BUHTLE S PEKMEZOM
- 500 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac (ili 25 g svježeg)
- 250 ml mlakog mlijeka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca (otopljenog)
- 2 jaja
- prstohvat soli
- naribana korica limuna (po želji)
- 1 vanilin šećer
- pekmez po izboru (šljiva, marelica, višnja...)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U mlakom mlijeku otopite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite da se zapjeni 10 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko, mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Pokrijte i ostavite da tijesto raste oko 1 sat, dok se ne udvostruči. Tijesto premijesite, razvaljajte na debljinu od oko 1 cm i narežite na kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza, spojite rubove i oblikujte kuglice. Slažite ih u namašćeni lim, svaku lagano premažite otopljenim maslacem. Ostavite ih da još 20 minuta miruju, zatim pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta – dok ne poprime zlatnu boju. Još tople pospite šećerom u prahu i poslužite.
Primjedbe
Objavi komentar