SLOŽENAC S BROKULOM I SIROM





Složenac s brokulom i sirom 




Ako mislite da je brokula dosadna, ovaj će vas recept razuvjeriti. U ovom jelu cvjetići brokule peku se u bogatom umaku od sira, obogaćenom češnjakom i parmezanom, a sve je zaokruženo zlatno hrskavim preljevom od krušnih mrvica i maslaca.




Složenac s brokulom i sirom 


Sastojci:

Za složenac

  • 600 g cvjetića brokule (2 velike glavice)
  • 60 g maslaca
  • 4 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
  • 45 g glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 375 ml pilećeg temeljca
  • 150 g svježe naribanog polutvrdog sira, cheddra ili goude
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol, po ukusu
  • papar, po ukusu


Za preljev

  • 30 g panko mrvica
  • 25 g naribanog parmezana
  • 20 g maslaca, rastopljenog
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat papra



Priprema :

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
  3. Otopite maslac u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pržite 1 minutu dok ne zamiriše.
  4. Dodajte brašno i pržite 1 minutu, neprestano miješajući.
  5. Polako ulijte polovicu mlijeka, uz neprestano miješanje pjenjačom. Kad se potpuno sjedini, umiješajte preostalo mlijeko i pileći temeljac.
  6. Kuhajte 4 do 5 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne toliko da ostaje na drvenoj kuhači.
  7. Isključite vatru, dodajte sireve i promiješajte. Kušajte i dodajte još soli ako je potrebno.
  8. U umak ubacite brokulu i dobro promiješajte. Izlijte u vatrostalnu posudu i poravnajte žlicom da je jednolično napuni. Pospite preljevom, prekrijte folijom i pecite 25 minuta.
  9. Skinite foliju i pecite još 20 minuta dok preljev ne postane zlatno-smeđe boje.
  10. Ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.



Pripremila : Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE