LAZANJE S PILETINOM I BROKULOM IZ JEDNE TAVE





Lazanje s piletinom i brokulom iz jedne tave 




 Ove lazanje s piletinom i brokulom rade se u jednoj tavi i odličan su spoj brzog i domaćeg obroka. Kremasti, sirasti umak s češnjakom i porilukom nježno obavija piletinu, brokulu i  tjesteninu. Umjesto lazanja možete koristiti i bilo koju drugu tjesteninu, otprilike veličine zalogaja.





Lazanje s piletinom i brokulom iz jedne tave 



Sastojci:

Za piletinu

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 g pilećih prsa bez kostiju i kože, narezanih na tanje odreske
  • ½ čajne žličice soli
  • ¼ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 60 ml vode

Za lazanje

  • 2 žlice maslaca
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • 1 žlica češnjaka, protisnutog
  • 1 poriluk, samo bijeli dio, tanko narezan
  • 30 g glatkog brašna
  • 750 ml pilećeg temeljca (ili 1 kocka + 750 ml vode)
  • 375 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica mješavine talijanskih začina ili timijana
  • 90 g cvjetića brokule, grubo nasjeckanih na komade od 1 cm
  • 1 čajna žličica soli
  • ¼ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 250 g listova tijesta za lazanje, narezanih na kvadrate od 10 cm
  • 50 g svježe naribanog parmezana
  • 150 g svježe naribane mozzarelle
  • svježi listovi origana ili bosiljka za posluživanje, po želji


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi koja može u pećnicu na srednje jakoj vatri. Pospite piletinu solju i paprom s obje strane i pecite 5-6 minuta ili dok ne bude pečena; okrenite je jednom na pola vremena pečenja. Izvadite i ostavite da se ohladi pa je natrgajte na manje komade pomoću dvije vilice.
  3. Po potrebi deglazirajte tavu s 60 ml vode i sastružite sve što se zalijepilo ili obrišite tavu papirnatim ručnikom. Na srednje jakoj vatri otopite maslac, dodajte luk i češnjak i pržite miješajući 1-2 minute.
  4. Dodajte poriluk i pržite miješajući 3-4 minute ili dok ne omekša.
  5. Dodajte brašno, i dalje stalno miješajte, pa za 1 minutu ulijte pileći temeljac i miješajte.
  6. Dodajte vrhnje, mješavinu talijanskih začina, brokulu, sol i papar. Pustite da zavrije.
  7. Dodajte listove lazanja i pazite da su dobro namočeni u umak.
  8. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 6-7 minuta da se lazanje skuhaju.
  9. Maknite poklopac i nastavite kuhati 4-6 minuta dok listovi lazanja nisu gotovo kuhani, a tekućina se ne reducira u gusti umak.
  10. Često miješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila.
  11. Dodajte piletinu i parmezan u tavu. Pažljivo promiješajte.
  12. Maknite s vatre i pospite mozzarellom.
  13. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 3-5 minuta dok se sir ne rastopi.
  14. Ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.
  15. Poslužite sa svježim listovima origana ili bosiljka.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE