Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 31, 2025

KRIŠKE MANGA U TEKILI I SOKU LIMETE

Slika
Kriške manga u tekili i soku limete  Teško je zamisliti ljeto bez koktela s tropskim voćem. No, ako želite napraviti nešto drugačije i zabavnije pokušajte voće marinirati u alkoholnom piću i servirati ga umjesto koktela na vašoj sljedećoj zabavi. Kriške manga u tekili i soku limete  Sastojci: 300 ml tekile 4-5 zrela manga 1 limeta prstohvat soli prstohvat čili praha Priprema: Ogulite mango i narežite ga na kriške ili kocke debljine oko 2,5 centimetara. Mango uronite u mješavinu tekile i soka limete i stavite u hladnjak na 24 sata. Koricu jedne limete pomiješajte s nešto soli i čili praha i stavite sa strane. Kada ste spremni za serviranje, mango ocijedite od tekućine i poslužite s pripremljenom začinskom mješavinom. Tekilu u kojoj se mango marinirao nemojte bacati – iskoristite ju za pripremu koktela, ali i kao marinadu za mesa. U slast! Pripremila : Ivana Matas 

KAKO PRONAĆI IDEALNU NIJANSU PUDERA ZA SVIJETLU PUT?

Slika
Kako pronaći idealnu nijansu pudera za svijetlu put? Pronalazak savršene nijanse pudera koja se savršeno podudara s tonom kože može biti posebno teško kad se nalazite na onom svjetlijem kraju spektra. Često se sve svodi na prepoznavanje vašeg podtona i pronalazak brenda pudera koji u svojoj ponudi ima puno različitih opcija nijansi. Srećom, kad se radi o rasponu nijansi, brendovi nude sve veći i bolji izbor, tako da ne sumnjamo u to da vaš savršeni puder samo čeka na to da ga nađete. Što trebate znati da bi našli savršenu nijansu? Isprva bi bilo dobro da identificirate svoj podton – ima li vaša koža topli, žuti podton ili ružičasto, hladni podton. Postoji nekoliko trikova pomoću kojih ga možete otkriti. Na primjer, ako vam se čini da vam bolje stoji zlatni nakit, vjerojatno imate topli podton. Međutim, ako vam bolje stoji srebrni nakit, vjerojatnije je da imate hladni podton. S druge strane, ako se najbolje osjećate kad nosite nakit od ružičastog zlata, p...

LIKER OD KRUŠAKA

Slika
Liker od krušaka  Domaći liker od krušaka može biti izvrstan dodatak koktelima, desertima ili jednostavno piće u kojem ćete uživati u hladnim večerima. Liker od krušaka  Sastojci: 6 vrlo zrelih krušaka (sorte poput Williams ili Bosc su odličan izbor) 750 ml votke ili rakije (loze ili jabukovače) 2-3 šalice šećera (možete koristiti bijeli, smeđi ili demerara šećer za bogatiji okus) 2 šalice vode 1 žlica naribane kore neprskanog limuna Začini po želji: 2 štapića cimeta 1 zvjezdasti anis 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini Nekoliko klinčića Priprema : Kruške temeljito operite, ogulite, uklonite im jezgru sa sjemenkama i narežite na kriške ili kockice. Narezane kruške i naribanu koru limuna stavite u veliku staklenu teglu. 2. U lonac ulijte vodu i dodajte šećer. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ako koristite začine poput cimeta, anisa ili vanilije, dodajte ih u sirup i pustite da lagano kuha 5-10 minuta kako bi otpu...

DJECA I GRANICE - 7 PUTA KAD VAŠE "NE" MORA OSTATI "NE"

Slika
Djeca i granice - 7 puta kad vaše "ne" mora ostati "ne" Nije lako biti roditelj, to od vas traži mnogo toga – između ostalog i da često balansirate te razmišljate kada biste trebali inzistirati pod svaku cijenu na nekoj postavljenoj granici, a kada možete i popustiti . Sigurnost na prvom mjestu Kada dijete želi napraviti nešto što nije sigurno – primjerice, istrčati na cestu – jasno i glasno “ne” može ga zaštititi. Zdravstveni izbori Ako dijete stalno želi jesti brzu hranu ili ostajati budno do kasno, vaše “ne” je važno za njegovo dugoročno zdravlje. Poštovanje prema drugima Kada se djeca ponašaju grubo, agresivno ili pokazuju nepoštovanje ,  odlučno “ne” uči ih empatiji i ljubaznosti. Stalno traženje novih stvari Ako dijete neprestano traži nove igračke, uređaje ili slatkiše, povremeno “ne” pomaže razviti financijsku disciplinu i zahvalnost. Preskakanje odgovornosti Kada izbjegava domaće zadaće ili kućanske poslove ,  “ne” ga podsjeća da odgovornost do...

DOMAĆI DŽEM OD RAJČICA 🍅

Slika
Domaći džem od rajčica  Ljeto je već polako na odlasku, ali vrtovi i tržnice još uvijek vrve sočnim, mirisnim domaćim rajčicama. Ovo je savršeno vrijeme da uživate u njima na razne načine, ali ne samo svježima, već i u pripremi posebnih delicija koje će obogatiti vaša jela tijekom jeseni i zime. Jedna od takvih ideja je džem od rajčica, neobično sladak i aromatičan, idealan za sendviče, sirne plate, pečenu piletinu ili jednostavno kao dodatak doručku. Domaći džem od rajčica  Sastojci: 2 šalice šećera 1,300 g zrelih beefsteak rajčica, očišćenih i tanko narezaniih prstohvat soli naribana korica 1 limuna sok 1 limuna 1 štapić cimeta 1/2 žličice sjemenki komorača, lagano zdrobljenih 2 sušene crvene čili papričice Priprema : U veliki plitki lonac ili posudu za pečenje naspite 1/3 šećera. Položite pola narezanih rajčica u slojeve. Dodajte prstohvat soli, 1/3 šećera i koricu limuna, sok limuna, štapić cimeta, sjemenke komorača i čili papričice. Pokrijte preostal...

QUICHE S PEČENIM CHERRY RAJČICAMA, PARMEZANOM I BOSILJKOM

Slika
Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom  Ovaj lagani i mirisni quiche   donosi savršenu kombinaciju sastojaka: sočne pečene cherry rajčice, aromatični bosiljak i bogati okus parmezana sjedinjuju se u prhkom, domaćem tijestu – idealnom za laganu večeru, piknik ili brunch. Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom  Sastojci: 300 g cherry rajčica malo maslinovog ulja 50 g parmezana, naribanog 2 jaja 285 ml vrhnja za šlag šaka listova bosiljka, usitnjenih, plus nekoliko cijelih za ukras sol papar Za tijesto: 280 g glatkog brašna, plus za posipanje 140 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće malo vode Priprema : Prosijte brašno u zdjelu, dodajte maslac pa zatim ih rukama mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 2-4 žlice vode ili koliko treba da se sjedine. Oblikujte kuglu. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug promjera 30-ak centimetara. Za pečenje vam treba kalup promjera 25 centimetara. Uz po...

5 NISKOKALORIČNIH ALKOHOLNIH NAPITAKA UZ KOJE ĆETE USPJETI ZADRŽATI ŽELJENU TEŽINU

Slika
5 niskokaloričnih alkoholnih napitaka uz koje ćete uspjeti zadržati željenu težinu  Biti dosljedna svojim ciljevima u održavanju željene tjelesne težine često znači i biti disciplinirana te paziti koju hranu i piće unosimo u svoje tijelo. Da bismo ostali na željenoj težini, ne bismo smjeli unositi više kalorija nego što potrošimo, a to je često teško pratiti, naročito ako nam se zaredaju razne proslave. Gin  s dijetalnim tonikom Kombinacija  gina  i dijetalnog tonika donosi ima oko 97 kalorija po čaši i odličan je odabir ako pazite na kalorije, a jedini je problem što u hrvatskim kafićima nema dijetalnog tonika. Ipak, možete ga kupiti u nekim supermarketima i nazdraviti kod kuće. Čaša bijelog vina ili gemišt Čaša bijelog vina ima 70 do 85 kalorija, ovisno o sorti i slatkoći, a gazirana voda pak nema kalorija pa je bijelo vino solidan odabir ako pazite na unos kalorija. Prosecco Prosecco također ima 85 kalorija po čaši, a zbog niže razine šećera često je b...

GRILANI PATLIDŽANI S PEČENIM RAJČICAMA, BURRATOM I KRUŠNIM MRVICAMA 🍆

Slika
Grilani patlidžani s pečenim rajčicama, burratom i krušnim mrvicama  Patlidžan je jedna od namirnica kojima mnogima nije baš draga, no zbog bogatog nutritivnog sastava, svakako biste je trebali uvrstiti u jelovnik. U nastavku potražite recept za jelo kao stvoreno za kasne ljetne dane – grilani patlidžani u kombinaciji s pečenim rajčicama, burratom i posipom od krušnih mrvica. Grilani patlidžani s pečenim rajčicama, burratom i krušnim mrvicama  Sastojci: 700 g cherry rajčica žlica balzamičnog octa pola žličice šećera (po želji) sol i papar 5 režnjeva češnjaka 3 patlidžana 120 ml maslinovog ulja 150 g svježih krušnih mrvica šaka svježeg bosiljka ili peršina 30 g naribanog parmezana 225 g burrate (2 kugle, svaka podijeljena na četvrtine) Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. U veću posudu za pečenje stavite rajčice i četiri zgnječena režnja češnjaka. Prelijte s dvije žlice maslinovog ulja, dodajte balzamični ocat i šećer te posolite i popaprite. Dobro promiješajte...

ZAŠTO IMAMO TOLIKO STVARI I JE LI MINIMALIZAM DANAS TEŠKO OSTVARIV?

Slika
Zašto imamo toliko stvari i je li minimalizam danas teško ostvariv? Svakodnevica je često stresna i užurbana, a konzumeristički način života može nas lako iscrpiti do mjere da zaboravimo što nam zapravo donosi mir. Trčimo s jednog sastanka na drugi, stalno smo dostupni na telefonu, a s društvenih mreža stalno nas bombardiraju poruke o tome što nam „nedostaje“. U tom vrtlogu obaveza i očekivanja, nije čudo da se mnogi od nas uhvate kako preispituju vlastite izbore i pokušavaju pronaći način da vrate balans. Sitnice su te koje nas hrane I možda je rješenje upravo u onim malim stvarima. U trenucima kada odlučimo stati, otpustiti ono što nas pritišće i napraviti prostora za ono što nas hrani iznutra. Nekada sve kreće od naizgled sitnih odluka – poput toga da očistimo svoj prostor od viška, smanjimo loše navike ili jednostavno odvojimo deset minuta u danu samo za sebe. Taj proces nije uvijek lak, ali donosi osjećaj olakšanja, kao da skidamo slojeve težine koje smo godinama nosil...

PITA OD LISNATOG TIJESTA, SIRA I CHERRY RAJČICA 🍅

Slika
Pita od lisnatog tijesta, sira i cherry rajčica  Ukusna slana pita od lisnatog tijesta može se ispeći za svega 20-ak minuta, a pogotovo ako u hladnjaku imate kupovno tijesto koje ste odmrznuli do kraja. Dobar tek! Pita od lisnatog tijesta, sira i cherry rajčica  Sastojci: 1 paket lisnatog tijesta 300 g cherry rajčica 200 g naribane gaude 150 g krem sira sa začinskim biljem svježi bosiljak po želji ekstra djevičansko maslinovo ulje po želji balzamični ocat po želji sol i papar po želji Priprema : Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Odmrznite lisnato tijesto i razvucite ga u pravokutni oblik veličine lima za pečenje u kojem ćete pripremiti ovu slanu pitu. Vrhom ispikajte sredinu razvučenog tijesta za pite, a ostavite otprilike jedan do jedan i pol centimetar ruba tijesta netaknut kako biste bili sigurni da će se dignuti i stvoriti lijepu koricu. Razmažite sirni namaz cijelom dužinom ispikanog lisnatog tijesta, a preko njega pospite naribanu gaudu. Na sir ra...

KOLIKO CIJENITE SEBE?

Slika
Koliko cijenite sebe? Nisko samopoštovanje ne mora izgledati dramatično. Ponekad se skriva iza naizgled bezazlenih navika, koje polako oblikuju način na koji doživljavamo sebe i svijet oko sebe. Upravo te sitnice mogu biti pokazatelji da sami sebi nismo najbolji prijatelj .  U nastavku donosimo nekoliko takvih znakova na koje vrijedi obratiti pažnju. Stalno tražite tuđe odobrenje Nije problem pitati za savjet, ali ako vam svaka odluka postaje lakša tek kad je netko drugi "odobri", vjerojatno ne vjerujete vlastitoj procjeni. To može biti sitnica poput pitanja "Je li ova majica dobra?" pa sve do važnijih životnih odluka. Kad stalno tražimo potvrdu izvana, zaboravimo slušati sebe.  Ispričavate se za sve i svašta Koliko puta ste se ulovili da kažete "oprosti" i kad zapravo nema razloga za to? Neki ljudi se ispričaju jer je tramvaj zakasnio ili zato što je druga osoba bila nepažljiva. Takvo ponašanje često skriva želju da izbjegnemo sukob i da svima...

MINI POHANE HRENOVKE

Slika
Mini pohane hrenovke  Pohane hrenovke   se obično prodaju nabodene na drvene štapiće radi jednostavnije konzumacije, a možete napraviti i mini verziju kod kuće. Danas vam donosimo recept upravo za potonju varijantu – pohane mini hrenovke koje možete servirati kao predjelo ili prilog uz glavno jelo. Idealne su izbor za kućne zabave, ali i gledanje utakmica s prijateljima. Mini pohane hrenovke  Sastojci: 250 ml mlaćenice 90 g glatkog brašna 90 g kukuruznog brašna 25 mini hrenovke 25 g šećera 1 veliko jaje 1 žlica praška za pecivo ½ čajne žličice soli biljno ulje za prženje Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte glatko i kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo u sol. U drugoj zdjeli izmućkajte jaja, mlaćenicu i jednu žlicu biljnog ulja. Smjesu na bazi jaja prelijte u brašno i sve dobro promiješajte dok se ne stvori gusta smjesa bez grudica. Ostavite je na sobnoj temperaturi oko pet minuta. U velikom loncu ulijte biljno ulje za prženja i zagrijte ga sve dok ne d...

8 ZNAKOVA DA NETKO IMA DOBAR UTJECAJ NA VAS

Slika
8 znakova da netko ima dobar utjecaj na vas  Zbog nekih ljudi se smiješite bez razloga nakon druženja. S njima nema drame, nema pretvaranja i nema pritiska da budete nešto što niste. Njihova energija   doslovno zarazi i tjera vas da budete najbolja verzija sebe. Takvi ljudi su vam kao recept za samopouzdanje i smirenost. Iako možda toga niste odmah svjesni, s vremenom shvatite da donosite bolje odluke i da rastete kao osobe. Najljepše od svega, s njima vam život postaje laganiji i ljepši. E pa, evo 8 znakova da netko ima baš dobar utjecaj na vas! S njima ste totalno opušteni Kad ste u njihovom društvu, stres i napetost nekako nestanu. Imaju tu neku vibru zbog koje se osjećate mirno i sigurno. Kao da vam donesu zen bez da išta posebno naprave. Daju vam vjeru u sebe Ne spuštaju vas, nego vas guraju prema gore. Umjesto da ističu vaše mane, oni vas podsjećaju koliko vrijedite. I baš zbog toga vam raste samopouzdanje. Motiviraju vas da budete bolja verzija seb...

KREM JUHA OD BUNDEVE

Slika
Krem juha od bundeve  Bundeve, buče ili tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. Treba biti oprezan jer postoje i dekorativne tikve koje nisu jestive. One jestive prepune su kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora i raznih vitamina. Najčešće ih pripremamo pečene, u obliku krema i juha, variva, džemova i kolača. Krem juha od bundeve  Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 2 glavice luka sitno nasjeckane 1 kg bundeve, oguljene, bez sjemenki i nasjeckane na komadiće 700 ml temeljca od povrća ili piletine 150 ml vrhnja za kuhanje začini po izboru: sol, papar, cimet, kurkuma, chilli, timijan Priprema : Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno nasjeckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte bundevu narezanu na kockice, pa nastavite kuhati 8-10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počne omekšavati i dobivati ​​zlatnu boju....

ŠTO DAROVATI NOVOJ MAMI?

Slika
Što darovati novoj mami? Dolazak bebe donosi radost, ali i mnoge izazove za novu mamu. U tim prvim, često iscrpljujućim danima, svaka gesta pažnje i podrške ima posebno značenje. Ako razmišljate što pokloniti novoj mami, važno je odabrati nešto što će joj olakšati svakodnevicu, pružiti osjećaj udobnosti ili joj jednostavno pokazati da mislite na nju. U nastavku donosimo inspirativne ideje za poklone koji će zasigurno razveseliti svaku novu mamu i pokazati koliko vam je stalo. Donesite obrok Nove majke često nemaju vremena ni energije za pripremu hrane, pa je donijeti ukusan, hranjiv i jednostavan obrok izvrstan način da im se pomogne. Prije pripreme dobro je provjeriti eventualne prehrambene potrebe i alergije.  Ponudite pomoć Ponekad je najveći poklon jednostavno ponuditi praktičnu pomoć – pospremiti kuću, oprati rublje ili obaviti druge kućanske poslove, pogotovo ako je porod bio iznenadan. Mnogim majkama je teško tražiti pomoć, pa je dobrovoljna podrška bez čekanja n...

KAKO DAVATI SAVJETE NA PRAVI I POGREŠAN NAČIN?

Slika
Kako davati savjete na pravi i pogrešan način? Koliko puta ti se dogodilo da ti prijatelj ili kolega ispriča svoj problem, a ti već nakon dvije rečenice znaš što bi mu rekao? Naša prirodna reakcija je dati savjet. Želimo pomoći, olakšati, pokazati da smo uz osobu. No, postavlja se pitanje: trebamo li uopće davati savjete prijateljima i kolegama – i ako da, kako to učiniti na način koji pomaže, a ne odmaže? Jer ljudi ne dolaze uvijek po rješenje. Češće dolaze po jasnoću, podršku i osjećaj da ih netko zaista čuje. Zašto davanje savjeta često ne funkcionira Mnogi od nas dobro znaju koliko neugodno može biti kad dobijemo  „ dobronamjeran“ savjet koji nismo tražili. Iza tih riječi često se skriva poruka:  „Ti ne znaš dovoljno, ja znam bolje.“  Nesvjesno, takav savjet stavlja drugu osobu u podređeni položaj i polako ruši njezino povjerenje u vlastite sposobnosti. Umjesto zahvalnosti, javlja se otpor – jer čak i savjet dan u najboljoj namjeri drugoj os...

KAKO ZAUSTAVITI NEGATIVNE MISLI?

Slika
Kako zaustaviti negativne misli? Negativne misli često dolaze same od sebe i to baš onda kad ih najmanje trebate. Znaju vam pokvariti dan, uništiti raspoloženje i ukrasti fokus. Dobra vijest? Možete naučiti kako ih držati pod kontrolom i dati si malo više mira u glavi. Pravilo "bez prigovaranja" Probajte izazov od sedam dana bez žaljenja. Svaki put kad se ulovite da se žalite, vraćate se na prvi dan. Zvuči teško, ali zapravo vam pokaže koliko energije trošite na stvari koje ne možete promijeniti i koliko je oslobađajuće kad ih pustite. Zaustavite "što ako" propitkivanja Umjesto da se konstantno brinete o tome što može poći po krivu, probajte okrenuti priču i razmišljati o najboljem mogućem scenariju. Mozak nam često sam po sebi smišlja crne scenarije, ali jednako tako može zamišljati i dobre. Kad to vježbate, stvarno se počnete osjećati optimističnije. Pravilo 10 sekundi Kad vam dođe neka negativna misao, dajte joj samo 10 sekundi. Ako vam u tih par tren...

KAKO PREPOZNATI JE LI VAM KOSA ZDRAVA?

Slika
Kako prepoznati je li vam kosa zdrava? Kada je kosa zdrava, onda će i izgledati najbolje moguće. Oni koji se o njoj dobro brinu i paze što joj rade, na dobrom su tragu. No, čak i uz svu potrebnu njegu i pažnju, kosu nekada treba skratiti da bi izgledala lijepo i zdravo. Lako češljate kosu Kada vam je kosa   odjednom sve više spetljana i teže se češlja nego inače, to je znak da nije u najboljem stanju. Nečiji je tip kose takav da ju je teže počešljati, ali i kod takvih ljudi se može primijetiti kada se stanje pogorša i bude ju još teže počešljati. Vrhovi su vam zdravi i nemate na njima vidljivo listanje dlačica Kada pogledate svoje vrhove, kako vam izgledaju?   Vidite li da se listaju ili su dlake kose zdrave i glatke? Kosa koja se lista se ne smatra zdravom i nažalost nema pomoći za ovaj problem osim šišanja. Ulja za kosu mogu pomoći smanjiti vidljivost ispucanih vrhova, ali ih neće magično popraviti. Dok su god vrhovi ispucani, kosa neće izgledati lijepo i zd...

JUHA OD PEČENIH RAJČICA 🍅

Slika
Juha od pečenih rajčica  Puna je dubokih, bogatih okusa koji podsjećaju na domaće nedjeljne ručkove i ono starinsko kuhanje "na lagano". Topla, zasitna i mirisna – idealna je za dane kada vam treba tanjur utjehe, ali nemate volje za komplikacije. A najbolji dio? Pećnica odradi većinu posla, a vi "poberete" sve pohvale. 2 kg zrelih rajčica 1 glavica luka 6 režnja češnjaka 1 mrkva 1 paprika žličica šećera origano peršin sol papar maslinovo ulje Priprema : U posudu za pečenje stavite rajčice i ostalo povrće (osim peršina). Posolite, dodajte šećer, origano i maslinovo ulje.   Povrće stavite peći na 200 stupnjeva na otprilike 45 minuta.   Pečeno povrće usitnite štapnim mikserom, zajedno sa sokom koje je je pustilo i svježim peršinom. Juhi dodajte otprilike 1,5 dcl vode i stavite kuhati do vrenja. Kada juha prokuha, ugasite vatru, dodajte malo maslinovog ulja i uživajte u okusima ljeta! Pripremila: Ivana Matas 

KAKO PRESTATI JESTI IZ DOSADE?

Slika
Kako prestati jesti iz dosade? Loša je navika posezati za hranom iz dosade, a nekada nismo ni svjesni da ju imamo jer nam već postane normalno to raditi. Kasnije se pitamo odakle su nam došli svi ti dodatni kilogrami! Pronađite hobi koji možete raditi bilo kad Ako vam je često dosadno, trebaju vam aktivnosti s kojima se možete baviti u slobodno vrijeme. Pronađite hobije koji će vam biti uvijek dostupni i za kojima ćete moći posegnuti kada nemate ništa za raditi. To može biti nešto jednostavno poput rješavanja križaljki ili nešto malo više ekstra poput slikanja. Ispunite vrijeme aktivnostima! Zapitajte se svaki put jeste li stvarno gladni ili vam je samo dosadno – i sjetite se kako želite izgledati Prije nego što uzmete hranu, zapitajte se jeste li stvarno gladni ili vam je samo dosadno. Ako niste gladni, sjetite se tijela iz snova koje želite imati i kilograma kojih se želite riješiti – to će vas odvući od frižidera.   Ako ste stvarno gladni, uzmi si nešto zdravo z...

LOSOS NA TOSKANSKI

Slika
Losos na toskanski  Losos na toskanski   napravljen prema ovom jednostavnom receptu jednako je prikladan za svečani ručak i za brzu večeru usred radnog tjedna. Raskošan kremasti umak od vrhnja, sušenih rajčica, češnjaka i parmezana osvježen je mladim špinatom i aromatičnim bosiljkom, a sve okuse fino zaokružuju bijelo vino i maslac. Losos na toskanski  Sastojci: 6 komada svježeg lososa, svaki od 110 g 90 g svježeg mladog špinata 360 ml vrhnja za kuhanje 100 g sušenih rajčica iz ulja 50 g ribanog parmezana 5 češnjeva češnjaka, nasjeckanih 60 ml bijelog vina 2 žlice ulja od sušenih rajčica 15 g maslaca 1 žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog sol, po ukusu papar, po ukusu Priprema : U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte i maslac i ulje od sušenih rajčica. U tavu stavite komade lososa, s kožom prema gore (ako je ne skidate). Pržite nekoliko minuta, zatim pažljivo okrenite svaki komad i pržite još nekoliko minuta. Izvadite losos i ostavite ga sa strane. U ta...

MIRISNI KOLAČ OD MRKVE 🥕

Slika
Mirisni kolač od mrkve Kolač od mrkve posljednjih godina doživljava pravi povratak na naše stolove. Iako se često misli da je povrće rezervirano isključivo za glavna jela, mrkva u slasticama donosi posebnu sočnost, laganu slatkoću i teksturu koja osvaja na prvi zalogaj. U kombinaciji s orašastim plodovima i aromom cimeta, ovaj kolač postaje prava poslastica, a ujedno i zdravija alternativa klasičnim desertima. Mirisni kolač od mrkve  Sastojci: 250 g naribane mrkve - 200 g brašna - 150 g šećera 100 ml ulja - 3 jaja - 1 prašak za pecivo - 1 žličica cimeta - prstohvat soli - šaka oraha ili badema (po želji) Priprema: U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, zatim dodajte ulje i dobro sjedinite. Umiješajte naribanu mrkvu te postupno dodajte suhe sastojke. Po želji ubacite sjeckane orahe ili bademe. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodn...

BRZA FOCACCIA S MASLINAMA I RUŽMARINOM

Slika
Brza focaccia s maslinama i ružmarinom  Kruh ne mora biti pun ugljikohidrata. Ova focaccia ima sve što volite kod njezine klasične izvedbe, ali ne izaziva grižnju savjesti. Hrskava izvana, mekana iznutra i bogata aromama Mediterana - češnjaka, maslina i svježeg ružmarina, ova verzija savršeno se uklapa u keto prehranu   zahvaljujući pametnoj kombinaciji bademovog brašna, zobenih vlakana i puno sira. Brza focaccia s maslinama i ružmarinom  Sastojci: 150 g bademovog brašna 2 žlice zobenih vlakana u prahu 285 g ribane mozzarelle 85 g krem sira 2 jaja, umućena 2 čajne žličice praška za pecivo 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 žlica svježeg ružmarina, podijeljeno 14 maslina, otkoštenih 1/2 čajne žličice soli 1/4 čajne žličice mljevenog papra ulje, za lim maslinovo ulje, za posluživanje, po želji Priprema : Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nauljite lim za pečenje. Stavite mozzarellu i krem sir u mikrovalnu pećnicu na 1 minutu. Promiješajte i zagrij...

5 ODLUKA KOJE JE LAKŠE DONIJETI POČETKOM RUJNA

Slika
5 odluka koje je lakše donijeti početkom rujna  Kada razmišljamo o donošenju odluka i postavljanju ciljeva, većina nas instinktivno pomisli na siječanj. Nova godina donosi simboliku svježeg početka i praznu stranicu kalendara. Međutim, sve je više razloga da upravo kraj kolovoza i prijelaz u rujan doživimo kao novu priliku za introspektivne odluke i životne promjene. Uvođenje novih navika Rujan je sinonim za početak nastavne godine. Mnogi od nas baš zato taj mjesec osjećaju kao početak jer vučemo uspomene, ali i navike, još iz vremena kada smo i sami sjedili u školskim klupama. Zato je sada idealan trenutak da uvedete nove radne navike, planirate tečajeve ili unaprijedite profesionalne vještine. Primjerice, mnogi se odlučuju na upis   tečaja stranog jezika ili stručnih usavršavanja upravo sada, jer se prirodno uklapaju u ritam nove sezone, a brojne obrazovne ustanove upravo to sada i nude. Strukturiranje svakodnevice Dok siječanj često dolazi s pritiskom i ner...

KOLAČ OD ŠLJIVA, LJEŠNJAKA I ČOKOLADE 🍫

Slika
Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade  Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade   spaja bogate okuse kasnog ljeta –  u raskošan, sočan biskvit koji se topi u ustima. Idealan je uz čaj ili  kuglicu sladoleda. Kolač od šljiva, lješnjaka i čokolade  Sastojci: 175 g maslaca, plus za podmazivanje 500 g šljiva 175 g muscovado šećera 175 g brašna 3 čajne žličice praška za pecivo prstohvat soli 175 g mljevenih lješnjaka 3 jaja 50 g tamne čokolade (70 posto kakaa), nasjeckane 2 žlice lješnjaka 2 žlice pekmeza od šljiva Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno okruglog kalupa za torte promjera 20 cm obložite papirom i namažite maslacem. Prepolovite 4 šljive i maknite im koštice i ostavite sa strane za kasnije, a zatim i ostalima uklonite koštice i grubo ih narežite. Stavite šećer, maslac, brašno, mljevene lješnjake, jaja, sol i prašak za pecivo u veliku zdjelu i miksajte električnim ručnim mikserom 1-2 minute dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Žlicom umij...

KAKO BITI SIGURNI DA VAŠOJ BILJCI TREBA VIŠE MJESTA I VEĆA POSUDA?

Slika
Kako biti sigurni da vašoj biljci treba više mjesta i veća posuda? Kada je lonac pretijesan, biljka može početi pokazivati znakove stresa, jer korijenje nema dovoljno prostora za apsorpciju vode i hranjivih tvari .  Često se događa da vlasnici biljaka ne primijete odmah problem: biljka može izgledati zdravo na površini, dok se ispod tla odvija borba za prostor.  Korijenje izrasta iz drenažnih rupa Ako korijenje počinje izlaziti iz rupa na dnu posude ili se zamotava oko površine zemlje, to je jasan znak da biljci nedostaje prostora. Pretijesna posuda ograničava rast korijena i sprječava pravilnu apsorpciju vode i hranjivih tvari. Spor ili zaustavljen rast Kada biljka prestane rasti ili raste vrlo sporo unatoč pravilnoj njezi, to može značiti da je posuda premalena. Biljka bez dovoljno mjesta za širenje korijena ne može se optimalno razvijati. Oštećeni ili žuti listovi Premali prostor za korijenje često rezultira stresom biljke, što se vidi kroz žute, ...

PITICE SA SIROM

Slika
Pitice sa sirom  Postoje oni mirisi iz kuhinje koji nas odmah prebace u djetinjstvo, a jedan od njih je zasigurno – miris tek pečenih pitica sa sirom koje su u nekim dijelovima Hrvatske poznate kao – burekčići. Pitice sa sirom  Sastojci: 1 paket gotovih kora za pite i savijača za nadjev: 500 g krem sira 3 srednja jaja 150 g maslaca (otopljenog) 1 i pol kiselo vrhnje prstohvat soli 1 paketić praška za pecivo za premaz: 1 jaje druga polovica kiselog vrhnja malo soli Priprema: Pomiješajte sve sastojke za nadjev, pa na kraju dodajte i rastopljeni, malo prohlađeni maslac. Uzmite tri kore – svaku premažite tankim slojem nadjeva, zatim zarolajte. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore (za jednu roladu trebaju vam tri kore). Svaku roladu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na dva sata – ovaj trik pomoći će da burekčići zadrže savršeni oblik. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a pleh obložite papirom za pečenje. Rolade izrežite na jednake komadiće, pos...

EXERCISE SNACKING - NAČIN TRENIRANJA ZA ONE KOJI NEMAJU VREMENA

Slika
Exercise snacking - način treniranja za one koji nemaju vremena  Ako razmišljate kako biste trebali početi vježbati, niste jedini. Također, ako ste od onih koji nikako da stvarno i počnu, možda je problem u tome što ste svjesni da će vam to oduzeti izvjesno vrijeme. Nisu svi spremni na to i nisu svačije okolnosti iste. Netko zaista nema vremena za provođenje po sat vremena u teretani nekoliko puta tjedno. Tu dolazimo do jednog od najnovijih fitness trendova. U pitanju je  exercise snacking . Dokazano djeluje Exercise snacking  bio je i tema nekoliko istraživanja. Jedno je pokazalo kako 20 sekundi brzog pedaliranja na sobnom biciklu poboljšava rezultate aerobnog vježbanja za 9% kod inače neaktivnih ljudi. Druga studija, pak, proučavala je dvije grupe ljudi. U prvoj grupi su hodali tri puta dnevno po 10 minuta, a u drugoj jednom po 30 minuta. Rezultati su bili isti. Exercise snacking  – kako krenuti? Jednostavno je. Ako imate pet minuta slobo...

BRZI CHEESECAKE S CIMETOM

Slika
Brzi cheesecake s cimetom  Postoji nešto posebno u desertima koji uspiju spojiti ono najbolje iz dva svijeta, slatko zadovoljstvo i osjećaj da ste učinili nešto dobro za svoje tijelo. Upravo takav je ovaj mini cheesecake s cimetom, pripremljen u svega nekoliko minuta i bez potrebe za paljenjem pećnice. Lagana tekstura, nježna kremoznost i miris cimeta koji ispunjava kuhinju stvaraju pravi mali ritual u kojem možete uživati nakon posla, poslije treninga ili kad jednostavno poželite nešto brzo i ukusno. Brzi cheesecake s cimetom  Sastojci: 250 g (1 šalica) kvarka ili gustog jogurta 10 g (1 žlica) pudinga u prahu ili škroba 1 jaje po želji: zaslađivač po ukusu Posip:  smeđi šećer pomiješan s cimetom Priprema: Sve sastojke pomiješajte u zdjeli. Stavite u mikrovalnu na 5 minuta na 450 W. Sredina će ostati lagano želatinasta. Ostavite da se ohladi i uživajte! Ako koristite pećnicu, pecite na 175 °C oko 25 minuta Pripremila : Ivana Matas 

5 NAČINA KAKO PROVESTI KVALITETNO VRIJEME S BLISKIM LJUDIMA

Slika
5 načina kako provesti kvalitetno vrijeme s bliskim ljudima  S obzirom na užurbani ritam svakodnevice, vrijeme koje provedemo opuštajući se i družeći se, s nama dragim osobama, dragocjeno je. Jesu li to zajedničke večere, odlasci na izlete, u kino, na putovanja, ponekad samo obične večere uz grickalice, društvene igre i neki filmski klasik – svejedno je. Važno je da odvajamo vrijeme za sebe, druženja i stvaranje zajedničkih trenutaka. Self-care ponekad znači biti bez plana, ponekad znači jednostavnost i da ništa ne moramo. Tematska večera kod kuće Danas vam se ne izlazi u restoran i voljeli biste pokazati svoje kulinarsko umijeće cijeloj ekipi? Pripremite tematsku večeru kod kuće. Kod ovakvih druženja super je to što mogu sudjelovati svi, a svi znamo da najbolje priče nastaju u kuhinji kad se degustira fino narezani pršut ili sir s nogu. Ovo može biti idealna prilika da baš sada upotrijebite začine koje ste kupili na posljednjem putovanju u Italiju ili da otvorite ono f...

HRSKAVI KRUMPIRIĆI S ČEŠNJAKOM, MASLACEM I PARMEZANOM

Slika
Hrskavi krumpirići s češnjakom, maslacem i parmezanom  Postoji nešto posebno u kombinaciji krumpira, češnjaka i sira. Jednostavni su sastojci koji zajedno stvaraju neodoljive okuse, teksture i mirise kojima se teško može odoljeti. Iako smo svi navikli na klasične pečene krumpire, ovaj recept ide korak dalje. Sitni krumpirići najprije se kratko prokuhaju u vodi s dodatkom sode bikarbone i temeljca, što im daje savršenu teksturu i nježnu slanost iznutra. Nakon toga dolazimo do najvažnijeg koraka, oblažu se maslacem, začinima i naribanim parmezanom, pa se peku dok izvana ne postanu zlatno hrskavi, a iznutra mekani i sočni. Hrskavi krumpirići s češnjakom, maslacem i parmezanom  Sastojci: 680 g malih krumpira 1 žlica sode bikarbone 1 žlica pilećeg temeljca u prahu (ili kocka) 2 žlice maslaca 2 žlice ulja 1,5 žličica češnjaka u prahu 1/2 žličice sušenog peršina 1/2 žličice talijanske mješavine začina 1/4 žličice soli i papra 150 g naribanog parmezana Priprema : Krum...