JUHA OD GLJIVA 🍄
Juha od gljiva
Jesen je pravo vrijeme za gljive; od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki, svaka od njih krem juhi daje poseban karakter. Baršunasta i mirisna, savršeno se slaže s komadićem prepečenog domaćeg kruha.
Juha od gljiva
Sastojci:
- 500 g gljiva po želji (najbolje miks: bukovače, vrganji, lisičarke, šampinjoni..)
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 srednji krumpir
- 2 dcl bijelog vina
- 2 žlice maslaca
- 1,5-2 dcl vrhnja za kuhanje
- 700 ml povrtnog temeljca
- sol, papar, timijan
- svježi peršin
Priprema :
- Gljive dobro očistite i nasjeckajte.
- Luk nasjeckajte i dinstajte na maslacu, pa dodajte gljive i češnjak.
- Polako dodajte bijelo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari.
Dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte temeljcem i ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri. - Kada gljive omekšaju, dodajte začine i vrhnje pa još kratko kuhajte.
- Prebacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku krem juhu.
- Poslužiti toplo uz žlicu kiselog vrhnja, svježi nasjeckani peršin i hrskave kruščiće.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar