BAKLAVA CHEESECAKE



https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/recepti/da-su-baklava-i-cheesecake-imali-tajnu-ljubavnu-aferu-ovo-bi-bio-njihov-najsladi-potomak-15558117




Baklava cheesecake 


Sastojci:

• 4 pakiranja krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi 
• pola šalice šećera
• pola šalice meda
• 2 žličice ekstrakta vanilije 
• 1 šalica kiselog vrhnja 
• 4 jaja
• 1 šalica slanih, pečenih, oljuštenih pistacija + još malo za ukras 
• 1 pakiranje kora za baklavu 
• 1/3 šalice maslaca, rastopljenog 
• 1/4 šalice meda za posluživanje 




Priprema:


Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. 

Kalup za tortu izvana omotajte aluminijskom folijom jer ćete tako spriječiti ulazak vode u kalup tijekom kuhanja na pari.

Stavite omekšali krem sir u veliku zdjelu. 

Miksajte ga srednjom brzinom 8 do 10 minuta s pomoću ravnog nastavka dok ne postane vrlo kremast i bez grudica .

Često stružite stijenke zdjele kako biste bili sigurni da je sir dobro promiješan.

Zatim dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i vrhnje.

Ponovno miksajte nekoliko minuta zaustavljajući se kako biste ostrugali zdjelu za miješanje.

Dodajte jaja dok mikser radi na srednjoj brzini. 

Miksajte nekoliko minuta dok se jaja dobro ne umute. 

Pistacije nasjeckajte. 

U tijesto dodajte šalicu pistacija, a trećinu ostavite za preljev.

Miksajte nadjev dok se pistacije ne sjedine. 

Četkom za tijesto nanesite tanak sloj rastooljenog maslaca između dvije do tri kore uredno ih slažući. 

Nakon što je tijesto razvučeno i preklopljeno rubove listova izrežite na šesterokute. 

Kalup premažite maslacem pa složeno tijesto lagano podignite i prebacite u kalup te lagano pritisnite na dno.

Stranice će htjeti pasti pa ih samo čvrsto pritisnite uz kalup. 

Nakon što ste pripremili koru ulijte nadjev za tortu od sira pazeći da se stranice kore ne uvijaju. 

Preostale pistacije pospite po vrhu torte.

Kalup stavite u veliki lim za pečenje pa u njega ulijte vodu.

Stavite sve u pećnicu i pecite dva sata na 160 stupnjeva. 

Zatim ugasite pećnicu i ostavite odškrinuta vrata da se kolač polako hladi nekoliko sati. 

Skinite foliju s vanjske strane kalupa i tortu stavite u hladnjak. 

Izvadite kolač iz hladnjaka sat vremena prije posluživanja. 

Prelijte ga s nekoliko žlica meda, a možete i pokapati med na svaku krišku prilikom posluživanja. 


Primjedbe