KOLAČ S CIMETOM I MASLACEM






Kolač s cimetom i maslacem 




Ako volite deserte koji mirišu na djetinjstvo i dom, ovaj jednostavan kolač s maslacom i cimetom mogao bi vas osvojiti. 





Kolač s cimetom i maslacem 



Sastojci:

Za biskvit

  • 240 g glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • ¾ čajne žličice soli
  • 260 g šećera
  • 145 g masti ili maslaca
  • 1 ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 3 velika jaja
  • 160 ml mlijeka

Za sirup

  • 100 g šećera
  • 80 ml vode
  • 85 g maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ¾ čajne žličice mljevenog cimeta



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof promjera 25 cm.
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
  4. U drugoj zdjeli električnim mikserom miješajte šećer, mast i vaniliju dok smjesa ne postane lagana i pjenasta.
  5. Dodajte jaja, jedno po jedno i miksajte barem 1 minutu nakon što dodate svako jaje.
  6. Postepeno umiješajte smjesu s brašnom u onu s mlijekom.
  7. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, 40 do 45 minuta.
  9. Dok se kolač peče, napravite sirup. Pomiješajte šećer, vodu, maslac, vaniliju i cimet u loncu na srednje laganoj vatri. Miješajte dok se maslac ne otopi.
  10. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta.
  11. Pažljivo preokrenite topli kolač na tanjur za posluživanje ili rešetku za hlađenje.
  12. Vilicom izbodite kolač i prelijte ga toplim sirupom pa poslužite nakon otprilike 30 minuta.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

MLJEVENO MESO SA SVJEŽIM KUPUSOM