RIŽOTO OD RAJČICE 🍅
Rižoto od rajčice
Rižot od rajčice klasično je jelo, lagano, prikladno za radni tjedan kad nemate puno vremena, ali ipak se mora kuhati. Za pripremu vam ne treba mnogo sastojaka, mnogo je važnije da su sastojci kvalitetni jer o tome ovisi uspjeh jela. Omiljeno je ljetno jelo zbgo dostupnosi rajčica, no može se pripremati i tijekom godine s pelatama ili umakom od rajčice.
Rižoto od rajčice
Sastojci:
400 g svježih zrelih rajčica
300 g riže arborio ili carnaroli
50 g ribanog parmezana
50 g maslaca
1 l povrtnog temeljca
1 dl bijelog vina
1 luk
2 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
Sol, svježe mljeveni papar
Svježi bosiljak ili peršin za posluživanje
300 g riže arborio ili carnaroli
50 g ribanog parmezana
50 g maslaca
1 l povrtnog temeljca
1 dl bijelog vina
1 luk
2 režnja češnjaka
Maslinovo ulje
Sol, svježe mljeveni papar
Svježi bosiljak ili peršin za posluživanje
Priprema:
Najprije pripremite rajčice, ogulite ih i sitno nasjeckajte. U manjoj posudi zagrijte povrtni temeljac i držite ga toplim na laganoj vatri. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckan luk dok postane staklast, dodajte čepnjak, kad zamiriše dodajte rižu i kratko je tostirajte dok ne postane prozirna. Ulijte bijelo vino i pričekajte da alkohol ispari. Umiješajte rajčice pa začinite solju, paprom i prstohvatom šećera ako su rajčice kiselije. Nastavite kuhati rižoto postupno dodajući vrući temeljac, malo po malo, i neprestano miješajte kako bi riža ispustila škrob i postala kremasta. Kada nakon otprilike petnaestak minuta riža postane al dente, maknite posudu s vatre, umiješajte hladni maslac i ribani parmezan te pustite da se sve poveže u bogatu i kremastu smjesu. Rižoto poslužite odmah, posut svježim bosiljkom ili peršinom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar