MAKOVNJAČA - KOLAČ KOJI OBOŽAVAJU GENERACIJE




Makovnjača 



Priprema dizanog tijesta je nauka, ali uz malo truda i pažnje možete usavršiti svoje vještine. Najbitnije je da tijesto ne požurujete i da ga pustite da se dobro digne. Ako ste se već upustili u pripremu makovnjače, budite strpljivi!



Makovnjača


Sastojci:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje + 2 žumanjka
150 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
50 g maslaca
Prstohvat soli


Za nadjev:

300 g maka
150 g šećera 
1 žličica ekstrakta vanilije 
200 ml vrućeg mlijeka
2 žlice ruma



Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto pa ih miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od rubova. Potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu pa energično mijesite dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Kuglu tijesta stavite u nauljenu posudu, prekrijte ga krpom i pričekajte da se udvostruči.

Za to vrijeme pomiješajte mak sa šećerom i ekstraktom vanilije pa ga prelijte vrućim mlijekom i rumom. 

Tijesto razvaljajte u četverokut, nadjenite ga makom i zarolajte. Prebacite u namašćeni kalup za kruh, pokrijte krpom i pustite da se diže još pola sata.

Prije pečenja premažite ga žumanjkom pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 50 minuta. 

Ako primijetite da je makovnjača prerano počela poprimati boju pokrijte je aluminijskom folijom. 

Pričekajte da se potpuno ohladi prije rezanja.



Primjedbe