GRILANI PATLIDŽANI S PEČENIM RAJČICAMA, BURRATOM I KRUŠNIM MRVICAMA 🍆
žlica balzamičnog octa
pola žličice šećera (po želji)
sol i papar
5 režnjeva češnjaka
3 patlidžana
120 ml maslinovog ulja
150 g svježih krušnih mrvica
šaka svježeg bosiljka ili peršina
30 g naribanog parmezana
225 g burrate (2 kugle, svaka podijeljena na četvrtine)
Zagrijte pećnicu na 190°C. U veću posudu za pečenje stavite rajčice i četiri zgnječena režnja češnjaka. Prelijte s dvije žlice maslinovog ulja, dodajte balzamični ocat i šećer te posolite i popaprite. Dobro promiješajte pa pecite 30-40 minuta, povremeno okrećući, dok rajčice ne omekšaju. Ostavite sa strane zajedno s tekućinom koja se skupila u posudi.
Patlidžanima odrežite krajeve i djelomično ih ogulite u trakama. Narežite ih na ploške debljine oko 1,5 cm. Svaku plošku premažite maslinovim uljem (ukupno 3-4 žlice) pa posolite te popaprite. Pecite ih na vrućem roštilju ili grill tavi oko 5 minuta sa svake strane. Po potrebi dodajte još malo ulja tijekom pečenja. Skinite ih s vatre, pokrijte folijom i ostavite sa strane.
U drugu tavu stavite tri žlice maslinovog ulja i sitno nasjeckan režanj češnjaka. Dinstajte oko minutu. Dodajte krušne mrvice i tostirajte ih oko pet minuta uz miješanje. Prebacite u zdjelu, pustite da se malo ohlade pa umiješajte nasjeckano bilje i naribani parmezan. Začinite solju i paprom po ukusu.
Na velikom tanjuru slažite jelo u slojevima – red patlidžana, red pečenih rajčica s malo njihovog soka pa opet patlidžani i rajčice dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju dodajte komade burrate te obilno pospite mrvicama s češnjakom i začinskim biljem. Po želji ukrasite listićima bosiljka. Poslužite odmah.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar