: 400 g jabuka (oguljenih i usitnjenih) 100 ml vode 150 g šećera 3 žlice ruma 200 g maslaca (sobne temperature) 100 g čokolade (nasjeckane) čokoladni preljev: 500 ml vrhnja za šlag 300 g čokolade Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili lagano namažite i pobrašnite. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte ulje i kratko izmiksajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak...

VEGANSKI KOLAČ S JABUKAMA I KAVOM

Slika
Veganski kolač s jabukama i kavom Zamislite sočan kolač s mirisom cimeta, mekanim slojem jabuka i hrskavim posipom. Ovaj veganski kolač s jabukama i kavom prava je jesenska poslastica, pola kolač, pola crumble, a u potpunosti neodoljiv! Veganski kolač s jabukama i kavom  Sastojci: Za kolač: 250 ml biljnog mlijeka (sojino ili zobeno za puniji okus) 120 ml nezaslađenog umaka od jabuka  (ili biljni jogurt) 100 g šećera 2 žličice praška za pecivo 1 žličica jabučnog octa 200 g glatkog brašna Prstohvat soli 2 oguljene i narezane jabuke (po želji: Fuji, Gala ili Honeycrisp za slađu varijantu, Granny Smith za osvježavajuću kiselkastu notu) 60 ml biljnog ulja Za cimetni sloj: 3 žlice smeđeg šećera 1 žličica cimeta Za posip (crumble): 100 g brašna 80 g smeđeg šećera ½ žličice cimeta 60 g veganskog maslaca (otopljenog) (možete dodati i 50 g nasjeckanih oraha ili pekan oraščića za dodatnu hrskavost) Priprema: U jednoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za posip i spremite ga u hl...

LAZANJE S PILETINOM I BROKULOM IZ JEDNE TAVE

Slika
Lazanje s piletinom i brokulom iz jedne tave   Ove   lazanje s piletinom i brokulom rade se  u jednoj tavi i odličan su spoj brzog i domaćeg obroka. Kremasti, sirasti umak s češnjakom i porilukom nježno obavija piletinu, brokulu i  tjesteninu. Umjesto lazanja možete koristiti i bilo koju drugu tjesteninu, otprilike veličine zalogaja. Lazanje s piletinom i brokulom iz jedne tave  Sastojci: Za piletinu 2 žlice maslinovog ulja 300 g pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na tanje odreske ½ čajne žličice soli ¼ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra 60 ml vode Za lazanje 2 žlice maslaca 1 mali luk, nasjeckan 1 žlica češnjaka, protisnutog 1 poriluk, samo bijeli dio, tanko narezan 30 g glatkog brašna 750 ml pilećeg temeljca (ili 1 kocka + 750 ml vode) 375 ml vrhnja za kuhanje 1 žlica mješavine talijanskih začina ili timijana 90 g cvjetića brokule, grubo nasjeckanih na komade od 1 cm 1 čajna žličica soli ¼ čajne žličice svježe mljeven...

DUBLIN - GRAD KNJIŽEVNOSTI, POVIJESTI I DOBRE GLAZBE

Slika
Dublin - grad književnosti, povijesti i dobre glazbe  U Dublinu kombinirate šetnje kroz povijest i arhitekturu, ispijanje piva u legendarnim pivnicama, glazbu uživo i mirne trenutke u parkovima Što vidjeti i posjetiti u Dublinu   Grad nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih znamenitosti. Ne smijete propustiti Guinness Storehouse u pivovari St. James’s Gate. Tamo možete saznati povijest jedne od najpoznatijih irskih piva, pratiti proces proizvodnje i, na gornjem katu, uživati u panoramskom pogledu na grad uz čašu Guinnessa. Za ljubitelje književnosti i irskog kulturnog identiteta vrijedi posjetiti Trinity College i u njemu smještenu Knižnicu s Book of Kellsom – prekrasan srednjovjekovni iluminirani rukopis uz koji je vezana bogata priča. Prošetati se možete i kroz Grafton Street, glavnu šoping-pješačku ulicu Dublina, gdje se često pojavljuju ulični svirači i umjetnici. Za predah od gradske vreve dobro je posjetiti Phoenix Park, jedan od najvećih uređenih grads...

KIFLICE OD BUNDEVE

Slika
Kiflice od bundeve  Kad se miris pečene bundeve proširi domom, znamo da je jesen stigla u punom sjaju. Ove zlaćane kiflice od bundeve spajaju sve što volimo u jednom zalogaju — mekano, mirisno i savršeno podatno tijesto koje se topi u ustima. Možete ih raditi u slanoj ili slatkoj verziji, a svaka će jednako osvojiti i srce i nepce. Kiflice od bundeve  Sastojci: za tijesto: 500 g pečenog mesa bundeve (npr. butternut) 700 g glatkog brašna 1 prašak za pecivo 1 kockica svježeg kvasca 1 žlica šećera 1 žlica soli (ili više, po ukusu) 250 ml mlijeka 1 jaje 50 ml ulja za premaz: 1 žumanjak malo vrhnja za kuhanje za punjenje: maslac narezan na kockice Priprema: Pripremite bundevu: Operite je, prerežite napola i pecite u pećnici dok ne postane sasvim mekana. Kad se ohladi, izdubite meso i napravite pire. U toplo mlijeko dodajte žlicu brašna, žlicu šećera i kockicu kvasca. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U velikoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno i prašak za peci...

MASLAC OD KRUŠKE 🍐

Slika
Maslac od kruške S obzirom da su kruške cvjetnije od jabuka, našli smo recept u kojem se maslac radi s đumbirom, muškatnim oraščićem i malo kardamoma. Provjerite recept u nastavku i isprobajte ga kod kuće, trebat će vam jedno popodne ali rezultat je fantastičan - maslac od kruške odlično ide uz tost, prepečeni kruh ili svježe pecivo. Maslac od kruške  Sastojci: Cca 2 kg kruški (nemojte ih guliti) 1 zvjezdica anisa 2 žlice nasjeckanog svježeg đumbira 2 šalice vode 1 šalica soka od limuna 2 do 3 šalice šećera 1/2 žličice mljevenog kardamoma 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića 1 žličica limunove korice Priprema: Prvo skuhajte kruške - u veliki lonac stavite nasjeckane kruške, anis i đumbir. Dodajte 2 šalice vode i 1 šalicu limunova soka. Pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dok kruške potpuno ne omekšaju, negdje od 25 do 40 minuta. Kad su skuhane, maknite lonac s vatre. Uklonite anis iz smjese te je dobro procijedite - koristite sito i posudu u koju...

DOMAĆI RAVIOLI S PESTOM

Slika
Domaći ravioli s pestom  Domaći ravioli punjeni su zanimljivom kombinacijom kakvu još niste vidjeli, sira gorgonzole i slatkih krušaka. Ova slatko-slana kombinacija umiješana u pesto od bosiljka naša su preporuka za vaše iduće jelo.  Domaći ravioli s pestom  Sastojci: 200 g brašna 2 jaja so, papar 1 kruška 150 g orasi 300 g gorgonzola vezice svježeg bosiljka 1,2 dl maslinovog ulja češanj češnjaka 150 g parmezana Priprema: Radnu površinu posuti brašnom, pa u sredini napraviti udubljenje. Umutiti jaja, posolite i lagano umutiti vilicom. Kada su jaja i brašno dovoljno izmiješani, prsima umijesite mekano tijesto. Zamotajte u foliju i ostavite da se ohladi pola sata. Kruške ogulite i narežite na sitne kockice. Sameljite 100 g oraha. Gorgonzolu zdrobite s vilicom i promiješajte s kruškom i ostatak oraha. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu. Dio razijenog tijesta stavite na stol, posložite hrpice punjenja po jednom dijelom tijesta. Preklopite s drugim dijelom i r...

4 PREDNOSTI TUŠIRANJA UJUTRO I 4 PREDNOSTI TUŠIRANJA NAVEČER

Slika
4 prednosti tuširanja ujutro i 4 prednosti tuširanja navečer  Većina nas ima jasno određeno vrijeme za tuširanje kojeg se držimo. Dok neki uskoće u tuš čim se ustanu iz kreveta jer ih razbudi i pripremi za dan, drugi inzistiraju na tuširanju navečer kako bi isprali dan sa sebe i relaksirali se. Ne postoji jasan odgovor koja je od te dvije opcije bolja, već se sve svodi na pitanje  što želite postići tuširanjem. Oba načina imaju svoje prednosti, a na vama je da izaberete koje su vam bitnije. TUŠIRANJE UJUTRO Probudi vas i osvježi za dan Jutarnji tuš vam razbudi osjetila i poboljšava cirkulaciju što pomaže da se osjećate energičnije kroz dan. Tjelesna temperatura nam se povećava rano ujutro, a hladnim jutarnjim tušem navodimo tijelo da misli da je u hladnom okruženju. Tijelo će pokušati zadržati toplinu i zagrijat će se nakon tuša zbog čega ćete se osjećati puni energije, aktivniji i možda čak i boljeg raspoloženja. Praktičnost Mnogi preferir...

JUHA OD KRUŠKE I BUNDEVE 🍐

Slika
Juha od kruške i bundeve  Iako vam ova kombinacija namirnica i okusa do sad nije pala na pamet, vjerujte nam na riječ da spoj bundeve, kruške i đumbira daje odlično, zanimljivo i ukusno jelo s kojim ćete oduševiti ukućane ili goste. Bundeva i kruška lijepo se slažu a đumbir pa i malo muškatnog oraščića daju dodatni kick. Ova juha jednostavna je za pripremu a može biti lako rješenje kad želite nekog oduševiti svojim kulinarskim umijećem. Za ovu će vam juhu trebati sat vremena a sastojke provjerite u nastavku! Juha od kruške i bundeve  Sastojci: 6 šalica kockica butternut tikve 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žličica maslaca 1 srednji luk, nasjeckan 2.5 žličice žutog curryja u prahu 1/2 žličice mljevenog đumbira Prstohvat muškatnog oraščića 3 oguljene, nasjeckane kruške (može Bartlett) 1.5 šalica vode 1 šalica nektara od kruške 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca Sol i papar 1/4 šalice vrhnja za kuhanje 1 mala kruška, tanko nareza...

7 ZNAKOVA DA TIJELU NEDOSTAJE FOLNE KISELINE

Slika
7 znakova da tijelu nedostaje folne kiseline  Budući da se ne može dugoročno skladištiti u tijelu, folnu kiselinu, koja je oblik vitamina B9, potrebno je unositi svakodnevno. Umor i iscrpljenost Manjak crvenih krvnih stanica znači i manje kisika u tijelu, što dovodi do stalnog osjećaja umora. Blijeda koža Jedan od prvih vidljivih simptoma anemije povezane s nedostatkom folata. Promjene raspoloženja Razdražljivost, nervoza i oscilacije u raspoloženju mogu biti znak manjka vitamina B9. Slabija koncentracija i pamćenje Vitamin B9 važan je za mozak, a njegov nedostatak može utjecati na fokus i mentalnu jasnoću. Glavobolje i vrtoglavice Česti pratitelji manjka folne kiseline, uz osjećaj slabosti. Otežano disanje i ubrzan rad srca Kada tijelo ne dobiva dovoljno kisika, mogu se javiti i ovi simptomi. Krhki nokti i gubitak kose Nedostatak folne kiseline odražava se i na izgled – nokti postaju lomljivi, a kosa slabija. Ako primijetite više ovih znakova, važno je potražiti ...

TART S KRUŠKAMA I ORASIMA 🍐

Slika
Tart s kruškama i orasima  Osim brzinskih kroasana, pizzeta i jastučića s čoko punjenjem, s lisnatim možete pripremiti i odličan tart s karameliziranim kruškama. Ako dodate šaku nasjeckanih oraha i kuglicu sladoleda, ukućani će biti oduševljeni.  Tart s kruškama i orasima  Sastojci: 400 g krušaka 4 žlice šećera 2 žlice suncokretova ulja 80 g oraha paket razvaljanog lisnatog tijesta (250 g) Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kruške ogulite, prerežite, odstranite im koštice i meso narežite na kriške debljine 1 cm. U kalupu za pitu na štednjaku karamelizirajte šećer do zlatnosmeđe boje, dodajte narezanu krušku, ulje i orahe ili pinjole pa ih dobro pomiješajte s karamelom, a kruške lepezasto složite po dnu kalupa. Lisnato tijesto stavite preko nadjeva i rubove drškom kuhače pritisnite prema dolje. Pecite pitu u pećnici oko 25 min dok ne porumeni. Tada je izvadite, ostavite da se ohladi pa je oprezno izvadite na tanjur za kolače. Pripremila: Ivana Matas...

KAKO LAKŠE PREŽIVJETI POSLOVNE PROMJENE?

Slika
Kako lakše preživjeti poslovne promjene? Održavanje na površini uzburkanih poslovnih voda zahtijeva spremnost i gotovo trenutačnu prilagodbu na nove i drugačije stvari. Promjene jesu neugodne i teške, barem u početku. Dajemo zato nekoliko sugestija kako da ih učinite podnošljivijima, ali i više od toga. Naučite se pozdraviti sa starim Razumljivo je da cijenite vlastito iskustvo, način na koji poslujete, proizvod ili uslugu koju ste stvorili i koju prodajete. Poštovanje je sasvim u redu. Međutim, duboka zaljubljenost i nije. Pretpostavimo da ste narudžbe primali isključivo telefonom ili mailom i pretpostavimo da je to funkcioniralo baš onako kako treba, a onda su došle nove generacije. One nemaju ni baš puno vremena, a ni strpljenja čekati da se netko nekada na drugoj strani javi. Kad nešto požele, žele odmah, po mogućnosti jednim dodirom na svom pametnom telefonu. U poslu je opasno ostati dulje vrijeme nepomično, na jednom mjestu. Naučite povremeno reći zbogom i odlučno kre...

MUFFINI S MANDARINAMA

Slika
Muffini s mandarinama  Počinje   sezona mandarina, a iako je ovo voće omiljeno kao samostalan zalogajčić, paše i u desertima. Najjednostavnije je ubaciti ih u ukusne muffine koji su   brzo gotovi, a možete ih ponijeti sa sobom na posao. Muffini s mandarinama  Sastojci: 2 jaja 120 g šećera kora od naranče 120 ml ulja 120 g jogurta 120 ml mlijeka 340 g brašna 2 žličice praška za pecivo 6 mandarina šećer u prahu Priprema: Umutite jaja i šećer. Dodajte narančinu koricu, ulje, mlijeko i jogurt. Dobro sjedinite pa dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte. Mandarine prerežite na pola i posložite ih u kalup za muffine. Svaku prelijte smjesom i pecite na 180°C oko 30 minuta. Pospite šećerom u prahu. Pripremila: Ivana Matas 

KAKO OSVJEŽITI KOSU IZMEĐU PRANJA?

Slika
Kako osvježiti kosu između pranja? Pranje kose je jedan od onih zadataka koji uopće ne uzmu toliko puno vremena, ali je svejedno mnogima mrsko to raditi. Samo pranje kose je vrlo kratko, ali tu je i sušenje i stiliziranje kose. Evo kako preskočiti pranje ako vam se nikako ne da i svejedno izgledati dobro. Prebacite razdjeljak na drugu stranu Kada stalno nosimo razdjeljak na istu stranu, pomoći će da ga samo prebacite i na taj način date kosi malo   ekstra volumena. Odmah će   izgledati svježije. Šampon za suho pranje Za mnoge djevojke najbolji izum ikada. Šampon za suho pranje je jedan od onih proizvoda koji svima mogu dobro doći, samo ga treba pravilno koristiti. Kosa će vam izgledati kao da ste ju oprali! Dodajte malo micelarne vodice na razdjeljak i osušite fenom Ako vam se ne da prati kosu ili nemate vremena, iskoristite ovaj trik. Dodajte malo micelarne na razdjeljak, ručnikom utapkajte i zatim osušite fenom. Dobit ćete osvježenje frizure na pun...

SOČNI TROKUTI OD LISNATOG TIJESTA

Slika
Sočni trokuti od lisnatog tijesta  Hrskavi trokuti omiljeni su i kao lagani ručak, nerijetko uz kakvu salatu. Jedna od popularnijih kombinacija spaja slasni krumpir s tunjevinom i kaparima, uz obavezan dodatak jaja s mekanim, tekućim žumanjkom koje se skriva u sredini. Sočni trokuti od lisnatog tijesta  Sastojci: 225 g krumpira 4 žlice sjeckanog peršina 8 listova tijesta za savijače ½ šalice kapara 4 jaja 2 žlice maslinova ulja ulje za prženje 1 limun sol, papar Priprema: Krumpir ogulite i narežite na četvrtine. Stavite ga u srednji lonac, prelijte ga vodom i pustite da zakuha. Posolite i kuhajte dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Ocijedite. Prebacite kuhani krumpir u veliku zdjelu, zgnječite ga uz dvije žlice maslinova ulja te posolite i popaprite po ukusu. Dodajte nasjeckani peršin – činit će se kao previše, ali upravo on daje posebnost okusu. Ostavite smjesu da se malo ohladi. Tunjevinu ocijedite i, ako je potrebno, usitnite. Kapare isperite...

BUHTLE PUNJENE ČOKOLADOM 🍫

Slika
Buhtle punjene čokoladom Donosimo recept za mekane buhtle s čokoladom, pomalo zaboravljene slastice koja svakako zaslužuje da je isprobate. Odlično pašu za doručak uz čašu mlijeka ili za popodnevni slatki zalogaj uz kavu. Buhtle punjene čokoladom  Sastojci: 500 g brašna 10 g suhog kvasca 200 ml toplog mlijeka 1 jaje 100 g šećera 100 ml ulja 8 g praška za pecivo prstohvat soli tamna čokolada Priprema: U toplo mlijeko dodajte suhi kvasac i miješajte dok se potpuno ne otopi. U zdjeli pomiješajte jedno cijelo jaje, šećer, prašak za pecivo i ulje i sve dobro promiješajte. Polako dodajte kvasac i sve miješajte dok se dobro ne sjedini. Postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Malo premijesite rukama da bude glatko pa poklopite i ostavite da se digne, oko sat vremena. Tijesto treba biti prozračno pa ga ponovno promijesite. Podijelite na 10 jednakih kuglica i u svaku stavite kockicu-dvije čokolade i zatvorite na dnu. Poredajte u tepsiju koju ste malo posuli brašnom. Pri...

JUHA OD MAHUNA

Slika
Juha od mahuna  Jela na žlicu su jako zdrava i ukusna, a pošto je krenula sezona mahuna za vas smo pripremili recept za ukusnu juhu od mahuna. Ovo jelo je hranjivo i zasitno, a kombinacija slanutka i mahuna će vas oduševiti.  Juha od mahuna  Sastojci: 200 g kuhanog slanutka 1 luk 2 režnja češnjaka 3 rajčice 1 poriluk 1 mrkva 400 g zelenih mahuna maslinovo ulje 1 l povrtnog temeljca timijan sol i papar Priprema: Sitno nasjeckajte luk i režanj češnjaka. Rajčice prlijte vrelom vodom, pa ih ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Poriluk narežite na kružiće, mrkvu na štapiće. Operite mahune. Na aslinovo ulje propirjajte luk i češnjak. Dodajte slanutak, temeljac i timijan pa kuhajte 10-ak minuta. Zatim dodajte ostalo povrće, osim rajčice i nastavite kuhati na laganoj vatri još 15-ak minuta. Umiješajte kockice rajčice pa kuhajte još nekoliko minuta, izvadite timijan, posolite i popaprite. Preostali češnjak sitno nasjeckajte i dodajte juhi...

MEKSIČKE PALAČINKE

Slika
Meksičke palačinke  Palačinke u slatkoj verziji čest su izbor na jelovniku za brzu i jednostavnu večeru, užinu ili doručak, dok slana verzija i to punjena i pohana čini zasitan obrok koji se može poslužiti kao glavno jelo za ručak. Isprobajte ih na meksički način, s mljevenim mesom, kukuruzom u umaku od rajčice. Meksičke palačinke  Sastojci: Za palačinke: 750 ml mlijeka 300 g pšeničnog brašna 2 jaja 2 žličice ulja 1 žličica šećera 1/2 žličice soli Za nadjev: 350 g mljevene svinjetine 200 g smrznutog kukuruza 100 g sira 1 luk 2-3 žlice umaka od rajčice 1 žličica mljevene slatke paprike 1 režanj češnjaka papar i sol po želji Za prženje: 2 jaja 100 g krušnih mrvica Priprema : Prvo napravite tijesto. U zdjelu razbiti 2 jaja, dodati 1 žličicu šećera i 1 žličicu soli. Sve umutiti mikserom dok se lagano ne zapjeni. Odvojite 750 ml toplog mlijeka i ulijte oko 300 ml u posudu. Pažljivo miješajte na niskoj brzini miksera. Zatim dodati 300 g brašna. Prvo miješajte isključenim...

LOVAČKI ODRESCI U VINU I UMAKU OD RAJČICE

Slika
Lovački odresci u vinu i umaku od rajčice  Odrezak na lovački način često je i omiljeno jelo s mesom u umaku. Pripremite juneće odreske u umaku od senfa, rajčice i vina i iznenadite ukućane ukusnim ručkom. Lovački odresci u vinu i umaku od rajčice  Sastojci: 800 g odresci od junećeg buta 1 luk senf 1 žlica brašna 1 čaša crnog vina 1 čaša umaka od rajčice Priprema: Meso pokrijte i malo izlupajte. Posolite ga, popaprite, premažite senfom i popržite na malo ulja. Izvadite iz tave, prelijte s još malo ulja i popržite sitno sjeckani luk. Kad luk omekša dodajte brašno i brzo promiješajte. Zatim ulijte vodu, crno vino i umak od rajčice. Promiješajte i vratite meso. Pirjajte dok ne omekša, a po potrebi dodajte još malo vode. Pripremila : Ivana Matas 

KREMASTE PAPRIKE U SENFU

Slika
Kremaste paprike u senfu  Spoj blagog kiselkastog okusa sa senfom i aromatičnim začinima daje ovom receptu posebnu notu, a paprike ostaju hrskave i pune okusa tijekom cijele zime. Kremaste paprike u senfu  Sastojci: 2 kg crvene paprike 150 ml alkoholnog octa (9%) 500 ml vode 1,5 žlice soli 1,5 žlice šećera zrna papra 2 lovorova lista 2 g konzervansa 300 g senfa 250 ml ulja Priprema: Papriku operite, uklonite sjemenke i peteljke, a zatim je narežite na veće komade ili trakice, po želji. Marinada : U velikom loncu pomiješajte vodu, ocat, sol, šećer, lovorov list i nekoliko zrna papra. Stavite na štednjak i pustite da zavrije. Blanširanje paprike: Kada marinada zavrije, dodajte papriku i blanširajte je 5-7 minuta, dok malo ne omekša, ali zadrži oblik i hrskavost. Dodavanje senfa i ulja: Senf i ulje pomiješajte u zasebnoj zdjeli. Kada papriku izvadite iz marinade, pomiješajte je s ovim preljevom. Pakiranje u staklenke: Ljute papričice zajedno s umakom složite u sterili...

PITA OD BUNDEVE S LISNATIM TIJESTOM

Slika
Pita od bundeve s lisnatim tijestom  Stigla je sezona kraljice jeseni - bundeve.  Donosimo vam recept za pitu od bundeve s lisnatim tijestom koja je savršen spoj jednostavnosti i bogatog okusa. Mekana, mirisna, s blagim notama začina - slatka pita osvojit će ukućane, a miris pečenja pretvorit će vaš dom u pravu jesensku oazu.  Pita od bundeve s lisnatim tijestom  Sastojci: 1 kg bundeve (oguljene i očišćene) 200 g šećera 200 ml vrhnja za kuhanje 3 jaja 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 g) 2 čajne žličice mljevenog cimeta 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića prstohvat soli šećer u prahu za posipanje (po želji) za još bogatiji okus, nadjevu dodajte malo naribanog đumbira ili klinčića.  Priprema: Ogulite i očistite bundevu, narežite je na kockice. Stavite je u tavu s malo vode i pirjajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Nakon što je kuhana, napravite pire. U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom. Dodajte pire od bundeve, kiselo vrhnje, cim...

MONT BLANC U ČAŠI - DESERT S KESTENOM I BIJELOM ČOKOLADOM 🍫

Slika
Mont Blanc u čaši - desert s kestenom i bijelom čokoladom  Ovaj je deset inspiriran klasičnim francuskim desertom od kestena nadahnutim najvišim alpskim vrhom. Okusi su isti, samo je ovu verziju u čaši puno lakše napraviti jer umjesto da pečete male kore, samo žete rasporediti piškote u čašu. Mont Blanc u čaši  Sastojci: Za kremu od bijele čokolade 40 g kukuruznog škroba 22 g bijelog šećera 2 velika jaja 1 prstohvat soli 480 ml mlijeka 1 ½ čajne žličice ekstrakta vanilije 100 g bijele čokolade, nasjeckane Za kremu od kestena 200 g kuhanih kestena 200 g kesten-pirea 3-4 žlice vode Za sloj od keksa 18 piškota 120 ml mlijeka Za ukras Šećer u prahu Naribana bijela čokolada Priprema: Napravite kremu od bijele čokolade. U malom loncu pomiješajte kukuruzni škrob i šećer. Dodajte jaja i miješajte pjenjačom dok se sve ne sjedini. Dodajte mlijeko i sol te kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok smjesa ne zavrije. Pustite da kuha 1 minutu i maknit...

FINSKA JUHA OD LOSOSA

Slika
Finska juha od lososa  Finski recepti često se oslanjaju na maslac i izdašne sastojke, prilagođene surovoj klimi, ali ova juha donosi dašak tog hladnog sjevera i u vaš dom. Kombinacija nježnog lososa, kremastog vrhnja i povrća stvara toplu, aromatičnu zdjelu koja prija u svako doba godine. A najbolje od svega? Priprema je toliko jednostavna da ćete je s lakoćom savladati čak i ako ste početnik u kuhinji. Finska juha od lososa  Sastojci: 30 g maslaca 3 mrkve (narezane na sitne komade) ½ poriluka (narezanog na kolutiće) 500 g krumpira (narezano na kockice) 1200 ml ribljeg temeljca ili vode 500 g fileta lososa (bez kože, narezanog na manje komade) 80 ml slatkog vrhnja 1 žlica svježeg kopra ili ½ žličice suhog kopra sol i papar po ukusu Priprema: Priprema povrća:  U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu i poriluk, pa pirjajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta dok povrće ne omekša. Kuhanje krumpira:  Dodajte krumpir, temeljac i zači...

TREND "SPOROG ŽIVLJENJA" - KAKO USPORITI U BRZOM SVIJETU

Slika
Trend "sporog življenja" - kako usporiti u brzom svijetu  U vrijeme kada je svakodnevni život ispunjen obavezama, rokovi postaju kraći, a očekivanja rastu, sve više ljudi okreće se filozofiji “sporog življenja”. Ovaj trend nije prolazni hir, već način života koji vraća ravnotežu i pomaže vam da živite u većoj harmoniji sa sobom i prirodom. Pronalaženje ravnoteže u svakodnevnom životu Usporavanje ne znači bježanje od stvarnosti, već svjesno biranje prioriteta. Kada usvojite filozofiju “sporog življenja”, važno je da i vaša okolina prati taj ritam. U tom kontekstu nije dobro skrivati ​​se iza kapije već morate biti spremni urediti svoj prostor kako biste se u njemu bolje osjećali. Kada vidite sklad i funkcionalnost pri ulasku u svoj dom, lakše je prijeći u smireniji način razmišljanja i izgraditi prostor koji odražava stabilnost i ravnotežu. Jedan od ključnih aspekata usporavanja je način prehrane. Kada u svoju dnevnu rutinu uključite prednosti prirodne je ...

PITA OD GLJIVA I LISNATOG TIJESTA 🍄

Slika
Pita od gljiva i lisnatog tijesta  Ako se nas pita, idealna jesenska večer podrazumijeva dobro društvo, cozy atmosferu i ukusnu hranu. A upravo hrana u kojoj u ovim hladnim i mračnim večerima najviše uživamo mora biti topla i puna okusa. Naišli smo na recept za upravo takvo jelo, pitu od sezonskih gljiva i lisnatog tijesta. Hrskava lisnata korica, bogat okus gljiva i začina, ali i nježne note maslaca, sve su potrebno da ovo ukusno jelo postane   vaša omiljena večera. Pita od gljiva i lisnatog tijesta  Sastojci: 7 g sušenih vrganja 2 žlice maslaca 120 g sezonskih gljiva, primjerice crnih trubača ili bukovača 120 g šampinjona 3 ljutike 60 g kovrčavog kelja 1 mrkva 1 grančica svježe majčine dušice 1 grančica svježeg ružmarina 15 g brašna 100 ml povrtnog temeljca 80 ml vrhnja za šlag 1 lisnato tijesto 1 jaje za premazivanje maslinovo ulje Priprema : Namočite sušene vrganje u zdjeli tople vode i pustite da odstoje najmanje 10 minuta. Narežite luk i mrkvu ...

KAKO PRAVILNO UKISELITI KUPUS U GLAVICAMA?

Slika
Kako pravilno ukiseliti kupus u glavicama? Sezona je kiseljenja kupusa, a ako kiselite kupus u glavicama dobro je znati ovih nekoliko savjeta i trikova. Kako se kiseli kupus u glavicama? Najprije uklonite prve listove, na korijenu nožem zarežite križ i glavice poslložite u bačvu. Budući da su okrugle i nećete ih moći sve ravnomjerno posložiti, nekoliko glavica kupusa izrežite na polovice i četvrtine te ih ugurajte između cijelih glavica kako bi sve čvrsto stajale. Nakon toga u bačvu ulijte vodu, dva prsta iznad glavica na vrhu, a na vrh stavite drvenu ili plastičnu prešu. Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Čime ga pritisnuti? Obično se stavlja kamen ili veća tegla napunjena vodom na prešu. Ova metoda je dobra kada je bačva puna do vrha, ali ako vam ostane mjesta, riskirate da se kupus brže pokvari zbog dotoka zraka. Bolji izbor je veliku najlonsku vrećicu napuniti vodom i staviti preko kupusa. Prelijevanje rasola Kako ne biste morali prelijevati rasol, preko preše il...

TORTA OD SIRA S MANDARINAMA

Slika
Torta od sira s mandarinama  Jesen je u znaku mandarina, slatkih sočnih malih agruma koje su ukusne kao samostalni zalogaj, ali i u raznim slasticama i umacima za slana jela. Mandarine pripadaju porodici citrusa kao i klementine, naranče i limuni, odličan su izvor vitamina C i fitonutrijenata. Napravite tortu od sira s mandarinama i uživajte u kremasto-citrusnoj slastici. Torta od sira s mandarinama  Sastojci: 300 g mandarina 400 g svježeg sira 250 g posnog sira 120 g integralnih keksa 75 g maslaca 4 jaja 1 žumanjak 170 g šećera 1 mahuna vanilije korica naranče i limuna 2 žlice škrobnog brašna 2 žlice soka od naranče 3 žlice soka od limuna 250 ml soka naranče 1 preljev za torte Priprema: Izmrvite kekse, maslac otopite i pomiješajte s keksom. Pritisnite smjesu po dnu okruglog kalupa koji ste premazali maslacem i ostavite u hladnjaku 30 minuta.  Izmiksajte jaja, žumanjak, 130 g šećera, vaniliju i naribanu koricu naranče i limuna te umiješajte oba sira, škrob i s...

KOLIKO HORMONI OBLIKUJU KARIJERU I NAČIN NA KOJI FUNKCIONIRAJU

Slika
Koliko hormoni oblikuju karijeru i način na koji funkcioniraju  Kad govorimo o karijeri, obično spominjemo obrazovanje, trud, talente i prilike. No, što ako dio naših profesionalnih sklonosti počiva dublje, u našoj biologiji? Novo istraživanje otvara intrigantno pitanje: koliko zapravo hormoni, a ne samo društvo, oblikuju našu karijeru i način na koji funkcioniramo na poslu? Hormoni, interesi i odabir zanimanja Znanstvenici s američkog sveučilišta Penn State proučavali su osobe s rijetkim endokrinim stanjem, kongenitalnom adrenogenitalnom hiperplazijom (CAH), koje uzrokuje povišene razine androgena, poznatih kao “muških hormona”. Uspoređujući njihove karijerne interese s onima koji nemaju to stanje, otkrili su zanimljiv uzorak: žene s višim razinama androgena češće su birale karijere koje uključuju rad s objektima, tehnologijom ili brojevima, poput inženjerstva ili matematike; žene bez hormonalnih promjena češće su birale poslove usmjerene na interakciju s lju...

HRSKAVA KRUMPIR SALATA 🥔

Slika
Hrskava krumpir salata  Krumpir salata po receptu s TikToka postala je viralna, a tajna je u pripremi krumpira. Naime, glavni sastojak - krumpir se najprije kuha, a zatim zapeče u pećnici. Također s dodacima, povrćem i preljevom postaje najkremastija i najukusnija krumpir salata koju ste ikad probali. Hrskava krumpir salata  Sastojci: 500-700 g sitnog krumpira malo maslinovog ulja sol, papar, paprika pola svježeg krastavca 1 glavica crvenog luka malo peršina Preljev : 4-5 žlica jogurta 2 žlice majoneze 1 žlica senfa sok od pola limuna sol papar Priprema: Skuhajte krumpir. Zatim ga izdrobite u tepsiju, po vrhu dodajte malo maslinovog ulja i zapecite u pećnici oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Dok se krumpir peče sve sastojke pomiješajte s preljevom i dobro sjedinite pa dodajte povrće. Zatim dodajte pečeni krumpir, ponovno promiješajte i salata je gotova! Pripremila: Ivana Matas