Postovi

KOLAČ S CIMETOM I MASLACEM

Slika
Kolač s cimetom i maslacem  Ako volite deserte koji mirišu na djetinjstvo i dom, ovaj jednostavan kolač s maslacom i cimetom mogao bi vas osvojiti.  Kolač s cimetom i maslacem  Sastojci: Za biskvit 240 g glatkog brašna 1 žlica praška za pecivo 1 čajna žličica mljevenog cimeta ¾ čajne žličice soli 260 g šećera 145 g masti ili maslaca 1 ½ čajne žličice ekstrakta vanilije 3 velika jaja 160 ml mlijeka Za sirup 100 g šećera 80 ml vode 85 g maslaca 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ¾ čajne žličice mljevenog cimeta Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof promjera 25 cm. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj zdjeli električnim mikserom miješajte šećer, mast i vaniliju dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte jaja, jedno po jedno i miksajte barem 1 minutu nakon što dodate svako jaje. Postepeno umiješajte smjesu s brašnom u onu s mlijekom. Ulijte tijesto u pripremljeni k...

KUHANO VINO S RUMOM NA KARIPSKI NAČIN🍷

Slika
Kuhano vino s rumom na karipski način  Ovaj recept za kuhano vino dolazi s kariba, točnije s otoka St. Lucia i - pogodili ste - kuha se s rumom. Ako tražite savršen napitak koji će vas ugrijati u hladnim večerima i unijeti dašak egzotike, ovako kuhano vino s karipskim štihom bit će pun pogodak. Kuhano vino s rumom na karipski način  Sastojci: 400 ml Chairman’s Reserve začinjenog ruma 1 boca crnog vina 400 ml svježeg soka od naranče 240 ml svježeg soka od limuna 160 ml sirupa od šećerne trske 5 štapića cimeta ½–1 čajna žličica svježe naribanog muškatnog oraščića 1 mahuna vanilije, prerezana po dužini 6 klinčića 2 zvjezdasta anisa 10 kriški naranče 4 kriške kruške, po želji Priprema: U veliki lonac stavite rum, crno vino, sok od naranče, sok od limuna, sirup od šećerne trske, cimet, muškatni oraščić, mahunu vanilije, klinčiće, zvjezdasti anis, kriške naranče i kriške kruške. Zagrijavajte smjesu na laganoj do srednje jakoj vatri 15–20 minuta, lagano miješajući, a da n...

PROTEINSKI BROWNIE

Slika
Proteinski brownie  Brownie je popularna američka slastica – riječ je o zbijenim kockama bogatog čokoladnog okusa i pomalo gnjecave teksture koja se najčešće servira kao desert. Kolač je to koji se tradicionalno sastoji od uobičajenih sastojaka iz hladnjaka i smočnice poput jaja, maslaca, brašna, šećera i nezaobilaznog kakao praha. U posljednje vrijeme razvijeni su i novi recepti za ovu slasticu, a koji sadrže sastojke poput čokoladnog proteinskog praha i grčkog jogurta. S obzirom da imaju veći udio proteina od klasičnih brownieja, nameću se kao sjajan izbor za okrjepu prije ili nakon vježbanja. Proteinski brownie  Sastojci: 240 g grčkog jogurta 60 g proteinskog praha s čokoladom 60 g kokosovog šećera 35 g kakaa u prahu 1 veliko jaje Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite manji kockasti lim za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane. Pomiješajte izmućkano jaje s grčkim jogurtom, proteinskim prahom, šećerom i kakao prahom. Miješajte ...

SVINJETINA NA BAVARSKI

Slika
Svinjetina na bavarski  Osim što je ukusan, bavarski specijalitet je i nježno za kućni budžet jer vas sastojci neće koštati više od 10 eura za četiri osobe. Svinjetina na bavarski  Sastojci: 1 kg svinjske lopatice s kožom 2 žličice morske soli 2 žličice slatke mljevene paprike 1 žličica mljevenog crnog papra 2 žlice neutralnog ulja 1 žlica maslaca 2 mrkve, nasjeckane 1 poriluk, narezan ¼ glavice celera ili 2 stabljike celera, nasjeckane 4 režnja češnjaka, nasjeckana 1 žličica sjemenki kima 250 ml povrtnog temeljca 250 ml tamnog piva 2 žličice koncentrata rajčice 1 žličica šećera Prema ukusu 1 žlica škrobnog brašna Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Skalpelom ili oštrim nožem zarežite kožu svinjetine u obliku mreže (uzorak dijamanta ili romba). Meso natrljajte solju, paprikom i paprom te ga ostavite sa strane. U posudi koja može ići u pećnicu zagrijte ulje i maslac na srednjoj vatri dok se maslac ne otopi i zapjeni. Pecite svinjetinu sa svih strana (2-3 minute po ...

LISNATO POVRĆE IZ PEĆNICE S JAJIMA I GLJIVAMA 🍄

Slika
Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama  Ako volite jela koja kombiniraju sezonske namirnice, pregršt nutrijenata i malo kulinarske znatiželje, zeleno povrće s jajima i umakom iz pećnice brzo će ući u vašu stalnu rotaciju. Priprema je jednostavna, a okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Lisnato povrće iz pećnice s jajima i gljivama  Sastojci: pola glavice kelja veća vezica blitve 140 g baby špinata 3 žlice maslaca 225 g očišćenih i narezanih šampinjona 2 poriluka (bijeli i svijetlozeleni dio) 3 režnja češnjaka (2 nasjeckana, 1 cijeli za prepečeni kruh) 2 žlice glatkog brašna 120 ml vrhnja za kuhanje 120 ml mlijeka 3 žlice bijelog vina prstohvat muškatnog oraščića 2 žličice dijon senfa 75 g naribane gouda ili edamera 4-6 jaja prstohvat mljevene crvene paprike 4-6 kriški prepečenog i maslacem premazanog kruha sol i papar Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Kelj, blitvu i špinat kuhajte oko minutu u slanoj vodi pa ohladite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedi...

ZAŠTO VAM JE STALNO DOSADNO?

Slika
Zašto vam je stalno dosadno? Nekim ljudima kao da nikada nije dosadno i uvijek imaju nešto za raditi ili negdje za ići. S druge strane ima i onih ljudi kojima je non stop dosadno. Gdje je problem i kako je moguće da je vama stalno dosadno, a nekima nikada? Pasivna ste osoba Čekate da zabava i nešto za raditi dođe k vama, umjesto da to sami pronađete. Aktivni ljudi kreiraju sami svoju zabavu na način da se upuste u različite aktivnosti ili iniciraju druženja. Pasivni će ljudi čekati da ih netko pozove negdje ili da im kaže što raditi, neće se samoinicijativno oni angažirati. Nemate ciljeve Manjak osobnih   (ili profesionalnih) ciljeva   također može dovesti do konstantne dosade. Kako nemate nikakve ciljeve, tako nemate ni ideja što raditi. Imate previše vremena koje ne znate kako ispuniti. Prekomjerna stimulacija mozga Kada previše koristimo   društvene mreže i streaming servise ,  oni polako istreniraju naš mozak da uvijek, svake sekunde, ima ne...

KUGLICE OD PISTACIJA

Slika
Kuglice od pistacija  Čini se da su pistacije u posljednje vrijeme posvuda oko nas. Bilo da je riječ o ukusnim desertima ili umacima, činjenica je da se mogu iskoristiti u pripremi raznih jela. No, ovaj put ostajemo pri temi slastica – i to zbog jednostavnog recepta koji nam je odmah privukao pažnju. Kuglice od pistacija  Sastojci: 250 g mascarpone sira 160 g piškota 3 žlice namaza od pistacija po želji: mljevene pistacije za dekoraciju Priprema: Sjedinite mascarpone sir, piškote i namaz od pistacija. Ako namaz nije dovoljno sladak, dodajte malu količinu šećera u prahu. Uzmite malo smjese i izravnajte je na dlanu kako biste u nju stavili pola žličice namaza od pistacija. Potom je zatvorite i oblikujte kuglicu. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo mljevenih pistacija ili piškota. Na kraju kuglice uvaljajte u mljevene pistacije i ohladite ih oko pola sata. Od navedene količine sastojaka trebali biste dobiti deset većih kuglica. Pripremila: Ivana Matas ...

ZDRAVE I TOKSIČNE SVAĐE - KAKO PREPOZNATI RAZLIKU?

Slika
Zdrave i toksične svađe - kako prepoznati razliku? Svaki je odnos jedinstven i priča za sebe, no svi imaju nešto zajedničko – nesuglasica će uvijek biti i svađe će se događati. Možda ne zvuči kao najromantičnija stvar na svijetu ili kao nešto što zaljubljena osoba želi čuti, ali to je istina i od svađa ne treba bježati. Na samu riječ "svađa", mnogi će pomisliti na vikanje, psovke, lupanje vratima i udaljavanje pa će ju pod svaku cijenu željeti izbjeći. No to dovodi do drugog problema – potiskivanja emocija i izbjegavanja određenih tema. Drugim riječima, nemojte to raditi. Svađa ne mora značiti da je veza u krizi. Dapače, ima više vrsta svađa i načina svađanja, a dvije su ključne podjele: na zdrave i toksične svađe. Možda vam se na prvu ne čini da se išta dobrog može izroditi iz svađe, no to nije tako. Krenimo redom i definirajmo što su to zdrave svađe. Radi se o   konstruktivnim raspravama u kojima partneri otvoreno dijele svoje mišljenje...

MLJEVENO MESO SA SVJEŽIM KUPUSOM

Slika
Mljeveno meso sa svježim kupusom  Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept spaja sočno mljeveno meso sa svježim, hrskavim kupusom i aromatičnim začinima. Savršen je za brzi obiteljski ručak ili za pripremu unaprijed kada želite imati obrok i za drugi dan. Kombinacija povrća i mesa daje jelu bogatstvo okusa, a dodatak pasirane rajčice i svježeg peršina jelu daje nježnu, domaću aromu. Ovo je idealno rješenje kada želite nešto jednostavno, ali ukusno, bez nepotrebnog stresa u kuhinji. Isprobajte ovaj recept i uživajte u toplom, mirisnom ručku koji mami osmijeh na lice. Mljeveno meso sa svježim kupusom  Sastojci: 1 glavica luka 2 mrkve 3 režnja češnjaka pola glavice kupusa ili jedna manja glavica 600 g mljevenog mesa 250 ml pasirane rajčice peršin sol papar maslinovo ulje Priprema: 1. Na maslinovom ulju stavite dinstati luk i češnjak. Dodajte im na kockice narezanu mrkvu. 2.  Zatim povrću dodajte mljeveno meso. Posolite. Kada meso dobije lijepu boju, dodajte m...

FIGARO OBLATNE

Slika
Figaro oblatne  Ova retro poslastica ne traži puno vremena ni kulinarskog umijeća, a rezultat je raskošan sloj zlatnog nadjeva oblatni koji se režu u savršene, slatke zalogaje. Idealan je kolač kad trebate nešto brzo, provjereno i ukusno – a najbolje od svega, preko noći postane još finiji. Figaro oblatne  Sastojci: 250 g šećera 250 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha 250 g maslaca 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije naribana korica 1 limuna Priprema: U lončiću otopite maslac. U zasebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja s pola količine šećera, dodajte otopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu. Umiješajte orahe pa sve vratite na laganu vatru. Miješajte cijelo vrijeme dok se smjesa ne počne zgušnjavati i postaje sjajna i kompaktna. Drugu polovicu šećera rastopite u zasebnoj posudi dok ne dobijete karamel. Pažljivo ga ulijte u toplu smjesu s orasima, miješajte brzo da se karamel ravnomjerno spoji. Na papir za pečenje položite prvu oblatnu (hrapava strana prema gore)....