CHEESECAKE OD KESTENA
Cheesecake od kestena
Cheesecake se peče u vodenoj kupelji kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a krema ne bi imala grudice.
Cheesecake od kestena
Sastojci za bazu za cheesecake od kestena:
- 250 g keksa Digestive
- 50 g omekšanog maslaca
- 1 žlica pirea od kestena
Sastojci za kremu za cheesecake od kestena:
- 500 g krem sira
- 125 g šećera
- 3 velika jaja
- 3 žumanjka
- 175 ml kiselog vrhnja
- 1 žličica soka od limuna ili limete
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice ruma
- 350 g zaslađenog pirea od kestena
Sirup:
- 80 ml vode
- 60 ml ruma
- 1 žlica pirea od kestena
- 15 g maslaca
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zagrijte vodu za parnu kupelj.
- Usitnite kekse, izmrvite pire i pomiješajte s omekšanim maslacem dok ne dobijete mrvičastu smjesu pa je usitnite u kalup od 23 cm s odvojivim rubovima te prebacite u hladnjak dok ne napravite kremu.
- Izmiješajte kremasti sir pa dodajte šećer. Postupno dodajte jaja te ih žustro miješajte u smjesu dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte vrhnje, sok limuna, ekstrakt vanilije i rum pa ponovno izmiješajte. Dodajte pire od kestena pa izmiješajte. Smjesa ne mora biti posve glatka.
- Raširite nekoliko velikih komada folije pa na sredinu stavite kalup. Priljubite foliju uz rub kalupa i na vrhu dodatno stisnite uz rub. Prema potrebi možete zavezati obruč kuhinjskim koncem.
- U kalup ulijte smjesu od kestena te ga stavite u lim za pečenje. Ulijte zagrijanu vodu do polovice kalupa u kojem je kolač.
- Pecite 60 minuta. Torta je gotova kad joj je sredina još uvijek lagano drhtava. Pećnicu oprezno otvarajte jer će biti puna pare, a kalup izvadite iz lima pa prebacite na podložak.
- Ostavite kolač u hladnjaku preko noći pa ga sutradan izvadite iz kalupa. Ostavite ga na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
- Prije posluživanja kolač ukrasite karamelom, čokoladom ili sirupom. Sirup skuhajte netom prije – pomiješajte sve sastojke i zagrijte ih. Kad prokuha i malo se zgusne te ohladi na sobnu temperaturu, prelijte kolač sirupom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar