Postovi

KEKSI PUNJENI NUTELLOM

Slika
Keksi punjeni Nutellom  Keksi s Nutellom su raskošna slastica koja će oduševiti ljubitelje deserata, a posebice ovog slatkog namaza. Riječ je o keksima s mekanom sredinom i hrskavim rubovima te rastopljenom Nutellom u sredini koja se vrlo lako priprema kod kuće. Kekse je najbolje servirati 15-ak minuta nakon pečenja – tada su još dovoljno topli za uživanje, a rubovi su dovoljno čvrsti da ih možete držati bez lomljenja. Keksi punjeni Nutellom  Sastojci: 170 g glatkog brašna 130 g smeđeg šećera 120 g maslaca 10 žličica Nutelle ili drugog sličnog namaza 1 veliko jaje 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 1 čajna žličica meda ½ čajne žličice sode bikarbone prstohvat soli Priprema: U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, sodu bikarbonu i sol i stavite sa strane. U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke: rastopljeni maslac, smeđi šećer, med i ekstrakt vanilije. Dodajte i jaje i sve dobro promiješajte. Mokre sastojke umiješajte u brašno i povežite. Dobiveno tijesto bit...

MEKI PRUTIĆI OD DIZANOG TIJESTA

Slika
Meki prutići od dizanog tijesta  Ovi mekani domaći prutići od dizanog tijesta rade se od nekoliko svakodnevnih sastojaka, a ako pratite recept koji vam donosimo – ništa ne može poći ukrivo. Meki prutići od dizanog tijesta  Sastojci: 300 ml tople vode 7 g instant kvasca 25 g kristal šećera 45 g maslaca, otopljenog 1 i 1/2 čajne žličice soli 435 g glatkog brašna, plus za ruke i radnu površinu 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu, po želji Premaz 30 g maslaca, otopljenog 1/4 čajne žličice soli 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu sušeni peršin, po želji, za posipanje Priprema: Mikserom u zdjeli za miješanje umutite toplu vodu, kvasac i šećer. Lagano pokrijte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapjeni. Dodajte rastopljeni maslac, sol, 130 g brašna i češnjak u prahu. Miksajte nastavcima za rijesto malom bezinom 30 sekundi pa dodajte preostalo brašno. Povećajte brzinu i miksajte oko 2 minute. Ako je tijesto prerijetko, dodajte još brašna, žlicu po žli...

LISNATO S PUDINGOM

Slika
Lisnato s pudingom  Ako volite jednostavne, a neodoljivo fine deserte, ovaj recept će vas osvojiti na prvi zalogaj. Kombinacija kremastog pudinga od vanilije, hrskavog lisnatog tijesta i mirisnih listića badema prava je mala čarolija u kojoj ćete uživati uz kavu, čaj ili kao poslije ručka. Lisnato s pudingom  Sastojci: 1 pakiranje razvaljanog lisnatog tijesta 1 puding od vanilije 400 ml mlijeka 1 vanilin šećer 2 žlice šećera 40 g maslaca 1 žumanjak Bademi u listićima Priprema: Skuhajte puding prema uputama na vrećici, ali umjesto 500 ml, koristite 400 ml mlijeka. Kada je puding gotov, maknite ga s vatre i umiješajte maslac dok se potpuno ne otopi i sjedini s kremom. Razvaljano lisnato tijesto odmotajte i puding rasporedite po polovici tijesta. Preklopite drugom polovicom i premažite umućenim žumanjkom. Prerežite na pola, a zatim svaku polovicu na još četiri dijela – trebate dobiti osam štanglica. Po vrhu obilno pospite listićima badema. Pecite u pećnici zagrijanoj ...

TREBAMO LI KORISTI SPF CIJELU GODINU?

Slika
Trebamo li koristi SPF cijelu godinu? Kroz godine smo naučili da je SPF sinonim za zdravu kožu, ali je li nužno nanositi ga baš svaki dan, bez obzira na godišnje doba, sat ili mjesto? Odgovor je: ovisi o sezoni, tipu kože i UV indeksu. Kada je SPF potreban tijekom jeseni i zime? To znači da SPF nije nužan za svaku šetnju do dućana, ali jest ako: radiš uz prozor (UV zrake prolaze kroz staklo) planinariš, skijaš ili si na nadmorskoj visini provodiš sate vani tijekom sunčanih dana Benefiti sunca na naš organizam U jutarnjim satima, između 8 i 10 sati, sunčeva svjetlost pruža našem tijelu upravo ono što mu je potrebno – nježan, blagotvoran dodir svjetla koji hrani, a ne šteti. U to je vrijeme UV indeks najniži, pa je rizik od oštećenja kože minimalan, dok su dobrobiti za zdravlje i raspoloženje brojne. Prirodna sinteza vitamina D Jutarnje sunce potiče prirodnu proizvodnju vitamina D, koji igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta, zdravl...

CRUNCHY ČOKOLADNI KOLAČ

Slika
Crunchy čokoladni kolač  Ako ste ljubitelj čokolade, za vas imamo kolač će vas potpuno osvojiti. Spoj bogatog, sočnog biskvita i neodoljivog hrskavog sloja na vrhu čini ga pravom poslasticom za sva osjetila. Dok donji dio ostaje mekan i vlažan zahvaljujući kombinaciji kakaa, kave i ulja, gornji sloj donosi crunchy teksturu koju donose komadići keksa (ili pahuljica) u kombinaciji s čokoladnim namazom. Crunchy čokoladni kolač  Sastojci: 3 šalice zblendanih chocolate chip keksa 2 žličice praška za pecivo 1 i pol šalica mlijeka 2 šalice tamne čokolade 1 šalica vrhnja za šlag corn flakes pahuljice Priprema: Pomiješajte zblendane kekse, prašak za pecivo i mlijeko, prebacite u kalup i pecite pola sata na 180 stupnjeva. Na laganoj vatri otopajte 1 šalicu tamne čokolade i dodajte joj vrhnje za šlag, dobro promiješajte. Kada se biskvit malo ohladio, prelijte ga čokoladnim preljevom. Otopite ostatak čokolade, malo ga ohladite pa njime prelijte kukuruzne pahuljice (c...

ŠTO JE ULTRAZVUK DOJKI?

Slika
Što je ultrazvuk dojki? U svijetu gdje se sve više govori o važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti, ultrazvuk dojki zauzima posebno mjesto. To je jednostavna, sigurna i neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi zvučne valove visoke frekvencije kako bi stvorila sliku unutarnjih struktura dojke .  Za razliku od mamografije, ultrazvuk ne koristi rendgensko zračenje, što ga čini posebno pogodnim za mlađe žene i za one koje trebaju češće kontrole. Detaljan prikaz žljezdanog i masnog tkiva dojke Ultrazvuk omogućuje liječnicima detaljan prikaz žljezdanog i masnog tkiva dojke, kao i eventualnih promjena koje nisu uvijek vidljive drugim metodama. Posebno se preporučuje kod žena koje imaju gusto žljezdano tkivo, jer takvo tkivo može otežati detekciju promjena na mamografiji. Na ultrazvuku se jasno razlikuju ciste, koje su ispunjene tekućinom, od čvrstih tvorbi koje zahtijevaju dodatnu dijagnostiku. Osim što je bezbolan i bezopasan, ultrazvuk omoguć...

LAZANJE S BUNDEVOM I ŠPINATOM

Slika
Lazanje s bundevom i špinatom Ove   lazanje od bundeve i špinata kremaste su, mirisne i nevjerojatno ukusne. U njima se stapaju bogati okusi jeseni: slatkasti pire od bundeve, aromatična kadulja, blagi muškatni oraščić i zeleni okus špinata, dok kombinacija parmezana i vrhnja daje kremastu puninu svakom zalogaju. Lazanje s bundevom i špinatom  Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 2 luka, nasjeckana 1 kg špinata, bez tvrdih stabljika, listovi dobro oprani i nasjeckani 2 1/4 čajne žličice soli 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra 1 čajna žličica sušene kadulje 1/2 čajne žličice naribanog muškatnog oraščića 800 g pirea od bundeve iz konzerve 360 ml vrhnja za kuhanje 140 g naribanog parmezana 120 ml mlijeka 170 g suhih listova za lazanje 15 g maslaca Priprema: U velikoj tavi s neprianjajućim dnom zagrijte ulje na umjereno laganoj vatri. Dodajte luk i pržite ga, povremeno miješajući, dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Pojačajte vatru na umjereno jaku i dod...

ZIMA, GRIJANJE I SUHA KOŽA - TROJAC PROTIV KOJEG SE MOŽETE BORITI

Slika
Zima, grijanje i suha koža - trojac protiv kojeg se možete boriti Zima nam dolazi. Temperature se sve više približavaju ništici, a grijanje je sve jače. Iako su zimski mjeseci za mnoge čarobni, isto tako zimski mjesecu su za mnoge često neprijatelj kože lica. Osim hladnog zraka i vjetra, jedan od najvećih neprijatelja za kožu nalazi se upravo u vašem domu, a to je grijanje. Ono je jedan od glavnih krivaca što zimi imate suhu, iritabilnu i osjetljivu kožu. Centralno grijanje zagrijava zrak u prostoriji, ali pritom snižava njegovu vlažnost. Suhi zrak i česte promjene temperature mogu koži oduzeti vlagu, izazvati iritacije, pa čak i pojavu prištića. Termostat u prosječnom domu obično je podešen na ‘tropskih’ 23 stupnja ili više. Iako to zvuči ugodno, stalni topao zrak izvlači vlagu iz zraka, a posljedično i iz naše kože. Kod osoba s osjetljivom kožom ili stanjima poput ekcema i psorijaze, to može dodatno pogoršati simptome, osobito ako je zaštitna barijera kože već narušena. V...

GUSTA JUHA OD MRKVE I JABUKE 🥕

Slika
Gusta juha od mrkve i jabuke  Topla i aromatična, ova juha savršeno spaja slatkoću mrkve i jabuke s egzotičnim notama curryja i đumbira. Neočekivani, ali genijalni sastojak – keksi s đumbirom – dodaju složenost okusu i diskretnu pikantnu slatkoću koja ovu juhu čini nezaboravnom. Gusta juha od mrkve i jabuke  Sastojci: 60 g maslaca 1 srednji luk, nasjeckan 1 srednji poriluk, prepolovljen po dužini i tanko narezan na ploške 1 srednja glavica komorača, očišćena i nasjeckana sol papar 1 kg mrkve, narezane na kolutove debljine 6 mm 450 g korijena celera, oguljenog i nasjeckanog na kolutove 1 jabuka Granny Smith, oguljena, bez jezgre i nasjeckana 6-7 suhih keksa s đumbirom 1 žlica curry praha 2 češnja češnjaka, zgnječena 1 čajna žličica sitno naribanog oguljenog svježeg đumbira 2 grančice timijana 2 l pilećeg temeljca 240 ml kiselog vrhnja 1 čajna žličica jabučnog octa pržene sjemenke bundeve, za ukras nasjeckana metvica, za ukras nasjeckani peršin, za ukras Pr...

8 RAZLOGA ZAŠTO TRENINIG ZNAČI DUGOVJEČNOST

Slika
8 razloga zašto trening znači dugovječnost  Svaki naš mišić, zglob i kost imaju svrhu, a njihova je osnovna funkcija – kretanje. Ipak, današnji način života, ispunjen satima provedenima za računalom, u automobilu ili pred ekranom, udaljio nas je od onoga što je prirodno i nužno za zdravlje – fizičke aktivnosti Utječe na   zdravlje krvožilnog sustava (srca i krvnih žila), a ujedno pomaže i u prevenciji srčanih i moždanih udara. Trening i fizička aktivnost utječu na   izgradnju mišićne mase, a samim time utječe na snagu i izdržljivost. Napredak u treningu daje i osjećaj postignuća i samopouzdanja. Kvalitetan trening uz izbalansiranu prehranu utječe na održavanje optimalne tjelesne težine. Trening utječe ne samo na fizičko nego i na mentalno zdravlje. Pomaže u redukciji razine stresa i poboljšava raspoloženje tako što snižava razinu kortizola te se tijelo brže oporavlja od psihičkih napora. Zglobovi, tetive i ligamenti postaju otporniji ...