SVINJETINA NA BAVARSKI
Svinjetina na bavarski
Osim što je ukusan, bavarski specijalitet je i nježno za kućni budžet jer vas sastojci neće koštati više od 10 eura za četiri osobe.
Svinjetina na bavarski
Sastojci:
- 1 kg svinjske lopatice s kožom
- 2 žličice morske soli
- 2 žličice slatke mljevene paprike
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 2 žlice neutralnog ulja
- 1 žlica maslaca
- 2 mrkve, nasjeckane
- 1 poriluk, narezan
- ¼ glavice celera ili 2 stabljike celera, nasjeckane
- 4 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica sjemenki kima
- 250 ml povrtnog temeljca
- 250 ml tamnog piva
- 2 žličice koncentrata rajčice
- 1 žličica šećera
Prema ukusu
- 1 žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Skalpelom ili oštrim nožem zarežite kožu svinjetine u obliku mreže (uzorak dijamanta ili romba). Meso natrljajte solju, paprikom i paprom te ga ostavite sa strane.
- U posudi koja može ići u pećnicu zagrijte ulje i maslac na srednjoj vatri dok se maslac ne otopi i zapjeni. Pecite svinjetinu sa svih strana (2-3 minute po strani) dok ne postane zlatno-smeđe boje. Izvadite meso iz posude i sačuvajte sokove koje ispusti.
- U istoj posudi pirjajte mrkvu, poriluk, celer i češnjak sa sjemenkama kima oko 5 minuta dok ne omekšaju. Dodajte povrtni temeljac kako biste deglazirali posudu, stružeći drvenom kuhačom smeđe ostatke sa dna.
- Vratite svinjetinu u posudu s kožom prema dolje. Pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta. Zatim okrenite svinjetinu s kožom prema gore i ulijte pivo u posudu. Pecite još 50 minuta do 1 sat, dok temperatura mesa ne dosegne 70°C.
- Izvadite meso iz posude i prebacite ga na pleh. Procijedite sokove iz posude kroz sito u mali lonac, pritiskajući povrće kako biste izvukli što više tekućine.
- U lonac dodajte koncentrat rajčice i šećer te pustite da umak lagano vrije. Po potrebi ga začinite. Ako želite zgusnuti umak, pomiješajte škrobno brašno s malo mlake vode i umiješajte ga u umak, miješajući dok se ne zgusne.
- Vratite svinjetinu u pećnicu, uključite grill opciju i pecite dok koža ne postane (5-7 minuta). Narežite meso i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar