ČOBANAC





Čobanac 


Čobanac je poznato slavonsko jelo omiljeno i u ostalim dijelovima Hrvatske.



Čobanac 


Sastojci:

• 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači 
• 500 g luka
• 350 g mrkve
• 75 g korijena peršina
• 2 žlice slatke crvene paprike u prahu 
• 1 žlica ljute crvene paprike u prahu 
• 5 žlica biljnog ulja 
• 2 žlice soli 
• 5 l vode




Priprema:

Očistite i nasjeckajte luk na vrlo male komade.

Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata.

Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno.

Dodajte na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. 

Dodajte papriku u prahu, a dobro bi bilo da je umiješate u povrće.

Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta govedinu, a pet minuta poslije svinjetinu.

Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni. 

Posolite i dobro promiješajte.

Dodajte litru vode i nastavite pirjati oko sat vremena. 

Nakon toga dodajte četiri litre vode i nastavite kuhati još jedan sat.

Zadnjih pola sata kuhanja dodajte gljive i ljute papričice po želji. 


Primjedbe