BISKVITNI KOLAČ SA ŠLJIVAMA I BADEMIMA
- 200 g glatkog brašna
- 50 g bademovog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 120 g maslaca sobne temperature
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml mlijeka
- 10 zrelih šljiva
- 30 g listića badema
- 2 žlice smeđeg šećera (za posipanje po vrhu)
Kalup za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite maslacem. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
U jednoj zdjeli pomiješajte glatko i bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta, zatim dodajte jaja – jedno po jedno – i ekstrakt vanilije.
Naizmjenično dodajte suhe sastojke i mlijeko, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto rasporedite u pripremljeni kalup. Na vrh posložite šljive prerezane na polovice ili četvrtine (rezanom stranom prema gore) i lagano ih utisnite u tijesto.
Pospite listićima badema i, po želji, smeđim šećerom za dodatnu karamelizaciju.
Pecite 40–50 minuta, dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Ostavite kolač da se hladi 10–15 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i poslužite mlakog ili ohlađenog – samog ili uz kuglicu sladoleda vanilije.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar