PITA OD BUNDEVE S LISNATIM TIJESTOM





Pita od bundeve s lisnatim tijestom 




Stigla je sezona kraljice jeseni - bundeve.  Donosimo vam recept za pitu od bundeve s lisnatim tijestom koja je savršen spoj jednostavnosti i bogatog okusa. Mekana, mirisna, s blagim notama začina - slatka pita osvojit će ukućane, a miris pečenja pretvorit će vaš dom u pravu jesensku oazu. 




Pita od bundeve s lisnatim tijestom 


Sastojci:

  • 1 kg bundeve (oguljene i očišćene)
  • 200 g šećera
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 3 jaja
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 g)
  • 2 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)
  • za još bogatiji okus, nadjevu dodajte malo naribanog đumbira ili klinčića. 



Priprema:

Ogulite i očistite bundevu, narežite je na kockice. Stavite je u tavu s malo vode i pirjajte dok ne omekša, oko 15 minuta. Nakon što je kuhana, napravite pire.

U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom. Dodajte pire od bundeve, kiselo vrhnje, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite lim za pečenje. Višak tijesta odrežite i sačuvajte ga za ukrašavanje pite.

Nadjev od bundeve ulijte u pripremljeno tijesto i spljoštite ga. Po želji ukrasite ostacima kore u obliku trakica ili listova.

Stavite pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta, dok kora ne postane zlatno-smeđa.

Ostavite pitu da se hladi barem 15 minuta prije rezanja. Prije posluživanja pospite je šećerom u prahu.



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE