GUSTA JUHA OD MRKVE I JABUKE 🥕





Gusta juha od mrkve i jabuke 



Topla i aromatična, ova juha savršeno spaja slatkoću mrkve i jabuke s egzotičnim notama curryja i đumbira. Neočekivani, ali genijalni sastojak – keksi s đumbirom – dodaju složenost okusu i diskretnu pikantnu slatkoću koja ovu juhu čini nezaboravnom.



Gusta juha od mrkve i jabuke 


Sastojci:

  • 60 g maslaca
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 1 srednji poriluk, prepolovljen po dužini i tanko narezan na ploške
  • 1 srednja glavica komorača, očišćena i nasjeckana
  • sol
  • papar
  • 1 kg mrkve, narezane na kolutove debljine 6 mm
  • 450 g korijena celera, oguljenog i nasjeckanog na kolutove
  • 1 jabuka Granny Smith, oguljena, bez jezgre i nasjeckana
  • 6-7 suhih keksa s đumbirom
  • 1 žlica curry praha
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 čajna žličica sitno naribanog oguljenog svježeg đumbira
  • 2 grančice timijana
  • 2 l pilećeg temeljca
  • 240 ml kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • pržene sjemenke bundeve, za ukras
  • nasjeckana metvica, za ukras
  • nasjeckani peršin, za ukras



Priprema:

  1. U velikoj tavi otopite maslac. Dodajte luk, poriluk, komorač i po prstohvat soli i papra te kuhajte na umjereno jakoj vatri, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i ne počne zagarati, oko 9 minuta.
  2. Dodajte mrkvu, korijen celera, jabuku, kekse, curry u prahu, češnjak, đumbir i majčinu dušicu. Kuhajte, miješajući, dok mrkva i korijen celera lagano ne omekšaju, oko 10 minuta.
  3. Dodajte temeljac i pustite da zakuhaj. Kuhajte na umjerenoj vatri, miješajući, dok povrće ne omekša, 25 minuta. Izvadite i bacite grančice majčine dušice.
  4. U serijama izmiksajte juhu u blenderu s kiselim vrhnjem i octom dok ne postane sasvim glatka.
  5. Po potrebi zagrijte juhu i začinite je solju i paprom.
  6. Ulijte juhu u zdjelice, pospite prženim sjemenkama bundeve, nasjeckanom metvicom i te poslužite.


Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE