KOLAČ S BADEMIMA I KRUŠKAMA 🍐





Kolač s bademima i kruškama 




Ovaj rustikalni kolač spaja slatke kruške s bogatim okusima badema i maslaca u savršen desert koji je jednako prikladan za posebne prigode kao i za opuštena druženja uz kavu. Tanke kriške zrelih krušaka slažu se na dno kalupa i tijekom pečenja se karameliziraju, pa tako stvaraju starinski „uzorak“ kad se kolač preokrene. Ali ne morate ga preokrenuti – jednako dobro funkcionira i ako je tijesto na gornjoj strani.




Kolač s bademima i kruškama 


Sastojci:

  • 2 do 3 zrele kruške
  • 120 g glatkog brašna, podijeljeno
  • 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 3/4 čajne žličice soli
  • 160 g šećera u prahu, plus za posipanje
  • 190 g paste od badema
  • 230 g maslaca, sobne temperature i narezanog na kockice, plus za namastiti kalup
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica ekstrakta badema
  • 6 velikih jaja, sobne temperature



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  2. Namažite kalup za torte promjera 23 cm ili kalup s odvojivim dnom maslacem, dno obložite papirom za pečenje pa premažite i njega maslacem. Pospite kalup brašnom i otresite višak.
  3. Ogulite kruške i narežite ih na vrlo tanke kriške. Počnite od vanjskog ruba kalupa i slažite kriške u uskim koncentričnim krugovima dok ne prekrijete dno kalupa.
  4. U maloj zdjeli pomiješajte 90 g brašna, prašak za pecivo i sol. Ostavite sa strane.
  5. U multipraktiku sameljite šećer, pastu od badema i 30 g brašna, tako da se pasta od badema pomiješa sa šećerom i sa formiraju smjesu nalik pijesku.
  6. Dok multipraktik radi, dodajte kockice maslaca jednu po jednu. Kada se maslac sjedini sa smjesom, dodajte ekstrakt vanilije i badema. Miksajte dok smjesa ne postane sasvim glatka.
  7. Dodajte jaja jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja.
  8. Dodajte polovicu suhih sastojaka i pulsirajte nekoliko puta. Dodajte ostale suhe sastojke i pulsirajte sve dok se ne sjedini. Smjesa će biti lagana, pahuljasta i rijetka.
  9. Prelijte smjesu preko krušaka, a zatim pecite kolač u sredini pećnice. Provjerite nakon 50 minuta. Pecite dok ne dobije boju i sredina se ne stegne.
  10. Izvadite kolač iz pećnice i oštrim nožem pređite po obodu kalupa kako biste ga odvojili od stranica. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, a zatim ga prebacite na tanjur za kolače. Na vama je da odlučite koja će strana biti gornja.
  11. Pospite kolač šećerom u prahu i poslužite.



Pripremila: Ivana Matas 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

5 NAJČEŠĆIH MITOVA O NOKTIMA KOJIMA NE BISTE TREBALI VJEROVATI