PITA OD GLJIVA I LISNATOG TIJESTA 🍄





Pita od gljiva i lisnatog tijesta 



Ako se nas pita, idealna jesenska večer podrazumijeva dobro društvo, cozy atmosferu i ukusnu hranu. A upravo hrana u kojoj u ovim hladnim i mračnim večerima najviše uživamo mora biti topla i puna okusa. Naišli smo na recept za upravo takvo jelo, pitu od sezonskih gljiva i lisnatog tijesta. Hrskava lisnata korica, bogat okus gljiva i začina, ali i nježne note maslaca, sve su potrebno da ovo ukusno jelo postane vaša omiljena večera.





Pita od gljiva i lisnatog tijesta 


Sastojci:

  • 7 g sušenih vrganja
  • 2 žlice maslaca
  • 120 g sezonskih gljiva, primjerice crnih trubača ili bukovača
  • 120 g šampinjona
  • 3 ljutike
  • 60 g kovrčavog kelja
  • 1 mrkva
  • 1 grančica svježe majčine dušice
  • 1 grančica svježeg ružmarina
  • 15 g brašna
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 80 ml vrhnja za šlag
  • 1 lisnato tijesto
  • 1 jaje za premazivanje
  • maslinovo ulje



Priprema:

  • Namočite sušene vrganje u zdjeli tople vode i pustite da odstoje najmanje 10 minuta.
  • Narežite luk i mrkvu na sitne kockice te ostavite sa strane.
  • Očistite šampinjone, uklonite im stručke i narežite ih na četvrtine.
  • Zagrijte duboku tavu te otopite žlicu maslaca i žlicu maslinova ulja.
  • Pirjajte gljive s obje strane kako bi dobro pozlatile. Izvadite gljive iz tave i ostavite sa strane.
  • Dodajte još maslinovog ulja u tavu te pirjajte luk dok ne omekša i postane staklast.
  • Dodajte sol i papar po želji, a zatim narezani kovrčavi kelj, majčinu dušicu i ružmarin. Prijajte oko 4 minute.
  • U tavu dodajte brašno i promiješajte, pa kuhajte bez dodavanja tekućine 1 minutu kako bi se brašno prepržilo.
  • Pomalo dodajte povrtni temeljac i vrhnje miješajući kako bi se sve dobro povezalo.
  • Kuhajte na slaboj vatri, neprestano miješajući, oko 3 minute, dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
  • U smjesu dodajte prepečene šampinjone, mrkvu narezanu na kockice te narezane vrganje.
  • Posolite i popaprite po želji. Pustite da se malo ohladi i ostavite sa strane.
  • Nadjev stavite u posudu za pečenje i prekrijte razvaljanim tijestom.
  • Višak rubova tijesta presavijte prema unutra i pritisnite ga prstima. U sredini tijesta zarežite križ kako bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.
  • Premažite površinu jajetom i posudu stavite na lim za pečenje jer bi tijekom pečenja mogla iskipjeti tekućina.
  • Pecite na 220 °C 30 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE