BULOCHKI - PECIVO S NADJEVOM OD JABUKA
Kolači od jabuka jedna su od ljepših strana rane jeseni, no slastice s tim voćem, od kojih kuća tako neodoljivo zamiriše, u prosječnom se hrvatskom kućanstvu obično svode na pite i štrudele. Od dizanog tijesta, međutim, može se napraviti prekrasno mekano i mirisno pecivo punjeno jabukama, koje savršeno prija uz šalicu čaja ili kave. Riječ je o desertu koji je jako omiljen u Poljskoj, Češkoj i njima susjednim zemljama, a nosi simpatičan nadjev bulochki. Možda bismo to mogli prevesti kao bublice, možda kao buhtlice, ali klonit ćemo se nagađanja. Igramo na sigurno i to s odličnim receptom.
Bulochki - pecivo s nadjevom od jabuka
Sastojci:
500 g glatkog brašna
120 ml mlijeka
110 g maslaca
70 g šećera
2 žličice suhog kvasca
3 jaja
Za nadjev:
650 g jabuka
60 g šećera
30 g maslaca
1 žlica limunova soka
1 žličica cimeta
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko s kvascem i jednom žličicom šećera, promiješajte i ostavite pet minuta dok se ne zapjeni. Dodajte preostali šećer, otopljeni maslac i dva jaja pa umiješajte brašno. Zamijesite tijesto ručno ili u kuhinjskom stroju dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu prijanjajućom folijom i ostavite na toplome da se tijesto udvostruči, oko jedan do jedan i pol sat.
Za nadjev ogulite jabuke, očistite ih od koštica i narežite na kockice. Stavite ih u tavu zajedno s maslacem, šećerom, cimetom i limunovim sokom. Pirjajte oko 10 minuta na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, a sok koji puste ne ispari. Ostavite da se potpuno ohlade.
Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na male komade. Svaki komad spljoštite u krug na dlanu i stavite u sredinu žlicu nadjeva. Spojite rubove i oblikujte ovalno pecivo. Složite ih šavom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje. Ponovite s ostatkom tijesta i nadjeva.
Peciva premažite razmućenim jajetom i ostavite još 30 do 60 minuta da se podignu. Pecite 20 do 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar