KREMASTI ČOKOLADNI KOLAČ S JABUKAMA





Kremasti čokoladni kolač s jabukama 



Ako volite deserte koji mirišu na dom, ovaj čokoladni kolač s jabukama i rumom bit će pravo otkriće. Sočan, mirisan i bogat okusima, spaja najbolje od jeseni – jabuke, čokoladu i rum. Uz kremasti čokoladni preljev, ovaj kolač izgleda i okusom podsjeća na nešto što biste poslužili samo najdražima.




Kremasti čokoladni kolač s jabukama 


Sastojci:

biskvit:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 g kakaa

sloj s jabukama:

  • 400 g jabuka (oguljenih i usitnjenih)
  • 100 ml vode
  • 150 g šećera
  • 3 žlice ruma
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g čokolade (nasjeckane)

čokoladni preljev:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 300 g čokolade


Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili lagano namažite i pobrašnite. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte ulje i kratko izmiksajte.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih postupno dodajte u mokru smjesu. Miješajte dok ne dobijete glatku, ujednačenu masu. Ulijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 20–30 minuta, ovisno o pećnici.
  3. Ohladite, pa prerežite biskvit vodoravno na dva dijela. Donji dio vratite u lim, a gornji ostavite sa strane.
  4. Jabuke usitnite i stavite ih kuhati u lonac s vodom i šećerom. Kuhajte nekoliko minuta, dok malo ne omekšaju. Maknite s vatre, dodajte rum, zatim maslac i čokoladu. Dodajte u tu smjesu gornji dio biskvita (natrgan na komade) i ponovno izmiksajte ili dobro promiješajte da se sve poveže.
  5. Dobivenu kremu rasporedite preko donjeg dijela biskvita u limu i poravnajte.
  6. U loncu lagano zagrijavajte vrhnje za šlag – ne smije zakuhati. Dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i smjesa ne postane glatka i sjajna. Ostavite da se malo prohladi, a zatim prelijte preko kolača. Ohladite kolač u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
  7. Pospite sjeckanim orasima po želji.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE