MAKOVNJAČA - KOLAČ KOJI OBOŽAVAJU GENERACIJE
Makovnjača
Priprema dizanog tijesta je nauka, ali uz malo truda i pažnje možete usavršiti svoje vještine. Najbitnije je da tijesto ne požurujete i da ga pustite da se dobro digne. Ako ste se već upustili u pripremu makovnjače, budite strpljivi!
Makovnjača
Sastojci:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje + 2 žumanjka
150 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
50 g maslaca
Prstohvat soli
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje + 2 žumanjka
150 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
50 g maslaca
Prstohvat soli
Za nadjev:
300 g maka
150 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
200 ml vrućeg mlijeka
2 žlice ruma
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ih miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova. Potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu pa energično mijesite dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Kuglu tijesta stavite u nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i pričekajte da se udvostruči.
Za to vrijeme pomiješajte mak sa šećerom i ekstraktom vanilije pa ga prelijte vrućim mlijekom i rumom.
Tijesto razvaljajte u četverokut, nadjenite ga makom i zarolajte. Prebacite u namašćeni kalup za kruh, pokrijte krpom i pustite da se diže još pola sata.
Prije pečenja premažite ga žumanjkom pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 50 minuta.
Ako primijetite da je makovnjača prerano počela poprimati boju pokrijte je aluminijskom folijom.
Pričekajte da se potpuno ohladi prije rezanja.
Primjedbe
Objavi komentar