ČOBANAC
Čobanac
Čobanac je poznato slavonsko jelo omiljeno i u ostalim dijelovima Hrvatske.
Čobanac
Sastojci:
• 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači
• 500 g luka
• 350 g mrkve
• 75 g korijena peršina
• 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
• 1 žlica ljute crvene paprike u prahu
• 5 žlica biljnog ulja
• 2 žlice soli
• 5 l vode
Priprema:
Očistite i nasjeckajte luk na vrlo male komade.
Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata.
Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno.
Dodajte na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta.
Dodajte papriku u prahu, a dobro bi bilo da je umiješate u povrće.
Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta govedinu, a pet minuta poslije svinjetinu.
Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni.
Posolite i dobro promiješajte.
Dodajte litru vode i nastavite pirjati oko sat vremena.
Nakon toga dodajte četiri litre vode i nastavite kuhati još jedan sat.
Zadnjih pola sata kuhanja dodajte gljive i ljute papričice po želji.
Primjedbe
Objavi komentar