Postovi

RIČET

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a5468/starinski-recept-za-ricet.html RIČET Sastojci: • 200 g graha • 200 g oljuštenog ječma • 1 luk • 1 mrkva • 1 žlica masti  • 70 ml soka od rajčice  • 2 - 3 češnja češnjaka  • 1 žlica brašna • suho meso ili slanina  Priprema: Grah prelijte vodom i ostavite da se namače nekoliko sati najbolje preko noći.  Vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije.  Opet zalijte vodom pa grahu dodajte ječam i suho meso. Dodajte još vode.  Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.  Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće.  Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša.  Dodajte u grah.  U isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol.  Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice po potrebi dolijevajući malo vode. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta. 

KAKO NAPRAVITI DOMAĆE PERECE?

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a1839/Kako-napraviti-domace-perece.html SLANI PERECI Sastojci: • 150 ml tople vode  • 500 g brašna  • 1 vrećica suhog kvasca  • 1 jaje • 3 žlice ulja • 1 žličica soli • 1 žličica šećera  • 1 žlica sode bikarbone  Priprema: Pomiješajte toplu vodu, sol i šećer. Dodajte kvasac i ostavite 5 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte brašno i 2 žlice ulja pa umijesite tijesto. Premažite ga preostalom žlicom ulja. Stavite tijesto u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko sat vremena.  Zagrijte pećnicu na na 230 stupnjeva.  Tijesto izrežite na 8 dijelova i razvaljajte u tanke štapiće pa krajeve uvijte u oblik pereca.  Dodajte sodu bikarbonu u dublji lonac vode i pustite da zavrije. Svaki perec kuhajte pola minute. Perece stavite na lim za pečenje, premažite ih razmučenim jajetom i pospite solju. Pecite ih 10 do 15 minuta dok ne porumene. 

PALENTA S GLJIVAMA, KESTENIMA I SIROM

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/a2734/recept-za-kremastu-palentu-s-gljivama-kestenjem-i-sirom.html PALENTA S GLJIVAMA, KESTENIMA I  SIROM  Sastojci: • 250 g šampinjona • 2 žličice maslinova ulja  • 1 češanj češnjaka  • 1 grančica ružmarina, nasjeckani listovi  • 100 g kuhanog kestena • 100 ml punomasnog mlijeka • 100 g palente  • 30 g maslaca • 25 g parmezana  • 100 g tvrdog sira  Priprema: Šampinjone popržite oko tri minute uz povremeno miješanje.  Smanjite vatru pa dodajte ulje, češnjak, ružmarin i kestene.  Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje dok ne zamiriše.  Dodajte žlicu vode i poklopite pa ostavite da se ohladi 10 minuta.  Ulijte mlijeko u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli te pustite da zavrije. Smanjite vatru na najnižu, uspite palentu uz miješanje i kuhajte 5 do 8 minuta uz stalno miješanje dok se ne zgusne i odvoji od posude. Umiješajte maslac, parmezan i pola sira te začinite.  Pospite...

JUHA OD KESTENA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a692/Juha-od-kestena-recept.html JUHA OD KESTENA Sastojci: • 400 g očišćenih kestena • 1,6 l povrtnog temeljca  • 4 žlice maslinova ulja  •malo naribanog muškatnog oraščića  • 2 poriluka  • 1 krumpir  • 3 stapke celera  • korijen peršina  • sol i papar  • 1,5 dl vrhnja za kuhanje  Priprema: Operite i nasjeckajte poriluk, stapke celera i korijen peršina.  U međuvremenu ogulite kestene pa krupno narezane dodajte povrću koje ste popržili na malo maslinova ulja.  Dodajte vodu i povrtni temeljac te kuhajte 30 minuta.  Na polovici vremena kuhanja dodajte naribani krumpir pa začinite solju i paprom.  Kad je juha gotova pasirajte je ili miksajte štapnim mikserom.  Dodajte vrhnje za kuhanje, kratko prokuhajte i poslužite.

PAČJA PRSA U UMAKU OD SUHIH ŠLJIVA I KESTENA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a693/Pacja-prsa-u-umaku-od-kestena-i-sljiva-recept.html PAČJA PRSA U UMAKU OD SUHIH ŠLJIVA I KESTENA  Sastojci: • 4 komada ili oko 800 g pačjih prsa • 100 g pečenih i očišćenih kestena • 100 g suhih šljiva bez koštica  • 150 ml bijelog vina  • 80 g pekmeza od šljiva  • 10 g maslaca  • ulje • sol i papar  Priprema: Kožu pačjih prsa oštrim nožem zarežite nekoliko puta pa začinite solju i paprom.  U tavi ugrijte 2 do 3 žlice ulja i stavite peći pačja prsa prvo kožom okrenuta prema dolje.  Nakon 5 do 6 minuta pačja prsa okrenite na drugu stranu i pecite na laganoj vatri kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju. Nakon još 8 do 10 minuta ovisno o debljini izvadite meso iz tave i dobro ga omotajte aluminijskom folijom kako bi zadržalo toplinu i sočnost. Na masnoću od pečenja dodajte suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijte vino, začinite solju i paprom pa kuhačom nježno ostružite dno tave ka...

NAMAZ OD KESTENA

Slika
https://story.hr/Gourmet/a183429/Slatki-namaz-od-kestena.html NAMAZ OD KESTENA Sastojci: • 1 kg kestena • 1 kg šećera  • 1 mahuna vanilije  Priprema: Stavite zarezane kestene ili marune u dosta hladne vode i kuhajte oko sat vremena.  Kuhane kestene ocijedite, ogulite i usitnite u pire. Izvažite pire i dodajte istu količinu šećera. Na laganoj vatri u 200 ml vode kuhajte vaniliju i šećer desetak minuta pa dodajte pire. Ako želite dodajte malo korice limuna i naranče, a u tom slučaju procijedite sirup prije dodavanja kesten  - pirea.  Kuhajte do pola sata na laganoj vatri neprestano miješajući.  Vruću smjesu prelijte u staklenke i zatvorite ih.

KAKO NAPRAVITI SAVRŠEN CHEESECAKE?

Slika
https://skuhaj.story.hr/Savjet-vise/a5199/6-trikova-za-savrsen-cheesecake.html KAKO NAPRAVITI SAVRŠEN CHEESECAKE? Cheesecake odnosno kolač ili torta od sira jedan je od najpopularnijih jednostavnih kolača na svijetu koji i početnici mogu pripremiti. Ovi savjeti pomoći će vam da vam kolač uspije baš svaki put. Podloga  Izmrvljeni keksi i otopljeni maslac bit će savršena podloga, ali kada smjesu stavite u lim dobro je utisnite dnom čaše. Tako će podloga kolača od sira postati kompaktna dok se hladi u hladnjaku i neće se poslije mrviti.  Masti su važne  Nemojte eksperimentirati s kiselim vrhnjem ili sirom manje masnoće. Nećete dobiti kremu savršenog okusa i teksture ako napravite ovu pogrešku. Nikada nemojte mijenjati sastojke kolača od sira s onima manje masnoće. Temperatura je važna Provjerite jesu li svi sastojci sobne temperature. Posebno to vrijedi za maslac, jaja i sir. Samo vrhnje za šlag treba biti iz hladnjaka. Trik s pečenjem  Ako radite pečeni kol...

VRIJEME JE ZA NAMAZ OD MRKVE

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a238018/Domaci-namaz-od-mrkve-recept.html Prijelaz iz zime u proljeće idealno je vrijeme za uživanje u jelima koja se pripremaju od korjenastog povrća. Naizgled skromno ovo je povrće riznica hranjivih tvari i mnogo više od dodataka juhama i varivima. Mrkva sadrži obilje hranjivih tvari poput eteričnih ulja, pigmenata i karotenoida od kojih crvena i grimizna mrkva sadrže više antocijanina i likopena, narančasta više beta-karotena, a žuta luteina i ksantofila. Zdravi korijen mrkve mora biti čvrst, gladak i intenzivne boje. Zato ovoga proljeća napravite namaz od mrkve i opskrbite tijelo potrebnim nutrijentima.  Sastojci: 5 većih mrkava  4 češnja češnjaka  maslinovo ulje  voda sol i papar  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Mrkve operite, očistite i narežite na kolutiće. Češnjak očistite i narežite na krupnije komade. Mrkvu i češnjak začinite maslinovim uljem, soli i paprom. Dobro promiješajte. ...

SAVEZNICI U BORBI PROTIV VIRUSA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Lifestyle/amp/a125425/Saveznici-u-borbi-protiv-virusa.html Mnogo ljudi dane provodi u krevetu zbog virusa, a da se i sami ne biste našli u takvoj situaciji odnosno da vas ne svladaju gripa ili prehlada donosim savjete za učinkovitu prevenciju.  Higijena  Bolest možete spriječiti održavanjem higijene tijela što uključuje svakodnevno tuširanje, pranje ruku prije jela, prije nanošenja kontaktnih leća ili bilo kojeg drugog kontakta s očima i ustima te obavezno pranje ruku nakon kontakta s oboljelom osobom.  Čišćenje Virus gripe na površinama u kućanstvu može preživjeti do 24 sata što je dovoljno vremena da se proširi među ukućanima. Kako biste spriječili eventualnu zarazu ne dijelite osobne predmete kao što su četkice za zube, ručnici, čaše i pribor za jelo. Redovito dezinficirajte često korištene površine poput tipkovnice, mobitela, daljinskog upravljača, kvake na vratima... Kontaminirane predmete operite u vrućoj...

KRAFNE KAO SLATKI GRIJEH

Slika
https://amazonke.com/slatki-grijeh-krafne-s-kremom-od-mascarponea/ Krafne su poslastica koju pripremamo od prženog tijesta u koje ide kvasac pa osvajaju nepce mekanom, napuhnutom unutrašnjosti koja nastaje dizanjem tijesta, ali i kao rezultat dodira tijesta s vrućim uljem. Naime pri pečenju plinovi zagrijavanjem ekspandiraju, a voda iz tijesta pretvara se u paru koja nastavlja ekspanziju zbog visoke temperature. Idealna temepratura ulja i prava receptura tijesta uz obavezan dodatak alkohola najčešće ruma ili rakije osigurat će optimalnu hrskavost i ograničiti količinu masnoće koja prodire u tijesto. Prženo tijesto koje ne sadrži kvasac još je hrskavije, ali nerijetko i masnije. Možda je jednostavnije krafne kupiti nego napraviti, ali okušajte se u pripremi jer vrijedi. Krafne nadjednite po želji i budite kreativni. Krafne s kremom od mascarponea  Za tijesto: 2,5 dl svježeg mlijeka  500 g brašna 25 g svježeg kvasca  2 jaja 50 g šećera  1 kuhani...