FRANCUSKA JUHA OD LUKA
Francuska juha od luka
Francuska juha od luka klasik je koji pokazuje koliko jednostavni sastojci mogu biti raskošni kada se pripreme na pravi način. Slatkoća karameliziranog luka i bogat temeljac, zaokruženi slojem rastopljenog sira, čine ovu juhu neodoljivim jesenskim užitkom.
Francuska juha od luka
Sastojci:
- 6 velikih glavica crvenog ili žutog luka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- sol
- 1 žličica šećera
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 1 dcl bijelog vina
- 8 šnita baguette kruha
- 180 g naribanog tvrdog sira
- parmezan za posip
- pola žličice papra
- svježi ili sušeni timijan
Priprema :
- Očistite i narežite luk. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk.
- Lagano pirjajte luk, pa dodajte maslac. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok se luk ne karamelizira i omekša (20-30 min).
- Dodajte šećer i sol, kuhajte još 10-ak minuta pa dodajte češnjak. Kuhajte još 1-2 min.
- Dodajući vino lagano postružite luk koji se zalijepio za dno zdjele.
- Dodajte temeljac i timijan, poklopite zdjelu i pustite da se kuha na laganoj vatri još oko 30 minuta.
- Dodajte sol i papar.
- Pripremite hrskave bruschette: Svaku šnitu s obje strane premažite maslinovim uljem, posložite u kalup za pečenje i na vrh naribajte tvrdi sir.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 6-7 minuta.
- Juhu poslužite toplu ili vruću, a na zdjelicu (ili uz zdjelicu) juhe poslužite i bruschettu.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar