FINSKA JUHA OD LOSOSA





Finska juha od lososa 




Finski recepti često se oslanjaju na maslac i izdašne sastojke, prilagođene surovoj klimi, ali ova juha donosi dašak tog hladnog sjevera i u vaš dom. Kombinacija nježnog lososa, kremastog vrhnja i povrća stvara toplu, aromatičnu zdjelu koja prija u svako doba godine. A najbolje od svega? Priprema je toliko jednostavna da ćete je s lakoćom savladati čak i ako ste početnik u kuhinji.




Finska juha od lososa 


Sastojci:

  • 30 g maslaca
  • 3 mrkve (narezane na sitne komade)
  • ½ poriluka (narezanog na kolutiće)
  • 500 g krumpira (narezano na kockice)
  • 1200 ml ribljeg temeljca ili vode
  • 500 g fileta lososa (bez kože, narezanog na manje komade)
  • 80 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica svježeg kopra ili ½ žličice suhog kopra
  • sol i papar po ukusu



Priprema:

  • Priprema povrća: U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte mrkvu i poriluk, pa pirjajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta dok povrće ne omekša.
  • Kuhanje krumpira: Dodajte krumpir, temeljac i začine. Pustite da proključa, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15-18 minuta, dok krumpir ne omekša.
  • Dodavanje lososa: Ubacite komadiće lososa i slatko vrhnje. Lagano promiješajte i kuhajte još minutu bez poklopca. Maknite lonac s vatre, pokrijte i ostavite 4-5 minuta da se riba skuha do savršenstva.
  • Posluživanje: Juhu podijelite u tanjure i ukrasite svježim koprom. Poslužite dok je još topla. Preostalu juhu čuvajte u hladnjaku do dva dana i prije posluživanja je dobro zagrijte.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE