BOŽIĆNE KOCKE





Božićne kocke 



Shortbread je tradicionalni škotski keks koji se radi od tri osnovna sastojka: brašna, šećera i visokog udjela maslaca, a koji mu daje vrlo bogat okus i prhku teksturu.




Božićne kocke 


Sastojci:

Za prhko tijesto:

  • 330 g glatkog brašna
  • 225 g maslaca sa sobne temperature
  • 110 tamnog šećera
  • 60 ml melase
  • 2 čajne žličice mljevenog đumbira
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • ¼ čajne žličice mljevenih klinčića

Za karamelu:

  • 400 ml kondenziranog zaslađenog mlijeka
  • 140 g smeđeg šećera
  • 85 g maslaca
  • 1 čajna žličica mljevenog đumbira

Za čokoladnu glazuru:

  • 300 g tamne čokolade
  • prstohvat soli




Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. Napravite prhko tijesto: mikserom izradite maslac, smeđi šećer i melasu u glatku smjesu. Začinite je mljevenim đumbirom, cimetom i klinčićem i nastavite miksati dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte brašno i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
  3. Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup – utisnite je ravnomjerno u dno kalupa i pecite oko 20 minuta dok rubovi ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ostavite da se baza kolača hladi barem pola sata prije nego što na nju prelijete karamelu.
  4. Napravite karamelu: u loncu pomiješajte zaslađeno kondenzirano mlijeko, smeđi šećer, maslac i đumbir. Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Potom povećajte temperaturu štednjaka i pustite da tekućina zakuha. Nastavite sve zajedno kuhati dok ne potamni i ne zgusne se.
  5. Prelijte karamelu preko ohlađene baze prhkog tijesta. Ostavite na sobnoj temperaturi barem 30 minuta da se ohladi i stisne. Kolač po želji možete staviti i hladnjak preko noći.
  6. U mikrovalnoj pećnici rastopite čokoladu, prelijte je preko stvrdnute karamele i lagano posolite po želji. Vratite sve zajedno u hladnjak na oko dva sata da se čokolada stvrdne. Kada ste spremni za serviranja, narežite kolač na kocke i poslužite. Dobar tek!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?