Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 24, 2025

GUSTA PILEĆA JUHA S KUKURUZOM I HRSKAVOM PANCETOM 🌽

Slika
Gusta juha s kukuruzom i hrskavom pancetom  Kukuruz je mnogima omiljena poslastica kasnog ljeta i idealna baza za pripremu raznovrsnih jela. Jedno od njih je i gusta juha, a u ovom receptu obogaćena je mesom. U nastavku doznajte kako pripremiti kremasto jelo u kojem se spajaju kukuruz, piletina, krumpir i hrskava slanina. Gusta juha s kukuruzom i hrskavom pancetom  Sastojci: 6 trakica slanine 700 g pilećih prsa ili otkoštenih pilećih zabataka 240 g nasjeckanog luka 360 g kuhanih zrna kukuruza (ili iz konzerve) 120 g nasjeckanog celera 120 g oguljene i nasjeckane mrkve veći krumpir oguljen i narezan na kockice 1 i pol žličica timijana  360 ml pilećeg temeljca 180 ml vrhnja za kuhanje svježi peršin za posipanje Priprema: U većoj tavi popržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite je i ostavite sa strane za kasnije. Piletinu posolite i popaprite s obje strane, stavite je u tavu na mast od slanine i pecite po tri minute sa svake strane, samo da dobije boju, pa ...

ČOKOLADNE ENERGETSKE PLOČICE

Slika
Čokoladne energetske pločice  Sjajan desert može se napraviti u kratkom vremenu od relativno malo sastojaka i bez previše truda. Ova energetska pločica koja se često dijeli po društvenim mrežama, pravi je dokaz za to. Čokoladne energetske pločice  Sastojci: 300 g maslaca od kikirkija 200 g tamne čokolade 30 svježih datulja Priprema : Svježe datulje raspolovite, uklonite košticu i postavite rastvorene na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve datulje – slažite datulje jednu do drugu dok ne napravite kocku ili pravokutnik. Pokrijte datulje s drugim komadom papira za pečenje pa preko njih prođite nekoliko puta valjkom za tijesto kako biste ih izravnali i spojili. Uklonite papir s vrha datulja. Preko datulja premažite maslac od kikirikija – upotrijebiti možete glatki maslac ili onaj hrskavi, a preko svega prelijte rastopljenu tamnu čokoladu. Okus čokolade bit će izraženiji ako dodate nešto soli na vrh deserta. Po ...

TREBAMO LI ISKLJUČIVATI UREĐAJE IZ UTIČNICE KADA JE NEVRIJEME?

Slika
Trebamo li isključivati uređaje iz utičnice kada je nevrijeme? Kad počne grmljavinsko nevrijeme, većina nas odmah zatvori prozore, ali često se pitamo – treba li stvarno isključivati aparate iz struje? Iako se nekima to čini kao pretjerana mjera opreza, stručnjaci kažu da ima smisla. Munja može biti nepredvidiva, a posljedice često ozbiljne pa je dobro znati kako se možemo zaštititi. Zašto je munja opasna za naše uređaje? Svaki uređaj u kućanstvu izdržava određeno opterećenje napona. Tijekom nevremena, kada munja udari u blizini električnih vodova, dolazi do naglog skoka napona. Taj skok može uzrokovati kvar, topljenje osjetljivih dijelova ili čak zapaljenje uređaja. To znači da ponekad samo jedan udar groma može uništiti ono što ste godinama upotrebljavali. Isključivanje iz utičnica Najsigurniji način da spriječite štetu jest da jednostavno isključite aparate iz utičnica. Televizor, računalo, punjače i druge elektroničke uređaje svakako izvucite iz struje. Hladnjaci i zamr...

3 NAČINA KAKO OČISTITI NAJPRLJAVIJE BIJELE TENISICE

Slika
3 načina kako očistiti najprljavije bijele tenisice  Tko ih nosi, zna dobro koliko se lako bijele tenisice   zaprljaju, dovoljan je jedan izlazak po kiši, vožnja tramvajem ili šetnja gradom da na njima ostanu tragovi. Nakon nekoliko nošenja više nemaju onaj prvotni sjaj i djeluju staro. Najlakše ih je onda ubaciti ih u perilicu rublja, ali to se često pokaže kao loša odluka. Perilica može oštetiti ljepilo, deformirati tenisice ili ih jednostavno ne očistiti do kraja. Zato u nastavku donosimo tri jednostavna načina kako bijelim tenisicama vratiti život. Soda bikarbona, pasta za zube i deterdžent Stari recept koji spašava i najprljavije tenisice. U zdjelici pomiješajte žličicu sode bikarbone, malo bijele paste za zube i par kapi deterdženta za posuđe. Dobit ćete gustu pastu kojom, pomoću stare četkice za zube, lagano ribate zaprljana mjesta. Ostavite smjesu da malo odstoji na tenisici, a zatim sve prebrišite vlažnom krpicom. Rezultat su puno čišće, svježije...

BRZE TORTILJE S TIKVICAMA I SIROM

Slika
Brze tortilje s tikvicama i sirom  Tikvice možete iskoristiti za izradu raznih ukusnih jela. Među njima je i ova brza i jednostavna tortilja s tikvicama i sirom koja je pun pogodak zato što se može jesti za doručak, ručak i(li) večeru. Brze tortilje s tikvicama i sirom  Sastojci: 1 luk srednje veličine 2 srednje tikvice 20 dag kuhanog kukuruza 2 veća jaja 20 dag ribane gaude ili sira po želji 5 dag ribanog parmezana ili grana padano sira 4 velike tortilje sol i papar maslinovo ulje Priprema : Luk nasjeckajte na sitno. Popržite ga na dvije-tri žlice maslinova ulja. Dodajte tikvice koje ste prethodno oprali, ogulili i narezali na manje kockice ili trakice. Ako imate domaće nešpricane tikvice, slobodno ostavite koru na njima. Posolite, popaprite te dinstajte luk i tikvice pet minuta. Razmutite jaja i ulijte u posudu s tikvicama i lukom. Kada su jaja pečena, maknite s vatre i ubacite kuhani kukuruz te parmezan ili grana padano pa promiješajte. Pripremite veću tavu i ul...

10 RETRO HOBIJA S KOJIMA SE MOŽETE BAVITI I DANAS

Slika
10 retro hobija s kojima se možete baviti i danas  Pronaći hobi je lakše reći, nego napraviti. Nekada će trebati isprobati različite aktivnosti da biste pronašli onu pravu za sebe, a neki će iz prve pronaći idealan za sebe. Ovo su neki hobiji koji se smatraju retro aktivnostima, ali njima se i danas sve više ljudi počinje baviti. Dopisivanje putem pisma Dopisivanje na ovaj način je oblik komunikacije koji je izumro. Iako je lakše poslati poruku, zabavno je pisati pisma na papir, slati ih i čekati odgovor neko vrijeme .  Ukoliko imate prijatelje u nekom drugom gradu ili nekoj drugoj državi, ovo je idealna prilika za isprobati nešto ovako retro. Prešanje cvijeća i biljaka Jedna ženstveni hobi koji bi mogao oduševiti sve zaljubljenike u cvijeće. Prešanje cvijeća nije ništa za što vam treba skupa oprema – barem za početak. Možete pronaći teške knjige koje će biti preša. Kasnije prešano cvijeće možete iskoristiti za napraviti umjetnička djela i uokviriti ih il...

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

Slika
Zašto nije dobro biti na mobitelu prije spavanja? Danas smo svi više manje krivi za  ‘ scrollanje’ po društvenim mrežama i korištenje mobitela tik prije spavanja nakon što se ušuškamo u krevet. Ipak, danas živimo u svijetu kada smo svi, što zbog posla, što zbog komunikacije, a što iz zbog zabave na neki način  ‘ zalijepljeni’ za mobitel. Prijašnji noćni ritual čitanja knjige zamijenili su postoji i objave na društvenim mrežama te gledanje videa do kasnih noćnih sati. Kako točno mobitel utječe na kvalitetu sna? Prva stvar i način na koji mobiteli utječu na kvalitetu sna je da naš um   konstantno održavaju u aktivnom i angažiranom stanju. Kad razmislimo koliko informacija naš mozak upija tijekom samo desetak minuta gledanja u mobitel netom prije spavanja, nije začudno da se i nakon što ga odložimo nastavlja baviti informacijama i njihovim procesuiranjem. Nakon pregledavanja društvenih mreža i čitanja raznoraznog sadržaja, odgovaranja na poruke i slični...

MUŠKA MENOPAUZA - KAKO SE PREPOZNAJE I NOSI S NJOM?

Slika
Muška menopauza - kako se prepoznaje i nosi s njom? Sindrom razdražljivog muškarca ili muška menopauza je stanje povezano s hormonalnim fluktuacijama, stresom i biokemijskim promjenama, a često je obilježeno ljutnjom, preosjetljivošću, frustracijom, depresijom i agresijom. Što uzrokuje sindrom razdražljivog muškarca? Sindrom razdražljivog muškarca (IMS) najčešće je uzrokovan hormonalnim promjenama koje uzrokuju niske razine testosterona i visoke razine stresa. Također se može pojaviti i kao rezultat povišene visoke razine estrogena kod muškaraca. Ova neravnoteža se javlja kada postoji pad razine testosterona, povezan sa starenjem, i može se zamijeniti za krizu srednjih godina. Debljanje   također može biti faktor koji pridonosi razdražljivosti kod muškaraca. Novonastale masne stanice dovode do povećane proizvodnje estrogena iz testosterona. Što je viša razina estrogena, to je niža razina testosterona, što uzrokuje razdražljivost kod muškaraca. Kako se dijagnos...

KOJA PRAVILA SVADBENOG ODIJEVANJA NE SMIJETE PREKRŠITI?

Slika
Koja pravila svadbenog odijevanja ne smijete prekšiti? I dok ti većinom donosimo savjete i prijedloge što da na svadbu odjeneš, u ovom ćemo se našem članku primarno pozabaviti suprutnom tematikom - onime što nikako ne smiješ staviti na sebe. Bijela boja je striktno zabranjena Ovo je kontroverzna tema oko koje se mnogi spore. Dakle, je li u redu na nečije vjenčanje doći u bijelom outfitu ili nije? Većina stručnjaka tvrdi da je takvo modno ponašanje neprihvatljivo te da je puno bolja opcija odlučiti se za svijetle nijanse krem ili bež boje. Bijela boja je tradicionalno rezervirana za mladenke te ih izdvaja od ostatka uzvanika, pa svakako nemoj uvrijediti prijateljicu koja te pozvala na vjenčanje time što ćeš se pojaviti u bijeloj haljini - pa ma kako skromna ona bila. Neutralne nijanse, ako želiš minimalistički look, trebale bi ti podariti izgled kakav želiš, a bez straha od toga da uvrijediš mladu. Isto vrijedi i za nošenje bijelih odijela - jednostavno ih preskoči u ovoj pr...

SOK OD GROŽĐA BEZ SOKOVNIKA

Slika
Sok od grožđa bez sokovnika  Rezultat je prirodno sladak napitak koji će obožavati cijela obitelj, a djeca ga posebno vole. Osim što je ukusan, domaći sok od grožđa donosi i brojne zdravstvene prednosti. U nastavku otkrivamo kako napraviti sok od grožđa bez sokovnika. Sok od grožđa bez sokovnika  Sastojci: 1 kg grožđa  voda šećer ili   med   (po želji) cjedilo ili sitna mrežica za procjeđivanje Priprema: Dobro operite grožđe i skinite bobice s peteljki. Važno je da bude potpuno čisto. U blender stavite vodu i malo šećera ili meda, a zatim dodajte grožđe. Blendajte   dok ne dobijete jednoliku smjesu. Ako želite potpuno gladak sok, ponovite blendanje još jednom. U soku će ostati komadići kožice i pulpe. Možete ga piti takvog, no većini je ukusniji procijeđen. Upotrijebite fino cjedilo i odvojite tekućinu od pulpe. Koliko traje domaći sok od grožđa? Budući da ne sadrži konzervanse, domaći sok od grožđa n...

SLANA ROLADA OD SIRA, ŠUNKE I TIKVICA

Slika
Slana rolada od sira, šunke i tikvica  Slane rolade su pravi hit kada želite brzo, jednostavno i efektno jelo koje može poslužiti kao predjelo, glavno jelo uz salatu ili čak kao ukusna užina. Ova rolada sa šunkom, tikvicama i sirom savršena je kombinacija sočnih i laganih sastojaka, a istovremeno dovoljno zasitna da zadovolji i najveće gurmane. Slana rolada od sira, šunke i tikvica  Sastojci: 3 jaja 2 srednje tikvice 150 g šunke (na listiće) 150 g topljivog sira (gauda, edamer ili po želji) 150 g krem sira 1 prašak za pecivo 4 žlice brašna sol i papar po ukusu malo ulja Priprema : Tikvice naribati, posoliti i ostaviti par minuta da puste vodu. Dobro ocijediti.  Umutiti jaja, dodati brašno, prašak za pecivo, sol, papar i naribane tikvice. Sve dobro promiješati. Smjesu izliti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i poravnati. Peći 15–20 minuta na 180 °C dok ne porumeni. Kad se kora ohladi, premazati je krem sirom, rasporediti listiće š...

LIKER OD KUPINA

Slika
Liker od kupina  Kupine su jako zdrave, posebice za anemične osobe. Kupine pomažu ljudskom tijelu na mnogo načina. Korisne su kao izvori vitamina i minerala te grade imunitet. Ako volite voćne likere, poželjet ćete ih sami pripremati od omiljenog voća. Liker od kupina  Sastojci: 1 kg kupina 500 g šećera 1 l domaće rakije po želji 30 g cimeta i 2 klinčića Priprema : Oprati i zgnječiti kupine te pustiti da se osuše na čistoj krpi. Izmiješati ih sa šećerom, staviti u veliku staklenu teglu (ili dvije) te dodati domaću rakiju (i cimet i klinčiće). Teglu ili tegle dobro zatvoriti i ostaviti na suncu 5 do 6 tjedana. Povremeno dobro protresti, ali ne prečesto. Nakon toga liker procijediti u staklene boce i dobro zatvoriti te ostaviti tako još 1 do 2 mjeseca. Pripremila: Ivana Matas 

KISELA CIKLA

Slika
Kisela cikla  Cikla se kiseli baš dok je mlada jer je tada jako sočna i brzo se skuha. Ona je poznata i pod nazivom crvena ili stolna repa. Prepuna je hranjivih tvari i sjajan je izvor vlakana i folata. Kisela cikla  Sastojci: 3 kg neoguljene cikle 500 ml alkoholnog octa 1,5 l vode oko 200 g šećera oko 40 g soli Priprema : Oprati neoguljenu ciklu. Staviti vodu u veliki lonac i ostaviti da proključa. Staviti ciklu i kuhati dok ne omekša. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini i vrsti cikle, najbolje je probati nožem ili vilicom do sredine je li mekana. Oguliti skuhanu ciklu i narezati na tanke ploške. Staviti ocat, vodu šećer i sol da proključaju. Skloniti s vatre i poklopiti na 10 minuta. Probati treba li dodati šećera i/ili soli. Tegle nakon pranja i brisanja staviti u pećnicu zagrijanu na 100 °C na 10 do 15 minuta. Za to vrijeme narezanu i ciklu staviti u tegle. Svaku teglu zaliti ohlađenim preljevom od octa tako da tekućina bude centimetar iznad cikle. Dobro zatvoriti...

DŽEM OD VIŠANJA

Slika
Džem od višanja  Trenutačno je vrijeme za višnje, a mnogi ove slatko-kisele bobice najviše vole u obliku domaćeg džema. Za džem su potrebne u potpunosti zrele i tamne višnje. Džem od višanja  Sastojci: 1 kg očišćenih višanja 500 g šećera 1 vanilin šećer sok jednog limuna Priprema : Višnje sa šećerom i vanilin šećerom staviti u lonac na laganu vatru te miješati dok se šećer u potpunosti ne otopi. Višnje se moraju kuhati točno jedan sat i pritom je potrebno povremeno ih promiješati. Zatim dodati sok limuna, a višnje usitniti štapnim mikserom. Oprati tegle i staviti u pećnicu zagrijanu na 50 °C na 5 minuta. Vrući džem usipati u vruće tegle. Tegle čvrsto zatvoriti i okrenuti naopako dok se džem ne ohladi. Po želji se može pred kraj kuhanja dodati jedna žličica kakaa u prahu kako bi se dobio i okus čokolade. Pripremila: Ivana Matas 

DOMAĆI KEČAP

Slika
Domaći kečap  Za sve koji više vole konzumirati domaći kečap uz krumpiriće ili ga pak stavljati pri pripremi domaće pizze, ovdje se nalazi odličan recept za to. Domaći kečap  Sastojci: 5 kg rajčice 350 g očišćene i oguljene rog paprike 250 g očišćenog i oguljenog crvenog luka 200 g očišćenih i oguljenih jabuka 150 g smeđeg nerafiniranog šećera 70 g balzamičnog octa (aceto balsamico) 1 žlica senfa 1 žlica soli Priprema : Povrće narezati na veće komade i s preostalim sastojcima staviti u veći lonac. Kuhati na srednje jakoj vatri otprilike tri sata povremeno miješajući i pazeći da ne izgori i ne zalijepi se za dno. Štapnim mikserom izblendati smjesu i ostaviti na laganu vatru da se kuha još oko sat vremena, to jest do željene gustoće. Naravno, potrebno je nastaviti miješati. Kada je kuhanje gotovo, potrebno je propasirati kečap i spremiti u sterilizirane staklene boce. Ovisno o vrsti rajčica, pustit će se i određena količina vode iz njih pa je bitno cijelo vrijeme pra...

KISELI KRASTAVCI

Slika
Kiseli krastavci  Mnogi kisele krastavce konzumiraju kao salatu uz razna jela ili u sendvičima. Osim što su ukusni, vrlo su dobri za zdravlje. Bogat su izvor minerala, sadrže proteine, brojne vitamine te prehrambena vlakna. Kiseli krastavci  Sastojci: 20 kg malih krastavaca 6 l vode 2 l alkoholnog octa 200 g soli 300 g šećera 30 g papra u zrnu 50 g gorušice nekoliko grančica kopra Priprema : Dobro oprati krastavce i napuniti staklene tegle istima. Pomiješati vodu i ocat te u tome otopiti šećer i sol bez zagrijavanja. U tegle s krastavcima staviti 10-ak zrna papra, par grančica kopra i gorušicu. Probati treba li dodati šećera i/ili soli. Zaliti krastavce pripremljenom otopinom. Jako je bitno dobro zatvoriti tegle. Na dno širokog lonca staviti kuhinjsku krpu i na to položiti tegle krastavaca. Paziti da se međusobno ne dodiruju kao ni sa stijenkama lonca. Staviti zagrijavati sve do vrenja tekućine. Kada se počnu stvarati mjehurići, potrebno je isključiti. Ako nema viš...

SMOOTHIE BOWL S MANGOM I KOKOSOM

Slika
Smoothie bowl s mangom i kokosom  Ova mala zdjela donosi pravi tropski ugođaj: slatkoću zrelog manga, kremoznost banane i nježnu egzotiku kokosa. Osim što je gotov za svega par minuta, ovaj  smoothie bowl  savršen je za doručak, lagani  brunch  ili čak desert koji neće opteretiti želudac. Smoothie bowl s mangom i kokosom  Sastojci : (za 1 veliku zdjelu): 1 zreli mango (ili smrznuti komadići manga) 1 banana (idealno smrznuta radi kremoznosti) 100 ml kokosovog mlijeka (ili kokosovog napitka) par kockica leda (ako ne koristite smrznuto voće) Topping  prijedlozi: granola (za  crunch ) kokosove mrvice ili listići svježe bobice (maline, borovnice) komadići manga ili banane malo meda ili agavinog sirupa ako volite slađe okuse Priprema : Stavite mango, bananu, kokosovo mlijeko i led u blender. Miksajte dok ne dobijete gustu, glatku kremu – poput sladoleda. Ako je pregusto, dodajte još malo kokosovog mlijeka. Prelijte u zdjelu. Ukrašavajte po ž...

POHANE TIKVICE PUNJENE SIROM I ŠUNKOM

Slika
Pohane tikvice punjene sirom i šunkom  Ako tražite savršen zalogaj koji je hrskav izvana, a sočan i kremast iznutra, rolice od tikvica punjene šunkom i sirom pravi su izbor za današnji ručak. Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje jednako dobro funkcionira kao predjelo, grickalica za druženje ili lagani ručak. Osim što izgledaju primamljivo, oduševit će vas savršenim spojem tikvica, topljenog sira i šunke u zlatnom hrskavom omotaču. Pohane tikvice punjene sirom i šunkom  Sastojci: 1 velika tikvica (što veća, to bolja) 200 g šunke 200 g sira 100 g brašna 2 jaja 150 g krušnih mrvica 50 g ribanog parmezana Sol Maslinovo ulje ili ulje za prženje Priprema : Tikvicu operite i narežite po dužini na tanke listove. Posolite ih lagano i ostavite 10 minuta da puste višak vode, zatim ih obrišite kuhinjskim papirom. Na svaki list tikvice stavite tanku šnitu šunke i sira pa sve zajedno zarolajte u čvrstu rolicu. Rolice prvo uvaljajte u brašno, zatim u razmućena jaja, a...

DREVNA JAPANSKA VJEŠTINA KINTSUGI - PRIHVAĆA NESAVRŠENOSTI

Slika
Drevna japanska vještina kintsugi - prihvaća nesavršenosti  Umjetnost je oduvijek pratila puls života. Preslikavala, opisivala stvarne priče i pretvarala ih u svevremenska čuda. Upravo se takva jedna stvarna priča iz života jednog japanskog Šoguna krije iza opojne ljepote umjetničkog pravca kintsugi. Vezanost za predmete, upornost, strah i neodustajanje pretvorili su jedno sasvim osobno nastojanje u priču koja je preživjela vjekove i koja je    danas prerasla samu sebe. Što je kintsugi? Kintsugi je u isto vrijeme umjetnički stil koji keramiku pretvara u još izraženije i otmjenije komade. S druge je strane filozofija i životno učenje koje ne bježi od grešaka, nepravilnosti, ožiljaka i lomova već ih prihvaća kao dio cjeline cijeneći prošlost u svrhu ljepše i snažnije sadašnjosti. Kintsugi doslovno znači “zlatno spajanje” ili “zlatni spoj”. Ova drevna japanska tehnika popravljanja slomljene keramike radi se pomoću laka pomiješanog s prahom od zlata...

AJURVEDA - SAVEZNIK ZDRAVE PROBAVE

Slika
Ajurveda - saveznik zdrave probave  Za razliku od moderne medicine koja tek otkriva važnost probavnog sustava za imunitet, ajurveda nudi individualno prilagođene terapije, od prehrane i detoksikacije do disanja, joge, meditacije i biljnih pripravaka, s ciljem uspostavljanja prirodne ravnoteže i očuvanja zdravlja. Ajurvedska tajna zdrave probave U ajurvedi, jedan poseban začin zauzima ključno mjesto kada je riječ o zdravlju probavnog sustava. Smatra se jednim od najvažnijih prirodnih saveznika za poticanje probavne vatre  agni  koja je temelj učinkovite razgradnje hrane i apsorpcije nutrijenata. Njegova ljekovitost proizlazi iz sposobnosti da aktivira probavu, olakšava apsorpciju hranjivih tvari te pomaže u neutralizaciji toksina koji se nakupljaju u probavnom traktu. Osim toga, ovaj začin djeluje protuupalno i umirujuće, smanjujući neugodne simptome poput nadutosti, mučnine i grčeva. Gomoljasti korijen koji smanjuje nadutost Naravno, r...

DUGOVJEČNOST - ŽIVOT DO DUBOKE STAROSTI

Slika
Dugovječnost - život do duboke starosti  Na kraju dana nije pitanje koliko ćete dugo živjeti, nego koliko kvalitetno. Pročitajte kojim se stvarima trebate voditi. Izbjegavajte prejedanje  Smanjen unos kalorija može doprinijeti duljem životnom vijeku. Dugoročno ograničenje kalorija može imati i nuspojave poput osjećaja gladi, sniženja tjelesne temperature i smanjenog libida. Jedite više orašastih plodova  Orašasti plodovi pozitivno utječu na zdravlje srca, krvni tlak, razinu šećera i masti u krvi te smanjuju rizik od nekih vrsta raka. Konzumacija orašastih plodova povezuje se s manjim rizikom od prerane smrti. Uključite kurkumu u prehranu  Kurkuma može štititi mozak, srce i pluća te smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem. Jedite obilje zdravih biljnih namirnica  Voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i mahunarke povezani su s manjim rizikom od raka, srčanih bolesti, depresije i prijevremene smrti. Biljna prehrana bogata...

GEL ALOE VERE - UMIRUJUĆI DODIR PRIRODE

Slika
Gel aloe vere - umirujući dodir prirode  Gel aloe vere sadrži oko 99% vode i polisaharide koji zadržavaju vlagu, pa je odličan za sve tipove kože. Donosimo vam recept za domaći gel aloe vere koji može trajati i do nekoliko mjeseci, ako ga pravilno pripremite i pohranite. Gel aloe vere  Sastojci: 2 - 3 velika lista svježe aloe vere  1 čajna žličica vitamina C u prahu  5 - 10 kapi vitamina E 5 - 8 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca  Priprema: Operite listove hladnom vodom. Narežite nožem bazu lista i stavite ga uspravno u čašu na 10 - 15 minuta da iscuri žućkasti sok. Ogulite list. Odrežite bodljikave rubove. Nožem ili gulilicom pažljivo skinite zeleni vanjski sloj s obje strane. Izvadite gel. Unutarnji prozirni dio izdubite žlicom. Stavite ga u blender. Dodajte konzervanse i ubacite vitamine C i E. Ako želite dodajte eterično ulje. Blendajte 30 sekundi dok ne dobijete glatki gel. Ulijte u čistu steriliziranu staklenku ili bočicu s pumpicom. Čuvaj...

PIZZA IZ TAVE S TIJESTOM OD KRUMPIRA 🍕

Slika
Pizza iz tave s tijestom od krumpira  Pizza je odličan brz i praktičan obrok izvan kuće, dok je za domaću pizzu ipak potrebno malo više vremena i truda. No jeste li znali da pizzu možete pripremiti brzo s tijestom od krumpira i bez paljenja pećnice? Pizza iz tave s tijestom od krumpira  Sastojci: 2 jaja 2 žlice jogurta 2 žlice brašna 500 g krumpira mozzarella ili neki drugi sir šunka masline ribani sir kečap maslinovo ulje sol ružmarin Priprema :  Pjenjačom dobro umutite jaja s jogurtom i brašnom. Krumpir naribajte i izgnječite. Pospite ga ružmarinom, paprom i soli te promiješajte sa smjesom. Zagrijte ulje u tavi i ulijte smjesu. Rasporedite je po tavi. Pecite 10 minuta pa okrenite da se zapeče i s druge strane. Dodajte kečap, narezanu mozzarellu, šunku i masline te pospite sirom. Pecite pokriveno još nekoliko minuta dok se sir ne otopi. Pripremila: Ivana Matas 

TIJESTO ZA PIZZU 🍕

Slika
Tijesto za pizzu  Pizza je jedno od najprepoznatljivih i najpopularnijih jela na svijetu, a iako je službeno   Italija domovina pizze, postoje povijesni dokazi da su stari Grci jeli lepinju ili   somun   pod nazivom plakous. Ovo tijesto bilo je preliveno maslinovim uljem, začinskim biljem, lukom, sirom i češnjakom, a potom ispečeno u glinenoj peći. Budući da je Napulj utemeljen kao grčki grad, moderna pizza mogla bi porijeklo vući iz te grčke tradicije jela od somuna. Tijesto za pizzu  Sastojci: 300 g brašna 15 g svježeg kvasca ili paketić kvasca u vrećici 1 žličica soli 2 žlice maslinovog ulja oko 200 ml vode Priprema : U zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte ulje, vodu i kvasac te miješajte dok ne postane elastično (oko 8 minuta ručno ili 5 minuta mikserom). Pokrijte i ostavite na toplom 1-2 sata da se diže. Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i malo ga premijesite, zatim ga razvaljati na 5 mm debljine da se dobije krug pr...

PIZZA NA FRANCUSKOM KRUHU 🍕

Slika
Pizza na francuskom kruhu  Pizza je u vrhu omiljenih jela mnogima pa je odlično znati neke jednostavne verzije koje ćete obožavati. Jedna od njih može biti   pizza na francuskom kruhu koja donosi savršenu ravnotežu hrskavog kruha i topljenog sira s omiljenim dodacima u svakom zalogaju.  Pizza na francuskom kruhu  Sastojci: 1 mali francuski kruh (oko 30 cm), presječen po dužini na pola pola šalice umaka za pizzu 1 šalica naribane mozzarelle ili sira po vašem izboru  vaši omiljeni dodaci za pizzu maslinovo ulje za podmazivanje Priprema : Zagrijte pećnicu na 220 °C. Lagano premažite francuski kruh maslinovim uljem za dodatnu hrskavost. Ravnomjerno rasporedite umak za obje polovice bageta. Obilno rasporedite sir i izabrane dodatke.  2. Pecite 8-10 minuta dok sir ne postane zlatan. Ostavite da odstoji minutu prije nego što presijećete. Sijecite na komade i poslužite toplo.  Pripremila: Ivana Matas 

HLADNA TORTA S KAVOM 🍰

Slika
Hladna torta s kavom  Hladnih, ljetnih recepata nikad dosta, posebno kad su u pitanju deserti. Za sve ljubitelje kave pronašli smo recept koji će vas oduševiti.  Hladna torta s kavom  Sastojci: 4 žlice instant kave  20 ml mlijeka  3 žlice kondenziranog mlijeka  400 ml tučenog vrhnja Za ganache: 2 žlice instant kave  2 žlice šećera  2 žlice vruće vode. Priprema : U maloj posudi pomiješajte 4 žlice instant kave s 20 ml mlijeka i 3 žlice kondenziranog mlijeka. Dobro izmiješajte da se kava rastvori i dobijete aromatičnu bazu. U zdjeli umutite 400 ml šlaga do čvrstog stanja. Na kraju sve pomiješajte i dodajte u kalup s odvojenim dnom. Ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.  2. U drugoj posuditi rastopite 2 žlice insant kave i 2 žlice šećera u 2 žlice vruće vode pa umutite dok ne postane pjenasto. Prelijte preko torte koju ste izvadili iz zamrzivača pa vratite na kratko da se ponovno stegne prije služenja.  Pripremila: Ivana Matas...

SATARAŠ IZ PEĆNICE

Slika
Sataraš iz pećnice  Sataraš je ljetno jelo koje se priprema jednostavno i brzo, a lagano je i puno boja, okusa i mirisa. Priprema se od luka, paprike i rajčica, ali ljeti možete dodati i tikvice ili patlidžan. Sataraš iz pećnice  Sastojci: 8 krumpira 1 grčki jogurt 2 luka 5 paprika 6 rajčica 1 tikvica 3 češnja češnjaka 3 jaja sol, papar mast ili ulje Priprema : Zamotajte krumpire u aluminijsku foliju i pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 50 minuta. Nakon što su pečeni, ogulite ih, izgnječite, začinite i dodajte im grčki jogurt. Posudu za pečenje premažite uljem ili masti, povrće narežite, začinite i pomiješajte u posudi da pokupe masnoću. Pecite oko 45 minuta, ali svakih 15 minuta jelo trebate malo promiješati da povrće ne zagori s gornje strane. Zadnjih 10 minuta pečenja na povrće dodajte jaja da se lijepo zapeku, a možete ih ispeći i posebno pa dodati na jelo. Pripremila: Ivana Matas 

SATARAŠ S PATLIDŽANOM 🍆

Slika
Sataraš s patlidžanom  Sataraš je ljetno jelo koje se priprema jednostavno i brzo, a lagano je i puno boja, okusa i mirisa. Priprema se od luka, paprike i rajčica, ali ljeti možete dodati i tikvice ili patlidžan. Sataraš s patlidžanom  Sastojci: maslinovo ulje 1 patlidžan 1luk 2 štapića celera 3 češnja češnjaka 135 g zelenih maslina 16 g kapara 160 ml bijelog vina 25 g šećera 250 g pasirane rajčice 150 g cherry rajčica 4 g bosiljka sol i papar Priprema : Patlidžan narezan na kolutove popržite na maslinovom ulju i kad omekša izvadite ga. Stavite ga na papirnati ubrus da se ocijedi od ulja. Dodajte ponovno maslinovo te prodinstajte luk, celer i dinstajte 10 minuta da se karamelizira. Umiješajte češnjak i kuhjate dok ne zamiriši 30 minuta. Dodajte masline, kapare, ocat i šećer i pomiješajte da se sjedini. Deglazirajte octom, dodajte šećer i kuhajte oko 3-4 minute. Stavite rajčice i pastu od rajčice i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Završite dodavanjem narezanih ...

SATARAŠ S TIKVICAMA

Slika
Sataraš s tikvicama  Sataraš je često ljetno jelo koje se priprema jednostavno i brzo, a lagano je i puno boja, okusa i mirisa. Priprema se od luka, paprike i rajčica, ali kad jednom pripremite sataraš s tikvicama, više ih nikad nećete izostaviti iz ovog omiljenog ljetnog jela. Pogotovo ljeti kada je sezona tikvica. Sataraš s tikvicama  Sastojci: 5 paprika 4 rajčice 2 tikvice 1 glavica luka 3 žlice ulja 200 ml vode sol papar Priprema: Tikvice ogulite pa narežite na kolutove, malo posolite i ostavite da se ocijede. Luk sitno nasjeckajte, pa ga dinstajte dok ne omekša. Rajčicu i paprike narežite, pa dodajte u tavu s lukom. Začinite po želji i sve pirjajte oko 5 minuta pa dodajte ocijeđene tikvice. Zalijte vodom, pa sve zajedno pirjajte dok povrće ne omekša i ne ispari višak tekućine. Po potrebi dodajte još začina po ukusu. Po želji po vrhu pospite sitno nasjeckanim peršinom i sataraš poslužite dok je još topao. Pripremila: Ivana Matas 

5 ZLATNIH SAVJETA KAKO DA VAM JESENSKI POVRATAK U TERETANU BUDE ŠTO BEZBOLNIJI

Slika
5 zlatnih savjeta kako da vam jesenski povratak u teretanu bude što bezbolniji  Godišnji se odmori bliže svome kraju, a većina se već vratila na posao. S povratkom u uobičajenu poslovnu i životnu rutinu mnogi se odmah žele vratiti u teretanu – no ponekad im je teško uspotsaviti isti  fitness  režim koji su imali prije ljeta. Kroz mjesec-dva opuštanja pomalo zaboravimo kako je to ići svaki dan na trening te koliko psihičke volje takva predanost vježbanju zahtijeva. Zato vam mi donosimo pet odličnih savjeta kako da se vratite u teretanu što prije – i pri tome ustrajete na svom  fitness  putu bez posrtanja. Budite realni Bez obzira jeste li išli na  fitness , u teretanu, bavili se funkcionalnim treningom ili trčali, nakon duže stanke nećete biti u mogućnosti ponoviti svoje ranije rezultate – barem ne odmah. Pauza je učinila svoje i vaša forma je sigurno slabija. No, to ne znači da se u onu formu više nikada nećete vratiti. Zato ...

KAKO KOŽI LICA VRATITI RAVNOTEŽU I SJAJ NAKON LJETA?

Slika
Kako koži lica vratiti ravnotežu i sjaj nakon ljeta? Ljeto doživljavamo kao bezbrižno i opušteno godišnje doba, a za kožu lica ono često znači sasvim suprotnu priču i može predstavljati pravi izazov. Promjene u pigmentaciji i pojava tamnih mrlja radi dugotrajnog izlaganja suncu, dehidracija kože, višak masnoće, začepljene pore, samo su od nekih stanja s kojima se susrećemo krajem sezone godišnjih odmora. Što uključuje prilagodba njege? Padom temperatura, dolaskom nešto hladnijih dana i manjka vlage u zraku, koža često postaje suha, osjetljivija i sklonija iritacijama. I naša rutina njege kože postaje drugačija jer se potrebe kože mijenjaju zajedno s godišnjim dobima. Upravo zato je prijelaz ljeta u jesen idealan trenutak za nekoliko malih, ali važnih prilagodbi u rutini njege kože lica. One će vam pomoći da izbjegnete neugodne posljedice hladnog vremena te da vaša koža ostane hidratizirana, zaštićena i u ravnoteži sve do kasne jeseni. Zapravo, uspješno prilago...

TJESTENINA U UMAKU OD MESA I KOBASICA

Slika
Tjestenina u umaku od mesa i kobasica  Iako djeluje kao tipično jelo za dane kada čistite hladnjak od viška hrane, pasta alla Montecarlo je itekako ukusna. Kad je riječ o samom nazivu jela, nije jasno odakle potječe. Neki smatraju da ime duguje obilju i  luksuzu   s kojim se povezuje Monte Carlo, a drugi pak misle da možda ima veze s blizinom granice i Ligurije, poznate po pestu od bosiljka, koji se koristi u jelu. Odskače li pasta alla Montecarlo okusom od drugih talijanskih jela, najbolje je da procijenite sami, a u nastavku je recept. Tjestenina u umaku od mesa i kobasica  Sastojci: 1 luk 1 mrkva 4 svježe kobasice (oko 250 g) 250 g mljevene junetine 300 ml vrhnja za šlag bez šećera 1 žlica koncentrata rajčice 120 ml bijelog vina 2 žlice pesta od bosiljka Parmigiano Reggiano za posluživanje 450 g tjestenine sol i papar Priprema : Očistite i nasjeckajte povrće, a kobasicama skinite ovitak. U velikoj tavi zagrijte 1-2 žlice maslinovog ulja i lagano p...

MRAMORNI KOLAČ S JABUKAMA

Slika
Mramorni kolač s jabukama  Priprema je brza i laka, a jabuke tako dobro pašu staroj kombinaciji okusa, mramornom kolaču koji nam je najdraži uz popodnevnu kavu.  Mramorni kolač s jabukama  Sastojci: 700 g jabuka 1 limun 100 g tamne čokolade 250 g omekšalog maslaca 250 g šećera 1 paketić vanilin šećera 1 žličica cimeta prstohvat soli 5 jaja 300 g glatkog brašna 50 g gustina 1 paketić praška za pecivo 50 ml mlijeka 2 žlice kakaa u prahu 150 g džema od marelica Priprema : Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Jabuke ogulite, izvadite im koštice i narežite na male kockice te prelijte sokom limuna. Čokoladu otopiti na pari, a pjenasto izradite maslac, šećer, vanilin šećer i sol. Umutite jedno po jedno jaje. Pomiješajte brašno, kukuruzni škrob,cimet i prašak za pecivo. Postupno smjesi dodajte mlijeko. Polovicu tijesta izliti u kalup od 26 cm. Otopljenu čokoladu dodajte u drugu polovicu smjese zajedno s kakaom. Zatim čokoladno tijesto izlijte na svijetlo tijesto u kalup...