KREM JUHA OD TIKVICA I BATATA
700 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja
2 žlice maslinova ulja
2 tikvice
1 manji poriluk
1 režanj češnjaka
sol, papar
Tikvice narežite na kolutove, a batat ogulite i narežite na kockice. Poriluk narežite na kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk i pirjajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Dodajte češnjak i kratko ga prepržite.
Dodajte tikvice i batat pa sve zajedno pirjajte još 5 minuta, povremeno miješajući.
Ulijte temeljac, posolite i popaprite po ukusu, dodajte malo muškatnog oraščića i pustite da sve zavrije. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 20-ak minuta, dok batat ne omekša.
Maknite s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka. Po želji dodajte vrhnje i još jednom kratko zagrijte, bez vrenja.
Poslužite juhu toplu ili hladnu, uz tostirani kruh, bučine sjemenke ili malo naribanog sira, prema želji.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar