LIKER OD KRUŠAKA





Liker od krušaka 



Domaći liker od krušaka može biti izvrstan dodatak koktelima, desertima ili jednostavno piće u kojem ćete uživati u hladnim večerima.




Liker od krušaka 



Sastojci:

  • 6 vrlo zrelih krušaka (sorte poput Williams ili Bosc su odličan izbor)
  • 750 ml votke ili rakije (loze ili jabukovače)
  • 2-3 šalice šećera (možete koristiti bijeli, smeđi ili demerara šećer za bogatiji okus)
  • 2 šalice vode
  • 1 žlica naribane kore neprskanog limuna


Začini po želji:

  • 2 štapića cimeta
  • 1 zvjezdasti anis
  • 1 mahuna vanilije, razrezana po dužini
  • Nekoliko klinčića



Priprema :

Kruške temeljito operite, ogulite, uklonite im jezgru sa sjemenkama i narežite na kriške ili kockice. Narezane kruške i naribanu koru limuna stavite u veliku staklenu teglu.

2. U lonac ulijte vodu i dodajte šećer. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ako koristite začine poput cimeta, anisa ili vanilije, dodajte ih u sirup i pustite da lagano kuha 5-10 minuta kako bi otpustili arome. Maknite s vatre i ostavite sirup da se potpuno ohladi.

3. Ohlađeni šećerni sirup (po potrebi procijeđen od začina) prelijte preko krušaka u tegli. Zatim ulijte alkohol. Ako koristite cijele začine poput klinčića, možete ih sada dodati izravno u teglu.

4. Dobro zatvorite teglu i lagano je protresite kako bi se svi sastojci sjedinili. Spremite teglu na hladno i tamno mjesto (poput smočnice) i ostavite da stoji otprilike četiri tjedna. Preporučuje se da teglu protresete svakih nekoliko dana kako bi se arome bolje prožele.

5. Procijedite tekućinu kroz gazu ili vrlo sitno cjedilo kako biste uklonili komade voća i začine. Za kristalno bistar liker, postupak cijeđenja možete ponoviti dva puta.

6. Dobiveni liker ulijte u pripremljene sterilizirane staklene boce i dobro ih zatvorite.




Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE