BISKVITNI KOLAČ SA ŠLJIVAMA I BADEMIMA





Biskvitni kolač sa šljivama i bademima 



Ovaj sočan, mekan i mirisan biskvitni kolač sa šljivama i bademima savršen je primjer deserta koji izgleda elegantno, a priprema se bez puno truda. Slatkoća zrelih šljiva u kombinaciji s blagom orašastom notom badema daje mu posebnu aromu, dok listići badema na vrhu stvaraju tanku, hrskavu koricu.




Biskvitni kolač sa šljivama i bademima 


Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 50 g bademovog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml mlijeka
  • 10 zrelih šljiva
  • 30 g listića badema
  • 2 žlice smeđeg šećera (za posipanje po vrhu)



Priprema:

Kalup za torte (24 cm) obložite papirom za pečenje, a rubove premažite maslacem. Pećnicu zagrijte na 180 °C.

U jednoj zdjeli pomiješajte glatko i bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta, zatim dodajte jaja – jedno po jedno – i ekstrakt vanilije.

Naizmjenično dodajte suhe sastojke i mlijeko, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Tijesto rasporedite u pripremljeni kalup. Na vrh posložite šljive prerezane na polovice ili četvrtine (rezanom stranom prema gore) i lagano ih utisnite u tijesto.

Pospite listićima badema i, po želji, smeđim šećerom za dodatnu karamelizaciju.

Pecite 40–50 minuta, dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.

Ostavite kolač da se hladi 10–15 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i poslužite mlakog ili ohlađenog – samog ili uz kuglicu sladoleda vanilije.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE