BARON TORTA OD ČOKOLADE I MALINA
https://story.hr/Gastro/a328390/Baron-torta-savrsena-je-kombinacija-cokolade-i-malina.html
Baron torta od čokolade i malina
Sastojci:
Za 4 kore:
• 12 bjelanjaka
• 4 prstohvata soli
• 300 g šećera
• 60 g kakaa u prahu
• 100 g mljevenih oraha
Nadjev od čokolade:
• 12 žumanjaka
• 250 g šećera
• 50 g kakaa u prahu
• 40 g pudinga od čokolade
• 400 ml mlijeka
• 250 g čokolade za kuhanje
• 180 g maslaca
Nadjev od malina:
• 400 g malina
• 110 g šećera
• 2 vrećice vanilin šećera
• 40 g pudinga od malina ili jagoda
• 5 g želatine
• 300 ml vode
Glazura:
• 150 g čokolade za kuhanje
• 150 ml mliječnog slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjaka s prstohvatom soli.
Postupno dodajte 75 g šećera i tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte 15 g prosijanog kakaa i 15 g mljevenih oraha pa sve lagano sjedinite kuhačom.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 10 do 15 minuta.
Biskvit ostavite da se ohladi.
Ponovite postupak i s ostalim korama.
Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte kakao, 40 g praška za puding i 200 ml mlijeka, pa miksajte dok ne dobijete smjesu bez grudica.
Ostatak mlijeka zakuhajte i malo ulijte u čokoladnu smjesu.
Sve vratite u kipuće mlijeko i kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu i 180 g maslaca.
Miksajte dok ne dobijete glatku kremu pa ostavite da se ohladi.
Za kremu od malina želatinu otopite u 100 ml vode i ostavite da malo nabubri.
Stavite maline u lonac, dodajte 100 ml vode, šećer, vanilin šećer i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri dok ne provrije.
U smjesu sa želatinom dodajte žlicu kreme, promiješajte pa sve vratite u kuhane maline.
Ulijte u maline i puding razmučen sa 100 ml vode pa sve kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi.
Mlaku kremu podijelite na tri dijela.
Isto učinite i s nadjevom od čokolade.
Slažite tortu u kalupu.
Na prvu koru stavite kremu od čokolade pa maline.
Ponovite postupak pa korom završite slaganje torte.
Za glazuru zagrijte vrhnje na laganoj vatri s razlomljeom čokoladom dok se potpuno ne rastopi pa premažite tortu.
Ostavite u hladnjaku preko noći da se ohladi i stegne.
Primjedbe
Objavi komentar