FIGARO OBLATNE
Figaro oblatne
Ova retro poslastica ne traži puno vremena ni kulinarskog umijeća, a rezultat je raskošan sloj zlatnog nadjeva oblatni koji se režu u savršene, slatke zalogaje. Idealan je kolač kad trebate nešto brzo, provjereno i ukusno – a najbolje od svega, preko noći postane još finiji.
Figaro oblatne
Sastojci:
- 250 g šećera
- 250 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha
- 250 g maslaca
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- naribana korica 1 limuna
Priprema:
- U lončiću otopite maslac. U zasebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja s pola količine šećera, dodajte otopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu. Umiješajte orahe pa sve vratite na laganu vatru. Miješajte cijelo vrijeme dok se smjesa ne počne zgušnjavati i postaje sjajna i kompaktna.
- Drugu polovicu šećera rastopite u zasebnoj posudi dok ne dobijete karamel. Pažljivo ga ulijte u toplu smjesu s orasima, miješajte brzo da se karamel ravnomjerno spoji.
- Na papir za pečenje položite prvu oblatnu (hrapava strana prema gore). Prelijte još toplu smjesu i poravnajte je špatulom, zatim poklopite drugom oblatnom. Lagano zamotajte u papir ili krpu pa opteretite daskom ili drugim teškim predmetom kako bi se oblatne spojile bez podizanja rubova.
- Ostavite oblatne da odstoje najmanje šest sati, idealno preko noći. Nakon hlađenja režite na tanke štangice ili kocke. Figaro oblatne mogu stajati danima i bit će sve ukusnije – zato su savršene za blagdanske pladnjeve.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar