BARON TORTA OD ČOKOLADE I MALINA



https://story.hr/Gastro/a328390/Baron-torta-savrsena-je-kombinacija-cokolade-i-malina.html



Baron torta od čokolade i malina 


Sastojci:

Za 4 kore:

• 12 bjelanjaka 
• 4 prstohvata soli 
• 300 g šećera 
• 60 g kakaa u prahu 
• 100 g mljevenih oraha 



Nadjev od čokolade:

• 12 žumanjaka 
• 250 g šećera
• 50 g kakaa u prahu 
• 40 g pudinga od čokolade
• 400 ml mlijeka 
• 250 g čokolade za kuhanje 
• 180 g maslaca 



Nadjev od malina:

• 400 g malina 
• 110 g šećera
• 2 vrećice vanilin šećera 
• 40 g pudinga od malina ili jagoda 
• 5 g želatine 
• 300 ml vode



Glazura:

• 150 g čokolade za kuhanje 
• 150 ml mliječnog slatkog vrhnja 



Priprema:


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 

Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. 

Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjaka s prstohvatom soli. 

Postupno dodajte 75 g šećera i tucite dok ne dobijete čvrst snijeg. 

Dodajte 15 g prosijanog kakaa i 15 g mljevenih oraha pa sve lagano sjedinite kuhačom. 

Smjesu izlijte u kalup i pecite 10 do 15 minuta. 

Biskvit ostavite da se ohladi. 

Ponovite postupak i s ostalim korama. 

Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte kakao, 40 g praška za puding i 200 ml mlijeka, pa miksajte dok ne dobijete smjesu bez grudica. 

Ostatak mlijeka zakuhajte i malo ulijte u čokoladnu smjesu.

Sve vratite u kipuće mlijeko i kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. 

Maknite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu i 180 g maslaca. 

Miksajte dok ne dobijete glatku kremu pa ostavite da se ohladi.

Za kremu od malina želatinu otopite u 100 ml vode i ostavite da malo nabubri. 

Stavite maline u lonac, dodajte 100 ml vode, šećer, vanilin šećer i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri dok ne provrije.

U smjesu sa želatinom dodajte žlicu kreme, promiješajte pa sve vratite u kuhane maline.

Ulijte u maline i puding razmučen sa 100 ml vode pa sve kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Ostavite da se ohladi.

Mlaku kremu podijelite na tri dijela.

Isto učinite i s nadjevom od čokolade.

Slažite tortu u kalupu. 

Na prvu koru stavite kremu od čokolade pa maline.

Ponovite postupak pa korom završite slaganje torte.

Za glazuru zagrijte vrhnje na laganoj vatri s razlomljeom čokoladom dok se potpuno ne rastopi pa premažite tortu.

Ostavite u hladnjaku preko noći da se ohladi i stegne.

Primjedbe