OBRNUTA TORTA S JABUKAMA I KARAMELOM 🍰
Obrnuta torta s jabukama i karamelom
Ništa ne miriše na jesen poput kombinacije jabuka, cimeta i karamela – a ova obrnuta torta od jabuka u finom domaćem karamel-umaku donosi sve to u jednom zalogaju. Sočna je i raskošnog okusa, a jabuke koje ste složili na dno postaju glavni ukras kada tortu preokrenete.
Obrnuta torta s jabukama i karamelom
Sastojci:
Za nadjev
- 85 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 srednje jabuke, oguljene i narezane na kriške cca 1,2 cm debljine
Za biskvit
- 190 g glatkog brašna
- 1 i 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 i 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice soli
- 115 g maslaca, omekšalog
- 100 g kristal šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 90 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
Priprema :
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- U maloj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte maslac i smeđi šećer. Povremeno promiješajte pjenjačom, dok se maslac ne otopi. Kuhajte, neprestano miješajući još 1 minutu da se smjesa zgusne. Maknite s vatre i umiješajte cimet i vaniliju. Ulijte u nenamazanu posudu za pitu dimenzija 23 × 5 cm ili okrugli kalup za torte. Uredno rasporedite kriške jabuka u koncentrične krugove, tako da se malo i preklapaju ako treba. Stavite posudu u hladnjak dok pripremate smjesu za biskvit.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol. Ostavite sa strane.
- Ručnim mikserom miksajte maslac velikom brzinom dok ne postane kremast, oko 1 minutu. Dodajte oba šećera i miksajte velikom brzinom dok se ne sjedine, oko 1 minutu. Po potrebi gumenom špatulom sastružite stranice i dno zdjele. Velikom brzinom umiješajte jaja i ekstrakt vanilije dok se ne sjedine. Po potrebi sastružite stranice i dno zdjele. Uspite suhe sastojke u mokre. Uključite mikser na malu brzinu i, dok mikser radi, polako ulijte mlijeko. Miksajte malom brzinom samo dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte previše miješati. Tijesto će biti gusto.
- Izvadite nadjev iz hladnjaka. Ravnomjerno izlijte i rasporedite tijesto za kolač preko nadjeva.
- Pecite 40-45 minuta. Na pola pečenja prekrijte kolač folijom da se vrh ne zapeče. Kolač je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu kolača izađe uglavnom čista.
- Izvadite kolač iz pećnice i ohladite ga na rešetki za hlađenje 15 minuta. Okrenite ohlađeni kolač na stalak za kolače ili tanjur za posluživanje.
- Kolač možete narezati i poslužiti topao, ali kriške će biti neuredne. Kada se kolač potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, bolje će se rezati.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar