FOCACCIA S KRUŠKOM
Focaccia s kruškom
Možda ste isprobali klasičnu focacciu s cherry
rajčicama, ružmarinom i soli, ali s ovim receptom dovest ćete svoju focacciu na
zavidnu razinu.
Focaccia s kruškom
Sastojci:
240 ml tople vode
7 g suhog kvasca
1/2 žličice meda
320 g glatkog brašna
100 ml maslinovog ulja
1 žličica soli
1 glavica luka
1 žličica smeđeg šećera
1 kruška
100 g razmrvljene gorgonzole
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte toplu vodu, kvasac i med, pa
ostavite sa strane pet minuta. U smjesu s kvascem dodajte otprilike 120 g
brašna i 30 ml maslinovog ulja, kratko promiješajte i ostavite pet minuta da
odstoji pa dodajte ostatak brašna i sol. Mijesite dok tijesto ne postane glatko
i elastično. Prebacite u blago nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i
ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena.
U međuvremenu očistite luk i narežite na polumjesece, krušku
operite, ogulite i narežite na tanke ploške. Zagrijte jednu žlicu maslinovog
ulja na tavi pa dodajte narezani luk, poklopite i pržite na srednje jakoj
vatri, miješajući otprilike deset minuta. Dodajte šećer, poklopite i pržite
miješajući još deset minuta.
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva i papirom za pečenje obložite
kalup za pečenje dimenzija 25 x 35 centimetara. Prebacite tijesto u kalup i
lagano s namašćenim prstima utisnite tijesto po cijeloj površini. Prelijte s
polovicom ulja i ostavite da se diže 20 minuta. Ravnomjerno rasporedite
karamelizirani luk po tijestu, zatim kruške te pospite s razmrvljenim sirom.
Prelijte s ostatkom ulja i stavite u pećnicu na 20 minuta ili dok tijesto ne
dobije zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi pa narežite i
poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar