PAČJA PRSA U UMAKU OD SUHIH ŠLJIVA I KESTENA



https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a693/Pacja-prsa-u-umaku-od-kestena-i-sljiva-recept.html



PAČJA PRSA U UMAKU OD SUHIH ŠLJIVA I KESTENA 



Sastojci:

• 4 komada ili oko 800 g pačjih prsa
• 100 g pečenih i očišćenih kestena
• 100 g suhih šljiva bez koštica 
• 150 ml bijelog vina 
• 80 g pekmeza od šljiva 
• 10 g maslaca 
• ulje
• sol i papar 




Priprema:


Kožu pačjih prsa oštrim nožem zarežite nekoliko puta pa začinite solju i paprom. 

U tavi ugrijte 2 do 3 žlice ulja i stavite peći pačja prsa prvo kožom okrenuta prema dolje. 

Nakon 5 do 6 minuta pačja prsa okrenite na drugu stranu i pecite na laganoj vatri kako bi meso iznutra zadržalo ružičastu boju.

Nakon još 8 do 10 minuta ovisno o debljini izvadite meso iz tave i dobro ga omotajte aluminijskom folijom kako bi zadržalo toplinu i sočnost.

Na masnoću od pečenja dodajte suhe šljive, pečene očišćene kestene, ulijte vino, začinite solju i paprom pa kuhačom nježno ostružite dno tave kako biste oslobodili karamelizirani sloj od pečenja. 

Kada umak zavrije ostavite na laganoj vatri 2 do 3 minute odnosno da se reducira na pola.

Potom u umak dodajte pekmez od šljiva i umiješajte maslac.

Kada dobijete sjajni umak ugasite vatru. 

Pačja prsa izvadite iz folije na dasku, narežite ih na komade debljine 5 do 7 mm, u nizu složite na tanjur pa prelijte umakom.

Poslužite uz pire krumpir ili pečeno korjenasto povrće. 



Primjedbe