BUHTLE S PEKMEZOM





Buhtle s pekmezom 



Miris svježe pečenih buhtli koji ispuni cijelu kuću teško je nadmašiti. To je onaj poznati, utješni miris djetinjstva – kada su bake, s pregačom oko struka i brašnom po rukama, iz pećnice vadile zlatne, mekane buhtle punjene domaćim pekmezom. Ovaj klasični recept donosi upravo takve buhtle – meke kao oblak, slatke taman koliko treba i savršene uz čašu mlijeka ili šalicu toplog kakaa.




Buhtle s pekmezom 


Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac (ili 25 g svježeg)
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 80 g šećera
  • 80 g maslaca (otopljenog)
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna (po želji)
  • 1 vanilin šećer
  • pekmez po izboru (šljiva, marelica, višnja...)
  • šećer u prahu za posipanje




Priprema:

U mlakom mlijeku otopite kvasac sa žlicom šećera i malo brašna. Ostavite da se zapjeni 10 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i limunovu koricu. Dodajte jaja, otopljeni maslac i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko, mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Pokrijte i ostavite da tijesto raste oko 1 sat, dok se ne udvostruči. Tijesto premijesite, razvaljajte na debljinu od oko 1 cm i narežite na kvadrate. Na sredinu svakog stavite žličicu pekmeza, spojite rubove i oblikujte kuglice. Slažite ih u namašćeni lim, svaku lagano premažite otopljenim maslacem. Ostavite ih da još 20 minuta miruju, zatim pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta – dok ne poprime zlatnu boju. Još tople pospite šećerom u prahu i poslužite.


Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE