CARSKI DROBLJENAC
Carski drobljenac
Austrijanci svoj doručak shvaćaju vrlo ozbiljno jer dobro znaju zašto je baš taj obrok najvažniji u danu. Kaiserschmarrn – poznatiji kao carski drobljenac je tradicionalna austrijska poslastica, a obožavao ju je i car Franjo Josip.
Carski drobljenac
Sastojci:
- 3 jaja
- 300 ml mlijeka
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice mineralne, gaziran evode
- 1/2 naribane korice limuna
- 200 grama brašna
- 30 g maslaca
- 1/3 šalice grožđica
* šećer za posipavanje i kompot od bobičastog voća
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjka, a u jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanjke, šećer i sol. Pjenjačom sve sjedinite pa postepeno sipajte brašno i dodajte grožđice, te na kraju sipajte mineralnu vodu kako bi carski drobljenac dobio rahlu teksturu. Umutite tvrdi snijeg od bjelanjka, a na tavi rastopite maslac. Smjesu sipajte pa pecite na srednje jakoj vatri par minuta, kuhačom okrenite smjesu pa ju vilicom raskomadajte. Još nekoliko minuta preokrenite dok ne dobije zlatnu boju i postane hrskav, posipajte šećerom i poslužite s voćnim kompotom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar