KRUŠKE POŠIRANE U VINU I PRELIVENE BIJELOM ČOKOLADOM 🍫
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/kruske-s-bijelom-cokoladom-recept/
Kruške poširane u vinu i prelivene bijelom čokoladom
U moru božićnih recepata koji često obiluju teškim sastojcima poput brašna, vrhnja za šlag, raznih glazura i krema, ponekad se zaželimo nečeg lakšeg i osvježavajućeg. Za sve koji žele uživati u svečanom desertu, a da pritom ostanu puni energije. Ovaj recept idealan je za blagdanske trenutke kada želimo uživati u slatkom, a da pri tome ne preopteretimo tijelo ni stol. Kao laganu blagdansku slasticu ove godine radimo kruške poširane u vinu i prelivene bijelom čokoladom.
Kruške poširane u vinu i prelivene bijelom čokoladom
Sastojci:
- 6 krušaka (koje nisu jako zrele, bez peteljke i oguljene). Ako je potrebno, malo odrežemo dno tako da kruške stoje uspravno na tanjuru.)
- 750 ml (1 boca) laganog vina (idealno rose)
- 200 g šećera
- 1 štapić cimeta
- 3 zvjezdasta anisa
- 5 cm đumbira narezanog na kriške
- Mala šaka sušenih listova hibiskusa
- 650 g kapljica bijele čokolade
Priprema:
- U veliki lonac ulijemo 950 ml vode, a zatim dodamo šećer, vino, cimet, zvjezdasti anis, đumbir i lišće hibiskusa. Stavimo ga na srednje jaku vatru i promiješamo da se šećer otopi i da se hibiskus otvori. Kad smjesa počne ključati, smanjimo vatru i ostavimo da se krčka.
- Pažljivo spustimo kruške u lonac i pazimo da budu potpuno uronjene. Stavimo list papira za pečenje preko njih kako ne bi isplivale.
- Pustimo ih da se krčkaju otprilike 45 minuta do 1 sat, okrećući ih nakon 25 minuta da se ravnomjerno skuhaju. Nakon 45 minuta kruške nabodemo čačkalicom ili kuhinjskim nožem: ako nož lako probije pulpu, a kruške se ne raspadaju, spremne su.
- Pustimo da se kruške ohlade u tekućini, a zatim ih stavimo poklopljene u hladnjak i ostavimo da se odstoje preko noći.
- Sljedeći dan izvadimo kruške iz tekućine, osušimo ih kuhinjskim papirom i ostavimo sa strane.
- Pripremimo lim obložen papirom za pečenje kako bismo na njega stavili kruške nakon što ih obložimo čokoladom.
- Otopimo čokoladu na pari dok ne postane glatka. Umačemo kruške jednu po jednu u otopljenu čokoladu i pripazimo da budu potpuno obložene. Prebacimo ih na lim i stavimo u hladnjak dok se čokolada ne stvrdne. Ponavljamo ovaj postupak dok ne dobijemo glatki i tvrdi sloj bijele čokolade.Serviranje: ako želite ukrasiti kruške, možete rastopljenu čokoladu staviti u slastičarsku vrećicu i napraviti male točkice na koje potom možete staviti cvjetove ili začinsko bilje. Držimo ih u hladnjaku do posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar