KIFLICE OD BUNDEVE





Kiflice od bundeve 



Kad se miris pečene bundeve proširi domom, znamo da je jesen stigla u punom sjaju. Ove zlaćane kiflice od bundeve spajaju sve što volimo u jednom zalogaju — mekano, mirisno i savršeno podatno tijesto koje se topi u ustima. Možete ih raditi u slanoj ili slatkoj verziji, a svaka će jednako osvojiti i srce i nepce.




Kiflice od bundeve 


Sastojci:

za tijesto:

  • 500 g pečenog mesa bundeve (npr. butternut)
  • 700 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli (ili više, po ukusu)
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja

za premaz:

  • 1 žumanjak
  • malo vrhnja za kuhanje

za punjenje:

  • maslac narezan na kockice



Priprema:

  1. Pripremite bundevu: Operite je, prerežite napola i pecite u pećnici dok ne postane sasvim mekana. Kad se ohladi, izdubite meso i napravite pire.
  2. U toplo mlijeko dodajte žlicu brašna, žlicu šećera i kockicu kvasca. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, zatim dodajte pire od bundeve, ulje, razmućeno jaje i pripremljeni kvasac. Umijesite mekano, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko sat vremena da udvostruči volumen.
  4. Tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u krug i izrežite na trokute (kao za kroasane). Na širi dio svakog trokuta stavite kockicu maslaca i zarolajte prema vrhu.
  5. Kiflice posložite na lim obložen papirom za pečenje, premažite mješavinom žumanjka i vrhnja, a po želji pospite sezamom, kimom ili krupnom solju.
  6. Ostavite ih da odmaraju još sat vremena prije pečenja.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju zlaćanu boju.
  8. Ako volite slatku verziju, u tijesto dodajte još malo šećera, a u sredinu stavite žličicu marmelade ili čokoladnog namaza — dobit ćete najnježnije jesenske slatke kiflice.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE