KIFLICE OD BUNDEVE
Kiflice od bundeve
Kad se miris pečene bundeve proširi domom, znamo da je jesen stigla u punom sjaju. Ove zlaćane kiflice od bundeve spajaju sve što volimo u jednom zalogaju — mekano, mirisno i savršeno podatno tijesto koje se topi u ustima. Možete ih raditi u slanoj ili slatkoj verziji, a svaka će jednako osvojiti i srce i nepce.
Kiflice od bundeve
Sastojci:
za tijesto:
- 500 g pečenog mesa bundeve (npr. butternut)
- 700 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kockica svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli (ili više, po ukusu)
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 50 ml ulja
za premaz:
- 1 žumanjak
- malo vrhnja za kuhanje
za punjenje:
- maslac narezan na kockice
Priprema:
- Pripremite bundevu: Operite je, prerežite napola i pecite u pećnici dok ne postane sasvim mekana. Kad se ohladi, izdubite meso i napravite pire.
- U toplo mlijeko dodajte žlicu brašna, žlicu šećera i kockicu kvasca. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
- U velikoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo, zatim dodajte pire od bundeve, ulje, razmućeno jaje i pripremljeni kvasac. Umijesite mekano, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko sat vremena da udvostruči volumen.
- Tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u krug i izrežite na trokute (kao za kroasane). Na širi dio svakog trokuta stavite kockicu maslaca i zarolajte prema vrhu.
- Kiflice posložite na lim obložen papirom za pečenje, premažite mješavinom žumanjka i vrhnja, a po želji pospite sezamom, kimom ili krupnom solju.
- Ostavite ih da odmaraju još sat vremena prije pečenja.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju zlaćanu boju.
- Ako volite slatku verziju, u tijesto dodajte još malo šećera, a u sredinu stavite žličicu marmelade ili čokoladnog namaza — dobit ćete najnježnije jesenske slatke kiflice.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar